Igaunija un Somija vienojas par sašķidrinātās gāzes termināli • IR.lv

Igaunija un Somija vienojas par sašķidrinātās gāzes termināli

20
Gāzes vadi. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Projekta attīstītājiem Somijā un Igaunijā līdz maijam beigām regulatoriem un EK jāiesniedz detalizētāki kopprojekta parametri

Igaunija un Somija piektdienas vakarā parakstījušas kopīgo nodomu memorandu par dabasgāzes cauruļvadu “BalticConnector”, kas savienos abas valstis, un divu sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļu būvniecību, vēsta raidorganizācija ERR.

Vienošanās paredz, ka Igaunijas un Somijas LNG termināļu attīstītāji sāks sadarbību ar mērķi uzbūvēt LNG termināļus abos Somijas līča krastos. Sākotnējie plāni paredzēja, ka tiks izveidots viens liels reģionālais terminālis, taču Igaunija un Somija nespēja vienoties par tā atrašanās vietu, ziņo LETA.

Igaunijas ekonomikas un komunikāciju ministrs Juhans Parts norādīja, ka šī vienošanās ir ilgu pārrunu rezultāts un tā bija nepieciešama abām partnervalstīm.

Memorands nosaka, ka projekta attīstītājiem Somijā un Igaunijā līdz maijam beigām regulatoriem un Eiropas Komisijai jāiesniedz krietni detalizētāki šī kopprojekta tehniskie un ekonomiskie parametri.

Baltijas valstīm nespējot vienoties par labāko valsti reģionālam Eiropas Savienības finansētam sašķidrinātās dabasgāzes terminālim, Eiropas Komisija piesaistīja konsultantus “Booz&Company”. Konsultanti savā ziņojumā norādīja uz vairumu priekšrocību, termināli būvējot Igaunijā, kā arī uzsvēra vairāku citu projektu nozīmi gāzes piegādes jomā. Līdzīgi ieguvumi tika minēti arī scenārijam, ja terminālis tiktu būvēts Somijā.

 

Komentāri (20)

silvija_vitina 03.03.2014. 12.01

toties Latvijai ir līgums ar Gazprom! Cieti! un ne mū, ne mē par gāzes tirgus liberalizāciju.

+9
0
Atbildēt

2

    ingus > silvija_vitina 03.03.2014. 12.57

    Un kā reiz uz 17. gadu, kad mums beidzās līgums ar Gazprom šie varētu būt gatavi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > silvija_vitina 03.03.2014. 13.00

    Tai līgumā nekas nav teikts, ka mēs nedrīkstam liberalizēt gāzes tirgu. Žurnālu IR vajag lasīt, nevis ticēt uz vārda Dāvim.:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Latvenergo 03.03.2014. 12.03

Ai, cik labi! Jāpriecājas, ka mums ir tādi sakarīgi kaimiņi. Jo ātrāk uztaisīs, jo labāk. Jau tagad sašķidrinātā gāze maksā lētāk nekā Krievijas gāze šeit. Un pēc pāris gadiem visticamāk būs vēl lētāk, jo stipri paplašināsies ASV eksports uz Eiropu. Būs 2 zaķi ar vienu šāvienu – lētāka enerģija un nokāpts no Krievijas gāzes adatas. Un tie abi ir mega lieli zaķi!

+9
0
Atbildēt

6

    Antra > Latvenergo 03.03.2014. 12.39

    betijacelmale

    Un jāskumst par to, ka mums ir politiķi, kurus viegli apvest ap stūri.

    Tik naivi jau nu nemaz nav. Cita lieta, Putins jebkurā brīdī var izņemt no seifa depozītā nodotās Zatlera un Dombrovska olas, iemest blenderī un pagatavot sev kokteili, vai uzkāpt tām virsū un uzdejot tvistu.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Tāpēc Latvijā nepieciešama tāda vēlēšanu sistēma, kas ļautu atstāt zem svītras tos, kuri pie varas esot, sastrādājuši muļķības vai prasti sakot, rausuši sev kabatās. Un pacelt uz augšu tos, kuri šķiet piemēroti valsts vadīšanai. neatkarīgi no partiju sarakstiem. Un variet iedomāties, kāpēc tāda vēl nav ieviesta :)

    Patiešām, nākamajās vēlēšanās būtu priecīgs paņemt visus piedāvātos sarakstus un salikt tur + un – visiem, kuri kandidē uz Saeimas krēsliem. Pašreizējie partiju saraksti lielā mērā ir fikcija, kas ļauj aiz populāru personu aizsega ievilkt Saeimā Dies zina ko.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Latvenergo 03.03.2014. 12.44

    “Putins jebkurā brīdī var izņemt no seifa depozītā nodotās Zatlera un Dombrovska olas”

    ===

    Iesākumam šis varētu mums atsūtīt savas ausis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Latvenergo 03.03.2014. 13.07

    Māri, Zaķis lēma un ietekmēja valsts likteņus cik gadus? Precīzi neteikšu, bet noteikti – pārāk daudz, trešo vai ceturto saeimas sasaukumu. Es gribu pielikt savus kuslos spēciņus, lai būtu droša, ka pēc nākamājām vēlēšanām viņš vairs neiespaidos. Par to cepos. Kas būtu tās lielās lietas, par kurām tu ieteiktu man uztraukties?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Latvenergo 03.03.2014. 12.11

    “Jāpriecājas, ka mums ir tādi sakarīgi kaimiņi.”

    Un jāskumst par to, ka mums ir politiķi, kurus viegli apvest ap stūri. Enerģētikas eksperti, skaidro, ka līgums ar Gazprom neliedz liberalizēt gāzes tirgu un kratīties nost no atkarības, bet tie nobijušies no Dāvja prasta blefa par tiesvedību, nenobalso. Neko gudri mums politiķi nav:(. Tālāk par nodokļu optimizāciju prātiņš nesniedzas. Te es domāju dižo tautsaimnieku Zaķi un viņam līdzīgos. Kā var cilvēki uzņemties vadīt valsti, neapjēdzot, ka tiem tam nav elementāru zināšanu?

    ” Būs 2 zaķi ar vienu šāvienu” Ko darīsim ar trešo – Vienotības Zaķi? Tas arī trekns:D

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Oi, Betijaceļmale, par ko ir cepšanās? Vienotības Zaķis ir sīka, mikroskopiska vienība. Tev viņš ir, te viņš nav (visticamāk pēc nākamajām vēlēšanām), un neviens pat nepamanīs atšķirību. Vēlētājiem vajag uztraukties par lielajām lietām, tad arī politiķi tām pievērsīs vairāk uzmanības

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Kristīne 03.03.2014. 11.59

Daži domā ar galvu.

+4
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > Kristīne 03.03.2014. 12.17

    Citi arī domā – kā lai paliek pieslēgtiem pie adatas?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu