No 1.marta aizliedz divas jaunas psihoaktīvās vielas • IR.lv

No 1.marta aizliedz divas jaunas psihoaktīvās vielas

24
Jaunieši pie legālo narkotiku tirdzniecības vietas Marijas ielā kampaņas pret legālajām narkotikām laikā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Tās ir 5F-AB-PINACA un AB-PINACA un to saturoši izstrādājumi

Sestdien, 1.martā, stājās spēkā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izdots pagaidu aizliegums divām jaunām psihoaktīvajām vielām – 5F-AB-PINACA un AB-PINACA, kā arī to saturošiem izstrādājumiem. Abas vielas būs aizliegts izgatavot, iegādāties, glabāt, pārvadāt, pārsūtīt vai izplatīt, vēsta SPKC komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

Abas vielas apritē Latvijā ir parādījušās nesen, informē Valsts policijas Kriminālistikas pārvalde. Tomēr informācija par vielu izplatību un to radītajiem draudiem iedzīvotāju veselībai esot pietiekama, lai SPKC izdotu šo vielu aizliegumu.

5F-AB-PINACA un AB-PINACA pieder pie kanabinoīdu grupas un tās identificētas arī citās Eiropas valstīs – Vācijā, Zviedrijā, Ungārijā, Turcijā, Beļģijā un Rumānijā.

SPKC saskaņā ar likumu „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” ir tiesīgs aizliegt iedzīvotāju veselībai bīstamas psihoaktīvas vielas. Šo vielu aizliegums stājas spēkā nākamajā dienā no aizlieguma publicēšanas brīža oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Atbilstoši likumam aizliegtās vielas un to saturošie izstrādājumi fiziskām un juridiskām personām triju darbadienu laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas jānodod Valsts policijai. Ja fiziskā vai juridiskā persona triju darbadienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās nenodod Valsts policijai augstāk minētās vielas vai tās saturošus izstrādājumus, Valsts policija vai izmeklēšanas iestāde vielas no aprites izņem.

Pagājušā gada nogalē SPKC aizliedza sešu psihoaktīvo vielu (5F-AKB48; 5F PB-22, AB-FUBINACA, AKB48, AM-2201 indazolkarboksamīda analogs un 25I-NBOMe) un to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu.

27.februārī Valsts sekretāru sanāksmē izskatīti un virzīti tālākai apstiprināšanai Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi likumā „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”, paredzot atbildību par jauno psihoaktīvo vielu turēšanu vai izplatīšanu. Likumprojekts paredz pakļaut kontrolei virkni jauno psihoaktīvo vielu, kas rada draudus sabiedrības veselībai.

Papildinājumi likumā paredzēti, lai aizliegtu gan patlaban apritē konstatētās jaunās psihoaktīvās vielas, gan daļu no tām, kas varētu tikt sintezētas no jauna ar paredzamu psihoaktīvu iedarbību. Likumprojektā paredzēts aizliegt arī visas sešas patlaban pagaidu aizliegumā esošās jaunās psihoaktīvās vielas.

 

Komentāri (24)

Antra 02.03.2014. 13.17

Apbrīnojams ir V/ZRP vadītās “tiesiskuma” koalīcijas, bet īpaši Iekšlietu ministrijas narkotiku izplatītāju lobijs. Par cigarešu vai alkahola tirgošanu nepilngadīgiem komersantu var izdrāzt bez žēlastības, pret narkopritoniem “nevar” neko pasākt.

Pietiktu pirmdien no rīta pieņemt likumu par psihotropo vielu tirdzniecības aizliegumu, lai tās pašas dienas vakarā pirmie desmit neliešu, SC atbalstītāju, sēdētu aiz restēm.

+1
0
Atbildēt

0

dace_roze_lmt_lv 02.03.2014. 11.17

Ušakovs uzsāka kampaņu pret šīm vielām.

0
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu