Bizantijas standarti • IR.lv

Bizantijas standarti

52
Pikets 4.februārī, lai paustu atbalstu izglītībai krievu valodā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Didzis Šēnbergs

Par stingrām robežām pret Krievijas standartiem Latvijas izglītībā

Lai arī valdība stingri noraida jebkādas „Krievijas standartu” skolas, tomēr dažas lietas strikti jānosprauž.

Pirmkārt, nav atcelts Satversmes 112. pants, kas skaidri paredz, ka tieši Latvijas Republika nodrošina pamata un vidējo izglītību. Neieslīgstot profesionālā sarunā par konstitucionālām tiesībām, uzsvēršu – tie, kas normā minēto terminu „valsts” izprot citādi ne kā Latvijas valsti, tiesības nesaprot un nekādu diskusiju ar tiem nevar būt.

Likumsakarīgi, ka gan Izglītības likums, gan citi izprotami tā, ka trešā ārvalsts nedrīkst dibināt Latvijā vispārējās izglītības iestādi. Darbs vajadzīgs ar terciāro un interešu izglītību. Piemēram, lai novērstu nacionālajai vienotībai draudīgu ideju izplatību izglītības sistēmā (vienalga, vai formāli dibinātājs ir ārvalsts vai piesegam izvēlēta privātpersona), jāprecizē Izglītības likums, dodot iespēju Ministru kabinetam noteikt interešu izglītības vadlīnijas un tā 23.pantā jāierobežo trešo valstu ārzemnieku rīcības brīvību. Ārvalstu augstskolu filiāļu iespējamība jābeidz.

Otrkārt, Latvijā ir starptautiski atzīta un pilnībā cilvēktiesību standartiem atbilstoša bilingvālās izglītības sistēma, kuru, lai veidotu spēcīgu intelekta ekonomiku un nodrošinātu nacionālo vienotību, pakāpeniski līdz 2018.gadam tuvināsim latviešu valodas lomas palielināšanai.

Jāprecizē, ka valdības politisko spēku sadarbības līgums ir ētiskas, ne likumiskas dabas – tāpēc tā pielikumā minētais vārds „programmas”, tiesiski lasāms kā „priekšmeti”, proti: jāveido akti, lai visi priekšmeti (!) mazākumtautību izglītībā, izņemot valodas un attiecīgās etniskās kultūras apguvei vajadzīgie, noritētu valsts valodā. Bilingvismam jābūt arī latviešiem un skolā daļa priekšmetu jāapgūst Eiropas Savienības valodās – angļu, franču, vācu, spāņu, itāliešu -, veicinot mūsu kā Rietumeiropas valsts iekļaušanos attiecīgā intelekta telpā. Latviešu skolās nebūs bilingvisma krieviski, jo ar indivīda ieguvumiem apdraudētu nacionālos mērķus.

Treškārt, 4.februāra pikets pret valdības namu izkristalizē saskaņu zināmo elementu sinhronā korī. Nebija brīnums, ka ārdās ārpusparlamenta radikāļi kā, piemēram, ždanokisti, taču pret valsts valodu vērstajā sarīkojumā taktisku nolaidību pieļāva „Saskaņa”, kas pauž, ka nav ekstrēmisti ar Kremļa tālvadības pulti.

Kļūme: deputāti zvēr stiprināt latviešu valodu, bet Elizabeti Krivcovu, kura bijusi, teiksim, Cilēviča palīdze un ir frakcijas konsultante, aktīvi redzēju „protesta” rīkošanā. Bizantisko liekulības standartu kulminācija – Ušakovs publiski saka vienu, bet Krivcova klātesot kurina piketu.

Kas cīnās pretēji deputāta zvērestam, nedrīkst saņemt algu no nodokļu naudas parlamentā. „Saskaņai”, ja grib tuvināties lojalitātei, „krivcovveidīgie” ir jāizslēdz no partijas.

Tāpēc aktualizējas jautājums par Vācijas pieredzes pārņemšanu, aizliedzot pret valsts konstitucionālajiem pamatiem vērstu partiju darbību.

Jāsaka Krievijas ārlietu ministra Lavrova resoram un krivcovām – „Paldies, ka brīdinājāt! Mēs, Latvijas Republika, būsim gatavi jūsu bizantisko standartu izvirdumiem.”

Autors ir Eiropas Tiesību institūta pētnieks

 

Komentāri (52)

Andris 26.02.2014. 16.29

Visvisādiem „aizstāvjiem” ieteicams ieklausīties jaunā „Tautu tēva” V. V. Puķina 2013. gada 4. februāra bildumā:

„В России проживают русские. Любой мигрант, из любой точки мира, если он хочет жить в России, работать и есть в России, должен говорить на русском, и они должны уважать законы России. Если они предпочитают законы шариата, то мы советуем им идти в те места, где это государственный закон. России не нужны меньшинства. Меньшинства должны России, и мы не будем предоставлять им особых привилегий или пытаться изменить наши законы в соответствии со желаниями меньшинств, независимо от того, как громко они кричат “дискриминация”

un ņemt to vērā attiecībā uz Latviju – „ikvienam migrantam, kurš vēlas dzīvot Latvijā, jārunā latviski, jāciena Latvijas likumi, (..) neatkarīgi no tā, cik skaļi viņš kliedz „diskriminācija”.”

+21
0
Atbildēt

1

    kristaps_drone > Andris 26.02.2014. 16.35

    Es jau visu laiku saku, ka divos jautājumos Latvijas valdoņiem ir pilnīgi, 1:1, jāpārņem krievijas pieredze: 1)jautājumā par valsts valodu un migrantiem un 2)jautājumā par attieksmi pret pederastijas propogandu.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

Nika 26.02.2014. 15.03

Ukrainas rada plāno pieņemt likumu aizliedzot Krievijas TV propagandu Ukrainā. Atļaut tikai Eiropas un Ukrainas TV kanālus.

+15
0
Atbildēt

7

    Andris Jautriņš > Nika 26.02.2014. 18.39

    Ē, ok. Vēl tikai viens mazs sīkumiņš – kura iestāde noteiks sliktās valstis? Kā ar Baltkrieviju? Kā ar Sīriju? Vai Izraēla ir demokrātiska un cilvēktiesībiska?

    Tā vienkārši jau nevarēs ANO Drošības padomes locekli atšūt. Vajadzēs tomēr pačakarēties ar sarakstu, kā ar Nila biļetītēm, kurām ar vienu pazīmi atlaidei par maz.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Nika 26.02.2014. 17.20

    Nomalei laba ideja – uzraksts, ka izdomājums.

    Ko darīsim ar visādiem analītiskajiem un ziņu raidījumiem? Ar uzrakstu “Izdomājumi” tiem būs jāmaina formāts, bet neliekot uzrakstu – jāpārvācas uz tiesu zālēm.

    Vēl ar tādu uzrakstu būs jāapgādā arī visas vēstures mācību grāmatas, jo tās visas ir tikai versijas.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > Nika 26.02.2014. 18.52

    Sīrijas kanālus neskatos principā. Izraēla ir gan demokrātiska, gan tiesiska. Aizliegt vajag konkrēti Krievijas kanālus, jo neviens cits mūs iekarot netaisās.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > Nika 26.02.2014. 15.09

    Nez vai demokrātiskai valstij aizliegums ir pareizākais veids, bet no otras puses ļaut nopludināt ar propagandu arī nevar. Varbūt viens no risinājumiem būtu ierobežot valodu proporciju operatoru piedāvājumos (lai, teiksim, pret katru ārvalstu kanālu krievu valodā ir arī kanāls franču, zviedru, angļu, vācu u.c. valodās), kā arī neļaut kaimiņvalsts kanālus iekļaut lētajā piedāvājumā.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > Nika 26.02.2014. 17.27

    Andris Doveiks. Ok! Tev taisnība! Nerādīt nevienu Krievijas TV Latvijā kamēr tur valda diktatūra un valsts politika ir imperiālisms. Citu variantu nav.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > Nika 26.02.2014. 15.22

    Vēl labāk būtu uzlikt par pienākumu fantazētāju kanāliem visu raidīšanas laiku radīt uzrakstu, ka sižets ir izdomāts. Piemēram, REN-TV visu laiku rāda sižetus par masonu sazvērestībām, citplanētiešiem un Kremļa alternatīvo vēsturi. Daudz cilvēku to jau pilnā nopietnībā uztver kā vienīgo patiesību.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 26.02.2014. 15.18

    Propaganda nav vārda brīvība.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 26.02.2014. 15.16

Noteikti jāpāriet uz mācībām tikai latviešu valodā, bet jāapzinās, ka Kremlis šos plānus izmantos lai šķeltu Latvijas sabiedrību. Jāskaidro cittautiešiem lietas būtība, bet šai izskaidrošanai nebūs jēgas kamēr nebūs novērsta Kremļa uzturētā informācijas plūsmas blokāde mūsu valstī. Beidzot jāsāk mācīties no citu Krievijas kaimiņu kļūdām!

+15
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu