Ģenerālprokurors noraida kritiku par nespēju cīnīties ar "legālajām narkotikām" • IR.lv

Ģenerālprokurors noraida kritiku par nespēju cīnīties ar “legālajām narkotikām”

24
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Kustības “Stop drugs” dalībnieki pirmdien bloķēja visas zināmās ”legālo narkotiku” tirdzniecības vietas Rīgā

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers noraida plašsaziņas līdzekļos izskanējušo kritiku par parlamenta un likumsargu nespēju cīnīties ar tā dēvētajām “legālajām narkotikām”.

Kalnmeiers trešdien ikgadējā sanāksmē par prokuratūras darba rezultātiem 2013.gadā paziņoja, ka ar narkokriminalitāti saistīto noziegumu skaits 2013.gadā samazinājies par 1113 noziegumiem jeb 40,3% – pērn reģistrēti 1637 noziegumi salīdzinājumā ar 2750 reģistrētajiem noziegumiem 2012.gadā, ziņo LETA.

“Kritums ir milzīgs, taču narkomānija valstī nav samazinājusies. Iemesli šādam kritumam ir saistīti ar to, ka pagājušā gada aprīlī ieviesta jauna kārtība personas saukšanai pie kriminālatbildības par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu lietošanu,” norādīja ģenerālprokurors.

Nopietns iemesls esot tas, ka tirgū ienākušas jaunas psihoaktīvās vielas jeb tā dēvētās “legālās narkotikas”. To bīstamība ir apstāklī, ka tām ir trīs iedarbības veidi – uz apziņu, sajūtām un rīcību. Šo vielu lietošanā sekas esot neprognozējamas, turklāt jāņem vērā, ka tās ir ļoti lētas un tās “izspiež” no tirgus tradicionālās narkotikas. Tāpat tās ir brīvi pieejamas par spīti tiem ierobežojumiem, ko valsts ieviesusi, proti, vielu pagaidu aizliegumu uz 12 mēnešiem. Tāpat šo vielu tirdzniecību bloķē sabiedriskās organizācijas un preventīvais darbs.

“Es visu laiku medijos dzirdu šos pārmetumus, ka valsts neko nedara. Tas absolūti neatbilst patiesībai. Katrā ziņā mēs esam priekšā Eiropas Komisijas (EK) lēmumiem. EK vēl arvien nav saņēmusies ieviest šo vielu pagaidu aizliegumu, kāds mums jau eksistē, kad ir tiesības izņemt vielas un veikt tām ekspertīzi. Tāpat mums ir paredzēta atbildība, ja šīs vielas tiek realizētas, kamēr nav beigusies ekspertīze,” uzsvēra Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors arī skaidroja, ka psihoaktīvās vielas nav psihotropās vielas. Psihoaktīvās vielas ietilpst ļoti daudzu medikamentu sastāvā, līdz ar to pašlaik nevienā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī nav piemērots ģenērisko formulu aizliegums. “Šīs formulas ir viegli mainīt un ieviešot ģenērisko formulu aizliegumu būtu traucēta farmācijas rūpniecība, jo ļoti daudz psihoaktīvo vielu ir iekļautas dažādos medikamentos,” piebilda Kalnmeiers.

Latvijas prokuratūra ir veikusi visu ES dalībvalstu aptauju attiecībā uz jaunām psihoaktīvajām vielām. Eiropas valstīs ir dažādi risinājumi, tāpēc ir jāveic rūpīgs darbs, lai tās ierobežotu. “Katrā ziņā man nav nekāda pamata izteikt pārmetumu likumdevējam un Valsts policijai, ka tie nestrādā šajā jomā. Mēs esam soli priekšā ES, tādēļ lūdzams ņemt to vērā,” uzsvēra Kalnmeiers.

Kalnmeiera paziņojums izskan laikā, kad, iespējams, no apreibinošu vielu maisījuma miris kāds Rīgas vidusskolnieks. Rīgas Pašvaldības policija aktīvas pārbaudes legālo narkotiku tirdzniecības vietās veic no pagājušā gada oktobra, taču, ņemot vērā, ka, iespējams, no apreibinošu vielu maisījuma miris vidusskolnieks, policija apņēmusies darboties vēl aktīvāk.

Savukārt, īstenojot pret ”legālajām narkotikām” vērstu akciju, kustības “Stop drugs” dalībnieki pirmdien bloķēja visas zināmās ”legālo narkotiku” tirdzniecības vietas Rīgā.

 

Komentāri (24)

Aina 19.02.2014. 15.56

Ja nav likumu vai citu normatīvo aktu, kas aizliedz konkrētu vielu tirdzniecību, tad prokuratūra nevar darīt pilnīgi neko, lai aizliegtu šo tirdzniecību, jo ar revolucionāro pārliecību vien ir stipri par maz, tādējādi pēc interces lamāt Kalnmeijeru lamāšanas pēc ir glupi. Un vēl man ir nejauka aizdoma, ka legālo veikalu apkarošanu organizē nelegālo narkotiku tirgoņi, kuriem šie veikali varētu būt kā suņanagla uz dibena. Varbūt Brokai nevajadzētu kā sasvilušai mesties apkarot reformas maksātnespējas administrācijas sistēmā un tiesiskajā bāzē, bet vairāk padomāt par šo narkotisko vielu tirdzniecības izbeigšanas tiesisko bāzi.

+2
-1
Atbildēt

0

Karlis 21.02.2014. 17.29

Alkohols ir legāla narkotika un stipri izplatīta!

0
0
Atbildēt

0

ligakalnina 19.02.2014. 15.47

Mums ģenerālprokuroru vēlējuši tie paši, kas Kūtri, apmēram, arī ticība viņam tikpat liela, visa viņa iepr. darbība pierāda vņa absolūto impotenci.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu