Marta beigās tiesa skatīs pirmo no Zolitūdes traģēdijas lietām • IR.lv

Marta beigās tiesa skatīs pirmo no Zolitūdes traģēdijas lietām

36
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

 

Rīgas apgabaltiesa 27.martā nozīmējusi izskatīšanai pirmo lietu saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, liecina ieraksts Tiesu informatīvajā sistēmā. Lietu skatīs tiesnese Ilze Ošiņa, ziņo LETA.

Apgabaltiesā tika ierosināta lieta par 100 miljonu latu (142,3 miljonu eiro) piedziņu no “Maxima” lielveikala būvētājiem, attīstītājiem un Rīgas domes. Janvāra sākumā tiesa noraidīja pieteikumu par prasības nodrošinājumu – četru atbildētāju kustamas un nekustamas mantas apķīlāšanu.

Prasītāji bija lūguši apķīlāt tirgotāja SIA “Maxima Latvija”, būvuzņēmuma “Re&Re”, sagruvušās ēkas īpašnieka SIA “Tineo” un ēkas attīstītāja SIA “Homburg Zolitūde” mantu. Pieteikums nebija vērsts pret Rīgas domi.

Cietušo pārstāvis zvērināts advokāts Aldis Gobzems iepriekš informēja, ka pirmā no prasībām iesniegta trīs cietušo privātpersonu vārdā, lūdzot piedzīt 50 miljonus latu (71,14 miljonus eiro) par labu vienam, 40 miljonus latu (56,91 miljonu eiro) par labu otram, kā arī desmit miljonus latu (14,23 miljonus eiro) par labu trešajam cietušajam.

Tāpat saistībā ar Zolitūdes traģēdiju tiesās ir iesniegtas vēl vairākas prasības. Prasības pieteikumi par vairāku miljonu eiro kompensācijas piedziņu ir iesniegti Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā un Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā. Katra no prasībām ir iesniegta par 70 miljonu eiro kompensācijas piedziņu.

Iepriekš Gobzems un advokāts Aldis Alliks paziņoja par biedrības “Esi atbildīgs!” un kustības “Neesi vienaldzīgs, esi atbildīgs” pārtraukšanu, Allikam norādot, ka tas ir bijis racionāls un loģiski saprotams lēmums, tomēr spēki un resursi tiks veltīti cietušo juridiskajai pārstāvībai.

Iepriekš Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā ierosināta lieta prasībā par vairāku miljonu eiro piedziņu saistībā ar pērn novembrī Zolitūdē notikušo traģēdiju. Arī Rīgas rajona tiesā un Talsu rajona tiesā bija ierosinātas lietas pēc traģēdijā cietušo pieteikumiem. Pieteikums tika iesniegts arī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, kas to atstāja bez izskatīšanas.

Kā norādīja Gobzems, pieteicēji trūkumus nenovērsīs, lai lietā tiktu nozīmēts cits tiesnesis.

Šajās prasībās ir septiņi atbildētāji – SIA “Maxima Latvija”, SIA “Re&Re”, SIA “Homburg Zolitude”, SIA “Tineo”, Rīgas dome, arhitektu firma “Kubs” un SIA “HND Grupa”. Prasības pieteikumi iesniegti par kopējo summu 350 miljoni eiro.

Prasība pret Rīgas domi tiek celta tādā apmērā, kā tas noteikts Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu likuma 14.panta trešajā daļā, proti, 28 457 eiro apmērā, jo ar prasību vēlas sodīt nevis nodokļu maksātājus, bet gan konkrētas juridiskas personas.

Tika norādīts, ka tad, ja pilnībā tiks apmierinātas šīs prasības un par labu prasītājiem tiks piedzīta visa summa, tad 90% no šīs summas jeb 315 miljonus eiro prasītāji ziedos labdarībai Latvijas bērniem, ugunsdzēsējiem, policistiem, mediķiem, skolotājiem, pensionāriem un arī citiem, kuri rūpējas par drošu, taisnīgu un godīgu Latviju.

Pērn 21.novembrī, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

 

Komentāri (36)

kkristaps 18.02.2014. 11.07

Vispirms jāceļ prasība pret Ušakovu, kurš kā jau katrs noziedznieks savu vainu neatzīst.

+2
-1
Atbildēt

0

Inese 18.02.2014. 10.51

Un kāpēc prasība nav celta arī pret Valdi Dombrovski, kurš pats atzina savu vainu šajā traģēdijā, ko Valsts Prezidents ir valsts bruņotā spēka augstākais vadonis Bērziņa k-gs nosauca par masu slkepkavību?

+1
-4
Atbildēt

4

    Inese > Inese 18.02.2014. 12.26

    Nu, precīzāk, viņš uzņēmās atbildību par šo traģēdiju. Kas principā ir viens un tas pats.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 18.02.2014. 12.59

    Galvenais šajā stāstā ir vārds “atbildība”. Un ja cilvēks to ir uzņēmies, tad viņam arī jāatbild pēc pilnas programmas. Nevis jākandidē Briseles obkoma amatiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    artisch > Inese 18.02.2014. 12.24

    Tāpēc ka Valdis Dombrovskis nekad nav atzinis savu vainu šajā traģēdijā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    artisch > Inese 18.02.2014. 12.42

    Atbildības un vainas uzņemšanās pavisam noteikti nav viens un tas pats. Tāpat arī atbildības un politiskās atbildības uzņemšanās nav viens un tas pats.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu