ES soda Šveici: „iesaldē” studentiem paredzētās stipendijas • IR.lv

ES soda Šveici: „iesaldē” studentiem paredzētās stipendijas

57
Cīrihe Šveicē. Foto: EPA/LETA

Šveice atsakās atvērt darba tirgu Horvātijai

Eiropas Savienība (ES), reaģējot uz Šveices referendumā pirms nedēļas pieņemto lēmumu ierobežot imigrāciju no ES valstīm, „iesaldējusi” virkni grantu Šveices universitāšu studentiem, ziņo „The Local”.

ES uzskata, ka Šveices līdzdalība Eiropas grantu programmās nav iespējama, ja valsts nenodrošinās pārvietošanās brīvību, vēsta AFP. Viena no programmām, kas apturēta, ir inovāciju programma „Horizon 2020″, kurā no 2014. līdz 2020.gadam bija paredzēts ieguldīt 80 miljardus eiro.

Turklāt Šveice vairs nevarēs piedalīties studentu apmaiņas programmā „Erasmus”. No 2011. līdz 2012.gadam vairāk nekā 2600 Šveices studentu bija iespēja mācīties ES valstīs studentu apmaiņas programmas ietvaros.

Tikmēr sestdien, 15.februārī, Šveices varasiestādes atteicās parakstīt vienošanos un atvērt savu darba tirgu vienai no ES jaunpienācējām – Horvātijai. Šī valsts ES tika uzņemta 2013.gadā. Lēmumu Šveices ierēdņi pamatoja ar iepriekš referendumā nolemto par imigrācijas ierobežošanu no ES.

Jau rakstīts, ka pirms nedēļas Šveice referendumā nolēma ierobežot imigrāciju no ES valstīm. Par to nobalsoja 50,3% valsts iedzīvotāju. Uzreiz pēc referenduma ES vadība izteica asu kritiku Šveicei.

Šveice nav ES dalībvalsts, tomēr tā pievienojusies Šengenas un Eiropas Ekonomiskajai zonai.

 

Komentāri (57)

reksa 17.02.2014. 13.07

“IR” rīcība allaž pārsteidz…

No tik daudzām ziņām par Šveici un tās referenduma ietekmi IR izvēlējies tieši šo ziņu. Kāpēc?

Esmu pārliecināts, ka vairākumam cilvēku, izlasot šādu virsrakstu, uzreiz pasliktinās attieksme pret ES. Vai IRa mērķis ir kaitēt Eiropas tēlam? Dīvaini…

Frančiem ir daudz prāgmatiskāka pieeja. Viņi analizē, viņi ziņo par eiropiešu attieksmi pret Šveices referendumu. Ja šāds referendums būtu Francijā vai Britijā, rezultāts būtu tāds pats kā Šveicē, tikai ar daudz lielāku pārsvaru. Eiropiešiem pārmērīga imigrācija ir apnikusi. Ja ES mēģinātu sodīt Šveici, tas izraisītu pilnīgi pretējo reakciju – šveicieši būtu vēl vairāk pārliecināti par savu taisnību, savukārt eiropieši sāktu vairāk just līdzi Šveicei un attiecīgi viņu viedoklis par Eiropas Komisiju kļūtu negātīvāks.

Eiropai būtu jāiemācās atzīt savas kļūdas. Tās brīvās kustības polītika izrādījusies nepārdomāta, tā vienkārši ir jāuzlabo, ļaujot valstīm to piemērot atbilstoši savām vajadzībām un saviem apstākļiem. ES eksistē taču eiropiešu dēļ, nevis, lai veiktu sociālos eksperimentus.

+11
-6
Atbildēt

7

    inta_s > reksa 17.02.2014. 13.30

    “ES eksistē taču eiropiešu dēļ, nevis, lai veiktu sociālos eksperimentus”

    Tas bija cukura grauds uz rūgto indi, lai Jūs to norītu.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 17.02.2014. 14.06

    Interesanti, ka franču ziņās šāda ziņa vispār neparādās.

    Vai nu šī ziņa nav uzmanības vērta.

    Vai nu franči negrib kaitēt Eiropas tēlam.

    Vai nu stipendiju jautājums nav īsti saistīts ar referendumu, bet ar kādām citām formālitātēm.

    Bet ja ES mēģinātu šādā veidā ietekmēt Šveici, tad tas … atgādinātu kādas austrumvalsts rīcību: “Ak, jūs negribat mums pakļauties, tad mēs nepirksim jūsu vīnus, sprotes, minerālūdeni, pienu…”

    Diez vai ES nolaistos līdz šādam līmenim.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    inta_s > reksa 17.02.2014. 16.10

    Diez vai Šveiciešu imigranti būs ja šo pieņems:

    http://www.reuters.com/article/2013/10/04/us-swiss-pay-idUSBRE9930O620131004

    0
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 17.02.2014. 20.06

    Gan jau eiropieši liks viņiem par to padomāt.

    Ja Francijā 59% iedzīvotāju ir par ES imigrācijas ierobežošanu (nerunājot jau par trešo valstu imigrāciju), tad 2 no 3 lielākajām franču partijām jaut tagad arī atbalsta referenduma rīkošanu par imigrācijas ierobežošanu.

    Kas būs, kad franči nobalsos par imigrācijas ierobežošanu?

    Brisele izslēgs Franciju no ES?

    Nē taču.

    Tiks grozīti ES līgumi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > reksa 17.02.2014. 16.45

    Aldi, viss jau pareizi, bet esmu pārliecināta, ka Briseles ierēdņi šādās kategorijās nedomā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 17.02.2014. 15.53

    Līgumiem ir jābūt saprātīgiem.

    Ja šāds referendums būtu Francijā, tad socioloģiskās aptaujas rāda, ka 59% franču nobalsotu par imigrācijas ierobežošanu no ES valstīm. (Tas vēl nenozīmē, ka 41% balsotu pret, jo 41% ietilpst arī tie, kam vienalga.)

    Līdzīgs rezultāts būtu Anglijā un Vācijā.

    Par mazākām valstīm pat nerunāsim.

    Tas parāda, ka ES brīvas kustības polītika ir jāuzlabo.

    Valstis sadarbojas (veido Eiropas Savienību) taču nevis lai pakļautos kādām filozofu izdomātām dogmām, bet gan lai gūtu labumu no šādas sadarbības.

    Neesmu manījis, lai kādā valstī cilvēki protestētu, ka viņiem trūkst imigrantu un prasītu palielināt imigrāciju. Taču ierobežot imigrāciju prasa daudzi eiropieši. Tātad ES brīvās kustības polītika ir jāpilnveido, lai katra valsts izstrādātu tādus noteikumus, kas tai labāk piemēroti.

    Ja Latvijā iebrauktu 5000 lichteinsteiniešu, Latvija to varbūt pat nepamanītu. Bet ja Lichtensteinā iebrauktu dzīvot 5000 Latvijas iedzīvotāju, lichteinsteinieši sajuktu prātā.

    Ja viņi noteiktu ierobežojumu, ka ne vairāk kā 50 imigranti no Latvijas gadā, tas nebūt nenozīmētu, ka Latvijai būtu jārīkojas tāpat. Ja Latvijai Lichtensteinas imigranti netraucē, Latvijai nav nepieciešamības tos ierobežot. Bet ja no kādas valsts imigrantu skaits ir pārāk liels, valsts nosaka ierobežojumus. Loģiski? Loģiski.

    Eiropas Savienība nevar eksistēt bez tajā ietilpstošajām valstīm. Tātad valstu (to pilsoņu) viedoklis Eiropai ir jāņem vērā.

    Kāpēc lai ES valstis nesarīkotu referendumus, lai noskaidrotu cilvēku viedokli par imigrāciju? Un attiecīgi grozītu ES līgumus.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 17.02.2014. 16.03

    P.S.

    18 mēnešu laikā pēc referenduma Šveicei ir jāpieņem attiecīgie likumi (lai tajos ietvertu šveiciešu referenduma rezultātus) un attiecīgi jāvienojas ar ES par līgumu grozījumiem.

    Kāds tavuprāt būtu loģisks ES un Šveices līgumu grozījums?

    Manuprāt, loģiski būtu noteikt tā: ja Šveice ir ierobežojusi imigrantu skaitu no ES, tad ES ir jāparedz, ka katra ES dalībvalsts arī ir tiesīga ierobežot imigrantu skaitu no Šveices.

    Ja Latvijā Šveices imigrantu ir maz, Latvija par to neuztrauksies.

    Ja Francijā Šveices imigrantu ir daudz, tā var noteikt ierobežojumus.

    Minimālas un visiem pieņemamas izmaiņas sadarbībā.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Antra 17.02.2014. 10.48

Šveice nav nekāda demogrāfiskā izgāztuve un tai nebūtu jāatbild par Itālijas, Grieķijas un Latvijas nepadarītiem mājasdarbiem. Latvijas dalītās uzturēšanas atļaujas krievu bandītiem un čekistiem bija pēdējais piliens tās pacietības kausā.

+10
-6
Atbildēt

0

dro 17.02.2014. 13.36

Aldis. Vareni loģisks komentārs! Visi cieņu:)

+7
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu