Ekspremjers: KNAB pārraudzībā jāprecizē Ministru prezidenta loma • IR.lv

Ekspremjers: KNAB pārraudzībā jāprecizē Ministru prezidenta loma

8
Valdis Dombrovskis vēl pie premjera galda. Foto: Edijs Pālens, LETA

Nereti tiekot apšaubīta premjera loma

Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārraudzības modeli nepieciešamas diskusijas, precīzāk jānosaka MInistru prezidenta pilnvaras un loma šajā pārraudzības modelī, – LTV raidījumā “Rīta panorāma” sacīja ekspremjers, Saeimas deputāts Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Tagad ir dalītais KNAB pārraudzības modelis – daļa Ministru prezidenta, daļa – Ģenerālprokuratūras pārziņā. Nereti, pēc Dombrovska teiktā, tiek apšaubīta premjera loma, tāpēc to nepieciešams noteikt precīzāk.

Dombrovskis joprojām uzskata, ka viņa lēmums atjaunot amatā KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi bija pamatots. Jauno – trešo – rīkojumu par Strīķes atbrīvošanu Dombrovskis neesot redzējis, tāpēc nevarot to komentēt, ziņo LETA.

Ekspremjers piekrīt premjerministres Laimdotas Straujumas (Vienotība) izteikumiem, ka šis konflikts, kas turpinās KNAB vadības līmenī, grauj KNAB reputāciju un kavē tā darbu.

Straujuma KNAB vēlētos nodot Ģenerālprokuratūras pārraudzībā, lai šādi risinātu biroja neatkarības jautājumu. Viņa gan atzīst, ka pārraudzības maiņa neatrisinātu KNAB iekšējās problēmas.

Kā ziņots, pret pārraudzības maiņu ir pats KNAB, kas uzskata sevi par specializētu pretkorupcijas iestādi, tāpēc būtiski ir nodrošināt, lai KNAB varētu neatkarīgi pildīt savas funkcijas. KNAB sadalīšana un nodošana vairāku iestāžu pārraudzībā nestiprinās tā neatkarību, bet, tieši otrādi, vājinās tā spējas cīņā pret korupciju.

KNAB uzsver, ka saskaņā ar starptautiskajiem dokumentiem pretkorupcijas iestāžu neatkarība ir starptautisks standarts. Svarīgi ir nodrošināt, ka pretkorupcijas iestāde pilda savas funkcijas bez iejaukšanās un ietekmes no ārpuses, īpaši pūles pieliekot tam, lai novērstu risku, ka šāda ietekmēšana varētu būt politiska.

Pēdējā laika notikumi radot bažas, ka KNAB neatkarība un neietekmējamība var tikt apdraudēta. Tādējādi pastāvētu risks, ka Latvija neizpildītu Eiropas Komisijas rekomendācijās norādīto.

KNAB uzskata par nepamatotiem publiski paustos argumentus par KNAB sadalīšanas nepieciešamību, kas tiek pamatota ar vēlmi mazināt Ministru prezidenta kā politiskas amatpersonas spēju ietekmēt biroja darbu. KNAB norāda, ka ir izveidota darba grupa, kas izstrādās normatīvo aktu grozījumus, lai efektivizētu biroja darbu un novērstu nepilnības tiesiskajā regulējumā, tostarp vērtējot KNAB pārraudzības formas un amatpersonu pilnvaru robežas.

 

Komentāri (8)

Antra 13.02.2014. 11.10

Nevajag laipot un tēlot pamuļķi!!! Godmanis patrieca Loskutovu vienā valdības sēdē. Par Streļčenoku, tāpat kā par Sprūdžu un Kozlovski, Dombrovskim tribunālā būtu jālej karstas asaras un jābrēc pēc žēlastības.

+1
-2
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 13.02.2014. 12.31

Korupcija. “Latvija ar 53 punktiem dala 49.vietu ar Kostariku un Ruandu. Latvija joprojām ievērojami atpaliek no Igaunijas, kas ar 68 punktiem atrodas 28.vietā. Latviju apsteigusi arī Lietuva, kura novērtēta ar 57 punktiem un ierindota 43.vietā.”……..Ja LV korupcija zeļ, tad kāpēc politiķiem gribas tik ļoti kontrolēt KNAB? Āži par dārzniekiem. Pie šādas pieejas KNAB var klapēt ciet un netērēt mūsu naudu bezjēdzīgām darbībām.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu