Preses brīvības indeksā Latvija pakāpjas par divām vietām • IR.lv

Preses brīvības indeksā Latvija pakāpjas par divām vietām

6
NULL

Visbrīvākie mediji ir Somijā, nebrīvākie – Eritrejā

Latvija 2014.gada preses brīvības indeksā, ko veido organizācija “Reportieri bez robežām”, pakāpusies par divām vietām, salīdzinot ar pagājušo gadu – Latvija ieņem 37.vietu. Tomēr Latvija joprojām atrodas zemākajā pozīcijā, salīdzinot ar kaimiņiem Igauniju un Lietuvu.

2011./2012.gada reitingā Latvija šajā reitingā ieņēma 50.vietu, no iepriekšējā gada zaudējot 20 pozīcijas. Savukārt pērn Latvija preses brīvības reitingā tika pakāpusies par 11 pozīcijām līdz 39.vietai.

Igaunijas mediji šajā ziņojumā iekļuvuši teju pirmajā desmitniekā – ieņem 11.vietu, bet Lietuvas – 32.vietu, kas ir par vietu augstāk nekā mediju tradīcijām bagātajai Lielbritānijai.

Saskaņā ar ziņojumu, pagājušajā – 2013.gadā – Lielbritānija, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nokritusi uz leju par trim vietām uz 33. Savukārt ASV pat par 13 vietām, nonākot 46.vietā.

Organizācija šo valstu varas iestādes, tā vietā, lai reformētu valstu slepeno dienestu darbību, vaino to informācijas avotu pastiprinātā vajāšanā, kas radījuši slepenas informācijas noplūdi.

Par ASV indeksa autori izceļ divus gadījumus – ASV armijas virsnieka Bredlija Meninga tiesāšanu par to, ka viņš atslepenoja simtiem tūkstošu slepenu dokumentu „Wikileaks” un draudus bijušajam ASV specdienestu darbiniekam Edvardam Snoudenam, kurš tagad patvēries Krievijā. „Reportieri bez robežām” uzskata, ka tas, ko izdarīja Menings un Snoudens, „protams, bija sabiedrības interesēs”.

Visbrīvākā prese, pēc organizācijas jaunākā ziņojuma, ir Somijā, Nīderlandē, Norvēģijā un Luksemburgā. Somija visbrīvāko mediju saraksta augšgalā šajā sarakstā atrodas jau ceturto gadu pēc kārtas.

Savukārt visnebrīvākie mediji ir Eritrejā, Ziemeļkorejā, Turkmenistānā, Sīrijā un Somālijā. Šajās valstīs „informācijas brīvība faktiski nepastāv”, teikts ziņojumā.

Krievija palikusi 148.vietā no 180 valstīm. 

Preses brīvības indeksa veidotāji norāda, ka Krievijas pompozitāte, atklājot Soču olimpiskās spēles, nedrīkst aizēnot un novērst uzmanību no arvien valstī pieaugošo represīvo režīmu un pilsonisko aktivitāšu apspiešanu. 

„Kopš 2012.gada maija, kad Vladimirs Putins atgriezās Kremlī, Krievijā arvien pieņemas spēkā drakoniski likumi,” brīdina „reportieri bez robežām”. Tiek vajāti blogeri, pilsoniskās sabiedrības aktīvisti un masu mediji.

Preses brīvības indekss parāda to vārda brīvības pakāpi, kādā darbojas masu mediji, žurnālisti un pilsoniskās sabiedrības aktīvisti katrā no 180 ziņojumā apskatītajām valstīm.

Komentāri (6)

inta_s 12.02.2014. 16.13

“Savukārt ASV pat par 13 vietām, nonākot 46.vietā.”

Dabūjiet reiz to savā galvā!

0
0
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 12.02.2014. 10.04

Krievijas aģents Snoudens ir labs, bet Krievija ir slikta…

Varbūt tie “reportieri” ir nevis bez robežām, bet gan bez smadzenēm? :)

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu