Krievija liedz valstī iebraukt pazīstamam ASV žurnālistam (papild.) • IR.lv

Krievija liedz valstī iebraukt pazīstamam ASV žurnālistam (papild.)

23
Žurnālists Deivids Saters. Ekrānšāviņš no "The Guardian"

ASV vēstniecība Krievijā par to jau izteikusi protestu, bet Krievijas varas iestādes nesniedz paskaidrojumus

Amerikas žurnālistam Deividam Sateram liegta iebraukšana Krievijā, pirmdien vēsta britu avīze „The Guardian”.

Saters ir daudzu populāru grāmatu par Krieviju un bijušo Padomju savienību autors, kopš pērnā gada septembra viņš dzīvoja Maskavā. Saters uz dzīvi Krievijas galvaspilsētā pārcēlās, lai būtu tuvāk darbavietai – viņš konsultēja radiostaciju „Brīvība”, vēsta BBC.

Saters esot pārkāpis ārzemnieku uzturēšanās noteikumus Krievijā, vēsta BBC, atsaucoties uz Maskavas Taganskas rajona tiesu.

Pērnā gada novembra beigās tiesa nolēmusi, ka Saters ir jāizraida no Krievijas un piespriedusi piecus tūkstošus rubļu (ap 150 ASV dolāru) sodu.

Pirms mēneša Saters devās uz Kijevu Ukrainā, kur mēģināja pagarināt savu vīzu. Tur viņam Krievijas vēstniecības darbinieks nolasīja sagatavoto lēmumu – „kompetentas iestādes pieņēmušas lēmumu, ka jūsu uzturēšanās Krievijas teritorijā nav vēlama. Iebraukšana Krievijā jums ir aizliegta”.

ASV vēstniecība Krievijā izteikusi protestu par to un vērsusies Krievijas Iekšlietu ministrijā pēc paskaidrojumiem. Vēstnieks Maikls Makfols par to runājis ar iekšlietu ministra vietnieku Sergeju Ribakovu, taču Krievijas varas pārstāvji atsakās sniegt jelkādus paskaidrojumus, raksta „The Guardian”.

“Padomju laikā tas bija tipiski – ārzemju korespondentus vainot, ka viņi ir spiegi. Taču šādus tiešus apvainojumus izteikt ārzemju žurnālistiem postpadomju Krievijā patiesi atgadījies ļoti reti,” “The Guardian” teicis Saters.

Viņu šis varas iestāžu lēmums ir satriecis, bet tas, kā tas tika izdarīts – nesniedzot aizlieguma iemeslus -, liek domāt, ka Krievijas specdienesti Saterā saredz draudus.

Patlaban žurnālists atrodas Londonā. Saters medijiem teicis, ka nav paspējis pat savākt savas mantas, kas palikušas Maskavas dzīvoklī.

Viņš pieļauj, ka aizliegums iebraukt Krievijā saistīts ar viņa grāmatu “Tumsa rītausmā”, kuru viņš sarakstīja par 1999.gadā Maskavas dzīvojamos rajonos uzspridzinātajām daudzdzīvokļu mājām.

Saters no 1976. līdz 1982.gadam bija avīzes „Financial Times” Maskavas korespondents. Pēc tam viņš kļuva par „Wall Street Journal” speciālkorespondentu bijušās Padomju savienības jautājumos. Tagad Saters ir Džona Hopkinsa Universitātes zinātniskais līdzstrādnieks.

Latvijā Satera vārds arī nav svešs – 2012.gadā te tika rādīta amerikāņu žurnālista un arī režisora Satera filma “Laikmeta agonija” (Age of Delirium), kas vēstī par Padomju savienības sabrukumu. Šis starptautiski nozīmīgais dokumentālais darbs bija tapis kā Hadsonas institūta (ASV) un Latvijas filmu studijas „Deviņi” sadarbības projects. Filma tika demonstrēta pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām.

Krievijas federālais migrācijas dienests paziņojis, ka iebraukšana valstī liegta aptuveni 500 tūkstošiem ārvalstu pilsoņu, vēsta portāls “Newsru”. Viņiem iebraukšana liegta Krievijas likumpārkāpumu dēļ, pārsvarā par to tiek uzskatīts uzturēšanās termiņa neievērošana. Iebraukšanas liegums ārvalstniekiem ir no trim līdz 10 gadiem.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (23)

jeers 14.01.2014. 10.30

Kamēr Krievija ir sev tuvo un tālo valstu apdraudošs veidojums ar kleptokrātisku eliti, pazemotu tautu un nesamērīgām impēriskām ambīcijām, tikmēr par atklātu Krievijas ienaidnieku var nosaukt jebkuru pie pilna saprāta esošu žurnālistu.

+18
-4
Atbildēt

3

    Vineta > jeers 14.01.2014. 11.36

    Andris Doveiks

    Pieņemu, ja Krievijā pie varas būtu tikai un vienīgi kleptokrātiska elite ar miljardu kontiem rietumu bankās, tad nekādas cilvēktiesību problēmas Krievijā nebūtu… redzamas.

    Ja absolūtā ļaunuma agonija nemaitātu visas planētas gaisu, tiešām, par nozombēto bidlu masu varētu arī nepārdzīvot, jo vairāk tāpēc, ka robežas ir vaļā un iespējas evakuēties ir.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > jeers 19.01.2014. 11.25

    Ja absolūtā ļaunuma agonija nemaitātu visas planētas gaisu… tas ir pareizi teikts, tikai ģenerālim ir novecojusi izlūkošanas informācija par to, ko pasaule un pat Latvijas iedzīvotāji uzskata par “absolūtā ļaunuma impēriju”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > jeers 14.01.2014. 11.26

    Pieņemu, ja Krievijā pie varas būtu tikai un vienīgi kleptokrātiska elite ar miljardu kontiem rietumu bankās, tad nekādas cilvēktiesību problēmas Krievijā nebūtu… redzamas. Tad žurnālistiem nevis nedotu vīzas, bet viņu saimnieki viņiem nemaksātu komandējumu naudas – lai nebrauc un neraksta.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Ieva Leinerte 14.01.2014. 16.16

“Krusteva” attels un teksti liecina par garigu atpalicibu. Ostlandes laikos shada nasta sabiedribai netiktu paciesta.

0
-2
Atbildēt

0

Annija 14.01.2014. 13.05

Uz kāda pamata lai Krievija laistu savā valstī iekšā faktu noklusētāju un sagrozītāju? Būtu pieminējis kaut ar pušplēstu vārdu, ka eiromaidana organizēšanai no ES un ASV Ukrainā ieplūda ap 15 miljoniem USD, un i-portāli bija pilni ar aicinājumiem par konkrētu maksu iet pamītiņot!

+1
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu