Vēl pēdējo dienu var norēķināties ar latiem • IR.lv

Vēl pēdējo dienu var norēķināties ar latiem

24
Lati. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

No 15.janvāra lats Latvijā pārstāj būt likumīgs maksāšanas līdzeklis

Otrdien, 14.janvārī, Latvijā pēdējo dienu var norēķināties par precēm un pakalpojumiem arī latos. Rīt, 15.janvārī, lats pārstās būt likumīgs maksāšanas līdzeklis un maksājumus Latvijā varēs veikt tikai eiro, ziņo LETA.

No gada sākuma līdz šodienai Latvijā rit latu un eiro paralēlās apgrozības periods, kad iedzīvotāji tirdzniecības vietās var norēķināties gan eiro, gan latos, bet atlikums tiek izdots eiro.

Kopš gada sākuma pakāpeniski samazinājies latu skaidrās naudas apjoms apgrozībā, un desmitajā dienā pēc eiro ieviešanas, 10.janvārī, Latvijā eiro apjoms apgrozībā apsteidza latus.

Arī tirgotāji priekšpēdējā paralēlās latu un eiro apgrozības perioda dienā novēroja, ka pircēji pārsvarā norēķinās ar eiro.

Līdz ar eiro apjomu palielināšanos bankas pamazām pielāgo eiro iemaksām naudas iemaksas bankomātus. Vēl šodien daļa naudas iemaksas automātu pieņem latus, bet pēc tam vairums pieņems eiro.

Pēc latu un eiro paralēlās apgrozības perioda beigām iedzīvotāji iekrātos latus varēs apmainīt pret eiro vēl vairākus mēnešus. Latus pret eiro mainīs Latvijas Pasta reģionālajās nodaļās līdz marta beigām, komercbankās – līdz jūnija beigām, bet Latvijas Bankā bez ierobežojuma.

Pāreja no latiem uz eiro notiek saskaņā ar oficiālo kursu – viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

 

Komentāri (24)

inta_s 14.01.2014. 08.24

Uz redzēšanos!

0
0
Atbildēt

0

LAURIS 14.01.2014. 08.28

Tieši pravieša Muhamada dzimšanas diena. Insha’Allah!

0
0
Atbildēt

0

DivasDveseles 14.01.2014. 12.04

Lūk ko par Latvijas ”sasniegumu”- eiro ieviešanu raksta Britu laikraksts ‘The Telegraph’: http://www.philos.lv/Citu_raksti/LV_euro.pdf TULKOTS LATVIEŠU VALODĀ.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu