Kalnmeiers: Dombrovska lēmums par Strīķes atbrīvošanas rīkojuma atcelšanu ir likumīgs • IR.lv

Kalnmeiers: Dombrovska lēmums par Strīķes atbrīvošanas rīkojuma atcelšanu ir likumīgs

58
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Foto: Kaspars Krafts, F64

Problēmas KNAB vadītāju konfliktā rada nesakārtotā normatīvu bāze valsts pārvaldes sistēmā

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) lēmums atcelt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka rīkojumu par viņa vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata bijis tiesisks un likumīgs, – intervijā Latvijas Radio pirmdien sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Ģenerālprokuratūra izvērtēja premjera lēmuma pamatotību un atzina to par likumīgu. Kalnmeiers uzsvēra, ka premjera tiesības ir pārraudzīt un atcelt šādus KNAB vadības rīkojumus, bet tas nav viņa pienākums, “viņš varēja to arī nedarīt”.

Strīķes atbrīvošanā bija pieļauti vairāki tiesiski pārkāpumi.

Kalnmeiers uzsvēra, ka arī pēc premjera lēmuma atcelt šo rīkojumu KNAB vadītājs atkārtoti var atbrīvot savu vietnieci, “punktu šajā lietā var pielikt tikai tiesa, taču arī tā var izvērtēt tikai atlaišanas formālo pusi, bet tā nevērtē iestāžu iekšējos normatīvos aktus”, ziņo LETA.

Ģenerālprokurors uzsvēra, ka problēmas rada nesakārtotā normatīvu bāze valsts pārvaldes sistēmā.

Uz jautājumu, vai izeja no nebeidzamajiem konfliktiem KNAB vadības līmenī nebūtu iestādes pilnīga reorganizācija vai veidošana pilnīgi no jauna, ģenerālprokurors sacīja, ka šāda iespēja jau vairākkārt ir izskanējusi, bet tas ir politisks jautājums, par to jālemj politiķiem.

Tomēr savstarpējās domstarpības var izbeigt tikai ar tiesas sprieduma palīdzību, taču KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka un viņa vietnieces Jutas Strīķes savstarpējiem apvainojumiem par politisko ietekmējamību nav pamata, uzskata Kalnmeiers. Viņš arī radio atkārtoja: “Mans teiciens ir jau fiksēts iepriekš – mēles darbība nedrīkst būt ātrāka par smadzeņu darbību.”

Kā ziņots, pērn 20.decembrī Streļčenoks nolēma atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi.

Savukārt Ministru prezidents 7.janvārī atcēla Streļčenoka rīkojumu. Juristi, Dombrovska uzdevumā izvērtējot dokumentus, konstatējuši, ka Streļčenoka lēmums ir prettiesisks. Streļčenoks gan uzskata, ka, atceļot KNAB rīkojumu par Strīķes atbrīvošanu no ieņemamā amata, Dombrovskis faktiski ir pārkāpis savu pilnvaru robežas un uzņēmies tiesas kompetenci.

KNAB priekšnieks solīja, ka Strīķi atstādinās no amata.

Streļčenoks paudis gatavību tikties ar Ministru prezidentu, lai izrunātu notiekošo KNAB. Arī konfliktā iesaistītā Streļčenoka vietniece Juta Strīķe atzina, ka ir gatava sarunai ar premjeru.

 

Komentāri (58)

buchamona 13.01.2014. 08.33

Manā uztverē pats notikums – Streļčenoks atlaiž Strīķi nav tik nozīmīgs, cik nozīmīgi ir argumenti ar kuriem KNAB priekšnieks skaidro iemeslus kādēl Dombrovskis vēlāk ir atjaunojis Strīķi amatā.

Ja KNAB priekšnieks paziņo, ka Dombrovskis atjaunoja Strīķi darbā tādēļ, ka Strīķei ir “kompromats” par Dombrovski un Vienotību, tas nozīmē, ka viņš ir apvainojis LR premjerministru un veselu LR Saeimas valdošās koalīcijas frakciju korupcijā, vai korupcijai līdzīgos noziegumos. Tas manā uztverē ir ārkārtējs gadījums un Kalnmeijera miermīlīgais secinājums un novēlējums – ” mēles darbība nedrīkst būt ātrāka par smadzeņu darbību” šinī gadījumā vairs nestrādā.

Nav Streļčenokam vairs citas izejas, kā vien savs apgalvojums par valdības vadītāju un Seimas deputātu korumpētību ir jāpierāda, jeb viņš ir jāatceļ no amata un jātiesā par apzinātu kaitniecību pret valsti. Nu un lūk šeit arī ir iemesls un izdevība tikt vaļā no šī piena puikas.

+17
-2
Atbildēt

19

    Inese > buchamona 13.01.2014. 08.59

    Streļčenoka k-gs izteica pieļāvumu, Strīķes k-dze pauda apgalvojumu. Sajūtiet atšķirību, Džera k-gs.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > buchamona 13.01.2014. 09.12

    Partija “Vienotība” ir “visa valsts pārvalde”? ;)

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    inta_s > buchamona 13.01.2014. 10.26

    dzeri, nevis Strīķe traucē bet nav pieņemams ka tiek politizēta šī iestāde kur vadītājs var vadīt iestādi līdz brīdim kamēr tas netraucē kādai partijai.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > buchamona 13.01.2014. 09.06

    To drīkst darīt tikai vietnieces un masu slepkavas fana piegulētājas?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Inese > buchamona 13.01.2014. 08.49

    A Strīķes k-dzei nekas nav jāpierāda? Viņa var muldēt visu, kas ienāk prātā?

    “Man nav ne mazāko šaubu, ka manas atlaišanas patiesais cēlonis ir korupcijā iesaistīto personu vienota vēlme atbrīvoties no manis. Šo aprindu rokās [KNAB priekšnieks Jaroslavs] Streļčenoks ir tikai sīks izpildītājs un nekas vairāk,” sacīja Strīķe.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    inta_s > buchamona 13.01.2014. 09.06

    jo tā teica dzeris – saprati? Tas ir ļoti spēcīgs arguments.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > buchamona 13.01.2014. 09.29

    Riņķī apkārt k-gs, sameklējiet pats šo infu internetā:

    Kļuvis skaidrāks, kāpēc jau ilgāku laiku Saeimā un valdībā visdažādākajos veidos tiek mēģināts “izstumt” noteikumus, kas dotu būtisku finansiālo labumu Vienotības līderes Solvitas Aboltiņas vīra Jāņa Āboltiņa vadītajai Latvijas Autopārvadātāju asociācijai Latvijas Auto. Izrādās, ka savā privātbiznesā, netiekot pie valsts finansēm, J. Āboltiņš kā uzņēmējs nav bijis veiksmīgs, – kā rāda Lursoft datu bāze, viņa autofinnai Kame sākta bankrota procedūra.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > buchamona 13.01.2014. 10.31

    RA Streļčenoka gadījumā KNAB priekšnieks vēršas ar apvainojumu pret visu valsts pārvaldi,
    ============
    Nu Tu gan optimists – Streļčenoks atļāvies nopulgot kristāltīro valsts pārvaldi!

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > buchamona 13.01.2014. 09.19

    Atlaisto premjeru, rudo hokeja fani, ko Latvijas tauta publiski izsvilpa, ģeogrāfu, kas konsultēja Godmani Parex krīzes laikā, dīvaini, kas gatavs bučot vācu kareivju zābakus? Vai visus šos nosauktos cilvēciņus “apvainojis”?

    http://www.youtube.com/watch?v=J8gKRene9T4

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    inta_s > buchamona 13.01.2014. 09.25

    Arestēt visus tos cilvēkus, kas nekrietni apvainoja Vienotību izsvilpjot Saeimas priekšsēdētāju. Izvērst visas represijas pret tiem kas nemīl Vienotību.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > buchamona 13.01.2014. 11.15

    Kontekstā ar kremļa lapeles pausto par korupciju Vienotībā, Streļčenokam ir pamats signalizēt sabiedrībai par iespejamu korupciju valsts pārvaldes augstākajās aprindās.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 13.01.2014. 10.02

    Viedoklis_lv jo tā teica dzeris – saprati?

    ————————————-

    Nē, nevis tāpēc, ka to teca dzeris, bet, tāpēc, ka Stiķes atgriešanos tik ļoti negrib ločmelis un viedoklis, tātad, skaidrs, kam tā Striķe traucē.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 13.01.2014. 11.01

    Kaut tā pārvalde būtu galēji korumpēta, Streļčenoka uzdevums ir ķert korumpētos ierēdņus, nevis uzstāties ar tādiem paziņojumiem, pēc tā, jebkurā citā valstī, viņš būtu atlaist uz vietas.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 13.01.2014. 08.57

    R.A. – jā, taisnība, es par to galīgi piemirsu – Streļčenoks taču ir galīgi neadekvāts, tā visa muldēšana par V un Dombrovska korumpētību un to, ka Striķe viņus tur šantažējot ir absolūti nepieļaujama, ja viņš nespēj tos savus apgalvojumus pierādīt, viņš jāatlaiž uz vietas, un cauri, tādas iestādes vadītājs nedrīkst muldēt visu, kas ienāk prātā, tas absolūti grauj iestādes un valsts reputāciju, iespējams, te pat prasītos kāda psihiatra konsultācija, tas, ka Streļčenoks ir īppatnēja personība, kuram liekas, ka apkārt “ienaidnieki”, un pret viņu rīko “sazvērestības”, tas sen skaidrs.

    Ločmeli – vismaz, spamo gudrāk, citādi prēmiju nedabūsi, konflikts iestādes robežās un KNAB vadītāja publiski paziņojumi par premjera un Saeimas valdošās frakcijas korumpētību ir dažādas lietas.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 13.01.2014. 09.24

    Ločmelis. Es saprotu, ka šito klipu Tu ieliki, lai pierādītu, ka Streļčenokam ir taisnība un Āboltiņa ir korumpēta…:))) Ok, padodos..:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 13.01.2014. 11.43

    JA, jau Kremļa lapelē tais ir teikts, tad, tā ir garantija, ka tā tas arī ir.

    Par to kontekstu gan pareizi, starp Kremļa lapeles paziņujumu un Streļčenoka aktivitātēm konteksts un sakars noteikti ir.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 13.01.2014. 09.03

    Tādas iestādes vadītājs neko tādu nedrīkst teikt ne pieķlāvuma, ne apgalvojuma formā.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 13.01.2014. 09.15

    Ločmelis. Vai tad ne? :) Vismaz līdz nākošajām vēlēšanām noteikti. Streļčenoks ir apvainojis premjerministru, Saeimas priekšsēdētāju, finanšu, aizsardzības utt ministrus un tā joprojām.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 13.01.2014. 09.09

    Ločmelis. A Strīķes k-dzei nekas nav jāpierāda? +++ Ir, taču, Strīķes – Streļčonoka attiecības nav KNAB priekšnieka un valsts vadītāja, un KNAB priekšnieka un LR Saeimas deputātu attiecības. Streļčenoka gadījumā KNAB priekšnieks vēršas ar apvainojumu pret visu valsts pārvaldi, kur pretī Strīķe izteica savu viedokli par sava tiešā priekšnieka rīcības motīviem. Šie abi gadījumi nav salīdzināmi lielumi.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

peerku 13.01.2014. 09.54

No strupceļa esot vismaz 2 izejas. Ar interesi gaidu, kāda izeja radīsies no šī strupceļa.

Skaidrs ir viens, ka Streļčenoks neder par vadītāju, nu vismaz KNAB noteikti, tāpat ir skaidrs, ka Strīķei korumpantu apkarošana ir ne tikai maizes darbs, bet tas sakrīt ar viņas pārliecību un vēlmi sevi realizēt kā personību. Tātad valsts interesēs būtu tikt vaļā no Streļčenoka un paturēt KNAB Strīķi, bet, kā to izdarīt likumīgi un gudri, tas ir gandrīz vai Nobela prēmijas vērts jautājums…

+9
-5
Atbildēt

0

ligakalnina 13.01.2014. 08.28

Ir tikai viens adekvāts risinājums – Streļčenokam no šī amata jāaiziet, jāaizrotē uz kādu citu vietu, vēlams, kur nav darīšanas ar cilvēkiem, vai, vismaz, viss ir klusu un mierīgi, un nevar izveidoties konflikti, jo to, ka viņš nespēj adekvāti pārvaldīt iestādi un novērst konflikta situācijas, viņš jau parādīja, nu tas, ka priekšnieks var īsā laikā sakonfliktēties praktiski ar visiem profesionāļiem, kas tur strādā ilgus gadus, liecina par viņa kā vadītāja nekompetenci, ne jau ar Striķi vien viņš konfliktē.

Un Striķe jāieliek par priekšnieci, nu lai tad parāda, ko prot, tad arī viņa nevarēs aizbildināties, ka slikti priekšnieki, neļauj strādāt, utt.

Un tad, varbūt, KNAB sāks strādāt, vienreiz tas konflikts jāatrisina radikāli.

+9
-6
Atbildēt

11

    inta_s > ligakalnina 13.01.2014. 08.55

    1.) Cik % tad ir pret Streļčenoka palikšanu amatā? Kur var iepazīties ar datiem, lai apgalvotu “priekšnieks var īsā laikā sakonfliktēties praktiski ar visiem profesionāļiem”?

    2.) Kā Jūs zināt ka konflikts netika risināts? Varbūt tika risināts, taču to nebija iespējams atrisināt nekā citādāk kā atlaižot padoto, ja reiz padotais atklāti nostājas pret priekšnieku.

    3.) Kāpēc Strīķe būtu bez konkursa jāieliek šādā amatā? Kāpēc pret viņu ir jāpiemēro šāds nevalstisks, neobjektīvs, sliktas pārvaldības princips – nedodot iespēju komisijai izvērtēt pretendentus? Ar ko viņa tādu ir izpelnījusies lai Vienotībai tā būtu jādara?

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > ligakalnina 13.01.2014. 10.52

    dzeris49 Visa tā tava nemīlestība pret ASV, Izraelu, Vienotību

    =======================

    Incanta mīlamo lietu rinda… ASV, Izraēla, partija “Vienotība”. Brrrr ;)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 13.01.2014. 10.04

    Kā jau bija prognozējams, līdz ko jāpamato savs viedoklis ar faktiem, tā pazūd miglā.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 13.01.2014. 10.56

    Jūs tiko izmantojāt loģisko kļūdu ad hominem lai nepamatotu savu viedokli

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem

    Acīmredzot arī Red herring lai novirzītos no temata http://en.wikipedia.org/wiki/Red_herring

    P.S. Jūs kļūdāties par manu nostāju gan 9/11, gan ASV. Jo es ar ASV saprotu tās pilsoņus un tos kas realizēja 9/11 par eliti kurai nepastāv valstisku robežu un interešu. Un es neesmu pret Izraēliešiem, es esmu pret starptautiskiem noziegumiem, kurus veic Izraēla pret palestīniešiem (kā minimums).

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > ligakalnina 13.01.2014. 11.28

    :D

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > ligakalnina 13.01.2014. 11.00

    dzeris ir ebreju nacionālists, Likud elektorāts.
    Tāds ir mans viedoklis.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 13.01.2014. 10.47

    Nedomāju, ka man būtu kaut kas jāpamato absolūti angažētiem trolliem, kā ločmelis, vai tev, kas, iespējams, nav apmaksāts trollis, bet, kuram ir visai īpatnēji uzskati par daudzām lietām, kas jau robežojas ar fanātismu.

    Visa tā tava nemīlestība pret ASV, Izraelu, Vienotību, diezgan vienpusēja argumentācija, utt., par to liecina.

    Es ticu, ka tu arī domā, ko raksti, bet, tu esi no tiem, kuri uzskata, ka 11.09. sarīkoja paši amwerikāņi, ka amerikāņi ir lielākais pasaules ļaunums, kurš tic tai galēji kreisajai presei un “ctb aizstāvjiem”, kuri sen atrodas islama radikāļu ietekmē, utt., un strīdēties ar tādiem ir bezjēdzīgi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 13.01.2014. 10.55

    Incanta mīlamo lietu rinda… ASV, Izraēla, partija “Vienotība”. Brrrr ;)

    __________________

    O jā! Niecības, salīdzinot ar Rašu, Putinu, Tesaku un Lindermaņa kungiem:):):)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 13.01.2014. 10.57

    Jā, ja “mīlamie” būtu Krievija, Irāna, SC un ZSS, būtu pavisam cita lieta!

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 13.01.2014. 11.14

    Sakomoto- beidzot, saprati, kā labā es strādāju, bet, ņem augstāk!

    Labi, vairāk nav laika, jāiet organizēt mūsējo apmetņu celšanu Palestīnas teritorijā un bērnudārzu bombardēšanu Gazas sektorā.

    Un vēl jāpiezvana Dombrovskim un jānodod daži rīkojumi, un jāsaņem naudas pārvedums no ASV.

    Un vēlāk mums starptautisko cionistu un židomasonu konference par tēmu “Ietkmes palielināšana trešās pasaules valstīs” ( jo ES un ASV mēs jau visu kontrolējam).

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu