LNB pārcelšanās dēļ dažus mēnešus nebūs pieejams Jēkaba ielas krājums • IR.lv

LNB pārcelšanās dēļ dažus mēnešus nebūs pieejams Jēkaba ielas krājums

30
Tā izskatās LNB grāmatu krātuvē tagad. Foto: Andrejs Strokins, F64
Lauma Reinika

Bibliotēkas vadība precīzu pārcelšanās grafiku citām LNB vienībām pagaidām nevar pateikt

Ir pēdējās dienas, lai studenti un citi interesenti pagūtu izlasīt vai sakopēt materiālus, kas nepieciešami no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) krājuma Jēkaba ielā 6/8 – tas iespējams vien līdz 17.janvārim, jo jau nākamajā dienā lasītava Vecrīgā būs slēgta. Plānots, ka krājuma pārvešanas darbi uz jauno LNB ēku sāksies 20.janvārī.

Nevienā citā bibliotēkā vienkopus nav pieejami identiski visi Jēkaba ielas lasītavā atrodamie periodiskie izdevumi. No 18.janvāra lasītava Jēkaba ielā kā pirmā no LNB būs slēgta, lai sāktu pakāpenisko pārcelšanos uz jauno Gaismas pili. Kā Ir.lv informēja LNB, te esošie izdevumi lasītājiem var nebūt pieejami līdz pat aprīlim.

Jēkaba ielas krājumā atrodas karšu un ģeotelpiskās informācijas lasītava, Letonikas, periodisko izdevumu, reto grāmatu un rokrakstu lasītava.

Iemesls tik ātrai Jēkaba ielas lasītavas pārcelšanai uz Gaismas pili ir LNB vienošanās ar Saeimu, jo ēka nepieciešama Latvijas prezidentūras ES padomē nodrošināšanai. Kā gala termiņš telpu atbrīvošanai līgumā minēts 1.aprīlis. Ēka tiks atbrīvota tik ātri, cik vien tas ir iespējams, stāsta LNB komunikācijas nodaļas vadītāja Signe Valtiņa.

Ņemot vērā kopējo krājumu izvietojumu pa stāviem, nevar solīt, ka pirmā lasītājiem pieejamā būs tā lasītava, kas tika slēgta pirmā – Jēkaba ielā, saka Valtiņa. Iecerēts, ka aprīlī Gaismas pilī jau varēs apmeklēt jaunās periodikas lasītavu, kas atradīsies mezonīna stāvā.

Tomēr pietiekami lielas neskaidrības ir arī par citām LNB lasītavām. Bibliotēkas direktors Andris Vilks teic, ka ir pāragri runāt par katras struktūrvienības pārcelšanās datumiem – vispirms jāparaksta līgums par krājumu pārvešanu. Kad tas notiks, viņš Ir.lv nevar pateikt, jo procesā varot notikt dažādas nobīdes.

Direktors stāsta, ka situāciju neskaidru padara arī tas, ka vēl arvien nav noslēgusies „Krājumu pārvietošanas pakalpojumu nodrošināšanas” iepirkuma procedūra, kas paredz grāmatu nogādāšanu uz to jauno mājvietu.

Turklāt Gaismas pils pilnībā vēl nav nodrošināta ar nepieciešamo inventāru. Pērnā gada 17.decembrī tika noslēgts līgums par bibliotēkas aprīkošanu ar mēbelēm, un pusgada laikā – līdz jūnijam – tām ir jābūt izvietotām Gaismas pilī.

Patlaban vienīgā skaidrība ir par 29.augustu, kas ir LNB 95.dzimšanas diena. Tai ir jākļūst par jaunās Gaismas pils svinīgās atklāšanas datumu, saka Vilks.

Direktors aicina lasītavu apmeklētājus uzmanīgi sekot informācijai par izmaiņām. LNB sola informāciju par katras bibliotēkas lasītavas slēgšanu un pārvietošanu sniegt mājas lapā www.lnb.lv.

Students Rūdolfs, kurš Jēkaba ielas Periodikas nodaļu universitātes un projekta veidošanas vajadzībām pēdējā laikā apmeklē bieži, uzskata, ka “divi mēneši bez pieejas konkrēti šai bibliotēkai, ir pavisam neizprotami”.

Periodikas krātuves galvenā bibliotekāre Dagnija Celmiņa Ir.lv atzīst, ka pārvākšanās laikā lasītājiem būs jāizmanto pieejamie digitalizētie izdevumi, Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēka, arī Misiņa bibliotēka, kurā ir ļoti plašs periodisko izdevumu klāsts, kā arī LU fakultāšu, Kultūras, Mākslas un Mūzikas akadēmiju bibliotēkas. Jaunākā periodika apmeklētājiem ir pieejama arī Kr.Barona ielas lasītavā.

Tomēr students Rūdolfs domā – lai arī Misiņa bibliotēkā ir pieejams vecās periodikas klāsts, bibliotēka atrodas tālu no centra un nav zināms, cik daudz periodikas materiālu tajā atrodas. Arī elektroniskajās datubāzēs raksti galvenokārt ir pieejami tikai no 1997.gada.

Arī Ilzei, kura studē Latvijas Kultūras akadēmijā, bažas rada Jēkaba ielas lasītavas slēgšana. Viņa gan vairāk apmeklē Kr.Barona ielas lasītavu un cer, ka par tās slēgšanu tiks savlaicīgi paziņots. „Pārvākšanos vislabāk būtu bijis ieplānot vasaras mēnešos,” saka Ilze.

Patlaban Jēkaba ielā darbinieki līdztekus savam ikdienas darbam veic grāmatu atputekļošanu un sakārto lietvedību pirms pārvākšanās, stāsta Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas vadītāja Ināra Klekere. Pārcelšanās viņas vadītajai nodaļai prasa īpašu rūpību un uzmanību, jo tajā atrodas reti un unikāli bibliotēkas eksemplāri.

Jēkaba ielas lasītavā oktobrī reģistrēti 702 apmeklējumi, novembrī – 787, bet decembrī nepilni 500. Janvārī sesijas laikā bibliotēkas periodikas nodaļā lielāko apmeklētāju daļu veido studenti.

Celmiņa teic, ka pēdējās dienās pirms periodikas lasītavas slēgšanas īpašs cilvēku pieplūdums neesot manāms, tomēr studenti izteikuši bažas, kā vajadzīgos izdevumus varēs saņemt lasīšanai pēc 17.janvāra.

 

Komentāri (30)

Inese 13.01.2014. 08.09

Totāls bardaks vienvārdsakot.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu