Pieprasu tiesisku Latviju • IR.lv

Pieprasu tiesisku Latviju

27
Foto: Rūta Kalmuka, F64
Gunārs Nāgels

Vēlējums Latvijai Jaunajā gadā

Jaunais gads ir strauji sācies un solās būt notikumu pilns.

Mistiskos apstākļos atkāpies visstabilākās demokrātiskās Latvijas valdības vadītājs būs jau šomēnes atvietots. Maijā varēsim balsot, vai cilvēks, kurš sešus gadus sēdējis tās pašas demokrātiskās Latvijas cietumos „par darbību, kas bijusi vērsta uz vardarbīgu Latvijas Republikas valsts varas gāšanu” (citējums no viņa paša oficiālā CV Eiroparlamenta tīmekļa vietnē) turpinās pārstāvēt Latviju Eiropas Savienības parlamentā.

„Rīga 2014″ ietvaros varēsim apciemot Stūra māju, neuztraucoties, vai Sibīriju var vai nevar no tās saredzēt, bet nedrīkstēsim pilnībā uzzināt ne par čekas maisu kartotēku, ne par VDK elektronisko datu bāzi ar informāciju par 35 656 personām. Ko nu vispār par kompartijas un komjaunatnes naudu, kas pazuda bez vēsts. Ja tik būtu Latvijā vēl atrodams kāds bijušais okupētās Latvijas valdības ministrs, kam to prasīt!

“Maximas” traģēdiju turpinās izmeklēt, un bez tiem, kas jau saņēmuši sodus vai rājienus par informācijas izplatīšanu, var sagaidīt, ka ar reāliem cietumsodiem sodīs aptuveni tikpat daudzus, kā par 1997.gada Talsu traģēdiju, kurā dzīvību zaudēja deviņi bērni (ja neatceraties, tad tie bija precīzi – neviens).

Man gan ir apgalvots, ka Latvija nav tik briesmīga valsts, kurā pierādījumi “pazustu”, bet ir liels solis no pierādījumiem līdz reāliem sodiem.

Latvijas tauta ir pieradināta pārdzīvot traģēdiju pēc traģēdijas, kurā visi zina vainīgos, bet viena vai otra iemesla dēļ nedrīkst tos nosaukt par vainīgajiem vai nedrīkst tos sodīt.

Tāpēc mans vēlējums Latvijai Jaunajā gadā ir tas pats, kas tika skaļi prasīts jau pirms 25 gadiem – mēs pieprasām tiesisku valsti.

Tiesiskumu visos līmeņus, ar samērīgiem sodiem. Ne, kā esam bieži piedzīvojuši, ka “sīkie” ir neaizsargāti un tiek bargi sodīti, bet “smagajiem” nav ko bīties.

Un lai beidzot vissmagāko noziegumu – Latvijas ilgstošo okupāciju un cilvēku iznīcināšanu – godīgi izvērtētu. Ir atsācies darbs okupācijas zaudējumu aprēķināšanā, bet ir arī tas, ko nevar mērīt naudas izteiksmē. Rētas tikai tad sadzīs, ja varēs nosaukt lietas īstajā vārdā, ja izbeigsies māžošanās ar jautājumu, vai okupācija bija vai nebija. Noliegšana ir atbildības uzņemšanās – un sodus ir pelnījuši gan noziedznieki, gan viņu atmiņa, gan viņu noziegumu noliedzēji.

Mēs pieprasām tiesisku valsti!

Autors ir laikraksta “Latvietis” redactors Austrālijā

 

Komentāri (27)

oktaavs 08.01.2014. 10.46

Pieprasām tiesisku valsti ? No kā ? No tiem pašiem, kas raksta noteikumus un likumus paši sev ? No viņus apkalpojošājām valsts iestādēm ? No tautas, kura grib “saimnieku” kurš pats zog, bet kaut ko atmet arī citiem ?

No kā pieprasām ?

+14
-2
Atbildēt

2

    Zane Pavāre > oktaavs 08.01.2014. 11.17

    Prasīt var no tiem, kas sola. Līdz šim mums tiesiskumu solīja Vienotība, bet izskatās, ka tādas partijas vairs nav, tā vietā ir uzradusies kaut kāda ZZS filiāle, kuru, pēc analoģijas ar soc. aptaujās sastopamo imagināro veidojumu “Saraksts ar Ingūnu Sudrabu” varētu dēvēt par “Saraksts ar Straujumu”. Kādi ir šī nodibinājuma mērķi un vai tam ir kāds vēlētājs, pagaidām nav zināms, tāpēc laikam gan neviena, no kā kaut vai teorētiski varētu pieprasīt tiesiskumu, pašreiz nav.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    simpsons > oktaavs 08.01.2014. 21.00

    No tautas, kura grib “saimnieku” kurš pats zog, bet kaut ko atmet arī citiem ?

    ———–

    Tu gan esi labās domās par tautu. Stāsta, ka no ‘iesaimniekotā’ miljarda Lembergs ir sakārtojis ielas Ventspilī.

    Bet ko tad tautai ir atmetuši Šlesers un Šķēle? Mednieks Caune? Rāviņš? Vēlēšanu viltotājs Boldāns? Hlevickis un Munkevics? Viņi tiek atkārtoti ievēlēti vai stāv blakus ievēlētajiem.

    Tik ilgi kāmēr latvieši vēlēs kriminālus purnus par saviem vadoņiem, lai priecājas, ka Latvijā kārtība ir labāka nekā cietuma likumi un var sēdēt siltā dzīvoklī, nevis pie parašas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

Ieva 08.01.2014. 17.42

ES VIŅIEM pieprasu! Tāpat VIŅIEM to pieprasa tie, kurus neapgādā, neatbalsta, nestimulē, nedod, nemaksā… un tāpēc tie brauc prom vai tāpēc neatgriežas. “Nu, ja VIŅI to valsti sakārtos, varbūt atgriezīšos” (ja karoti mutē ieliks, varbūt norīšu)

Bet varbūt pašam ir roka jāpieliek? Nevis jāpieprasa, bet jāpiedalās. Jo valsts esam MĒS, valsts nav VIŅI!

Savukārt par tiesiskumu piekrītu. Un situācija tuvākajā laikā nemainīsies. 50 krievu okupācijas gadi ir atstājuši tādas sekas, ka racionāli, godīgu un gudri pārvaldīt valsti paši nemākam. Arī to, ka labāk paši stāvam malā un bakstam ar pirkstu citiem- kāpēc TU MAN nedari? (neapgādā, nedod, nenodrošini…) Tāpēc, jo vairāk “Briseles” būs mūsos, jo labāk dzīvosim. Jo, “Brisele”,atšķirībā no pašu bāleliņiem, visu dara gudrāk, un, galvenais, godīgāk.

Tāpēc Briseles protektorāts patstāvīgas Latvijas valsts vietā dotu lielāku kārtību un godīgāku pārvaldi. Un lielākus ienākumus līdz ar to.

Stulbi, bet tā nu tas ir.

+1
-1
Atbildēt

2

    Kristīne > Ieva 09.01.2014. 19.52

    Piekrītu par VIŅIEM/MUMS. Par “protektorātu” gan ne – lai kaut ko iemācītos darīt – ir jādara (jākļūdās, etc.), t.i. ir vajadzīga prakse. Klausīšana un rīkojumu izpilde nekādi neveicina vadības iemaņu apguvi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 10.01.2014. 15.40

    a priekš kam mums tā, ja neko nedod?

    Vai cerība, ka pēc gadiem 25 būsim tikuši vaļā no okupācijas sekām, būsim godīgi un pārvaldīsim valsti gudri, ir pamats tam, lai 25 gadus pār mums valdītu “aplokšņu” legalizētājs, vai eu fondu izkrāpējs, vai kāds cits šīs līnijas piekopējs, lai samierinātos ar to, ka paši pārvēlam lielākos zagļus un malumedniekus, ka lielāko frakciju Saeimā vada cilvēks, kas rāda piemēru nodokļu optimizācijā?

    Situācija ar katru gadu tikai paliek sliktāka. Tāpēc es gribu godīgāk un labāk dzīvot rīt, nevis pēc 25 gadiem. Es negribu, lai tie, kas ar to nesamierinās, brauc prom. Es gribu, lai viņi paliek un aizbraucēji atgriežas.

    Saeima un valdība nav vajadzīga, ja tā nespēj nodrošināt kārtību, godīgumu un izaugsmi. Labāk Briseles protektorāts, citādi mūsu patriotisms maksā neadekvāti dārgi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 08.01.2014. 10.49

Kāpēc autors klusēja un nepieprasīja to tiesisko Latviju tad, kads NA TM Bērziņš bīdīja Lembergam vajadzīgus likumus, kad NA izslēdza no savām rindām Bordānu par to, ka viņš arī gribēja tiesisku Latviju, utt., piemēri daudz?

Stipri vienpusīga tiesiskuma izpratne.

+10
-12
Atbildēt

4

    Vineta > ligakalnina 09.01.2014. 22.48

    dzeris49

    nepatīk liekuļi.

    Nu ko, suicīds varētu būt risinājums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 08.01.2014. 13.52

    Man nepatīk tāda diferencēta tiesiskuma izpratne, kad kaut ko redz, bet, kaut ko absolūti neredz, savu politisko simpātiju dēļ, nepatīk liekuļi.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 08.01.2014. 17.22

    dzeris49 Man nepatīk tāda diferencēta tiesiskuma izpratne, kad kaut ko redz, bet, kaut ko absolūti neredz, savu politisko simpātiju dēļ, nepatīk liekuļi.

    —————–

    Bērziņš bīdīja Lembergam… Bla, bla ,bla… Nu nomierinies vienreiz…

    Kāpēc tevi neutrauc, ka Dombrovskis bīdīja kompensāciju izmaksas ebrejiem, kas te ieradušies kopā ar citiem kolonistiem no Krievijas? Tur Latvijas valsts zaudētu 31 miljonu latu.

    dzeri, kā tev “patīk”, ka pavisam nesen pa kluso ir noprivatizēta viena samērā liela akciju sabiedrība Latvija Nafta? Tur tavējie liberasti no RP pašīverējuši. Pavļuts konkrēti… Bet šos faktus jau tu ignorēsi, vai ne?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 08.01.2014. 12.33

    Dzeri, es saprotu, kas tev nepatīk. Bet vai tu nepaskaidrotu, kas konkrētajā rakstā izsauca tavu neapmierinātību? Kur autoram nav taisnība?

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu