Streļčenoks Strīķi nekavējoties atstādinās no amata (papild.) • IR.lv

Streļčenoks Strīķi nekavējoties atstādinās no amata (papild.)

128
Jaroslavs Streļčenoks. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64
Lauma Reinika

KNAB vadītājs pārmet “Vienotībai” biroja politisku ietekmēšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks tuvākajās dienās atstādinās no amata savu vietnieci Jutu Strīķi. Viņš uzskata, ka valdības vadītājs Streļčenoka lēmumu atcēlis kādu partijas interešu vadīts.

Strīķe, kuru pirms Ziemassvētkiem Streļčenoks bija atlaidis no amata, bet kuru otrdien amatā atjaunoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība), tiks atstādināta no amata “līdz faktu noskaidrošanai”. 

Kā skaidroja Streļčenoks, Strīķe tiks atstādināta, jo jau atlaišanas dienā 20.decembrī viņš informējis Satversmes aizsardzības biroju, ka Strīķei jāatņem pielaide valsts noslēpumam, kas patlaban liedz viņai pildīt amata pienākumus. Tāpat šāds lēmums tikšot pieņemts, jo Strīķe zaudējusi darba devēja uzticību.

Streļčenoks stāstīja, ka viņa rīcību ierobežo fakts, ka premjers noteicis, ka viņa rīkojums nav pārsūdzams. Streļčenoks uzskata, ka premjers ir iejaucies KNAB darbā ārpus savas kompetences, kas esot jauns un bīstams precedents.

Pēc KNAB vadītāja vārdiem, viņam esot divi rīcības varianti. Pirmais no tiem – nolikt KNAB vadītāja mandātu un aiziet prom, ko viņš esot vērtējis, jo negribot atbildēt par “to, ko Strīķe ir darījusi”, tomēr viņš izvēlējies otro iespēju – turpināt strādāt, jo situācija neļaujot nolaist rokas.

Pie atstādināšanas jautājuma KNAB vadība sākusi strādāt jau otrdien un lēmuma pieņemšana esot šīs vai tuvāko pāris dienu jautājums.

Dombrovska lēmums atcelt KNAB priekšnieka rīkojumu par Strīķes atbrīvošanu no amata ir prettiesisks un politisks lēmums, uzskata Streļčenoks. Viņš pieļāvuma formā izteicās, ka šāds premjera lēmums varētu būt saistīts ar to, ka Strīķei ir zināmi fakti, kuru slēpšana būtu svarīga nākotnē. Katrā ziņā esot acīm redzams, ka “Vienotībai” Strīķe ir svarīga, piebilda KNAB vadītājs.

“”Vienotībai” Strīķes palikšana amatā ir svarīga. Iespējams, Strīķei ir kāda informācija zināma par partiju,” domā KNAB vadītājs. Streļčenoks domā, ka premjers ar šādu lēmumu grauj savu un “Vienotības” reputāciju un tālāko politisko dzīvi. “KNAB ir neatkarīga iestāde. Atjaunojot Strīķi amatā, veidojas precedents, ka politiskās partijas var iejaukties arī citos jautājumos,” teica Streļčenoks.

„Lēmums ir pieņemts, lai slēptu, kādu informāciju, kas man šobrīd nav zināma,” teica Streļčenoks arī vēlāk trešdien KNAB sasauktā preses konferencē. Viņš uzskata, ka KNAB darbā politisko spēku iesaistīšana ir nepieļaujama.

Kā preses konferencē teica Streļčenoks, Strīķei patlaban nodot informāciju, kas būtu saistīta ar biroja darbu, un citus dokumentus, ir aizliegts un tas nenotiek.

KNAB darbs šo notikumu dēļ nav apstājies un tas pilda savas funkcijas, Strīķes tiešos pienākumus tagad pilda Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, informēja biroja priekšnieks.

Viņš tagad vērtē, vai vērsīsies tiesā par šādu valdības vadītāja lēmumu.

Savukārt Dombrovskis trešdien LNT rīta raidījumā “900 sekundes” teica, ka viņa rīkojums ir tiesisks un pamatots. “Ja man nākas atcelt Streļčenoka rīkojumus, tad skaidrs, ka KNAB ir problēmas. Mans pienākums ir vērtēt biroja vadītāja rīkojumus,” teica premjers.

Streļčenoka rīkojuma par Strīķes atlaišanu tiesiskumu izvērtējusi Valsts kancelejas juristu darba grupa, kurā piedalījusies arī Ministru prezidenta padomniece juridiskajos jautājumos Sandra Bukane.

Juristi, izvērtējot dokumentus, konstatējuši, ka Streļčenoka pagājušā gada 20.decembra lēmums ir prettiesisks, jo Strīķes atkārtotā novērtēšana par laikposmu no 2013.gada maija līdz novembrim, ko Streļčenoks minējis kā pamatu savam lēmumam, veikta saskaņā ar spēku zaudējušu normatīvo aktu, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Savukārt Darba likums noteic, ka darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu darbiniekam – arodbiedrības biedram – bez attiecīgās arodbiedrības iepriekšējas piekrišanas. Pretēji judikatūras atziņām, labas pārvaldības principam, valsts pārvaldes efektivitātes un privātpersonas tiesību un tiesisko interešu ievērošanas principam Streļčenoks savā lēmumā ir norādījis, ka tas ir administratīvs akts, kas pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā.

Lēmuma par atbrīvošanu no amata atcelšana ir lietderīga Valsts pārvaldes iekārtas likuma 63.panta izpratnē, jo nodrošina labas pārvaldības principa īstenošanu un likuma atrunas principa īstenošanu, uzskata juristi.

Premjers gan žurnālistiem atzina, ka lēmums par Strīķes atbrīvošanu neatrisinās samilzušās problēmas KNAB iekšienē. Šos jautājumus, visticamāk, nākšoties risināt arī nākamajai valdībai. “Skaidrs, ka arī nākamajam premjeram šīs problēmas nāksies risināt,” noteica Dombrovskis. Premjera birojs šajā laikā ir saņēmis daudz atbalsta parakstu Strīķei, un tāpēc premjers uzskata, ka bezdarbība konfliktu neatrisinās.

Premjers arī uzsvēra, ka viņš ir tiesīgs pārskatīt KNAB priekšnieka izdotus rīkojumus, jo KNAB ir premjera tiešās pārraudzības iestāde, līdz ar to viņam ir tiesības pārbaudīt lēmuma tiesiskumu un, ja tas ir prettiesisks, to arī atcelt.

Jautāts, vai nevajadzētu izvērtēt KNAB priekšnieka atbilstību amatam, Dombrovskis atgādināja, ka pagājušā gada nogalē divas komisijas, kas izvērtēja Streļčenoka darbību, secinājušas, ka viņš var turpināt darbu kā KNAB vadītājs. Taču, vai atkārtoti būtu jāvērtē viņa piemērotība, to noteikšot turpmākā notikumu attīstība.

 

Komentāri (128)

jānis Brasliņš 08.01.2014. 09.03

Tātad ies pa kara taku!? Arī labi, vismaz skaidri zinām “kas ir kas”. Un tas arī ir Dombrovska minētais konflikta atrisinājuma sākums!

+33
-1
Atbildēt

0

buchamona 08.01.2014. 09.24

Tā ir smaga apsūdzība, kuru izvirza Streļčenoks pret valsts vadītājiem, pie tam, viņš to dara pieļāvuma formā, kas nav balstīti uz konkrēti KNAB priekšniekam zināmiem un pierādāmiem faktiem, proti:

– “…šāds premjera lēmums varētu būt saistīts ar to, ka Strīķei ir zināmi fakti, kuru slēpšana būtu svarīga nākotnē…” viņš saka.

Tiesiskā valstī šāds apgalvojums būtu jāpierāda, jeb arī par šādu tukšu pļāpāšanu amatpersonai būtu jāatbild likuma priekšā.

Un tīri subjektīvi… Streļčenoks man nerada par sevi tāda cilvēka iespaidu, kurš, nedomājot par sevi, būtu gatavs “iet cīņā par taisnību un ideāliem” :) Drīzāk jau tas ir tāds ” sētas variants”, kad lielie draugi no pavārtes ir izsūtījuši puisīti uz ielas “nokārtot lietas” :)

+35
-5
Atbildēt

1

    Inese > buchamona 08.01.2014. 09.28

    “Man nav ne mazāko šaubu, ka manas atlaišanas patiesais cēlonis ir korupcijā iesaistīto personu vienota vēlme atbrīvoties no manis. Šo aprindu rokās [KNAB priekšnieks Jaroslavs] Streļčenoks ir tikai sīks izpildītājs un nekas vairāk,” sacīja Strīķe.

    =====================

    Tiesiskā valstī šāds apgalvojums būtu jāpierāda, jeb arī šādu apgalvojumu autoram būtu jāatbild par saviem vārdiem likuma priekšā. Tikai tā un nekā citādi.

    Taču Strīķes k-dzei likumi jau nav rakstīti, vai ne? Var muldēt dajebko uz vella paraušanu?

    +4
    -15
    Atbildēt

    0

ligakalnina 08.01.2014. 08.43

Tātad, Steļčenoks atklāti nostājas pret premjera rīkojumu, un, tā vietā, lai mierīgi izvērtētu Dombrovska argumentus un Striķes atlaišanas juridiskos aspektus, atklāti un publiski apsūdz Dombrovski un visu V korumpētībā, un tai pašā laikā, pieļauj iespēju, ka Streiķei “zināmi kādi fakti par V”, un, tātad Striķe Dombrovski šantažē

Izskatās, nu jau tā ka nedaudz par traku, Streļčenoka līmeņa amatpersona to neddrīkst atļauties.

Manuprāt, te var būt divi varianti:

1)Streļčenoks ir galīgi dekompensējies un vairs nesaprot, ko runā.

2)Aiz Streļčenoka stāv ļoti ietekmīgi spēki, kuri – ilgi nav jāzīlē, kuri, pēdējo notikumu kontekstā, patreiz ir ieguvuši politisko varu Latvijā, un V ar RP nespēj tiem “pārlekt”, un kuriem Striķes atstādināšana ir principiāli svarīga, un tāpēc Streļčenoks atļaujas lietas, kas ir galīgi nepieņemamas, atklātu konfrontāciju ar premjeru un tāda veida apsūdzības.

Otrais variants izskatās reālāks.

Un, ja pēc tā visa netiks atstādināts pats Streļčenoks, tad Latvija ir “failed state”.

+39
-10
Atbildēt

11

    Inese > ligakalnina 08.01.2014. 08.50

    dzeris49 Un, ja pēc tā visa netiks atstādināts pats Streļčenoks, tad Latvija ir “failed state”.

    =====================

    Un kāda būs jūsu rīcība šādā gadījienā? Nositīsities ap sienu?

    +3
    -20
    Atbildēt

    0

    Inese > ligakalnina 08.01.2014. 08.48

    Iespējams, ka Strīķes k-dzes rīcībā ir savulaik mistiski pazudušās t.s. RGK klades ar Jaunā laika melno grāmatvedību.

    +6
    -20
    Atbildēt

    0

    kkristaps > ligakalnina 08.01.2014. 10.55

    Džeri, ir dīvaini lasīt, ka Strīķe drīkst atļauties apliet ar dubļiem Streļčenoku, bet viņš nedrīkst teikt neko. Stipri selektīva atļautības izpratne, vai ne?

    +4
    -15
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > ligakalnina 08.01.2014. 13.08

    rinķī apkārt. Jā, varat ķengāt cilvēku, bet neuzdrošinieties aizskart partiju! Kaut kad jau izdzīvots variants…

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > ligakalnina 08.01.2014. 10.11

    dzeris. Ir vēl viens variants. Ietekmīgi spēki stāv aiz Strīķes, kuriem izdevīgi, lai KNABs mūžīgi darbotos tikpat “efektīvi” kā līdz šim.

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    Inese > ligakalnina 08.01.2014. 10.25

    A Strīķes k-dze drīkst atļauties, Džera k-gs? ;)

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 08.01.2014. 09.18

    Tādi argumenti strādā tikai savā atbalsta komunā, nevis ārpus tās.

    Un to ka Dombrovska birojs saņēma tuvu 300 lapas ar argumentāciju par Strīķes atlaišanu taču jau pēc 3 stundām bija lēmums, ka šis rīkojums jāatceļ – nav aizdomīgs?

    Un to ka šāds viedoklis jau izskanēja no Dombrovska puses pat pirms šī pamatojuma saņemšanas…

    Bet ir ok, šai fanu pulciņā aizies arī Tavi izvirzītie scenāriji – tiesa nav ko cerēt ka kāds šo atbalsta ārpus fanu kluba.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 08.01.2014. 09.26

    Failed state ir tad, kad premjers risina kadru daļas jautājumus Nacionālajā operā un knābī!

    +12
    -11
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 08.01.2014. 10.23

    Te nav runa par Striķi, bet gan par to, ka Streļčenoks nedrīkst atļauties tāda veida apsūdzības ieņemot tādu dienesta stāvokli.

    +15
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 08.01.2014. 10.45

    Striķe neapsūdzēja premjeru vai veselu partiju korupcijā, viņa vērsās tikai pret Streļčenoku, tā ka tās ir pilnīgi dažādas lietas – konflikts iestādē vai valsts augstāko amatpersonu apsūdzības korupcijā un pakļaušanos šantāžai, tik elementāras lietas nespēj saprast, vai raksti rakstīšanas pēc, kā parasti?

    +15
    -5
    Atbildēt

    0

    buchamona > ligakalnina 08.01.2014. 12.50

    Pikaso. Dīvaini, ka neredzi atšķirības starp Strīķes un Streļčenoka izteikumu mērogiem :) Strīķe izteica savu konkrētu viedokli par vienu cilvēku, Streļčenoks ar savu pieņēmumu ir apvainojis gan Saeimas vismaz vienu frakciju un valdību :)

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu