Lembergs pirmajās koalīcijas veidošanas sarunās interesējies par ES fondu sadali (papild.) • IR.lv

Lembergs pirmajās koalīcijas veidošanas sarunās interesējies par ES fondu sadali (papild.)

48
Aivars Lembergs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Brigmanis: pretoligarhu “sarkanās līnijas” vairs nav aktuālas

Par oligarhu dažkārt dēvētais Ventspils mērs Aivars Lembergs ir piedalījies pirmajās sarunās par jaunās valdības veidošanu, interesējoties par Eiropas Savienības (ES) fondu sadali, otrdien Latvijas Radio sacīja premjera amatam nominētā Laimdota Straujuma (Vienotība).

Vaicāta, vai Lembergs būs regulārs koalīcijas sanāksmju viesis, Straujuma atbildēja, ka tas ir jautājums Lemberga partijas “Latvijai un Ventspilij” sadarbības partneriem – Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), bet ZZS ir pilntiesīgs koalīcijas partneris.

Straujuma neesot jutusi kādu īpašu Lemberga lomu valdības veidošanā. Pirmajās sarunās Lembergu interesējusi ES fondu sadale, un saruna esot vērtējama kā tehnokrātiska, ziņo LETA.

Topošā valdības vadītāja atzina, ka ES fondu sadale nākamo septiņu gadu periodā ir nozīmīgs jautājums, kuram būs pievērsta jaunās valdības uzmanība. Telekanālā LNT Straujuma pieļāva, ka ES fondu apguve varētu būt viena no retajām jomām, kurā jaunā valdība varētu mēģināt īstenot būtiskas reformas, proti, politiķe uzskata, ka nākamajā septiņgadē fondu apguve būtu jākoncentrē vienā vietā, lai uzņēmējiem būtu saprotamāka to pieejamība. Citas nozīmīgas reformas Straujuma neredz jēgu virzīt īsā darbam atvēlētā termiņa dēļ, jo reformas reformu dēļ radot tikai haosu.

Arī žurnāls “Ir” decembrī rakstīja, ka pamatīgu pārsteigumu gan Finanšu ministrijai, gan Eiropas Komisijas (EK) pārstāvjiem gada beigās sagādāja Ventspils saimnieks Aivars Lembergs, kurš personīgi ieradies ES struktūrfondu uzraudzības komitejā un uzstājies ar ziņojumu, asi nokritizējot sagatavotos naudas sadales principus un paziņojot, ka demisionējušai Dombrovska valdībai nav morālu tiesību apstiprināt iesniegšanai EK Latvijas pozīciju.

Lembergs kā Kurzemes plānošanas reģiona pārstāvis 5.decembrī ieradies ES struktūrfondu uzraudzības komitejā un uzstājies ar kritisku ziņojumu.

Politikas analītiķe un “Providus” pārstāve Iveta Kažoka otrdien Latvijas Radio raidījumā “Krustpunkti” teica, ka viņa Lembergu vairs neuztver kā dēmonisku politikas veidotāju Latvijā, jo pēdējo triju gadu laikā viņš esot atbīdīts malā no aktīvās politikas un to vairs tā neietekmējot. Kažoka domā, ka arī sabiedrības uztverē Lembergs zaudējis savu dēmoniskumu.

Jau tuvākajās dienās topošās valdības partneri sāks darbu pie valdības deklarācijas. Straujuma apgalvoja, ka, runājot par paveicamajiem darbiem, topošās koalīcijas partneri neesot izvirzījuši ultimātus, lai arī skaidri iezīmējas jautājumi, par kuriem ir atšķirīgi viedokļi – par termiņuzturēšanās atļaujām, par Satversmes preambulu un par mācību valodu skolās. Straujumai ir skaidrs, ka par šiem jautājumiem būs jāveido darba grupas un politiskajās konsultācijās jāskatās, par ko ir iespējams vienoties.

ZZS darbam topošās valdības deklarācijas veidošanas darba grupās deleģēs deputātus Uldi Auguli un Danu Reiznieci-Ozolu, advokātu Arti Stucku (LZP) un ZZS pārstāvi Ilonu Jurševsku, aģentūrai LETA sacīja ZZS deputāte Reizniece-Ozola. Tematiskajās darba grupās no ZZS iznirst arī tādi politikas veterāni kā tagad Zaļās partijas biedrs Andrejs Panteļējevs.

Pašlaik koalīcijas partneri piekrītot uzstādījumam, ka gadījumos, ja vienošanos nav iespējams panākt, strīdīgie jautājumi tiek atlikti uz laiku pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Kā LTV raidījumam “Panorāma” teica ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, viņaprāt, Reformu partijas savulaik savilktās “sarkanās līnijas”, kas attiecās uz sadarbību ar tā sauktajām oligarhu partijām, pie kurām pieder arī ZZS, vairs nav aktuālas.

Straujuma par darba virsmērķi izvirzījusi nodrošināt to, lai netiktu saplosīts valsts budžets – neatvērt to un nesākt dalīt naudu gadā, kad ir divas vēlēšanas. Cita viņas pašas darba prioritāte ir noskaidrot vainīgos par Zolitūdes traģēdiju.

(papildināta ar Kažokas vērtējumu Lembergam)

Komentāri (48)

ligakalnina 07.01.2014. 11.26

Tas ir kā ļauns sapnis, Lemberga pārziņā ekonomika, reģioni, un arī tieslietas, jo tur, cik noprotu, NA cilvēks, viens no psažieru vilcienu afēras īstenotājiem Gerhards atkal it kā pie stūres, Kučinskis tāpat, un tie ir cilvēki, kuri tieši atbildīgi par valsts novešanu līdz faktiskam bankrotam.

Kad redzu to Lemberga nekaunīgi viltīgo ģīmi un klausos viņa demagoģiskos, primitīvos, aprobežotos prātuļojumus un melus, kas domāti tikpat īpatnējai publikai, gribas izslēgt TV, kad iedomājos, ka šis te noziedznieks, kas piedalijās valsts izlaupīšanā, tiesiskuma sagraušanā, korumpējis, iebiedējis, uzprcis visus, ko vien varējis, kura lietā pēkšņi “pazuduši” vairāki liecinieki, atkal, faktiski, ir pie šis valsts stūres, rodas vēlme pamest šo valsti, kādu brīdi gaiss te bija tīrāks, nupat sāk neciešami smirdēt, valstij, kur pie varas tādi cilvēki, nav perspektīvas.

+22
-5
Atbildēt

10

    janis17 > ligakalnina 07.01.2014. 11.46

    dzeri, gribētos vairāk dzirdēt tavas fantāzijas par Gerharda saistību ar PV iepirkumu no CAF.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    kkristaps > ligakalnina 07.01.2014. 11.46

    Dzeri, Tev ir pilnīga taisnība: Lembergs, t.i., ZZS un NA, darīs visu, lai nepieļautu tiesu sistēmas uzlabošanu un izlaupītu Latvijas tautsaimniecību pilnā apjomā. Nolādētā Neliešu Apvienība ar savu brāļošanos ar SC sagatavoja šo scenāriju. Es neesmu dievbijīgs cilvēks, taču ļoti gribas ticēt, ka liktenis vai karma, vai kā nu to varētu nosaukt atriebsies nacionālneliešiem un viņu bērniem.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 07.01.2014. 12.12

    Dzeris – bledis , ne blēdis Gerhards , bet tie kas patreiz saistīti ar viņu darba jautājumos ( es te domāju uzņēmējus ) izsakās par viņu pozitīvi … Tās EM lietas gan ar tādu nepatīkamu piegaršu …

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ansis > ligakalnina 07.01.2014. 16.57

    dzeri – tas, ka dažkārt sakrīt ZZS, NA un SC balsojumi norāda tikai uz vienu lietu:

    Šīs ir partijas, kurām mazāk patīk neoliberalā politika;

    Tavi pārējie spriedumi ir pilnīgas muļķības. ZZS vienmēr ir bijis visu koalīciju pragmatisks balsts. Tai skaitā arī esošās tiesiskuma koalīcijas – tiklīdz kā NA nesolīja atbalstu kādam likumprojektam, tā Vienotība uzreiz skrēja pie ZZS pēc balsīm.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > ligakalnina 07.01.2014. 17.17

    dzeris49 Nu, būšu laimīgs, ja kļūdos, un nesāksies “trekno gadu” otrais cēliens.

    ————————————————————————-

    dzeri – nebaidies – treknie gadi jau pāris gadus kā iet pilna sparā:

    1) bez kautrēšanās un konkursa naudu var caur Prudentia kačāt – būtu jau labi, ja tik vien, bet vēl nāksies Flikam segt zaudēmus par Investīciju atņemšanu, Liepājas Metalurgā šo konsultantu dēļ pusgads lieki novilcinats, bet rezultāts tas pats iepriekš zināmais – maksātnespēja;

    2) nu un Pasažieru vilciena līgums un līguma laušana … kura premjera laikos tad tas notika?

    3) un elektrības sadārdzināšana – zem liberalizācijas aizsega? Kur tā pati Prudentija piedāvā valsts iestadēm pirkt elektrību no Latvenergo, 10% iemaksājot Prudentijai …

    utt

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 07.01.2014. 12.22

    Nu, būšu laimīgs, ja kļūdos, un nesāksies “trekno gadu” otrais cēliens.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > ligakalnina 07.01.2014. 12.02

    Vispār jau šī situācija ar jauno koalīciju kļūs tieši interesanta, pie nosacījuma, ka mums pietiks pacietības sekot līdzi visam tam, kas notiks, kā tiks risināti jautājumi, cik kolorīti uz šī fona iezīmēsies ” Lemberga cepure, ” ja tā vispār būs pamanāma :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > ligakalnina 07.01.2014. 11.37

    Dzeri, nevajadzētu celt paniku viena paša Lemberga dēļ. Koalīcijā, kura tiks izveidota, darbosies četras frakcijas, jeb trīs, ja skaita, ka Vienotība un RP praktiski ir viens vesels, tā kā ZZS tur nekā viena pati nenosaka. Sevis nomierināšanai vari pieņemt, ka pat ZZS+NA kopīgi neko nenosaka :), balsu par maz, un tā kā ES naudas sadalē ieinteresēti ir visi, tad nedomāju, ka kāds no ” koalīcijas vairākuma” pieļaus to, ka “mazākums” nosmels visu krējumu, ja jau mēs noteikti gribam domāt šādās kategorijās.

    Par pārējo visu – Straujuma skaidri formulēja savu uzdevumu, un tas ir – aizvadīt valdību līdz vēlēšanām, neveicot nekādas jūtamas ” reformas” tikai reformu pēc.

    Un vēl, daudz ko var pārmest NA, bet karināt viņiem virsū visus mēslus, kādi vien ir notikuši Latvijā :) Tas ir par traku, kaut vai tādēļ, ka NA jau Saeimā viena pati neko nenosaka ar savām 8 balsīm, tad jau drīzāk visi pārmetumi Tev ir jāpāradresē Vienotībai ar RP, lai gan tā objektīvi – diez vai visur, kur Tu to saredzi var arī atrast krimināllietu:)

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 07.01.2014. 11.53

    aivarsk – tā ir , CAF shēmu uzbūvēja Augulis . Gerhardam līdzi velkās brīnumi no EM saistībā ar zaļajām enerģijām … tapēc līdzi nācās paķert Sarmu :) un vēl fiktīvās valsts degvielas rezerves, ja kāds par tādām vēl atceras . Tur manuprāt 2 mio LVL tika samaksāts Līgatnes firmai par neko , kā arī viss tur beidzās ar neko :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 07.01.2014. 12.08

    Vai Gerhards, vai Augulis, blēdis kā viens, tā otrs, un abi Lemberga ietekmē.

    Brīnumi vēl, ka NA par TM atkal nav izvirzījusi Bērziņu.

    Un, nevajag aizmirst, ka ZZS+NA gan nav 50%, bet, ZZS+NA+SC ir vairāk, nekā pietiekami, lai Lembergs dabūtu cauri jebko un jebkuru cilvēku tur, kur viņš vēlas, un tādi kopīgi šo triju partiju balsojumi bijuši ne vienreiz vien, jo gan Lemberga ZZS, gan SC, gan NA mentalitāte, īstenībā, atšķiras maz, nemaz nerunājot par to, ka ZZS pieder Lembergam ar visām ķeskām, NA tikai daļēji, un SC ar Lembergu lieliski sadzīvo.

    Cita lieta, ka vieni tēlo kādus tur zaļos un zemniekus ( kas, īstenībā, ir izslēdzoši lielumi, tas vien izraisa jautrību), otrie tēlo tipa sociāldemokratus- internacionalistus, treši – nacionalistus, bet reāli visi ir parasti politbiznesmeņi.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Finanšu ministrija 07.01.2014. 11.10

Ilgi nocieties, laikam jau acīs cērtās.

+14
0
Atbildēt

0

kkristaps 07.01.2014. 11.10

Par kameru sadali Matīsa cietumā viņš neinteresējas?

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu