Kubiešus šokē automašīnu augstās cenas pēc autotirgus atvēršanas • IR.lv

Kubiešus šokē automašīnu augstās cenas pēc autotirgus atvēršanas

29
Kubieši šokēti par ārzemju marku auto cenām, ko prasa valdība. Foto: AFP/LETA

Valdība sola naudu ieguldīt speciālā fondā sabiedriskā transporta attīstībai

Kubiešus šokējušas milzīgās ārvalstu automašīnu cenas, kuras pirmo reizi atļauts brīvi iegādāties kopš revolūcijas 1959.gadā.

Valstij pieder monopols uz jaunu auto tirdzniecību un tā cenas palielinājusi par 400% vai vairāk. Tomēr arī lietoto auto cenas palielinātas vairākkārtīgi, ziņo LETA/BBC.

“Peugeot 508”, kas Lielbritānijā maksā 32 000 mārciņu, Kubā tiek tirgots par 262 000 dolāru. Valstī vidējās algas ir aptuveni 20 dolāri mēnesī.

BBC korespondente Havanā ziņo, ka cilvēki bijuši šokā, kad ieraudzījuši cenas lietoto auto tirgotavā. Cilvēku visbiežāk lietotās frāzes bija “tas ir trakums” un “kāda necieņa”, tās adresējot valdībai.

Viena no iespējamajām pircējām sacīja, ka “cenas ir trakas. Neviens kubietis, kas strādā valstij, nevar par tādu cenu to nopirkt. Viņiem nav nekādu iespēju tikt pie auto”.

Cits potenciālais pircējs sacīja: “Mēs esam bez valodas, tas ir liels pārsteigums. Es nezinu kāda ir valdības stratēģija, varbūt tas ir tikai izmēģinājuma posms. Taču cenas ir pārmērīgas”.

Valdība saka, ka nauda tiks ieguldīta speciālā fondā sabiedriskā transporta attīstībai.

Auto tirgus atvēršana ir kārtējā reforma komunistiskajā Kubā. Līdz šim auto iegādei bija nepieciešama atļauja.

 

Komentāri (29)

dro 05.01.2014. 14.10

Nezinu kā tagad, bet līdz šim nopelniem bagātie varēja auto iegādāties uz nomaksu. Pēc īpašnieka nāves, ģimenes locekļi zaudēja tiesības uz auto…Nabadzība tur fantastiska, bet, neskatoties uz to, kubiešu dzīves prieku var apskaust. izejot uz ielas, tur nav jāizjūt arī ubagu uzmākšanās kā citās latiņamerikas valstīs. Par no valsts saņemto algu var izdzīvot 2-3 nedēļas, atlikušajam laikam jāparāda personīgā iniciatīva.

+3
-1
Atbildēt

0

oskaar 05.01.2014. 00.07

Šajā sakarā atcerējos tāda antīka autora Kampanellas grāmatiņu “Saules pilsēta”. Kāds jau droši vien ir lasījis.

Pēc Kampanellas uzskata- visam jābūt reglamentētam. Tur bija uzskaitīts- cik kādas drēbes pienākas iedzīvotājam, laikam arī cik tur pārtikas, cik bieži jāmazgājas u.tml.. Un visiem vienādi. Un tad valdīs vispārēja laime. … Nu- uz to tēmēja (neapšaubāmi arī bija lasījis šo grāmatiņu) arī Ļeņins.

Aptuveni tāda laime pēdējos cik tur- laikam jau 70 gadus valda Kubā. Tagad no šīs laimes PAT TUR grasās atkāpties.

Gribētos tikai redzēt to Kubiešu ienākumu deklarācijas (jeb kas nu tur Kubā apliecina kaut cik legāli nopelnītu naudu), kuri mašīnītes sāks pirkt. Un vai tāds pirkums jau uzreiz nebūs pamats krimināllietas ierosināšanai par valsts līdzekļu izlaupīšanu. … Sistēma ta pagaidām tā pati komunistiskā, cik saprotu. :)

Bet cenas (t.i.- nodokļi)- ja nu kubiešus tie šokē, tad kā tur ar to komunistu valdīšanu? Lai gan vacākā paaudze jau labi zina- kā. Vienkārši pacieš to visu. Uz lodēm arī nevienam negribas līst. :(

+3
-1
Atbildēt

0

piziks 04.01.2014. 19.19

Kubinoīdi nodokļu un nodevu izgudrošanu mačījušies laikam jau pie finiminsitra Vilka Smilšu ielas tantēm, Dainastantes Robežnieces, kas Latvijas nodokļus sacerēja, saktoties pa logu un saniknojoties, ka kāds mājās iebrauc un bērnus atved ar privātfirmas mazauto.

+3
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu