"JPMorgan" aptur dolāru pārskaitījumu apstiprināšanu Latvijas bankām (papild.) • IR.lv

“JPMorgan” aptur dolāru pārskaitījumu apstiprināšanu Latvijas bankām (papild.)

28
ASV bankas "JPMorgan Chase & Co" galvenajā birojā Ņujorkā. Foto: AFP/LETA

Latvijas bankas starptautiskiem dolāru pārskaitījumiem var izmantot tikai divas rietumu bankas – “Deutsche Bank AG” un “Commerzbank AG”

ASV banka “JPMorgan Chase & Co” cīņā ar naudas atmazgāšanu apturējusi ASV dolāru pārskaitījumu apstiprināšanu Latvijas bankām, vēsta finanšu ziņu informācijas aģentūra “Bloomberg”. Par to aģentūrai paziņoja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

“”JPMorgan”, bez šaubām, bija svarīgs partneris. Bet tas nekavēs tālāku darbību un citu partneru meklēšanu,” sacīja Bičevskis. Līdz ar to Latvijas bankas starptautiskiem dolāru pārskaitījumiem var izmantot tikai divas rietumu bankas – “Deutsche Bank AG” un “Commerzbank AG”, ziņo LETA.

Ņujorkā bāzētā “JPMorgan” banka atteicās komentēt Bičevska izteikumus, tāpat arī “Deutsche Bank AG” un “Commerzbank AG” atteicās aģentūrai “Bloomberg” komentēt “JPMorgan” lēmuma ietekmi uz viņu biznesu.

“JPMorgan” lēmums samazināt operāciju apjomu ir saistīts ar ASV bankas stratēģijas maiņu starpbanku tirgū visā pasaulē. Tas nav saistāms ar Latviju vai Latvijas banku sektoru, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Laima Auza. Viņa norāda, ka “JPMorgan” ir būtiski samazinājusi operāciju apjomu ar virkni banku vairākās valstīs.

Tās Latvijas bankas, kurām “JPMorgan” bija viens no sadarbības partneriem ASV dolāru pārskaitījumiem, jau kādu laiku ir pārorientējušās uz citiem sadarbības partneriem, norāda Auza. FKTK uzsver, ka šis lēmums nav atstājis ietekmi uz šo banku klientu apkalpošanu, jo bankas veido plašu korespondējošo kontu tīklu atbilstoši klientu vajadzībām – nodrošinot gan kontus dažādās valūtās, gan reģionos.

Latvijas bankām ir plašs korespondējošo banku loks, tai skaitā ASV dolāru maksājumiem. “Deutsche Bank AG” un “Commerzbank AG” ir Latvijas banku lielākie korespondējošo banku partneri ASV dolāru maksājumiem, bet ne vienīgie, piebilst Auza.

Korespondējošo banku maiņa ir ikdienišķs un ierasts process – starpbanku tirgū bankas regulāri pārskata attiecības un notiek kādas izmaiņas. Piemēram, pērn vien ir atvērti astoņi korespondējošie konti ASV dolāros, bet pēdējos divos gados vēl 52 konti citās bankās. Tas liecina par dinamiku starpbanku tirgū.

“JPMorgan” lēmums saistīts ar ASV Valūtas kontroles biroja 2013.gada janvārī izdoto rīkojumu bankai uzlabot “iekšējās kontroles un neatkarīgās pārbaudes” cīņai ar naudas atmazgāšanu. Rīkojumā teikts, ka banka “nav atklājusi būtisku daudzumu aizdomīgu aktivitāšu” un nav par tām ziņojusi atbildīgajiem dienestiem.

“JPMorgan” ne atzina, ne noliedza vainu nepietiekamā naudas plūsmas kontrolē, norādot, ka banka cītīgi strādā, lai novērstu rīkojumā uzskaitītās nepilnības.

“JPMorgan” augustā paziņoja, ka tā pārbauda korespondētājbanku darījumu struktūrvienības darbību, kā arī neuzņems jaunus klientus un jaunus darbības virzienus.

Pieejas zaudēšana korespondējošām bankām var palielināt nerezidentu biznesa izmaksas, skaidro Ženēvā bāzētās aktīvu menedžmenta un konsultāciju kompānijas “Maximus Capital SA” vadītājs Jevgenijs Zolotarjevs.

“Tas nozīmē, ka mazākām bankām dolāru pārskaitījumu apstiprināšana izmaksās dārgāk. Tik un tā varēs saņemt apstiprinājumu ASV dolāriem, bet maksājumu veikšanai nākas iet cauri vairākām starpnieku kārtām,” aģentūrai “Bloomberg” skaidroja Zolotarjevs.

Finanšu konsultāciju grupas “Promontory Financial Group” izpilddirektors Maikls Dausons norādīja, ka Latvijas banku reputācija vēl joprojām cieš no aizvadītās desmitgades problēmām.

(papildināta ar FKTK komentāru)

Komentāri (28)

inta_s 02.01.2014. 13.52

Un kur palikuši tie 15 TRILIJONI USD kurus atmazgā pati JP Morgan Chase?

http://www.youtube.com/watch?v=L0xxKr_CuSc

Mafija drīkst visu?

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu