Netraucēt mūs ar diasporu! • IR.lv

Netraucēt mūs ar diasporu!

19
Budēļu maskas. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64
Gunārs Nāgels

Daži rūgti pilieni sabiedriskā medija kausā

Gada beigas pienākušas, un visi ir apmierināti. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadība jūsmo par pozitīvu pārmaiņu ieviešanu Latvijas Televīzijā (LTV), kur jaunās valdes vadībā esot tikuši ieviesti būtiski saturiski uzlabojumi. Ārlietu ministrijas un Kultūras ministrijas darba grupa diasporas politikas jautājumos savā otrā sēdē pārrunāja, starp citu, „Latvijas sabiedriskā medija platformas nozīmi valsts komunikācijā un saiknes veidošanā ar Latvijas diasporu”.

Kāpēc šo tagad minu? Rodas iespaids, ka doma ir tikai par diasporas informēšanu par notikumiem Latvijā. Bet katra saikne ir divpusēja. Komunikācijai jānotiek abos virzienos.

Cik liela daļa latviešu tautas tagad dzīvo ārpus mūsu zemes robežām? Ārlietu ministrijas 2013.gada februāra informatīvais ziņojums „Par Ārlietu ministrijas sadarbību ar Latvijas diasporu 2013.-2015.gadā” min, ka 2011.gada 1.martā Latvijā bija 2,1 miljons iedzīvotāju, no tiem 1,3 miljons latviešu, bet ka ārpus Latvijas pastāvīgi dzīvo „vairāk nekā 370 000 Latvijas diasporas pārstāvju”. Piekodinot, ka „dati ir aptuveni”, tiek minētas „lielākās latviešu kopienas” ārzemēs, tādējādi jaucot tautību, pilsonību un „iedzīvotāju” statusus.

Varētu lēst, ka kādi 20% latviešu tautas dzīvo diasporā.

Un kas Latvijā ir zināms par ārzemju latviešu dzīvesveidu? Vai televīzijā, laikrakstos, ziņu portālos katrs piektais raksts ir par mūsu tautiešiem ārzemēs? Atbildi jūs jau skaidri zināt. Laikraksts „Latvietis” cenšas mūsu ierobežoto iespēju rāmjos pildīt robus, un laikraksts varētu veikt vēl vairāk, ja būtu sabiedrības atbalsts.

Mēs esam sūtījuši video materiālus Latvijas Televīzijas raidījumam „Panorāma”, ar kuru starpniecību skatītāji Latvijā varēja kaut vai minimāli uzzināt par Austrālijas Latviešu kultūras dienām un par piedalīšanos Saeimas vēlēšanās. Bet pēdējā gadā LTV nav pat atbildējusi uz tādiem piedāvājumiem kā, piemēram, ziņas par latviešu diriģenta Aināra Rubiķa vadītajiem Melburnas Simfoniskā orķestra koncertiem brīvdabas estrādē, kurus klātienē katru reizi noklausījās ap 10 000 klausītāju.

LTV raidījums „Pasaules telpa” izrādīja lielāku interesi par notikumiem ārzemēs un pārraidīja mūsu materiālus par filmas „Sapņu komanda 1935″ pirmizrādi Melburnā, kuru noskatījās arī Austrālijas basketbola valstsvienības galvenais treneris latvietis Andrejs Lēmanis. Bet šis raidījums līdz ar gada beigām tiek slēgts.

Un šie ir tie LTV saturiskie labojumi?

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors Austrālijā

 

Komentāri (19)

ilmisimo 30.12.2013. 19.33

Jaunā gada ierosme:

demokrātijas vārdā!- izveidot portālā atsevišķas sadaļas:

Ločmemļa vieduoklis

ēžas indrāna -vieduoklis

viedouklis.lv- Sīrijas alavītu zieduoklis…

Lai pilnīgi un galīgi ievēruotu troļļu un spambotu tiesības

aicinājums portāla redakcijai- apkop savu namu!

+8
0
Atbildēt

0

Kalvis 30.12.2013. 22.15

Politkorektuma dēļ ar to latviešu skaitu ārzemēs ir radīts liels sajukums. Tomēr vajadzētu kaut kā sadalīt to “valstspiederīgais” jēdzienu – pilsoņi; latvieši/sveštautieši un nepilsoņi (nenaturalizējušies kolonisti). Citādi ar Latviju pametušo (jaunākā laika)skaitu manipulē. Visbiežāk uzdodot visus par latviešiem; pazīstamais “bļāviens” – latvieši bēg no savas valsts. Vai tā ir? Vai vairums aizbraukušo nav no tiem sveštautiešiem, kurus atpakaļ vis negaidām?

+10
-3
Atbildēt

1

    sausins > Kalvis 31.12.2013. 10.34

    Svarīgāka par politkorektumu ir precīza informācija gan par to kas notiek citās valstīs ( lai nedomātu ka tikai latvieši pamet savu zemi), gan par to cik un kāpēc kāds ir aizbraucis !

    Mūsu mazajā valstī, kur pat novados statistiski ir tikai daži tūkstoši iedzīvotāju neredzu problēmu precīzi zināt cik cilvēku faktiski dzīvo katrā pagastā, cik un kur dzīvo un strādā ārpus tā pašu valstī vai ārzemēs !

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ivetao2007 30.12.2013. 18.37

LTV galvenie komentētāji ir bijuši LKP CK propagandisti, pat čekas virsnieki. Ta nav, kavs zaudējuši atmiņu. Acu priekšā LTV komentētāju kažoiku otrāda apvilkšana. Zinu, ka daudzi latvieši Latvijā neatgriezīes, ja piemēram patiesu korupcijas atklājēju atlaiž no darba oligarhu ieliktnis, bet jauno Ministru prezidentu meklē komunistu apcirkņos, prezidents komunists, kolaborants. Lasot laikakstu LATVIETIS patiesi var sajust cik daudz latviešu pametuši korumpēto un komunistu pārvaldīto Latviju. Patiesībā jātver komunistu sarakstus, bet ne tā saucamos čekas pelavmaisus. Jo ceka valdīja pār čeku un ne otrādi kā daudzi savā dumībā domā.

+9
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu