Sprūds: Latvijai Āzijas gads Ķīnas zīmē • IR.lv

Sprūds: Latvijai Āzijas gads Ķīnas zīmē

21
Baku vecpilsētas administrācijas vadītāja vietnieks Samirs Nurijevs (no kreisās) un Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš šopavasar ekskursijas laikā Baku vecpilsētā apskata Azerbaidžānas meistaru darinātu paklāju. Foto: Ieva Čīka, LETA
Andris Sprūds

RSU eksperti prognozē gaidāmos notikumus un uzdevumus Latvijas ārpolitikā 2014.gadā

2013.gads Latvijas ārpolitikā bijis Āzijas gads. Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesors Andris Sprūds prognozē, ka 2014.gadā pieaugs Ķīnas ietekme uz Latviju un tās reģionu, iezīmējot Āzijas gadsimta sākšanos Latvijas un pasaules ārpolitikā. Latvija ir interesanta Ķīnai gan ar Latvijas vēl līdz galam neizmantoto ekonomiskās sadarbības potenciālu, gan tās pārstāvniecību ES un NATO.

Sprūds arī norāda, ka 2014. gadā, ņemot vērā Latvijas iekšpolitiskās norises, kad sagaidāmas trīs valdības un vēlēšanas, 16.marts un 9.maijs, tās ārpolitika būs iekšpolitikas ķīlniece, un notiks vien ārpolitikas imitācija. Jaunākais notikums Latvijas ārpolitikā 2013.gadā bija austrumu virziens, kas turpināsies arī 2014.gadā.

Savukārt RSU docents Valters Ščerbinskis kā svarīgāko problēmu min Latvijas sabiedrības saliedētības trūkumu, ko spilgti demonstrē notikumi un diskusijas ap 16.martu un 9.maiju, kas sagaidāmi arī 2014.gadā.

Pirmkārt, to varētu risināt, vispārējās izglītības skolās pārejot uz mācībām valsts valodā. Otrkārt, 2014.gadā politiķiem būtu jāatturas no piedalīšanās 16.marta un 9.maija pasākumos, jo tas nav Latvijas ārpolitikas interesēs. Treškārt, būtu jāveido efektīvāks un godīgāks finansējums sociālajām un humanitārajām zinātnēm, lai šo jomu eksperti varētu turpināt darbu pie vēstures un sabiedrībā strīdīgo jautājumu profesionālu risinājumu atrašanas.

RSU lektors Māris Cepurītis uzskata, ka Latvijas ārpolitikas dienestiem 2014.gadā ir trīs galvenie uzdevumi. Pirmkārt, turpināt pārstāvēt Latvijas ekonomiskās intereses ārvalstīs un palīdzēt uzņēmējiem apgūt jaunos tirgus, it sevišķi Āzijā. Tāpat nākamgad jāturpina iesāktās sarunas par Latvijas iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Treškārt, jāturpina gatavoties Latvijas prezidentūrai ES Padomē 2015.gadā.

Plašāk komentāri video.

 

Komentāri (21)

Inese 28.12.2013. 18.20

Ko Latvijas, Eiropa, da arī visa pasaule darītu bez Ķīnas, precīzāk, bez Ķīnā ražotās produkcijas? Vnk iznīktu.

+5
-4
Atbildēt

0

Timurs Čuntonovs 02.01.2014. 16.47

Āzijas un Ķīnas gads vai gadsimts Latvijai ir nozīmīgs ar to, ka ir nedaudz jāiespringst, lai visādi stulbi valsts prezidenti neiedomātos, ka tādēļ, lai attīstītu biznesu ar Vidusāziju ir vajadzīgs klanīties zemāk par zemi Vidusāzijas vadoņu priekšā. Kas attiecas uz brīnišķīgo Ķīnas gadsimtu – atliek tikai sagatavot miskastes, jo lielajam ķīniešu baram Latvijā vajadzēs miskasti pie katra Latvijas koka, ja tas vēl nebūs nocirsts, lai katram ķīnietim galdu un krēslu uztaisītu. Vēl Ķīnas gadsimts varētu būt nozīmīgs ar to, ka latvieši – tie, kas atceras 1990. gadu – varētu kaut kā palīdzēt brīnīšķajai Ķīnai izvākties ārā no okupētās Tibetas. Ķīna esot okupējusi arī iekšējo Mongoliju. Te nu es varu paziņot, ka iekšējo Mongoliju, tāpat kā iekšējo Latviju nav iespējams okupēt – to var tikai iznīcināt. Bet tā vispār – Laimīgu Jauno gadu!

0
0
Atbildēt

0

ilmisimo 28.12.2013. 18.31

RSU eksperti prognozē gaidāmos notikumus un uzdevumus Latvijas ārpolitikā 2014.gadā

________________________

un RU eksperti?

+4
-4
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu