"Vienotība" un RP vienojas kopā startēt 12.Saeimas vēlēšanās • IR.lv

“Vienotība” un RP vienojas kopā startēt 12.Saeimas vēlēšanās

52
Reformu partijas dibinātājs Valdis Zatlers (no kreisās) apsveicinās ar "Vienotības" līderi Solvitu Āboltiņu. Foto: Māris Dedziņš, F64

Premjera amata kandidātu “Vienotība”, visticamāk, nosauks tikai janvārī

Partijas “Vienotība” un Reformu partijas (RP) līderi vienojušies par kopīgu sadarbību, startējot 12.Saeimas vēlēšanās, piektdien pēc “Vienotības” valdes sēdes paziņoja abu politisko spēku līderi.

Savukārt Ministru prezidenta amata kandidātu “Vienotība” nosauks līdz Valsts prezidenta Andra Bērziņa noteiktajam termiņam, 7.janvārim, bet, visticamāk, tas notiks tikai janvārī, sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

12.Saeimas vēlēšanās kandidēšana plānota no “Vienotības” saraksta, bet RP biedri, kuri vēlēsies no minētā saraksta startēt, varēs izvēlēties – iestāties “Vienotībā” vai nē, sacīja “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa (Vienotība).

Abas partijas konceptuāli vienojušās koordinēt rīcību vēl 11.Saeimas darbības laikā. Līdz 18.janvārim, kad notiks “Vienotības” kongress, tiks izstrādāta “ceļa karte”, kādā veidā notiks tālākā tuvināšanās. Pašlaik jau panākta vienošanās, ka 12.Saeimas vēlēšanās startēs politiķi no abiem politiskajiem spēkiem.

“Tā nav partiju apvienošanās, tā ir labējo politiķu tuvināšanās,” izteicās Āboltiņa. “Vienotības” valde jau apstiprinājusi iniciatīvu par labējo politiķu tuvināšanos, jo “sašķelta politika nodara Latvijai kaitējumu”, piebilda Saeimas priekšsēdētāja.

RP valdes loceklis Edgars Rinkēvičs norādīja, ka RP valde un Saeimas frakcijas deputāti ir atbalstījuši panākto vienošanos ar “Vienotību”. “Vienotības” un RP tuvināšanos pasteidzinājuši jaunās valdības veidošanas procesi, aģentūrai LETA iepriekš stāstīja RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters. Sarunas ar “Vienotību” par abu politisko spēku sadarbību notiek jau no jūlija. “Sarunas sākām jūlijā ar domu, ka abas partijas ir vienojušās, ka savstarpējā sadarbība ir iespēja labēji centriskām partijām rast risinājumu arī situācijā pirms nākamā gada Saeimas vēlēšanām,” stāstīja Demiters.

Demiters jau iepriekš atklāja, ka “Vienotība” un RP vienojušās koordinēt rīcību jaunās valdības veidošanas procesā, tajā skaitā arī Ministru prezidenta kandidāta izvēlēšanos, bet gada izskaņā tapa vienošanās par kopīgu startu nākamajās Saeimas vēlēšanās.

“Vienotībai” Saeimā ir 20 deputāti, savukārt Reformu partijai – 14 mandāti. Partiju reitingos “Vienotība” ieņem otro vietu aiz “Saskaņas centra”, bet RP iekļūšanu nākamajā Saeimā prognozē tikai retais.

Abas partijas vienojušās arī koordinēt premjera amata kandidāta izvēli.

Pirms divām dienām zemkopības ministre Laimdota Straujuma apstiprināja, ka ir uzrunāta kā iespējamā Ministru prezidenta amata kandidāte. Viņa atzina, ka šāda saruna esot bijusi, bet tas esot vienīgais, ko viņa pašlaik atklāšot, tādējādi sīkāk nekomentējot, kas šādu piedāvājumu izteicis. “Ir svētku laiks, un pašlaik esot pāragri šo informāciju publiski komentēt,” piebilda Straujuma.

Dombrovskis 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata, uzņemoties atbildību par traģēdiju Zolitūdē, kurā, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, gāja bojā 54 cilvēki.

Pēc demisijas ir notikušas vairākas politisko konsultāciju kārtas, “Vienotība” divas reizes ir piedāvājusi premjera amata kandidātus, taču abas reizes Bērziņš tos noraidījis. Prezidents ir paziņojis, ka no partijām vienošanos par kādu kandidātu gaidīs līdz 7.janvārim, bet, ja vienošanās nebūs sasniegta, pēc tam piedāvās savu kandidātu premjera amatam.

Starplaikā Bērziņš kā favorītus minējis gan Latvijas pastāvīgo pārstāvi NATO Māri Riekstiņu, gan Saeimas Budžeta komisijas vadītāju Jāni Reiru (Vienotība), gan esot uzrunāts diplomāts Pēteris Vaivars. Intervijās prezidents norādījis, ka viņam neesot favorītu, bet visi nosauktie esot “Vienotības” kandidāti, tāpat kā tas bijis ar eirokomisāra Andra Piebalga kandidatūru.

 

Komentāri (52)

Aina 27.12.2013. 18.56

Ļoti labs un pareizs lēmums, manuprāt. Latviešu partiju sadrumstalotības rezultātā Rīga ir SC rokās, varbūt ar to pietiks, lai politiķi attaptos.

+25
-7
Atbildēt

2

    Ieva Leinerte > Aina 27.12.2013. 21.17

    http://en.wikipedia.org/wiki/Riga#Demographics

    “46.33% of the population of Riga, with the percentage of ethnic Russians at 40.21%, Belarusians at 3.88%, Ukrainians at 3.45%, Poles at 1.85%, Lithuanians at 0.83% and other ethnicities at 3.46%. By comparison, 62.1% of Latvia’s total population are ethnic Latvians, ”

    No cipariem varam redzet ka saimas veleshanaas nacionalo jutu manipuleshana darbojas par labu pamatnacijas kandidatiem, turpretim Riigaa, ka “zimejuma” redzams, nacionalas jutas darbojas un turpinas darboties par labu Lochmela ;) partijai.

    Ja atmet nacionalas jutas, tad tas var buut nav nemaz tik slikti:

    “checks and balances

    : a system in which the different parts of an organization (such as a government) have powers that affect and control the other parts so that no part can become too powerful”

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    marmed > Aina 27.12.2013. 19.25

    nez vai šo partiju var saukt par latvisku, drīzāk latviski runājoša Briseles partija….. un tas pat nav domāts kā apvainojums, tas tikai parāda, ka šai partijai rūp rietumu vērtības :)

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

RaivoLeimanen 27.12.2013. 18.48

Tas ir labi. Sen jau bija laiks.

+25
-8
Atbildēt

0

Janka, Janic 27.12.2013. 18.50

labaak lai apvienojas , vismaz latviskaas balsis neies zudiibaa , kaut ar paaris procentu buus reformai , bet kopaa taas speecinaas vismaz vienu latvisku apvieniibu , teletuubiju apvieniibu neņemu pa pilnu ,tas veidols sen aizdomiigs saistiibaa ar čekas speciaalistiem , izskataas ka tie iet puzes ķeizara pavadaa , uzskatu šo partiju apvieniibu labu esam.

+24
-12
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu