Mīnēta auto sprādzienā Beirūtā nogalināts Asada režīma kritiķis • IR.lv

Mīnēta auto sprādzienā Beirūtā nogalināts Asada režīma kritiķis

26
Ugunsdzēsējs pēc uzspridzināto auto dzēšanas Beirūtā. Foto: AFP/LETA

Libānas eksministrs Šata pārstāvēja Libānas sunnītu kopienu, kas noskaņota naidīgi pret Sīrijas prezidenta režīmu

Mīnēta auto sprādzienā Beirūtas centrā piektdien nogalināts bijušais Libānas finanšu ministrs Mohammads Šata un vismaz četri citi cilvēki, ziņo avoti drošības dienestos. Šata bija pazīstams kā skarbs Asada režīma un “Hizbollah” kritiķis.

Mīnētais auto eksplodējis brīdī, kad tam garām devies eksministra kortežs, ziņo LETA/AFP/BBC.

Tikai dažas minūtes pirms slepkavības “Hezbollah” pretinieks savā mobilajā telefonā uzrakstīja īsziņu, kurā viņš prognozēja vardarbības eskalāciju savā dzimtenē, raksta “Spiegel.de”.

62 gadus vecais Šata pārstāvēja Libānas sunnītu kopienu, kas noskaņota naidīgi pret kaimiņos esošās Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu. Viņš bija arī bijušo premjerministru Saada Hariri un Fuada Sinioras padomnieks. Šata savulaik bijis arī Libānas vēstnieks ASV.

Eksministrs bijis ceļā uz Harairi namu Beirūtas centrā, kur bija paredzēta Sīrijas varai naidīgi noskaņotās “14.marta alianses” sēde.

Sprādzienā cietis arī kāds blakus esošs restorāns un kafejnīca. Aizdegušās arī vairākas citas tuvumā esošās automašīnas.

Kā vēsta valsts ziņu aģentūra NNA, vairāk nekā 50 cilvēki guvuši ievainojumus un vairāk nekā desmit ēkām tuvējā apkārtnē nodarīti nopietni postījumi.

Pēc sprādziena, kas notika ap plkst.9.50, policija bloķējusi satiksmi lielā daļā Beirūtas.

Pilsoņkarš, kas pārņēmis Sīriju, arvien lielākā mērā saspīlē starpkopienu attiecības arī Libānā. Kamēr Libānas šiīti un to bruņotais grupējums “Hizbollah” atbalsta Asadu, arī tieši iesaistoties karadarbībā, sunnīti simpatizē sīriešu nemierniekiem.

Piektdienas atentātā nogalinātais Šata bija pazīstams kā skarbs Asada režīma un “Hizbollah” kritiķis. Savā tvitera kontā tikai dažas stundas pirms nāves Šata paziņoja, ka “Hizbollah” cenšas iegūt “tādu pašu varu drošības un ārējā politikā, kādu Libānā 15 gadus baudīja Sīrija”.

Ministra amatu Šata ieņēma no 2008. līdz 2011.gadam, kad krita Hariri vadītā valdība.

 

Komentāri (26)

Inese 27.12.2013. 13.08

Laikam jau ļoti svarīga ziņa visiem Latvijas iedzīvotājiem.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu