Telekanāls: Slepenas sarunas par Hodorkovska atbrīvošanu ilgušas gadiem (papild.) • IR.lv

Telekanāls: Slepenas sarunas par Hodorkovska atbrīvošanu ilgušas gadiem (papild.)

20
Mihails Hodorkovskis (no kreisās) Berlīnes lidostā apsveicinās ar bijušo Vācijas ārlietu ministru Hansu Dītrihu Genšeru. Foto: AFP/LETA

Neoficiālie sarunvedēji starp Putinu un Hodorkovski varētu būt bijušais Vācijas kanclers Šrēders un uzņēmējs Kerbers

Slepenas sarunas par Kremļa kritiķa un bijušā naftas magnāta Mihaila Hodorkovska atbrīvošanu no cietuma ilgušas vairākus gadus un tajās kā starpnieki darbojušies ietekmīgu vācu politiķi un uzņēmēji, vēsta telekanāls “Doždj”, atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien parakstīja dekrētu par Hodorkovska apžēlošanu, pēc kā Hodorkovskis pameta Krieviju un ieradās Berlīnē.

Politologs Aleksandrs Rars, kurš kopā ar bijušo Vācijas ārlietu ministru Hansu Dītrihu Genšeru sagaidīja Hodorkovski Berlīnes lidostā, pavēstījis, ka bijušais “Jukos” vadītājs svētdien rīkos preses konferenci, vēsta LETA/Newsru.

“Doždj” kā neoficiālos sarunvedējus starp Putinu un Hodorkovski min bijušo Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu un ietekmīgo vācu uzņēmēju, koncerna “Metro” valdes priekšsēdētāju Hansu Joahimu Kerberu.

Genšers, kurš organizēja Hodorkovskim lidmašīnu uz Berlīni, paziņojis, ka viņam palīdzību sniedza kanclere Angela Merkele, bijušais ārlietu ministrs (acīmredzot Gido Vestervelle), Vācijas vēstniecības Maskavā darbinieki.

“Mihaila Hodorkovska parādīšanās Berlīnē, acīmredzot, nav nejauša. Tieši versija ar vācu politiķu līdzdalību Mihaila Hodorkovska atbrīvošanā tiek uzskatīta par visticamāko,” norāda “Doždj”.

Merkele piektdien cildināja Genšera veikumu, darbojoties “aizkulisēs”, lai panāktu Hodorkovska atbrīvošanu no cietuma. “Vācijas valdība pauž gandarījumu par bijušā federālā ministra Genšera pūliņiem, kurš šajā lietā intensīvi darbojies aizkulisēs,” teikts Merkeles preses sekretāra Štefena Zeiberta paziņojumā. “Viņš darbojās sekmīgi, lai rastu iespējas atrisinājumam ar lielu kancleres un Ārlietu ministrijas ieinteresētību un atbalstu.”

86 gadus vecais Genšers sacīja, ka nolēmis iesaistīties Hodorkovska lietā, “humānu apsvērumu” vadīts. Eksministrs ar bijušo naftas magnātu savulaik esot tikušies vairākkārt.

Eksministrs arī divreiz ticies ar Putinu, lai runātu par Hodorkovska jautājumu.

Genšers pauda prieku par Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu apžēlot Hodorkovski un sacīja, ka šis lēmums ir “būtisks un iedrošinošs attiecībā uz citām lietām”.

Eksministrs ar Putinu ticies divreiz, lai runātu par Hodorkovska jautājumu.

Genšers arī pateicās Merkelei, bijušajam Vācijas ārlietu ministram un Vācijas vēstniekam Maskavā par “iespējami lielāko atbalstu” viņa pūliņiem.

Hodorkovskis jau ticies ar savu dēlu

Hodorkovskis sestdien Berlīnē ticies ar savu vecāko dēlu Pāvelu, kuru nav redzējis desmit gadus, ziņo LETA.

Hodorkovskis gaida tikšanos ar saviem vecākiem Marinu un Borisu, kuri ar privāto lidmašīnu jau ieradušies Berlīnē. Hodorkovska 79 gadus vecā māte, kurai ir vēzis, sacīja, ka viņai jādzer nomierinošie līdzekļi, lai tiktu galā ar emocijām.

“Mēs pārdzīvojām bēdas, bet acīmredzot ir arī grūti pārdzīvot prieku,” valsts televīzijai sacīja Hodorkovska māte.

Tāpat izsludināta Hodorkovska preses konference, kura notiks svētdien Berlīnes mūra muzejā plkst.13 (plkst.14 pēc Latvijas laika). Preses konferencē Hodorkovskis arī izklāstīs savus nākotnes plānus.

Tikmēr Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Hodorkovskis var “brīvi” atgriezties Krievijā. Peskovs arī atklāja, ka Hodorkovskis Putinam līdz ar lūgumu par apžēlošanu nosūtījis privātu vēstuli.

Vēl par Hodorkovska atbrīvošanu varat lasīt “Der Spiegel” šeit.

(papildināta ar ziņām par tikšanos ar dēlu)

Komentāri (20)

Evita 21.12.2013. 16.35

Jautajums ir tikai par to, ko Krievija dabus preti par Hodokovska atbrivosanu, skaidrs ka tas bija bartera darijums.

+4
-1
Atbildēt

2

    Inese > Evita 21.12.2013. 16.38

    Kas jums liek domāt par “barteru”?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    scerbakakarina > Evita 22.12.2013. 12.23

    Barterā Pūķina gāze!

    0
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 21.12.2013. 12.21

Nu tagad jau atkal viss kārtībā! Nu jau Vācijas prezidents var braukt uz Sočiem citādi tur tikai mūsējais būtu, kurš nevienu valodu nezin :)

+4
-2
Atbildēt

5

    Sanšains > dace_ampermane 21.12.2013. 12.35

    Paga, vēl taču tā nabaga pediņu problēma – tiem aizvien taču ir aizliegts plātīties un lepnoties.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    Inese > dace_ampermane 21.12.2013. 15.40

    Bērziņa k-gs sacīja pareizi.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dace_ampermane 22.12.2013. 13.39

    No Putina viedokļa pareizi, no mūsu – daudzu, kas publiski ir izteikušies pret Bērziņa piedalīšanās Soču olimpiādes atklāšanā – no mūsu viedokļa nepareizi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dace_ampermane 21.12.2013. 15.24

    Khodorkovsky’s release does not change President Grybauskaitė’s attitude to Russia

    ……………………………….
    The US, French and German president have recently announced their decisions not to go to Sochi but they did not openly name political reasons for the Olympic boycott.

    Meanwhile Latvian President Andris Berzins has said he will attend the Sochi Olympics as boycotts reflect the spirit of the Cold War.
    http://www.lithuaniatribune.com/60048/khodorkovskys-release-does-not-change-president-grybauskaites-attitude-to-russia-201360048/

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dace_ampermane 21.12.2013. 12.44

    pediņiem vismaz pašlepnums ir, bet mūsu prezim O procenti :(

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 21.12.2013. 14.07

Puķinu var labi saprast. Pat Krievijā ir likumos noteikta procedūra, kā tiek virzīti apžēlošanas lūgumi, kas un kādā kārtībā tos izskata un gatavo kaudzi dokumentu pirms prezidenta paraksta uz pēdējā. Pēc atbrīvošanas jāsaņem pase, šoreiz – pat ārzemju, tad, izstāvot godīgu rindu, var tikt pie vīzas un lidošanas, pie tam tikai tad, ja neesi kādam kantorim parādā, nu teiksim, par veļas maiņu cietumā. Prezidentam it kā tie likumi jāsargā no citiem, un kā pirmajam paraugam jāievēro pašam, bet te klusas sarunas un nolemts. Vienbalsīgi.
Ja līdz šim kādam pasaulē vēl nebija redzams, ka Krievijā samoģeržāvije nostiprinājusies „v serjoz i na dolgo” un kurš tur valda, tad nu vairs pat aklam nav vietas šaubām. Tieši to Puķins gribēja pasaulei parādīt un parādīja arī. Bōžēēē, carjāāā hraņī!
Pie detaļām – Aleksandra Rara klātbūtne rosina uz dažām pārdomām.

+2
0
Atbildēt

1

    Sanšains > Aivars Krauklis 21.12.2013. 14.17

    J.Biotops:
    Aleksandra Rara klātbūtne rosina uz dažām pārdomām
    ======================================
    Uz kādām?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu