“Standard and Poor's” samazina ES kredītreitingu • IR.lv

“Standard and Poor’s” samazina ES kredītreitingu

37
Foto: Nora Krevneva, F64

ES finanšu situācija ir pasliktinājusies, vienotība starp dalībvalstīm – mazinājusies

Starptautiskā reitingu aģentūra “Standard and Poor’s” piektdien par vienu pakāpi samazināja Eiropas Savienības (ES) kredītreitingu, šādu lēmumu skaidrojot ar bloka dalībvalstu vājo kredītspēju, ziņo LETA/AFP.

Aģentūra ES ilgtermiņa kredītreitingu samazināja no “AAA” uz “AA+”, nosakot tam stabilu nākotnes perspektīvu.

“Šis samazinājums atspoguļo mūsu uzskatu, ka 28 ES dalībvalstu, arī ES budžeta kreditoru kredītspēja ir pavājinājusies,” norāda “Standard and Poor’s”. “Mēs uzskatām, ka ES finanšu situācija ir pasliktinājusies un vienotība starp dalībvalstīm ir mazinājusies.”

Kredītreitings pazemināts laikā, kad ES līderi Briselē rīko samitu, kurā viņi saskārušies ar grūtībām vienoties par plašākām ekonomikas reformām un aizsardzības politiku, taču apstiprinājuši banku savienības izveidi.

Bloka līderi samitā apstiprinājuši vienošanos, ko trešdien panāca ES finanšu ministri, un tā paredz izveidot Kopīgu mehānismu banku finanšu problēmu risināšanai (SRM), kas likvidēs grūtībās nonākušās bankas, pirms tās paspējušas nodarīt pārāk smagu postu.

SRM veido banku savienību kopīgi ar Vienotās uzraudzības mehānismu (SSM), ko pārraudzīs Eiropas Centrālā banka.

Paredzams, ka šī sistēma darbību sāks no 2015.gada un pakāpeniski tiks ieviesta desmit gadu laikā, lai nodrošinātu stabilitāti eirozonā, kā arī veicinātu ekonomikas izaugsmi un darba vietu radīšanu, bankām atsākot brīvāku aizdevumu izsniegšanu reālajai ekonomikai.

Lai gan samitā izdevies apstiprināt vienošanos par banku savienību, bloka līderi uz nākamā gada nogali atlikuši lēmumu par nākamo soli ciešākā ekonomiskās politikas koordinēšanā.

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu