Atstādina Stradiņa slimnīcas vadītāju Valteri • IR.lv

Atstādina Stradiņa slimnīcas vadītāju Valteri

27
Rūta Valtere. Foto: Lita Krone, LETA

Valtere: Par pamatu atstādināšanai bijusi atsevišķu personu politiska interese

Ceturtdien Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas dalībnieku sanāksmē nolemts atstādināt slimnīcas valdes priekšsēdētāju Rūtu Valteri, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM). Savukārt valdes locekļi Eva Strīķe un Guntis Bahs atkāpušies paši.

Ņemot vērā dienesta pārbaudē konstatētos trūkumus ārstniecības iestādes pārvaldībā, kā arī valdes locekļu atšķirīgo skatījumu uz iestādes pārvaldību, pieņemts lēmums, ka slimnīcas valde nevar turpināt darbu esošajā sastāvā, skaidro VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Pieņemot Strīķes un Baha izteikto vēlēšanos nolikt pilnvaras, slimnīcas kapitāldaļu turētājs VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš aicināja abus valdes locekļus turpināt darbu līdz jaunas valdes sastāva apstiprināšanai janvāra sākumā. Par slimnīcas valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju tika apstiprināta Strīķe.

Kā tiks meklēta slimnīcas jaunā valde – konkursa kārtā vai nozares iekšienē -, VM pārstāvis Šneiders nevarēja pateikt, tomēr norādīja, ka tas tiks izlemts un darīts tuvākajā laikā.

Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) piektdien LNT rīta raidījumā “900 sekundes” teica, ka finanšu jomā Valtere darbojusies labi, bet problēma bijusi redzējuma trūkums par slimnīcas attīstību. KNAB veiktās darbības tikai “pielika punktu” Valteres atstādināšanā, bet tas nav bijis galvenais iemesls.

Ministre nepiekrīt viedoklim, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārbaude slimnīcā sākta ar jaunā korpusa celtniecību un uzņēmumu apvienošanu. “Pārbaude sākās jau vasarā, kad sniedzām informāciju KNAB, bet celtniecība veiksmīgi turpinās,” sacīja Circene.

Nu jau bijusī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Rūta Valtere uzskata, ka viņas atstādināšanai nebija pamata, un šāds lēmums saistīts ar atsevišķu cilvēku politiskajām interesēm.

Valtere aģentūrai LETA sacīja, ka, no vienas puses, ja īpašnieks atstādināšanu uzskata par pareizu, tā ir viņa kompetence, taču, no otras puses, par pamatu atstādināšanai bijusi atsevišķu personu interese, kas saistīta, piemēram, ar jaunā slimnīcas korpusa būvniecība vai slimnīcas savienošanu ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU). “Nevienam nav noslēpums, ka viens no slimnīcas valdes locekļiem ieņem augstus amatus RSU,” piebilda Valtere.

Viņa atzina, ka vairākos jautājumos valdes locekļiem bijuši pilnīgi diametrāli pretēji uzskati, piemēram, jautājumā par RSU un slimnīcas apvienošanu. “Manuprāt, bez aprēķiniem un ekonomiska pamatojuma nevar vienkārši kaut ko savienot. Es gan nesaku, ka mans viedoklis ir pareizs un otram cilvēkam nepareizs. Šeit parādās politiskas intereses. Uzņēmuma vadībai ir jāvada uzņēmums, nevis jāplāno stratēģija, ko apvienot, savienot utt.,” viņa izteicās.

Valtere arī uzsvēra, ka par pamatu viņas atstādināšanai tiek izmantoti vēl nepārbaudīti fakti. “Kaut vai šis pats iesniegums Veselības ministrijā. Viss ir jāpārbauda un tikai pēc tam jāpieņem lēmums,” teica Valtere.

Viņa norādīja, ka jūtas lepna par paveikto slimnīcas valdes priekšsēdētājas amatā. “Mazāk nekā divu gadu laikā esam izkāpuši no ļoti lielas bedres. 2012.gada aprīlī, kad sākām strādāt, saņēmām slimnīcu ar 17 miljonu latu saistību nastu un nespēju tās segt. Būtībā tā bija maksātnespēja,” viņa sacīja. Turpretim pašlaik slimnīca esot uz stabila attīstības ceļa, tā atguvusi spēju pelnīt un spējot nomaksāt savus kredītus.

Savus nākotnes plānus Valtere neatklāja. “Pašreiz skaļi apspriest tos nevēlētos,” sacīja atstādinātā slimnīcas vadītāja.

Kā ziņoja LTV, iespējams, pret Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāju Valteri krimināllieta sākta par fiktīva līguma slēgšanu, tādējādi Valterei ļaujot tikt pie tūkstoš latiem. Iesniegums par iespējami fiktīvu līgumu Veselības ministrijā bija saņemts jau vasaras vidū. Vienlaikus ar dienesta izmeklēšanas sākšanu ministrija informāciju sniedza arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Visu šo laiku Valtere varējusi netraucēti pildīt savus pienākumus, bet KNAB kriminālprocesu ierosināja tikai decembra sākumā.

Viena no Veselības ministrijā pārbaudītajām epizodēm, kas nodota izmeklēšanai KNAB, saistīta ar pērnā gada novembrī slēgtu līgumu starp Valteri un kādu personu par dokumentu sagatavošanu un pārstāvību, Patentu valdē reģistrējot Stradiņu slimnīcas preču zīmes. Līgums paredzēja 1280 latu lielu atlīdzību. Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka Veselības ministrijā šovasar saņemtajā iesniegumā norādīts, ka šis līgums bijis fiktīvs, jo lielākā daļa no saņemtās naudas, vairāk nekā tūkstoš latu, bijis jāatdod slimnīcas vadītājai Valterei.

KNAB darbinieki 13.decembrī veikuši kratīšanu Valteres darba kabinetā. Neviens no ārstniecības iestādes vadības nav aizturēts.

Veselības ministrijas (VM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Egita Pole aģentūru LETA informēja, ka jau jūlija vidū ministrija saņēma iesniegumu par iespējamiem amatpersonas pārkāpumiem un koruptīvām darbībām. Ministrija izveidoja izmeklēšanas grupu un sāka dienesta pārbaudi, kā arī informēja KNAB.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu