Hodorkovskis pēc apžēlošanas aizbrauc uz Vāciju (papild.) • IR.lv

Hodorkovskis pēc apžēlošanas aizbrauc uz Vāciju (papild.)

36
"Pussy Riot" dalībnieces - Marija Aļehina (no kreisās) un Nadežda Tolokoņņikova tiek amnestētas. Foto: EPA/LETA

Ceturtdien Putins apžēloja arī “Pussy Riot” ieslodzītās

Piektdien no apcietinājuma atbrīvotais bijušais naftas uzņēmuma “Jukos” vadītājs Mihails Hodorkovskis ieradies Berlīnē, paziņoja Vācijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Kā iepriekš pavēstīja Krievijas Federālā sodu izciešanas dienesta preses birojs, “atbrīvojoties Hodorkovskis vērsās ar personīgu lūgumu noformēt dokumentus izbraukšanai uz ārzemēm. Pēc atbrīvošanas viņš izlidoja uz Vāciju, kur ārstējas viņa māte”.

Lidmašīna ar Hodorkovski plkst.16.40 pēc Latvijas laika piezemējusies Berlīnes lidostā. Kā pavēstīja Mihaila Hodorkovska un Platona Ļebedeva preses centrs, ar viņu kopā atrodas advokāts Antons Dreļs.

Drīz pēc Hodorkovska ierašanās Vācijā preses centrs izplatīja pirmo Hodorkovska paziņojumu pēc iznākšanas brīvībā. Tajā Hodorkovskis norāda, ka jau „12.novembrī es vērsos pie Krievijas prezidenta ar lūgumu par apžēlošanu saistībā ar ģimenes apstākļiem un esmu priecīgs par pozitīvo lēmumu. Jautājums par vainas atzīšanu netika izvirzīts”.

Hodorkovskis raksta, ka viņš pastāvīgi domā par tiem, kuri joprojām atrodas Krievijas cietumos un īpaši pateicas bijušajam Vācijas ārlietu ministram Hansam Dītriham Genšeram par „personīgu līdzdalību manā liktenī”.

Krievijas tiesu ziņu dienests RAPSI vēsta, ka Hodorkovska māte ārstējusies Berlīnē, taču šobrīd atrodas savās mājās Piemaskavā.

Žurnāls “Der Spiegel” raksta, ka Hodorkovskis nedomā uzturēties Vācijā un tālāk dosies uz Šveici. Pēc žurnāla rīcībā esošās informācijas, viņam ir atļauja, kas ļauj gadu uzturēties Šengenas zonā. Savukārt avīze “Schwabische Zeitung” raksta, ka Hodorkovskis lidos pie sava dēla Ņujorkā.

Laikraksts “Die Welt” ziņo, ka lidmašīnu Hodorkovskim pasūtījis bijušais Vācijas ārlietu ministrs Hanss Dītrihs Genšers, kurš viņu arī sagaidījis Berlīnes lidostā. Genšers vērsies pie Krievijā strādājošās kompānijas “OBO Bettermann” ar lūgumu nodrošināt privātu lidmašīnu Hodorkovskim. Kā pavēstīja avots Ārlietu ministrijā, Hodorkovska ceļojumu palīdzēja organizēt Vācijas vēstniecība Maskavā.

Genšers vācu medijiem izteicies, ka Hodorkovskis viņam liekas pārguris, bet ļoti laimīgs, ka beidzot ir brīvībā. Bijušais Vācijas ārlietu ministrs norādījis, ka Hodorkovska atbrīvošanā viņam daudz palīdzējusi kanclere Angela Merkele un bijušais Vācijas ārlietu ministrs, domājams, Gido Vestervelle, kā arī vēstniecības darbinieki Krievijā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien parakstījis dekrētu par apcietinājumā turētā naftas uzņēmuma “Jukos” bijušā vadītāja Mihaila Hodorkovska apžēlošanu. Kremlis informē, ka apžēlošanas dekrēts spēkā stājas jau šodien.

Hodorkovskis cietumsodu izcieta kolonijā netālu no Segežas pilsētas Karēlijas ziemeļu daļā. Hodorkovska pārstāvji un Krievijas ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas izskanējušo informāciju vēl nav apstiprinājušas.

Apcietinājumā turētais naftas uzņēmuma “Jukos” bijušais vadītājs Mihails Hodorkovskis uzrakstījis lūgumu par apžēlošanu un tas tuvākajā laikā tiks apstiprināts, ceturtdien pēc preses konferences paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Tajā pašā preses konferencē Putins paziņoja, ka apžēlo arī pankgrupas “Pussy Riot” ieslodzītās Tolokoņņikovu un Aļehinu.

“Mihailam Borisovičam (Hodorkovskim) atbilstoši likumdošanai bija jāuzraksta attiecīgais dokuments – lūgums par apžēlošanu. Viņš to nedarīja. Taču pavisam nesen viņš uzrakstīja tādu dokumentu un vērsās pie manis ar lūgumu par apžēlošanu,” sacīja Putins.

Pēc viņa teiktā, tuvākajā laikā tiks parakstīts rīkojums par Hodorkovska lūguma apmierināšanu, vēsta LETA.

Kā norādīja Putins, Hodorkovskis brīvības atņemšanas vietās jau pavadījis vairāk nekā desmit gadus. “Saņēmis nopietnu sodu. Viņš atsaucas uz humāniem apsvērumiem, viņam ir slima māte. Es domāju, ka, ņemot vērā šos apstākļus, var pieņemt atbilstošu lēmumu un tuvākajā laikā tiks parakstīts rīkojums par viņa apžēlošanu,” sacīja Putins.

Savukārt Hodorkovska aizstāvībai nav zināms, kas iesniedzis apžēlošanas lūgumu, pavēstīja viņa advokāts Vadims Kļugvants. Par to neko nezina arī Hodorkovska māte Marina Hodorkovska – vai apžēlošanas lūgumu viņas dēls uzrakstījis no brīva prāta, vai ticis piespiests to darīt. Par apžēlošanu viņa uzzinājusi no masu medijiem.

Savukārt avīze „Kommersant” piektdien ziņo, ka Hodorkovskis apžēlošanas lūgumu uzrakstījis pēc sarunas ar specdiensta darbiniekiem, ziņo „Newsru.com”.

Nesenā sarunā ar ieslodzīto viņam izstāstīts par mātes veselības stāvokļa pasliktināšanos – saslimšanu ar vēzi, kā arī par jauno krimināllietu, kas tūlīt tiks ierosināta pret Hodorkovski. Tieši šī saruna, kā medijam apliecinājuši avoti specdienestos, likusi Hodorkovskim vērsties pie Putina ar apžēlošanas lūgumu.

2005.gadā Hodorkovskis kopā ar līdzapsūdzēto Platonu Ļebedevu tika notiesāts par izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanu. 2010.gada decembrī Hodorkovskis un Ļebedevs tika notiesāti par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu.

Ļebedevs brīvībā varētu iznākt 2014.gada maijā, bet Hodorkovskim paredzēts iznākt brīvībā tā paša gada augustā.

Šā gada jūlijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzina, ka Hodorkovska un Ļebedeva pirmā prāva bijusi netaisnīga.

Apžēlo “Pussy Riot” Tolokoņņikovu un Aļehinu

Krievijas pankgrupas “Pussy Riot” dalībnieces, kuras izcieš divu gadu cietumsodu bargākajās Krievijas ieslodzījuma vietās, tiek amnestētas. Par to ceturtdien preses konferencē paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Putins preses konferencē izteicis nožēlu, ka “Pussy Riot” dalībnieces esot nonākušas līdz tādam stāvoklim, kas “pazemo sievietes pašcieņu”, Putinu citē aģentūra “Lenta.ru”.

Turklāt viņš teica, ka nenožēlojot, ka grupas dalībniecēm Nadeždai Tolokoņņikovai un Marijai Aļehinai piespriests reāls cietumsods. Ar savu uzstāšanos Kristus Pestītāja katedrālē pirms gada viņas esot “pārkāpušas robežu”.

Amnestija, kas attiecas arī uz “Pussy Riot” dalībniecēm, nenotiekot viņu dēļ, preses konferencē teica Putins. Tas notiek tāpēc, ka cietumnieku amnestija saistīta ar Krievijas Federācijas Konstitūcijas 20.gadadienu un “kriminālsodu politikas humanizāciju”.

Tikmēr grupa žurnālistu un sabiedrisko aktīvistu, kuri ceturtdien bija ieradušies pie Maskavas starptautiskā tidzniecības centra, kur notiek Putina preses konference, paziņojuši medijiem, ka viņus aizturējusi policija. 

Šie cilvēki, pēc “Newsru.com” ziņām, grasījās Putinam paust savu viedokli par tā saucamās Bolotnajas laukuma aktīvistu likteni, jo ne visi no antiputina protesta akcijās aizturētajiem tiks amnestēti. Bijis iecerēts arī Putinam nodot vēstuli ieslodzīto aizstāvībai ar savāktajiem parakstiem.

Jau rakstīts, ka Tolokoņņikova un Aļehina izcieš divu gadu cietumsodu par uzstāšanos Kristus Pestītāja katedrālē, kas bija vērsta pret Putina varu Krievijā. Trešā notiesātā Jekaterina Samuceviča saņēma nosacītu sodu.

No ieslodzījuma atbrīvoti divi “Bolotnaja cietumnieki”

Krievijā no ieslodzījuma atbrīvoti divi aktīvisti, kas bija apsūdzēti par piedalīšanos pērn Maskavas Bolotnaja laukuma protestos pret Vladimira Putina inaugurāciju prezidenta amatā, ceturtdien pavēstīja aktīvisti. No cietuma atbrīvoti aktīvisti Vladimirs Akimenkovs un Leonīds Kovjazins, kas teju gadu pavadījuši pirmstiesas ieslodzījumā.

Citam šīs lietas figurantam Nikolajam Kavkazskim atcelts mājas arests, bet Marijai Baronovai atcelts viņai noteiktais drošības līdzeklis paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu, teikts tīmekļa vietnē “RosUznik”, kas seko “Bolotnaja lietas” procesiem. Visi četri tika pakļauti amnestijai, kas stājās spēkā šonedēļ un kurā specifiski pieminēti cilvēki, kas ir piedalījušies masu nekārtībās.

Vairāki desmiti tūkstoši cilvēku 2012.gada 6.maijā Maskavā piedalījās protesta akcijā pret Putina inaugurāciju trešajam prezidenta pilnvaru posmam. Protesti beidzās ar sadursmēm ar policistiem. Vairāki desmiti cilvēku pēc protestiem tika arestēti. 12 patlaban tiek tiesāti, arī četri nule kā amnestētie. Vēl divi “Bolotnaja lietas” figuranti jau izcieš sodu.

“Bolotnaja lieta” izpelnījusies cilvēktiesību aktīvistu kritiku. Starptautiskā organizācija “Human Rights Watch” trešdien apsūdzības un sodus nodēvējusi par neproporcionāliem. No 27 šīs lietas figurantiem 14 atrodas pirmstiesas apcietinājumā, desmit – jau ilgāk par gadu. 11 ir aizbēguši no valsts, no viņiem viens trimdā izdarījis pašnāvību.

Domājams, ka amnestēti tiks vēl četri “Bolotnaja lietas” figuranti, norāda “RosUznik”.

18.decembrī Krievijas Valsts dome pieņēma likumu par amnestiju, kas attiecas arī uz “Pussy Riot” dalībniecēm. Bez viņām sagaidāms, ka no soda tiks atbrīvoti arī 30 aizturētie “Greenpeace” aktīvisti.

Kā raksta vācu žurnāls “Der Spiegel”, komentētāji ieslodzīto un notiesāto plašo amnestiju saista ar Sočos gaidāmajām ziemas olimpiskajām spēlēm.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (36)

dzintarz 19.12.2013. 13.47

Putins preses konferencē izteicis nožēlu, ka “Pussy Riot” dalībnieces esot nonākušas līdz tādam stāvoklim, kas “pazemo sievietes pašcieņu”
=============
kremļa asiņainais pļunduris (māju spridzinātājs, gūstekņu indētājs, bērnu dedzinātājs, klavieru klimperētājs un kaimiņvalstu pilsētu bombardētājs) neizteica nožēlu, par to, ka viņš nokļuvis līdz stāvoklim, kas pazemo jebkura humanoīda pašcieņu.

+21
-1
Atbildēt

3

    Inese > dzintarz 20.12.2013. 17.21

    Lūk, ko saka par Trakajām P*** Putina k-ga niknākā oponente Novodvorskas k-dze:

    Узницы без совести

    Бороться с Путиным в храме Христа Спасителя так же уместно и концептуально, как бороться с ФСБ в Петербурге путем изображения фаллоса на Литейном мосту. Никогда не слышала, чтобы подобное заклинание помогало от чекистов.

    Не надо сравнивать невоспитанных “пуссиков”, полуголых фемин или оппозиционеров с фаллосом с теми, кому была посвящена когда-то свеча за колючей проволокой – символ Amnesty International. Хоть догола разденься, хоть в храме нагадь.

    Что-то нас несет вместо свободы в разные помойки, как в 20-е годы XX века, когда борцы с религией плевали в небо, приглашая Бога спуститься и им ответить, или сбивали колокола, а из храмов делали овощехранилища. Что-то есть в наших Pussy Riot от комсомолок 20-го года.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Vineta > dzintarz 20.12.2013. 22.48

    Ločmelis
    Lūk, ko saka par Trakajām P*** Putina k-ga niknākā oponente Novodvorskas k-dze:

    Kāpēc “kunga”? Vienkārši pederasta Puķina.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Šaubos, vai sievietes pašcieņa pieļauj kailai lēkāt pa baznīcu. Un ir arī vispārpieņemtas uzvedības normas, ko var un ko nevar darīt sabiedriskās vietās. Manuprāt sēdināt dumpīgās petenes nevajadzēja, taču piešķirt viņām kārtīgu administratīvo sodu gan.

    Hodorkovskis tagad ir projām un atpakaļ vairāk nebrauks. Ja nu vienīgi uz lafetes, no iekšpuses svaigi pūderēts ar poloniju.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

oktaavs 19.12.2013. 16.58

viņas esot “pārkāpušas robežu”.
——————–
Ja par to jāsēdina cietumā, tad tur ir vieta vismaz pusei Krievijas iedzīvotāju, kas pārkāpj šīs valsts rakstītos un nerakstītos likumus ik dienas un milzu apjomos.
“Pareizticīgie” čekisti no augstākās garīdzniecības laikam nekad nav lasījuši Bībeles Jauno Derību, kurā ik uz soļa ir rakstīts par piedošanu.
Ja būtu lasījuši, tad paši ik dienas sēdētu pie Putina kabineta un lūgtu atbrīvot muļķa skuķus.

+19
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 19.12.2013. 23.58

kas pūtinam aiz ādas? atbrīvo Hodorovski, atbrīvo pussy , atbrīvo green peace, saka, ka nav vēl izlēmis par raķetēm kaļiņingradā.

ko viņš gatavo? iebrukumu Ukrainā? Apjēdz ka krivi pēc viduslaiku mežoņiem izskatās grib uzlabot imidzu. Iespējams , ka baidās par Olimpiādi Sočos, ka neviens nebrauks izņemot mūsu duraku.

+18
0
Atbildēt

1

    austrisv > dace_ampermane 20.12.2013. 10.53

    Gan jau putins domā par Soču olimpiāli, jo nevēlas atkal kārtējo Maskavas olimpiādi , liekas 1980. gadā. Pārāk jau slavens ar to būtu kļuvis, jo boikoti notiek regulāri- nesmuki priekš vēstures.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu