Rīgas dome apstiprina 2014.gada budžetu ar 4,3% deficītu • IR.lv

Rīgas dome apstiprina 2014.gada budžetu ar 4,3% deficītu

4
Ir.lv lasītāja šodien vērojusi Rīgas domes 2014.gada budžeta pieņemšanas procesu Rīgas pašvaldības portālā. Protams, ka domes pozīcija SC/GKR daudzos opozīcijas iesniegtos priekšlikumus noraidīja ar balsojumu "atturas" palīdzību, raksta lasītāja, norādot, ka par to ļoti atklāti priecājās Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks un priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Viņa fiksējusi, kā abi nekautrīgi pašu organizēto balsošanas procesu iemūžina planšetdatorā. "Šis ir patiesais veids, kā Rīgas valdošā koalīcija attiecas pret rīdziniekiem," raksta Aija Lasmane. Foto: Aija Lasmane

Opozīcija kritizē par uzkrājumu apēšanu

Rīgas domes ārkārtas sēdē otrdien apstiprināts pašvaldības 2014.gada budžets, nākamgad ieplānojot 4,3% jeb 31,5 miljonu eiro deficītu, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Rīgas domes opozīcija no partijām “Vienotība” un “Visu Latvijai!”-TB/LNNK neatbalstīja 2014.gada budžetu, pārmetot domes vadībai “uzkrājumu apēšanu”.

“Šis nav attīstības budžets, tas ir izdzīvošanas budžets, jo dramatiskā tempā tiek noēstas uzkrātās rezerves. Ja šodien uzkrājums ir 60 miljoni latu, tad 2014.gada beigās tas būs tikai 31 miljons eiro – tikpat, cik budžetā paredzētais deficīts,” domes sēdē pauda nacionālās apvienības frakcijas vadītāja Baiba Broka.

Broka pauda gandarījumu, ka Rīgas domes koalīcijā esošo partiju “Saskaņas centrs” un “Gods kalpot Rīgai” deputāti ir atbalstījuši vairākus Nacionālās apvienības budžeta priekšlikumus, tomēr viņa uzsvēra, ka tie ir nesamērojami ar neskaidri aizplūstošajiem miljoniem pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” dotācijās – 2014.gada budžetā tām paredzēti gandrīz 100 miljoni eiro.

“Dotāciju apjoms dažādos dokumentos ir atšķirīgs – 85, 91, 109 miljoni eiro. Mūsuprāt, neskaidrība par apmēram 24 miljoniem eiro nav pieļaujama. Šīs naudas pietiktu, lai uzceltu septiņus jaunus bērnudārzus,” norādīja Broka.

Deputāts Ģirts Lapiņš akcentēja, ka ilgtermiņā ar budžeta deficītu strādāt nav iespējams, uzsverot, ka finanšu taupība ir īpaši aktuāla, ņemot vērā pieaugošos maksājumus par Dienvidu tiltu. “Būtu saprotams, ja budžeta deficīts veidotos krīzes gados, kad ir palielināti sociālo pabalstu maksājumi, nevis laika periodā no 2011. līdz 2014.gadam, kad krīze jau ir garām,” uzskata Lapiņš. Pēc viņa domām, budžeta deficīta veidošanās būtu attaisnojama arī gadījumos, kad finanšu līdzekļi tiek ieguldīti infrastruktūrā vai inovācijās, kas radītu nākotnes ieņēmumus, nevis tērējot tos pārmērīgi dārgos iepirkumos.

Savukārt “Vienotības” frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte Rīgas domi salīdzināja ar vieglprātīgu, bezatbildīgu būtni, kas nemācās no savām kļūdām. “Simtos budžeta līniju ir rodami labi priekšlikumi, kas kalpos rīdzinieku un pilsētas labklājībai. Tomēr, rūpīgi izvērtējot finansējuma samērus starp ieguldījumu pilsētas ilgtspējīgā attīstībā vai šodienas apēšanā, populismā un lētos vizuļos, kopaina veido noteiktu tēlu,” sacīja Ēlerte.

Deputāte uzsvēra, ka traģēdija Zolitūdē, iebrūkot veikala “Maxima” jumtam, skaidri uzrādīja Rīgas pilsētas būvvaldes nespēju veikt likumā noteikto pienākumu – kontrolēt būvniecību Rīgā. Pēc Ēlertes domām, atbildīga rīcība nozīmētu 2014.gadā būvvaldei palielināt darbinieku skaitu un finansējumu, lai tā varētu pildīt savus pienākumus, nevis piesegt būvvaldes nevarību un bezatbildību.

“Šādu priekšlikumu valdošās koalīcijas virzītajā budžetā nav, tātad arī turpmāk mēs nevarēsim uzticēties Rīgas būvju drošībai,” sacīja Ēlerte. Viņas priekšlikumu pārdalīt 130 193 latus, lai finansētu desmit jaunu būvinspektoru štata vietu izveidi Rīgas pilsētas būvvaldē, koalīcijas deputātu vairākums neatbalstīja.

Rīgas domes kopējie ieņēmumi nākamgad plānoti 731,6 miljonu eiro apjomā, bet izdevumi – 763,1 miljons eiro. Rīgas pašvaldība 2014.gadā iemaksās Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 78,3 miljonus eiro citu Latvijas pašvaldību atbalstam.

Rīgas domes vadība uzsver, ka 2014.gadā plānots nemainīgi saglabāt līdzšinējās prioritātes – izglītība, drošība, sociālais atbalsts, infrastruktūras attīstība -, kā arī prioritāri nodrošināt pasākumus, kas saistīti ar Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Sociālajai aizsardzībai pašvaldība 2014.gadā paredzējusi izdevumus 83,4 miljonu eiro apjomā, kas ir 11,1% no Rīgas pamatbudžeta izdevumiem. No tiem sociālajiem pabalstiem plānoti 24,3 miljoni eiro, sociālajiem pakalpojumiem – 10,4 miljoni eiro. Joprojām tiek plānots izmaksāt pabalstus kopumā 1 miljona eiro apjomā garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai trūcīgām ģimenēm ar bērniem, nodrošināt siltu ēdienu sociāli mazaizsargātajām personām 1,6 miljonu eiro apmērā un nodrošināt citus sociālā atbalsta pasākumus.

Savukārt izglītības nozarē absolūtajos skaitļos palielināti izdevumi minimālās algas nodrošināšanai, zemāk atalgotajai nodarbināto grupai izglītības iestādēs ieplānots atalgojuma palielinājums par 5%, bet jau ar 1.janvāri pirmsskolas pedagogiem paredzēts atalgojuma palielinājums par 28 eiro (19,68 latiem) mēnesī. Savukārt sadarbībai ar privāto sektoru, lai straujāk samazinātu rindas pirmsskolas izglītības iestādēs, 2014.gadā paredzēts 6,1 miljons eiro.

Nākamgad pilsētas ielu stāvokļa uzlabošanai plānots novirzīt 6,5 miljonus eiro, ielu infrastruktūras uzlabošanai plānots novirzīt arī valsts budžeta 9,2 miljonus eiro lielo transferta līdzekļu daļu. Salu tilta remontdarbu sākšanai paredzēti 9,96 miljoni eiro, taču šo summu pašvaldība aizņemsies. Pašvaldība nākamgad plāno arī iegādāties transportlīdzekļus Pašvaldības policijas vajadzībām par 0,6 miljoniem eiro – arī šo summu Rīgas dome iecerējusi aizņemties.

Mainot sabiedriskā transporta biļešu cenas, pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” pagaidām netiek plānots būtisks dotācijas palielinājums – kaut arī “Rīgas satiksme” plāno, ka neiegūtie ieņēmumi par Rīgas domes noteiktajām atlaidēm varētu sasniegt 109 miljonus eiro, uzņēmumam no pašvaldības budžeta 2014.gadā paredzēti 80,6 miljoni eiro, no kuriem pusmiljons eiro paredzēts pasažieru pārvadājumiem pa dzelzceļu. Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse atzina, ka pagaidām grūti prognozēt tarifu izmaiņu ietekmi, tāpēc pie šī jautājuma būs jāatgriežas vasarā budžeta grozījumos. Valsts budžeta mērķdotācija pasažieru regulārajiem pārvadājumiem nākamgad plānota 5,2 miljoni eiro, tādējādi kopā “Rīgas satiksmei” pagaidām paredzēti 85,8 miljoni eiro.

Nākamgad turpināsies pašvaldības 2012.gadā iesāktā iekškvartālu un piebraucamo ceļu atjaunošanas programma, kam plānots finansējums 5,7 miljonu eiro apjomā. Savukārt velotransporta attīstības programmai plānots 237 000 eiro finansējums. Skolās un bērnudārzos paredzēts ieguldīt vairāk nekā 21,7 miljonus eiro, sociālo māju būvniecībai Imantas 8.līnijā – 5,2 miljonus eiro.

Rīgas dome paredzējusi nākamgad nodrošināt komunistiskā terora upuriem veltītā memoriāla Torņakalnā trešās kārtas būvniecību par 0,3 miljoniem eiro, turpināt rekonstrukcijas un renovācijas darbus Rīgas 1.slimnīcā un Rīgas Dzemdību namā par 5 miljoniem eiro.

 

Komentāri (4)

Ieva Leinerte 18.12.2013. 06.39

Opezicijai nevajag kritizet uzkrajumu apeshanu, bet gan lobeet saimas kolegus, lai tie pienem likumu, kas aizliedz pašvaldībām pieņemt budžetu ar defecītu. Pieminēšu ka 49 no 50 ASV štati drīkst pieņemt tikai sabalancētu budžetu. Ja tas der ASV, tad tas derēs arī sūnu ciemam.

+4
0
Atbildēt

0

Þanis Bezmers 17.12.2013. 20.04

Lielāks deficīts, lielākas dāvanas vēlētājiem. Ievēlēsim pa jaunu vergturus, no kuriem nesen atkratījāmies. It kā. Divdesmit gadu bez kremļa bija par daudz, lai dzīvo jeģinaja rosija un viņa vietvaldis nils!

+1
0
Atbildēt

0

Inese 17.12.2013. 19.20

Rīga turpina attīstīties viedajā pilsētas labākā mēra Nila Ušakova vadībā! Suņas var riet, bet karavāna vienalga ies tāļāk!

p.s. Citāts: “Tomēr, rūpīgi izvērtējot finansējuma samērus starp ieguldījumu pilsētas ilgtspējīgā attīstībā vai šodienas apēšanā, populismā un lētos vizuļos, kopaina veido noteiktu tēlu,” sacīja Ēlerte.”

Jautājiens. Vai Ēlertes k-dze to saka par šo?

“Nākamgad turpināsies pašvaldības 2012.gadā iesāktā iekškvartālu un piebraucamo ceļu atjaunošanas programma, kam plānots finansējums 5,7 miljonu eiro apjomā. Savukārt velotransporta attīstības programmai plānots 237 000 eiro finansējums. Skolās un bērnudārzos paredzēts ieguldīt vairāk nekā 21,7 miljonus eiro, sociālo māju būvniecībai Imantas 8.līnijā – 5,2 miljonus eiro.

Rīgas dome paredzējusi nākamgad nodrošināt komunistiskā terora upuriem veltītā memoriāla Torņakalnā trešās kārtas būvniecību par 0,3 miljoniem eiro, turpināt rekonstrukcijas un renovācijas darbus Rīgas 1.slimnīcā un Rīgas Dzemdību namā par 5 miljoniem eiro.”

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu