Tiešraide: LŽA diskutē par mediju pirkto saturu • IR.lv

Tiešraide: LŽA diskutē par mediju pirkto saturu

34
Latvijas Žurnālistu asociācijas priekšsēdētāja Anda Rožukalne. Foto: Ieva Čīka, LETA

Rožukalne: Mediju satura pirkšana Latvijā ir liela problēma

Latvijā mediju satura pirkšana kļuvusi par lielu problēmu, kas degradē mediju vidi un inficē to ar negodīgu saturu. Tāpēc ir jāmeklē problēmas risinājumi, atzinusi Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) priekšsēdētāja Anda Rožukalne. Problēmas ar pārdoto saturu ir ikdienas prakse un tas sāpīgs jautājums, kas „viļāts aizkulisēs”, bet piektdien LŽA konferencē par to mēģinās runāt atklāti.

Piektdien Latvijas Universitātē plkst. 10 sāksies LŽA organizēta konference, kurā par šīm lietām runās nozares profesionāļi. Tiešraidi varēs vērot arī Ir.lv.

Intervijā Latvijas Radio Rožukalne uzsvēra, ka satura pārdošana, inficējot medijus ar negodīgu saturu, nav devusi nozīmīgu labumu medijiem. Runāt par šo jautājumu ierosinājuši sabiedrisko attiecību profesionāļi, kas arī uzskata – „nevar vairs dzīvot inficētajā atmosfērā, kur profesionālā kvalitāte neko nenozīmē”.

Pirktie materiāli, kā uzskata reklāmisti, dod mazu efektu, bet tie padara mediju vidi negodīgāku, apgrūtinot darbu tiem, kas piedāvā profesionālu saturu un veido godīgas attiecības ar reklāmas devējiem, stāstīja Rožukalne.

Situāciju daļēji var atrisināt dažu mediju aiziešana no tirgus, ja tie nespēs pastāvēt, taču ir jāmeklē arī citi risinājumi. Viens no iespējamiem risinājumiem ir mediju, reklāmas un sabiedrisko attiecību nozares vienošanās, ka „mēs gribam sasniegt kādu jaunu pakāpi, jaunu kvalitāti”, teica Rožukalne. Lai šīs jomas lēni nezaudētu līmeni un neaizietu bojā, jāvienojas par noteikumiem, atzina Rožukalne.

Rožukalne teica, ka ir jāatsakās no šādas negodīgas prakses, uz kuras fona mediji, kas nevēlas pārdot savu saturu, kļūst par zaudētājiem, vēsta portāls lsm.lv.

Problēmas rada vāju uzņēmumu piepildīts tirgus, mediji cenšas uzrunāt vienu un to pašu auditoriju un reklāmdevējus, un tirgū ir maz naudas uz katru, tāpēc, lai nopelnītu papildus, notiek satura pārdošana, teica Rožukalne. Turklāt Latvijā esot arī tādi mediju īpašnieki, kuri satura pārdošanu uzskata par pamata biznesa modeli.

Viens piemērs – Latvijas Valsts ceļi maksā 4 radiostacijām

Autoceļu tīklu pārvaldošā valsts a/s “Latvijas valsts ceļi” (LVC) četrām radiostacijām – Latvijas Radio 2, “Radio Skonto”, “Radio SWH” un “Star FM” maksā par to, lai katru dienu ziņu izlaidumos pilnā apjomā izskanētu tikai šī valsts uzņēmuma sagatavotā informācija par valsts autoceļu stāvokli un braukšanas apstākļiem uz tiem, piektdien vēsta laikraksts “Diena”.

LVC dispečeri informāciju par ceļu stāvokli sagatavo katru dienu un izsūta visiem medijiem. Parasti gandrīz visi mediji šo informāciju gada aukstajos mēnešos arī publicē, papildinot ar no citiem avotiem iegūtu informāciju, kas ne vienmēr var būt LVC glaimojoša, piemēram, par to, ka kāds no ceļiem nav pienācīgi notīrīts. Taču LVC parūpējies, lai minētajās četrās radiostacijās ziņu izlaidumos izskan tikai valsts uzņēmuma sagatavotā informācija, norāda “Diena”. Kopumā tam LVC iztērējis 54 000 latu, neieskaitot PVN.

Šādu līgumu nepieciešamību LVC pārstāve Ieva Niedra laikrakstam pamatojusi ar iestādes pienākumu laikus informēt sabiedrību par satiksmes ierobežojumiem un norādījusi, ka radiostacijas izvēlētas pēc reitingiem. Viņa nekomentē, vai šāda prakse ir daļa no LVC tēla veidošanas stratēģijas. Neko nosodāmu šādā LVC rīcībā nav saskatījis arī Satiksmes ministrijas pārstāvis Aivis Freidenfelds.

Konferences tiešraide

Konferencē “Mediju saturs – bagātība vai lēts produkts?” jautājumu iecerēts skatīt plašākā kontekstā, pievēršoties arī akūtai problēmai reģionos, kur par vietējo mediju sīvu konkurentu kļuvuši pašvaldību informatīvie izdevumi. Meklējot risinājumus, kā sakārtot mediju tirgu, konferencē iecerēts apspriest arī mediju politikas veidošanu un regulāciju Latvijā.

Konference 13. decembrī sākas plkst. 10 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē, 210. auditorijā, Lomonosova ielā 1A. Tā ilgs līdz plkst. 15.

Paneļdiskusijā par pārdotā mediju satura ietekmi uz tirgu uzstāsies Latvijas Radio valdes loceklis Jānis Siksnis, izdevniecības “Cits medijs” galvenā redaktore Nellija Ločmele, izdevniecības “Rīgas Viļņi” valdes priekšsēdētāja Aija Simsone un citi.

Otrajā diskusijā par reģionālo mediju attīstību, kas sāksies plkst. 11.35, uzstāsies laikraksta “Zemgales Ziņas” redaktora vietnieks Edgars Kupčs, Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas katedras vadītāja un LŽA priekšsēdētāja Anda Rožukalne, Rīgas domes jaunā izdevuma satura koordinatore Aleksandra Gluhiha un citi.

Pēdējā diskusijā, kas sāksies plkst. 13.30, apspriedīs mediju politikas veidošanu un regulāciju Latvijā. Uzstāsies Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs Ainārs Dimants, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Latvijas Preses izdevēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ivars Zariņš, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka un citi.

Konference tiek organizēta sadarbībā ar Sorosa fondu-Latvija un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāti.

 

Tehniskie nosacîjumi: Lai skatîtos, nepiecieðams Adobe Flash Player 10 un ugunsmûrî jâbût atvçrtam portam 1935, ko izmanto RTMP protokols.

Komentāri (34)

Dainis Salnis 13.12.2013. 09.54

Tā tiešām ir liela problēma. Ierosinu noteikt noteikumus, ka apmaksāta raksta sākumā un beigās ar vismaz 24 fonta burtiem melnā krāsā uz balta fona (drošs paliek nedrošs) jāuzraksta, ka raksts ir apmaksāts un tas, kas to apmaksā.
Līdzīgi kā par smēķēšanas kaitīgumu uz cigarešu pakām.
Uzzināsim, ko mēs lasām!
Ja šmaucās – bargu sodu.

+8
-1
Atbildēt

11

    kkristaps > Dainis Salnis 13.12.2013. 10.22

    Ak Kungs un Dievs, dod, lai tu kaut vienu dienu nemaisītos te kā sūds pa āliņģi. Ko var žvarkstēt pie katra raksts un katra komentāra. Paralizēts esi, ka nevari atraut pakaļu no krēsla?

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    kkristaps > Dainis Salnis 13.12.2013. 10.56

    O, otrais miesta duraciņš andrejs arī klāt. Trūkst vienīgi deģenerāļa Petena ventilatoru kluba, lai visu vakaru arēnā būtu trīs neandertāliešu auni.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > Dainis Salnis 13.12.2013. 10.15

    Gaidi ar maisu! ozoliņš tev nu ies atklāt, kas viņu apmaksā… varbūt nellija tikai bargi pasaka – “par vienotību tikai labu!”
    Korumpēts jau var būt dažādos veidos. Toties viņš vienmēr būs tik nevainīgs, kā bāreņa asara, ja kāds jautās.
    Tāpat par apmaksāto saturu mani mazāk uztrauc, ka Valsts ceļi tur apmaksā savas ziņas par ceļu tīrīšanu, kā slēptā politiskā reklāma un piefrizētais saturs pēc kāda pasūtītas šnites.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Dainis Salnis 13.12.2013. 12.20

    aivarsk pikaso, pasauc savu otro profilu abc, lai izskatās nopietnāka argumentācija
    ——————
    abc aizmirsis savu otro paroli, tāpēc nevar ienākt IR…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Dainis Salnis 13.12.2013. 12.17

    to Normunds
    Precīzi!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > Dainis Salnis 13.12.2013. 16.59

    Betija, atbildīgajam par žurnālu būtu jāseko līdzi šai angažētībai. Redaktorei vai īpašniekiem jādomā par nākotni. Vai arī žurnāls nosprāgs kopā ar to partiju. Daži žurnālisti spēj būt objektīvi, daži nē, otros var arī kādreiz atlaist? Kā žurnalists var prasīt no politiķa godīgumu, ja pats ir angažēts?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Dainis Salnis 13.12.2013. 10.48

    Tāpat par apmaksāto saturu mani mazāk uztrauc, ka Valsts ceļi tur apmaksā savas ziņas par ceļu tīrīšanu
    —————————-
    Tas ir tiešām drausmīgi, ka Latvijas ceļi par informācijas par ceļu stāvokli publīcēšanu maksā . :))) Šis “sliktais” piemērs ir vienkārši komisks.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > Dainis Salnis 13.12.2013. 10.28

    pikaso, pasauc savu otro profilu abc, lai izskatās nopietnāka argumentācija un lielāks spiediens uz manu pakaļu :)))

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Dainis Salnis 13.12.2013. 13.30

    aivarsk, laikam esi aizmirsis, ka bez “korumpēts” eksistē vēl termins “politiski angažēts”. Žurnāla IR autori ir dzīvi cilvēki ar savām politiskām simpātijām un antipātijām, kas, diemžēl, skaidri IR nolasāmas arī viņu rakstos.
    Tā tam nevajadzētu būt, bet ko ar to darīt, es nezinu. Tu zini?
    Kaut gan žurnālistu kungiem un kundzēm, kas kaismīgi aizstāv kādu politisko spēku un tikpat kaismīgi noliek citu, vajadzētu atcerēties, ka tauta tos vēro un izdara secinājumus. Jo tieši tā dēļ man nav lielas ticības Sarmītei Ēlertei, kura jau tik daudz reižu ir mainījusi savu politisko pozīciju uz diametrāli pretēju. Nerunājot pat par tik seniem laikiem Dienā, bet, atceroties tikai nesenākus notikumus – no kvēlas integrācijas aizstāves Kultūras ministres amatu pildot uz stipri nacionāliem saukļiem Rīgas pašvaldību vēlēšanās.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Dainis Salnis 13.12.2013. 11.48

    Pikaso O, otrais miesta duraciņš andrejs arī klāt. Trūkst vienīgi deģenerāļa Petena ventilatoru kluba, lai visu vakaru arēnā būtu trīs neandertāliešu auni.
    ================
    Demokrātija un vārda brīvība Vienotības elektorāta (liberastu – sorosītu) izpratnē.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Dainis Salnis 13.12.2013. 11.30

    uz pikaso
    Traucējam jūsu “garīgajam” komfortam? Nāksies samierināties, ka neesat uz pasaules vieni…

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

ligakalnina 13.12.2013. 09.47

Rožxkalne piemin “Latvijas ceļus”, bet, nepiemin Lembergu, kurš nopircis veselas avīzes, kuram liela ietekme LR un LTV, nemaaz nerunājot par to, ka viņam pieder veselas partijas un daudzi politiķi no citām partijām, nedaudz dīvaini.

+7
-2
Atbildēt

3

    piziks > ligakalnina 13.12.2013. 12.42

    Dzeri, pēc būtības Latvijaā ir vienīgi vārgas un slimas partijas, kur Lembergs tās veselās — un pat 2 — dabūjis? :)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 13.12.2013. 13.13

    O.T. – tāpēc jau dabūjis, ka Latvijā ir tikai slimas, nevis veselas partijas, ja jau tu to manu komentāru izproti tādā veidā.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    kkristaps > ligakalnina 13.12.2013. 13.00

    OT, Tā otrā Lemberga partija – NA varbūt nav vārga, taču ar galvu slima neapstrīdami.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 13.12.2013. 12.00

Tā briļļainā ar zēngalviņu, ar Domes izdevumu saistīta, kas šobrid runā ar stipru krievu akcentu [11:58], viņai kā Bulgakova romānā no pastāvīgas melošanas acis šķības kļuvušas.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu