Par 30 gadiem paredz pagarināt laiku, kad atvērt čekas maisus (papild.) • IR.lv

Par 30 gadiem paredz pagarināt laiku, kad atvērt čekas maisus (papild.)

65
Tā saucamā Stūra māja Brīvības ielā, kur savulaik atradās Valsts drošības komiteja un tika spīdzināti citādi domājošie. Sena pastkarte

Tas tiek darīts, lai neapdraudētu cilvēku personiskās dzīves neaizskaramību un fizisko drošību

Par 30 gadiem pagarināt noilguma termiņu personas sadarbības fakta ar Valsts drošības komiteju (VDK) jeb čeku konstatēšanai paredz ceturtdien izskatīšanai Saeimas komisijās nodotie Nacionālās drošības komisijas sagatavotie grozījumi likumā.

Patlaban spēkā esošais likums paredz, ka termiņš, līdz kuram nav pieļaujams konstatēt personas sadarbību ar VDK un cilvēka iespējamo sadarbību ar tā dēvēto čeku nedrīkst izmantot tiesiskajās attiecībās pret šo cilvēku, noslēdzas 2014.gada 19.maijā.

Tomēr Nacionālās drošības komisija norādījusi – ņemot vērā, ka Satversmes aizsardzības biroja Totalitāro seku dokumentēšanas centra rīcībā esošā informācija ir nepilnīga, tad, atverot čekas maisus jeb publicējot datus par personām, kuras sadarbojušās ar VDK, nezinot, kādu noziegumu atklāšanā personas ir piedalījušās, tiks apdraudēta šā cilvēka personiskās dzīves neaizskaramība un fiziskā drošība, ziņo “Diena.lv”.

Cilvēku, kas sadarbojās ar Valsts drošības komiteju (VDK), tiesību ierobežošanas pagarināšana uz 30 gadiem ir valsts drošības interesēs, ceturtdien aģentūrai LETA sacīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Valdis Zatlers (RP). Cilvēki, kas atrodas “čekas maisos”, ir samierinājušies ar šiem ierobežojumiem, un viņi pat netuvojas amatiem, kuros teorētiski būtu iespēja kaitēt Latvijai. Par to liecina fakts, ka pēdējā laikā neviens nav vērsies tiesā ar prasību pierādīt viņu saistību ar VDK, skaidroja politiķis.

Uzskats, ka politiķi negrib atklāt VDK arhīvu saturu, jo paši atrodas “čekas maisos”, esot mīts, jo “nevienās vēlēšanās nevar kandidēt, ja tu esi šajā sarakstā”, norādīja Zatlers.

Par konkrētu gadu skaitu, cik ilgi neatvērt “čekas maisus”, vēl notiks diskusijas NDK, skaidroja politiķis. Viņš norādīja, ka vēlas, lai tiek noteikts 50 gadu termiņš no likuma grozījumu pieņemšanas dienas, lai šis nosacījums attiektos uz visu cilvēka mūžu – kopā ar pašlaik noteiktajiem 20 gadiem tie veidotu 70 gadu ierobežojumu.

Jāņem vērā, ka tiek spriests, ka ar VDK sadarbojās 25 000 cilvēku, taču Latvijas rīcībā ir informācija tikai par 4500 personām, norādīja Zatlers. Veids, kā šie dokumenti iegūti, esot piedzīvojuma filmas vērts. Viņš arī uzsvēra, ka nevar šo jautājumu uztvert kā joku, jo pastāv iespēja, ka kāds no sarakstos esošajiem ir pastrādājis noziegumu.

Jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas notikušas daudzas diskusijas par nepieciešamību “čekas maisu” saturu publiskot.

Igaunijā un Lietuvā “čekas maisu” publiskošana īstenota ar citādām metodēm, atgādina “Delfi.lv”. Igaunijā atbilstoši likumam līdz 1998.gada 1.aprīlim bijušie čekas darboņi paši varēja pieteikties drošības iestādēs, līdz ar to viņu vārdi netika publicēti, bet arhīvos saglabājās. Savukārt Lietuvā no 2000.gada 1.februāra sešu mēnešu laikā bijušie čekisti varēja pieteikties speciālai komisijai. Procedūra paredzēja, ka cilvēki, kuri brīvprātīgi pieteiksies, publiskos sarakstos neparādīsies un viņu vārdi publiski netiks izpausti.

Iepriekš arī norādīts, ka Latvijā palikušajos “čekas maisos” esot tikai 5000 kartīšu, kaut patiesībā to ir vairāk nekā 25 tūkstoši.

(papildināta ar Zatlera viedokli)

Komentāri (65)

reksa 12.12.2013. 11.56

Citāts: “Nācionālās drošības komisija norādījusi – [..] tiks apdraudēta šā cilvēka personiskās dzīves neaizskaŗamība un fiziskā drošība”

Leišu mentālitāte ir krietni “karstāka” par latviešu mentālitāti, tomēr Lietuvā nekas nav noticis pēc “maisu” atvēršanas. Nav dzirdēts, lai kādam VDK aģentam tiktu apdraudēta “personiskās dzīves neaizskaŗamība un fiziskā drošība”.

Informācijas slēpšana par okupācijas laikiem ir līdzvērtīga meliem. Meli nekādā ziņā neveicina dēmokratiju.
Izskatās, ka Latvijas polītikā dominē nevis Gunāra Astras pēcteči, bet gan “maisos” esošo cilvēku pēcteči. Varbūt tieši tāpēc Latvijā ir tik daudz problēmu…

+38
-3
Atbildēt

11

    Vineta > reksa 12.12.2013. 18.17

    Normunds
    Komunistu augša tur nevarēja būt, jo nokļūstot augstā amatā, čekai bija jāpārtrauc ar viņu darbs.

    Nekas nebija jāpārtrauc, jo cieša sadarbība ar čeku, bija katra komparķijas funkcioņera tiešais pienākums. Tur bija stukači, bet tikai tādi, kas ziņoja par savas sugas īpatņiem un ziņoja daudz augstāk.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    kkristaps > reksa 12.12.2013. 17.16

    vai iesalnieks seniors

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    efeja60 > reksa 12.12.2013. 18.05

    Nemaz nebrīnos, ka čekas maisā guļ kāds kociņš… kā lai tādu maisu ver vaļā?
    ==========
    Komunistu augša tur nevarēja būt, jo nokļūstot augstā amatā, čekai bija jāpārtrauc ar viņu darbs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > reksa 12.12.2013. 17.48

    Pikaso skaidri apzinājās savu pilsoņa cīnītāja pozīciju. Viņa draugu pulkā ir bijuši daudzi ievērojami komunisti. Arī pats mākslinieks 1944. gadā iestājās Komunistiskajā partijā….

    http://valoda.ailab.lv/kultura/vesture/kultura/litm20/citati.htm

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > reksa 12.12.2013. 15.56

    čekas maisā guļ kāds kociņš… kā lai tādu maisu ver vaļā?
    —————————–
    Vai vīģe, atvainojos – vīķe…

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 12.12.2013. 14.53

    Tā ir īpaša Latvijas polītikas argumentācijas māksla – no mušas izpūst ziloni. Paņemt septītšķirīgu argumentu, izpūst no tā ziloni un aizmirst par visiem pārējiem argumentiem. Jo, lūk, šis tagad ir kļuvis par bausli Nr.1, ar ko var remt* jebko.

    * vārda “remt” lietojuma paraugi no Endzelīna vārdnīcas: uz vārdiem sistēmu var remt; gredzenā ir dažkārt remta (ielikta pamatā) kāda loma likteņlemta; remties uz kājām; viņš uz roku atrēmies; atremt žogu; atremt sienas ar kokiem; ar vienu elkoni atrēmās uz pliku grīdu; noremt ar stutēm, lai nekrīt

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > reksa 12.12.2013. 18.54

    > Normunds
    Jums 33,333% taisnības: šie noteikumi attiecās ne vien uz augsta ranga KP funkcionāriem, bet arī uz tiem, kuri bija atbilstoši augstu pakāpušies pa komjaunatnes un arodbiedrības kāpnēm (šo sadarboņu kartītes izņēma no kopējā katla).

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > reksa 12.12.2013. 17.43

    “tiks apdraudēta šā cilvēka personiskās dzīves neaizskaramība un fiziskā drošība”
    Kādas muļķības! Siles bruņinieku partijām taču vajag cēlu ieganstu lai aizzīmogotu maisus. Citādi nāktos šķirties no prāva daudzuma vēlētāju balsu.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > reksa 12.12.2013. 19.57

    > Jānis: “daudziem būtu jāpamet šodien tik ienesīga darbošanās.”
    Pasakiet to Savickim, Indriksonam&co!
    Kā man patīk naivi cilvēki…

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    maija_ancite > reksa 12.12.2013. 19.29

    Es uzskatu ka tieši pateicoties šo bijušo vareno būšanai pie varas arī šodien, mēs esam 4. nabadzīgākā valsts ES, ka tieši tāpēc šeit valsts attīstība notiek ļoti lēni, ļoti daudzi ir pametuši Latviju, bet ir mistiski ir izveidojusies vesela miljonāru un miljardieru kasta. Tieši tā arī šo atmodu toreizējie varneši veidoja. Veikli un manīgi. Viņi, kā komunisti un čekisti, bija iemācīti gudri runāt, bet ne strādāt un vadīt valsti. Tā viņi cēla to komunismu un tā viņi šodien ceļ Latvijas valsti, protams nevienu brīdi neaizmirstot par savu labumu. Tāpēc arī tādiem ir paniskas bailes ka tos varētu atrast arī bijušo čekas aģentu sarakstos. Tas nozīmētu ka daudziem būtu jāpamet šodien tik ienesīga darbošanās.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > reksa 12.12.2013. 12.18

    Atverot maisus, nāktos oficiāli atzīt to, ko visi zina tāpat. Tikai čekas roka varētu būt vēl garāka, nekā mēs to pat pieticīgās aplēsēs bijām apjautuši. Nemaz nebrīnos, ka čekas maisā guļ kāds kociņš… kā lai tādu maisu ver vaļā?

    +19
    -4
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 12.12.2013. 12.00

Drīz droši vien izsludinās konkursu par čekas maisu mauzoleja projektēšanu un būvēšanu. Uzvarēs lētākais piedāvājums! :)
Bet ja runājam nopietni, tad te nu ir labi redzams, ko patiesībā ir vērti dažādu curiku aicinājumi “aizmirst pagātnes pāridarījumus” un brāļoties ar kolpantiem.

+22
-4
Atbildēt

1

ezora 12.12.2013. 18.05

Man domāt, ar šo soli mēs kārtējo reizi piesmejam nomocīto disidentu piemiņu. Šeit nedzīvo alu cilvēki, gan jau tiks skaidrībā tie, kuriem sāp pārinodarījums. To nu droši zinām, ka tik zemiski nerīkosies, kā viņu mocītāji. Bet atkal – splāviens sejā, un vēl ar kāju piemin. Nožēlojami.

+19
-1
Atbildēt

2

    Andris > ezora 12.12.2013. 21.43

    > Karlsons
    Smieties par tiem, kuri pretojās, ir zemiski. Piesmiet – vēl jo ļaunāk.
    Taču dzīve nav melnbalta, lai arī kā mums reizēm to gribētos tādu redzēt. Ir situācijas, kuras mēs, pa datora klaviatūru bungodami, i iedomāties nespējam (un labi, ka tā). Jums liekas, ka tajos “maisiņos” (kuri nebūt nav maisi) nekādā ziņā nevar būt arī kāds disidenta vārds? Diemžēl gadījās, ka dažu no viņiem aiz dzeloņstieplēm salauza. Metīsim akmeni? Es atsakos.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Vineta > ezora 13.12.2013. 01.17

    ciniits
    nekādā ziņā nevar būt arī kāds disidenta vārds? Diemžēl gadījās, ka dažu no viņiem aiz dzeloņstieplēm salauza.

    Dēļ viena disidenta, kurš salūza, nav pieļaujams, ka simtiem neliešu nosprāgst mājās savās gultās bet viņu tuvinieki bauda kolaborantu sastrādāto noziegumu augļus. Šeit nav runa par cilvēku, kas neizturēja spīdzināšanu, neviens neiztur, arī salauzt var daudzus, bet par tiem galējiem izdzimteņiem, kas sadarbojās merkantīlu interešu dzīti, bija aizvainoti uz tautiešiem, vai gribējās būt nozīmīgiem.
    Tici man, tie labumi, kurus es astoņdesmito gadu vidū, būtu varējis iegūt, ja būtu sadarbojies, šļeseriem, godmaņiem, birkaviem un citiem utubungām pat sapņos nerādījās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu