ASV draud Ukrainai ar sankcijām, Janukovičs sola krīzes risinājumu • IR.lv

ASV draud Ukrainai ar sankcijām, Janukovičs sola krīzes risinājumu

36
Pie barikādes Kijevas Neatkarības laukumā. Foto: EPA/LETA

Janukovičs aicina politiķus, sabiedrību un garīdzniekus uz dialogu

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs solījis tuvākās diennakts laikā rast risinājumu satraucošajai situācijai, kāda izveidojusies Ukrainā, trešdien pavēstīja Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone. Savukārt Ukrainas prezidents trešdien aicinājis visus politiskos spēkus, sabiedrību un garīdzniekus uz nacionālo dialogu.

“No tā, ko es dzirdēju no prezidenta kunga, 24 stundu laikā kaut kas ir jāizdara. Viņš ļoti daudz runāja par to, kā viņš nemitīgi vēlējies redzēt spēcīgāku saikni ar Eiropas Savienību, ciešākas attiecības,” trešdien preses konferencē Kijevā apliecināja Eštone, atbildot uz jautājumu, vai Brisele grasās noteikt sankcijas Ukrainas vadībai gadījumā, ja tiks pieļauta nedemokrātiska rīcība pret miermīlīgiem demonstrantiem.

Vienlaikus ES augstākā ārlietu pārstāve uzsvēra, ka Ukrainai būtu “jāvirzās pa maksimāli mierīgu ceļu,” kā arī aicināja iesaistītās puses sēsties pie sarunu galda, vēsta LETA/AFP.

Toties ASV apsver virkni iespēju, kā reaģēt uz Ukrainas vēršanos pret opozīcijas protestētājiem, neizslēdzot arī iespēju noteikt sankcijas Ukrainai, trešdien pavēstīja ASV Valsts departaments.

“Mēs izvērtējam iespējas, lēmums vēl nav pieņemts, sankcijas tiek pieļautas, taču es negrasos izpaust sīkāku informāciju,” skaidroja departamenta preses pārstāve. “Mēs esam atvērti virknei iespēju, taču vēl neesam tajā punktā.”

Tikmēr ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels telefonsarunā ar savu ukraiņu kolēģi Pavlo Ļebedevu brīdinājis nepieļaut “iespējamo kaitējumu, ko varētu izraisīt armijas iesaistīšana demonstrāciju izklīdināšanā”. Hegeils mudinājis arī “nekādā veidā neizmantot Ukrainas bruņotos spēkus pret civiliedzīvotājiem”.

Tikmēr plašie protesti Kijevā joprojām turpinās, un nakti uz ceturtdienu Neatkarības laukumā pavadījuši ap 5000 demonstrantu. Taču par būtiskiem incidentiem aizvadītajā naktī ziņas nav saņemtas, un situācija Ukrainas galvaspilsētā tiek raksturota kā salīdzinoši mierīga.

Janukovičs aicina uz plašu nacionālo dialogu

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien aicinājis visus politiskos spēkus, sabiedrību un garīdzniekus uz nacionālo dialogu, vēsta LETA/UNIAN/Korrespondent.net.

“Es aicinu visu politisko spēku pārstāvjus, svētos tēvus, sabiedrības pārstāvjus uz nacionālo dialogu. Es personīgi esmu gatavs piedalīties apaļā galda sarunās,” teikts trešdien izplatītajā Janukoviča paziņojumā.

Janukovičs mudināja nenoraidīt viņa priekšlikumu, “neiet pretošanās un ultimātu ceļu”. Vienlaikus viņš solīja, ka Ukrainas varasiestādes rīkosies “tikai likumīgi un nekad nepielietos spēku pret miermīlīgu pulcēšanos”.

“Kā Ukrainas prezidents, Konstitūcijas garants, es izdarīšu visu nepieciešamo, lai nodrošinātu valsts normālu funkcionēšanu, katra pilsoņa tiesību un interešu aizstāvību, kā arī miera nodrošināšanu mūsu valstī,” apliecināja Ukrainas prezidents.

Tikmēr, reaģējot uz Janukoviča aicinājumiem, Ukrainas nacionālistu partijas “Svoboda” (“Brīvība”) līderis Oļegs Tjagņiboks un opozīcijas partijas “Batkivščina” (“Tēvzeme”) parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Arsēnijs Jaceņuks paziņojuši, ka sarunas ar Ukrainas vadību būs iespējamas vien tad, kad būs izpildītas Ukrainas opozīcijas prasības.

Kā skaidroja Jaceņuks, viņš pie sarunu galda gatavs sēsties tikai tad, kad viņš būs saņēmis attiecīgas demonstrantu pilnvaras. Savukārt Tjagņiboks uzsvēra, ka vispirms Ukrainas vadībai jāizpilda virkne prasību, arī atbrīvot aizturētos aktīvistus un nepielietot spēku pret demonstrantiem.

 

Komentāri (36)

dace_ampermane 12.12.2013. 09.58

ločmelis un viedoklis

Divi kuri rūpējās par Ukrainas labklājību: kremļa apmaksāts pisāka un duračoks :)

+3
0
Atbildēt

0

inta_s 12.12.2013. 08.43

Diez vai cilvēki izgājuši ielās lai pieprasītu ka tiem uzliek ekonomiskās sankcijas un tā jau bēdīgo stāvokli valstī padara vēl sliktāku.

+1
0
Atbildēt

0

Inese 12.12.2013. 10.09

p.s. Raksta Jaroslavs Dunajevs:

Мне позвонили бойцы “Беркута”, которые конвоировали в суд задержанных по делу о массовых беспорядках около АП. Со злорадством сообщили, что Андрей Дзиндзя был настолько испуган задержанием, который проводил УБОП, что у него случился приступ “медвежьей болезни”. Автозак пришлось проветривать всю ночь.

Эти акции на Евромайдане – шаг назад по сравнению с 2004г. Мне не понятна причина, зачем надо было устраивать силовые мероприятия, злить и травить милицию, тем самым как отталкивая обывателя, так и зля силовиков?

Подобное было уже-в 2001г, когда затащив одного “беркутенка” в толпу, растерзали насмерть его заточками (СМИ не захотели писать об этом, чтобы не померк светлый имидж акции “Украина без Кучмы”). И что в итоге? “Беркут”с “Соколом” оторвались чуть позже, в штаб квартире УНСО, Луценко поторопился дать признательные показания, а сам протест слит. Зато мирный Майдан-2004 привел к желаемой власти “оранжевую” команду. http://koordinatorudpn.livejournal.com/475244.html

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu