Lipkes memoriāls veido virtuālu karti “Pagrīdes Rīga” • IR.lv

Lipkes memoriāls veido virtuālu karti “Pagrīdes Rīga”

3
Fragments no virtuālās kartes "Pagrīdes Rīga".

Aicina ikvienu tajā iezīmēt vietas Rīgā, kur, riskējot ar savu dzīvību, nāvei nolemtos slēpa drosmīgi rīdzinieki

Ar nodibinājuma „Rīga 2014″ atbalstu Žaņa Lipkes memoriāls izveidojis virtuālu karti www.pagridesriga.lv, kurā aicina ikvienu tajā iezīmēt vietas Rīgā, kur, riskējot ar savu dzīvību, nāvei nolemtos slēpa drosmīgi rīdzinieki.

Kā informē Lea Liepiņa, projekta vadītāja Žaņa Lipkes memoriālā, XX gadsimtā Rīga piedzīvojusi vairākus sociālus, politiskus un militārus konfliktus, kuru laikā pilsēta kļuva par patvērumu atsevišķām cilvēku grupām, kas bija spiestas slēpties. Tas bija vienīgais veids, kā izvairīties no vajāšanām vai fiziskas iznīcināšanas.

Viņa min 1905. gada revolūcijas laiku, sarkano teroru 1919. gadā un Otrā pasaules kara laikā glābtos dažādu režīmu reālos vai iedomātos pretiniekus. Tie bijuši gan revolucionāri, kurus vajāja cara policija, šķiras ienaidnieki, kas slēpās no padomju sarkanās armijas, ebreji, karagūstekņi un dezertieri bēga no nacistiem, leģionāri – no padomju varas.

Virtuālā karte ir daļa no plašāka ebreju glābēja Otrā pasaules kara laikā Žaņa Lipkes memoriāla un nodibinājuma „Rīga 2014″ projekta „Pagrīdes Rīga”, kura ietveros 2014. gada rudenī tiks izveidota izstāde Žaņa Lipkes memoriālā Ķīpsalā par vajāto slēpšanās vietām Rīgā. Pa šīm vietām ekskursijā vedīs vēsturnieks Gustavs Strenga.

Lea Liepiņa aicina rīdziniekus dalīties ar saviem vēstures stāstiem un sniegt ieguldījumu Rīgas mazzināmās un noklusētās vēstures izpētē.

Informācija, ko memoriāls iegūs no rīdzniekiem un citiem interesentiem, tiks ievietota portālā un virtuālajā kartē.

Stāstus par vajāto slēpšanos kādā Rīgas vietā ar vēsturiskām šo vietu fotogrāfijām var sūtīt uz e-pastu [email protected] un tā tiks pievienota kartē.

 

Komentāri (3)

Inese 11.12.2013. 18.18

Būtu labi, ja stāstot par pazīstamo žīdu tautības cilvēku glābēju Žani Lipki, tiktu pieminēti arī Lipkes palīgi, bez kuriem viņš nespētu izglābt vairāk kā 50 žīdu. Tie bija Rīgas šoferi Jānis Briedis un Kārlis Jankovskis, strādnieki Edgars Zande, Andrejs Graubiņš (gāja bojā Dahavas koncentrācijas nometnē), Dobeles pagasta vecākais Vilis Bīnefelds, Dobeles slimnīcas galvenais ārsts Edgars Francmanis, zemnieki Fricis Rozentāls ar dēliem Bruno un Edgaru u.c.

+6
-2
Atbildēt

1

    janazakovica > Inese 11.12.2013. 21.36

    kad bus ari parejiem pieminekli..?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 11.12.2013. 21.36

vajag parex parnemejus iezimet kartee rigas centralcietumaa jau laicigi..

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu