Prezidents noraida Pabrika kandidatūru, dod laiku līdz 7.janvārim (papild.) • IR.lv

Prezidents noraida Pabrika kandidatūru, dod laiku līdz 7.janvārim (papild.)

174
Augusts Brigmanis pēc tikšanās ar prezidentu. Foto: Ieva Lūka, LETA

Bērziņš uzskata, ka “Vienotības” virzītajam Pabrikam trūkst makroekonomikas zināšanu, lai vadītu valdību

Ja līdz gada beigām partijas neizvirzīs savu Ministru prezidenta amata kandidātu, Valsts prezidents Andris Bērziņš savu kandidātu atklās ne ātrāk kā nākamā gada 7.janvārī, trešdien preses konferencē sacīja prezidents.

Prezidents vēstīja, ka viņš ir gatavs jebkurā laikā tikties ar partijām un uzklausīs to sakāmo. “Ja vajadzēs, mainīšu savu darba kārtību, jo šis jautājums ir prioritārs,” teica Bērziņš. Viņaprāt, vēl ir iespēja līdz šā gada beigām iegūt skaidrību par premjerministra kandidātu, sakot “vēl ir tik daudz laika”. “Tas ir process, kuram ir vajadzīgs laiks kā labam vīnam, pat Latvijā ražotam, ir jānorūgst,” salīdzināja prezidents.

Taču, ja partijas netiks skaidrībā, viņš nākamā gada 7.janvārī ir gatavs izvirzīt savu kandidātu, taču neatklāja, kurš tas būtu.

Vienīgais ministrs, kuram vajadzētu turpināt darbu nākamajā valdības sasaukumā, ir iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP),sacīja Valsts prezidents. Viņš uzskata, ka Kozlovskim darbs jāturpina, jo priekšā esot sarežģīts process, no kura sagaidāmi reāli soļi.

Runājot par premjera amata kandidātu, prezidents uzsvēra, ka tam ir jābūt tādam, kurš ar savu darbību konkrēti pierādījis, ka šo pienākumu var veikt. “Tas neizslēdz tādu, kas ir bijis premjers,” pauda Bērziņš.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš, noslēdzot otro sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām par jaunas valdības veidošanu, nav guvis pārliecību par partiju līdz šim izvirzīto kandidātu atbilstību nākamā valdības vadītāja statusam. Neviena no nosauktajām personām netiks aicināta sastādīt Ministru kabinetu, ziņo Prezidenta kanceleja, tādējādi jau otro reizi noraidot “Vienotības” izvirzīto premjera amata kandidātu Arti Pabriku.

Kā teikts Bērziņa paziņojumā, sarunās ar partiju vadītājiem prezidents ir uzsvēris, ka viņa galvenais uzstādītais mērķis ir izveidot tādu valdību, kas personāliju un rīcībspējas ziņā būtu kvalitatīvāka par līdzšinējo un spētu jau tuvākajā laikā risināt valsts attīstībai aktuālus un sarežģītus jautājumus. Valsts prezidents neatbalsta tādu pieeju kandidāta izvēlē, kas tiek pakārtota vienīgi nosacījumam, lai partiju izvirzītajam kandidātam izdotos iegūt vairākuma atbalstu parlamentā.

Bērziņš norādījis, ka politiskais spēks, kas pats ir uzņēmies valdības veidošanas iniciatīvu, ar to domājot partiju “Vienotība”, premjera kandidāta virzīšanas kritērijos neievēro konsekventu nostāju. Viens no sākotnēji izteiktajiem „Vienotības” kritērijiem nākamajam valdības vadītāja kandidātam ir nepieciešamība pēc labām fiskālās politikas un makroekonomikas zināšanām, kas neatbilst otrajā sarunu kārtā virzītā kandidāta Arta Pabrika kompetencēm. Pabrika līdzšinējā darbība aizsardzības ministra postenī Valsts prezidentam ir devusi pārliecību par to, ka šī persona nevar pildīt Ministru prezidenta amata pienākumus šajā periodā.

„Esmu pārliecināts, ka to personu loks, kuras varētu tikt virzītas premjera kandidātam ir ievērojami plašāks nekā šobrīd publiski izskanējis. Ir pietiekami daudz cilvēku, kas varētu uzņemties valdības vadīšanu. Es gaidu no Saeimā pārstāvētajām partijām reālus kandidātus,” otrajā sarunu kārtā uzsvēra Valsts prezidents.

Brigmanis: Dombrovskis šogad teiks Jaungada uzrunu

Jaungada uzrunu iedzīvotājiem teiks demisionējošās valdības Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība). To trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, tādējādi prognozējot jaunās valdības tapšanas ieilgšanu.

Viņš norādīja, ka Jānis Dūklavs (ZZS) būtu labs premjera kandidāts, bet ne pašlaik. Kopā ar Uldi Auguli (ZZS) un Raimondu Vējoni (ZZS) viņš veido kandidātu trio, par ko politiskais spēks spriedīs, ejot uz 12.Saeimas vēlēšanām. ZZS frakcijas priekšsēdētājs uzskata, ka prezidents neaicinās viņa pārstāvētā politiskā spēka pārstāvjus veidot valdību, ziņo LETA.

Brigmanis apliecināja, ka ZZS ir gatava strādāt valdībā un, kad būs zināms premjera amata kandidāts, iesaistīsies ar viņu dialogā.

Trešdien pēc otrās konsultāciju kārtas par jaunās valdības izveidi Valsts prezidents Andris Bērziņš, visticamāk, nenosauks premjera amata kandidāta vārdu un nenominēs šim amatam “Vienotības” izvirzīto kandidātu aizsardzības ministru Arti Pabriku (Vienotība), uzskata aģentūras LETA aptaujātie politiķi.

Viens no iespējamajiem scenārijiem, ko neizslēdz politiķi, ir valdības darba turpinājums pašreizējā premjera Valda Dombrovska vadībā.

Vienlaikus neoficiālajās sarunās politiķi neslēpj, ka tiek meklēti citi varianti un uzrunāti iespējamie pretendenti premjera amatam. Tāpat notiekot potenciālās koalīcijas partneru viedokļa izzināšana.

Patlaban Saeimas kuluāros nosaukti daudzu cilvēku uzvārdi, ar daļu no kuriem esot runāts par iespēju kandidēt uz premjera amatu. Joprojām izskan pieņēmumi par deputāta Jāņa Dūklava (ZZS) kandidatūru, ko ar prezidentu esot pārrunājuši arī “Saskaņas centra” (SC) politiķi. SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins informāciju par nevienu no iespējamiem kandidātiem ne apstiprina, ne noliedz.

Kā iespējamie kandidāti iepriekš neoficiāli izskanēja vairāku politiķu, kā arī ar partijām nesaistītu cilvēku vārdi, tostarp tika nosaukts Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš, “Vienotības” politiķis Jānis Reirs, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, kā arī ārlietu ministrs, Reformu partijas pārstāvis Edgars Rinkēvičs.

Pēc neoficiālās informācijas, par šo jautājumu runāts arī ar atsevišķu uzņēmumu vadītājiem.

Ņemot vērā, ka pagaidām vēl nav nosaukts premjera amata kandidāts, topošās koalīcijas partneri pagaidām vēl nav vienojušies par atbildības jomu sadali. Patlaban izskan iespēja “sadalīt” ministrijas starp partijām, katrai uzņemoties atbildību par dažāda veida ministrijām. Piemēram, katra partija varētu uzņemties atbildību par vienu no tā dēvētajām “resursu” ministrijām, kas ir Satiksmes ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Ekonomikas ministrija un Zemkopības ministrija. Līdzīgi tiktu sadalītas arī tā dēvētās “rūpju” ministrijas, piemēram, Veselības ministrija, Labklājības ministrija utt., vēl citā kategorijā ir Iekšlietu ministrija, Tieslietu ministrija u.c.

Arī Pabriks prezidentam otrdien iezīmēja iespējamās jaunās valdības aprises, taču, pēc neoficiālās informācijas, koalīcijas partneri par to nebija vienojušies.

(papildināta ar jaunākajām ziņām sākumā)

Komentāri (174)

lebronj2356 11.12.2013. 12.07

Vai atgriezušies partkoma rajonu sekretāru laiki – Rīgā pie šprices moskovīts ušaks un zaglis, komjaunietis ameriks, Ventspilī sekretārs hūte, bet no Saeimas trībīnes ņemās vecais komunists brigamanis, kam laikam ir tiešā drāts ar tādu pašu sovoku – prezi kājiņu…..Murgaini ! 12.Saeimas vēlēšanas var būt ļoti svarīgas !

+56
-2
Atbildēt

4

    raimondsb_mail_lv > lebronj2356 11.12.2013. 12.14

    to Krix
    ” Vai atgriezušies partkoma rajonu sekretāru laiki – Rīgā pie šprices moskovīts ušaks un zaglis, komjaunietis ameriks, Ventspilī sekretārs hūte, ”

    Vajaga sākt pierast pie šīs domas – labie Zatlerlaiki nu ir beigušies..
    Palīksmojāt divus gadus un pietiek, tagad atpakaļ pie Saimnieka. Un lai es te vaimanas nedzirdētu…

    +3
    -21
    Atbildēt

    0

    efeja60 > lebronj2356 11.12.2013. 14.20

    Krix, aizmirsi veselu rindu komjauniešu no Vienotības. Komuņagas vēl ne dienu nav izlaiduši vadības grožus no rokām kopš 1991.gada.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Egitazz > lebronj2356 11.12.2013. 19.49

    cita lieta “pareizas” bijušas komunistes Ēlerte un Vaidere:)))

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > lebronj2356 11.12.2013. 12.23

    12.Saeimas vēlēšanas var būt ļoti svarīgas ! ________________________________________
    Nevis “ļoti svarīgas”, bet kārtējo reizi IZŠĶIROŠAS. Šoreiz apdraudējums ir labāk maskēts zem sudraba un baltiem zirgiem.
    Jaunu krievu imigrantu piesaistīšanu zem “ekonomikas uzplaukuma”karoga organizē pat dažas “latviskās” partijas.
    Cilvēku izpratne par lietām un to kārtību izskatās bēdīgi…

    +22
    -5
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 11.12.2013. 12.31

Man personīgi derdzas, ka “prezidents”, kuram NAV NEVIENAS no darba pienākumu pildīšanai nepieciešamajām kompetencēm, var atļauties norādīt uz profesionālajām nepilnībām citai personai.

Pozitīvais moments visā ir tikai viens. Jo ilgāka muļļāšanās, jo īsāks “atlikušais sroks”.

+51
-2
Atbildēt

7

    Vineta > silvija_vitina 11.12.2013. 13.10

    traductrice
    ja Vienotība ir piedāvājusies pat Magonim, tad man jautājums, a kāpēc ne Loginovam?

    Prasi čekai, kāpēc tā Vienotībai ir piedāvājusi Magoni bet ne Loginovu?

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    efeja60 > silvija_vitina 11.12.2013. 17.01

    jācer, ka šis iestudētais farss tiek izpildīts ar kādu dziļāku kontekstu, un šaha partijā uzvarēs baltie.
    ===========
    Tas ir reisisms!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    marchaeva > silvija_vitina 11.12.2013. 18.28

    Nu viņam ir vairākas – atbalsts no Vienotās Krievijas filiāles Latvijā, un no ZZS kom.sekretāra.
    Tam līdzi nāk informatīvas saziņas līdzekļu atbalsts – jo dzīvojām pērkamu saziņas līdzekļu telpā.
    Nu un rezultāts uz sejas – pat pilnīgs lūzeris un arī kompartijas seks, sorry, vēl nav izmests no valstiski svarīga reprezentācijas amata.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > silvija_vitina 11.12.2013. 13.46

    …traductrice….beidz!….arī Tu ņem nopietni Panorāmas izplatīto 1.aprīļa joku ziņu?…Tu taču saproti, ka “sabiedriskā” TV uzķērās kārtējām baumām – stulbi, ka sab.medijā strādā tik aprobežoti indivīdi, kuri ar mieru palaist ēterā absolūtu muļķību valstij tik svarīgā brīdī….varbūt Elksnei tāds uzdevums – degradēt sab.TV ziņu raidījumu, lai sabiedrība to neuztvertu nopietni un zaudētu ticību jebkurai pasniegtai ziņai…

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    efeja60 > silvija_vitina 11.12.2013. 16.59

    Jā, tiesa, atceros kā sabiedriskajā tv tika izplatītas jenotu pasviestas baumas par čečenu finansējumu Visu Latvijai.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 11.12.2013. 12.56

    arī man šķiet, ka demisionējusi, bet faktiski strādājoša valdība ir labāk, par svaigi ceptu pīrāgu no apšaubāmas izcelsmes izejvielām.

    Lai arī man nav objektīvu iebildumu pret Pabriku, viņa kabineta aprises (ja tās, protams, ir VIŅA kabineta aprises) man vakar uzdzina drebuļus. gerhardi, duklavi, druvietes… deja vu sajūta, bet ar nepatīkamu piegaršu.

    no otras puses, ja Vienotība ir piedāvājusies pat Magonim, tad man jautājums, a kāpēc ne Loginovam? Tikpat adekvāts personāžs. varbūt pat ar lielāku līderismu. ironija, protams. Taču situācija neizgaismojas diez ko labi. Katrā ziņā, jācer, ka šis iestudētais farss tiek izpildīts ar kādu dziļāku kontekstu, un šaha partijā uzvarēs baltie.

    +17
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > silvija_vitina 11.12.2013. 12.39

    …izskatās, ka tā muļļāšanās ir prezidenta lomas tēlotāja vienīgais saprātīgais atkāpšanās ceļš….kamēr jaunā valdība nav sastādīta, darbojas vecā un to arī onka ir apjēdzis – nevar tak pēc tādas izgāšanās lūgties V.Dombrovski, lai tas turpina MP darbu…
    …nu jau atkāpies no sava augstprātīgā toņa, ka tikai viņš meklēs MP kandidātu – tagad sagaidot no partijām, lai tās meklē un piemeklē….
    …domāju, ka vairs nav kur steigties, jo sagrābstot jaunus ministrus – faktiski tiks apturēts valdības darbs, jo tiem tak arī būs vajadzīgs iesildīšanās laiks….

    +22
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 11.12.2013. 11.51

“Brigmanis: Jaungada uzrunu iedzīvotājiem teiks Dombrovskis ”

Cik tas cēli no Brigmana puses!
Paldies, Brigmana kungs, ka atļāvāt labākajam pēcatmodas premjeram sveikt tautu Jaungadā. Vai varētu palūgt, lai arī Ziemassvētkos?

+47
-3
Atbildēt

10

    efeja60 > ievuliitis 11.12.2013. 14.14

    Jums, jenotiem, citas partijas premjers kā vampīram apses miets. Es gan labāk Jaungada runu skatītos Raivja Dzintara izpildījumā.

    +9
    -15
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ievuliitis 11.12.2013. 21.24

    Ir tiesības. Nemaldini tautu. Nekur satversmē nav rakstīts, kuru tieši prezidentam jāaicina. Un vispār Satversmē ir rakstīts, ka Latvijas Republika ir demokrātiska valsts un kā mēs zinām, tad demokrātijā ir nošķirta likumdevēja vara un izpildvara, tāpēc saeimai ir nevis tiesības izvirzīt kandidātu, bet gan tikai apstiprināt vai noraidīt prezidenta aicināto.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    janazakovica > ievuliitis 11.12.2013. 14.32

    vins vnk zina ka cina par kresliem bus ilga un mokosa..

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ievuliitis 11.12.2013. 15.14

    Protams, ka Dzintars tagad nebūs premjers.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    janazakovica > ievuliitis 11.12.2013. 17.13

    dzintars var tikai kails stavet salaa ar uzrakstiem abrene..zinot ka 1997 gadaa LC cekisti jau visu parakstija..

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > ievuliitis 11.12.2013. 14.16

    Normund, vai tu neblefo , pirmkārt, bet otrkārt, vai R. Dzintaram prezidents ir iecerējis uzticēt premjera amatu? vai vienkārši spēlē uz jūtām, jo labi zini, kas te “ganās”

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    Vineta > ievuliitis 11.12.2013. 23.19

    KRUSTTEVS
    zinot ka 1997 gadaa LC cekisti jau visu parakstija..

    Parakstīja 2007. gadā. Ja būtu parakstījuši 1997. gadā, tad bija pavisam cita situācija. Vēl paies gadi 5-7 un krievi būs ar mieru izvākties no visurienes un visi pārcelties uz Maskavas metropolitāna tuneļiem, tikai tad šis “labās gribas” žests būs jau novēlots.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Stefānija Jančevska > ievuliitis 11.12.2013. 20.55

    Ārkārtīgi dzerdzīgi,nožēlojami un pazemojoši šo visu lasīt….Vai valstī nav vairs neviena konstitucionālo tiesību speciālista,kas pieliktu punktu tā saucamā prezidenta mākoņu stumdīšanai? Vai vēl ilgi sabiedrība tiks pakļauta nezinoša un nekompetenta prezidenta vāvuļošanai,ko vēl vairāk ceļ saulītē mēdiju sensāciju kāre,izdomājot sulīgus virsrakstus muļķīgām tenkām,lai kacinātu tautu….Nominēt,izvirzīt,noraidīt,neapstiprināt ??? Pilnīgi neko no tā Bērziņonkolim NAV tiesības darīt. Lasiet Satversmi,cilvēki. Nelasiet ziņas.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Ilgonis > ievuliitis 11.12.2013. 12.16

    Svētku gadījumos, kad prezidents ieņem vietu TV ekrānā, mūsu ģimene televizoru izslēdz. Tajā laikā paceļam šampanieša glāzes un apmīļojam savus tuvākos bez Andra Bērziņa klātbūtnes.

    +33
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.12.2013. 12.25

    Re, cik mums līdzīgi:)
    Ceru, ka kads paziņos reiz Bērziņam, cik mājsaimniecībās tiek izslēgti TV aparāti, vai cik tiek pārslēgti uz citiem kanāliem, kad viņš parādās ekrānā un taisās sākt runu. Vakar, sveicot Stradiņu, kārtējā katastrofa.

    +34
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu