Kādēļ vairākumam nepieciešama opozīcija? • IR.lv

Kādēļ vairākumam nepieciešama opozīcija?

66
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs piketā 3.decembrī savu atbalstītāju ielenkumā. Foto: Ieva Čīka, LETA
Olafs Pulks

Rīgas domes vadība atsakās uzklausīt opozīciju, taču tās priekšlikumus izmanto, pēc laika uzdodot par saviem

Nav nepieciešama īpaša politiskā pieredze, komunikācijas spējas un talants, lai saprastu, ka visi demokrātiskās vēlēšanās ievēlētie pašvaldības deputāti pārstāv savus atbalstītājus, tātad konkrētas pašvaldības iedzīvotājus. Politisko simpātiju un konsultāciju rezultātā tiek izveidots deputātu vairākums, no kura vidus ievēl pašvaldības vadītāju un citus vadošos amatus.

Tomēr demokrātiskā un tālredzīgā ES pašvaldībā vairākums vienmēr cenšas iesaistīt arī opozīciju, jo ir svarīgi, lai arī šie deputāti un viņu pārstāvētie vēlētāji nebūtu atstumti no lēmumu pieņemšanas, tātad pašvaldības attīstības. Labs piemērs ir Skandināvijas valstis, kur vairākums īpašu uzmanību pievērš opozīcijas iesaistei, konsultācijām ar to un arī konkrētu priekšlikumu atbalstam.

Vairākuma deputāti saprot, ka konstruktīvas un cieņas pilnas attiecības ar deputātiem, kuru redzējums, iespējams, daudzos jautājumos atšķiras, ir svarīgas, jo arī viņi pārstāv vēlētājus un strikta pretim stāvēšana tikai bremzē attīstību.

Tā nav mūsu kaimiņu valstīs Krievijā un it īpaši Baltkrievijā, kur opozīcijas viedokli ne tikai neuzklausa, bet aktīvākos opozicionārus liek cietumā. Ir gan vēl varai lojālā opozīcija, kas nepieciešama, lai varētu pasaulei demonstrēt it kā demokrātisku attieksmi pret citādi domājošiem. Viņiem „atļauj” pakritizēt varu, izteikt kādu alternatīvu viedokli, tomēr tikko ir kāds svarīgs balsojums, visi šie lojālie opozicionāri vienotā ierindā balso kopā ar vairākumu.

Kādas opozīcijas un vairākuma attiecības ir raksturīgas Rīgas domei? Diemžēl demokrātiskais Skandināvijas piemērs vairākumam nav pazīstams. Šī sasaukuma laikā nav apstiprināts neviens „Vienotības” deputātu priekšlikums. Nav svarīgi kāds, jo noraidījuma iemesls nav priekšlikuma būtība, bet gan iesniedzēji – „Vienotības” deputātu priekšlikumus taču nevar atbalstīt!

Lai meklētu risinājumu un mēģinātu padarīt ES dalībvalsts galvaspilsētai atbilstošas vairākuma un opozīcijas attiecības, kā arī izteiktu savus priekšlikumus par Rīgas nākamā gada budžetu, „Vienotības” deputāti nosūtīja vēstuli Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam ar lūgumu tikties. Diemžēl Rīgas mērs neatrada iespēju tikties ar „Vienotības” deputātiem. Turklāt atteikums bija nevis konkrētā dienā, nedēļā vai pat mēnesī, bet vispār. Tas ir kārtējais apliecinājums, ka Nils Ušakovs neuzskata, ka budžeta izstrādē un pieņemšanā būtu jāpiedalās visām domes deputātu frakcijām, viņaprāt pietiek tikai ar valdošās koalīcijas deputātu viedokli.

Tādejādi Rīgas mērs neizmantoja iespēju sekmēt visu Rīga domes frakciju sadarbību rīdzinieku labā.

Tajā pat laikā „Saskaņas centra” un „Gods kalpot Rīgai” deputāti ir varen nadzīgi, izvirzot „Vienotības” deputātu iesniegtos priekšlikumus kā savus. Tā tas ir bijis ar vairākiem rīdziniekiem svarīgiem pabalstiem, kurus iesniedza „Vienotība”, vairākums tos noraidīja, bet pēc laika vilka ārā no atvilktnes kā savus.

Piemēram, 3.decembra domes sēdē atbalstītos pabalstu palielinājumus politiski represētajiem rīdziniekiem, kā arī simts gadus sasniegušiem rīdziniekiem, ierosināju palielināt jau 27.augusta domes sēdē. Toreiz tie tika noraidīti, un Rīgas mērs tos nosauca par populistiskiem.

Tagad vairākums spītīgi neatbalsta manu vairākkārtēju ierosinājumu ieviest brīvpusdienas skolās bērniem no trūcīgām daudzbērnu ģimenēm. Tam no pilsētas budžeta būtu jāpiešķir 347 713 eiro. Rīgā ir 641 šāda ģimene, kurās kopumā ir 1446 skolēnu. Nebrīnītos, ja pēc dažiem mēnešiem vairākuma deputāti šo priekšlikumu ierosinātu un pieņemtu. Daudzbērnu ģimenēm, protams, ir vienalga, kādu politisko manipulāciju rezultātā tās saņem atbalstu. Tomēr šāda vairākuma attieksme pret opozīciju, ne tikai bremzē pilsētas attīstību, bet arī lielā daļā iedzīvotāju izraisa pieaugošu nepatiku pret pašreizējo Rīgas vadību, kas jau izpaudās 3.decembra piketā pie Rīgas domes.

Autors ir Rīgas domes „Vienotības” frakcijas vadītāja vietnieks

 

Komentāri (66)

emb_riga 10.12.2013. 09.40

Nav ko žēloties,kā tad neuzklausa?Pats jau dod atbildi:vispirms noraida,un pēc tam pieņem un uzdod kā savējos.Tāda taktika jau mums zināma kopš padomju laikiem.Krievs paliek krievs,izdomāt nemāk,bet zagt idejas ir pirmais.Ko tu gribi?Ušakovs ir kauls no kaula(okupantu virsnieka mazdēls)!

+2
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 09.12.2013. 12.53

kas taa par bumbu , taada bumba ir visaam partijaam , krievi sper bumbu pareizajos vaartos , jaavelk aiz ausiim to puišeli no s*diem aaraa , tagad ar šito krievu bumbu visi mediji pilni , man no taa ne slts ne auksts , bet galvenais kaa to bumbu pasniedz , taa ir kampaņa

+6
-6
Atbildēt

3

    efeja60 > Janka, Janic 09.12.2013. 13.00

    Jā, kad Vienotība pieķēza bikses, tad pie tā ir vainīgs kremlis.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    Vineta > Janka, Janic 09.12.2013. 14.57

    WAT
    Atbilde ir vienkārša, darot šīs blakusdarbības NEKAD nevag aizmirst, savus prioritāros pienākumus, kāpēc konkrētā partija,politiķis, ierēdnis, whatever-lēmējs, atrodas tur ,kur atrodas.

    Nu moins, šitā ar kāju Dombrovskim tieši purnā!!!

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Janka, Janic 09.12.2013. 14.42

    Nu, Normunds, so what, salasījies krievu tenku lapeles , tagad gudrs?
    Pat, ja RERE ir devusi ziedojumu partijai. Vēl jau RERE nav padarīts pat par apsūdzēto, lai brēku celtu. Ko tad neķer pie rokas Arčeru, SB, BMGS, LNK, ABORU utt.., domā neziedo? Vai ziedo tikai V, varbūt V saņem lauvas tiesu? Ja fakti tad lūdzu studijā(KNAB utt..), nevis atražo moskovītu dezinformācijas skribentu baumas komentāros.

    Visā pasaulē, arī tās Rietumu daļā, partijas draudzējas ar ekonomiskajiem grupējumiem, lielajiem uzņēmumiem, visā pasaulē notiek šādas divdomīgas manipulācijas, tikai ir viens aspekts, kāpēc citur iet uz augšu gan sabiedrība, gan ekonomika, un citur pie šādas pašas rīcības uz leju, vai stagnē.
    Atbilde ir vienkārša, darot šīs blakusdarbības NEKAD nevag aizmirst, savus prioritāros pienākumus, kāpēc konkrētā partija,politiķis, ierēdnis, whatever-lēmējs, atrodas tur ,kur atrodas. Līdz šim koalīcijas partijas V arī abas pārējās ir uz šo pusi darbojušās, no sākuma PAMATDARBS,pēc tam andele (to tomēr pierāda makroekonomiskie, arī maciņu dati). Pat hūtes zemniekiem piemīt +-sapratne par savu lomu varā un pienākumiem, lai arī krietni krietni zemākā līmenī, andele ir daudz noteicošāka šiem.

    Bet Ex.komuņāgu, komsamoļcu, nomenklaturščiku partijas mūžam transformējošās LC/TP/LPP/PLL/LSDSP…. šo lietu nekad nav sapratušas , tāpēc ir tur, kur ir, prioritāras ir bijušas iegūtās varas tiesību realizācija, bez atbildības nastas.
    tāpēc ir spiesti pieglaimoties +-valstiskāk domājošākiem hūtes ļaudīm, vai pa taisno gulties zem Krievijas imperiālistiem-SC.

    Protams otra versija ir ieiet totalitārisma ciklā , kā lielākā daļa ex-sovoku republiku, tad jau feini vara saaug pilnībā ar biznesu, vairs nekur publiski nekādi skandāli nenotiekas, neviens to neapstrīd visi laimīgi un pienāk mirklis X, kad viss tas strutu kamols iet augšā ar sprādzienu.

    Tev izskatās pēdējā rindkopa liekas varen ģeldīga, man gan ne….

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

DruvisKleins 09.12.2013. 13.00

Pulka kungs!

Ne pirmo dienu jūs domes opozīcijā, bet laikam nespējat vien beigt brīnīties un izteikt sašutumu…
Jūs, opozīciju, tur jau mūžību ignorē, nēņem vērā, kaķu mīļotāji par Jums smejas, Jūs tur patreiz esat Nekas, kas kaut ko vispār spēj ietekmēt un izdarīt….
tik sūdzaties un sūdzaties.. cik vēl ilgi pietiks spēku? kamēr maksās?

ja reiz visu no Jūsu puses ieniegto Nils noraida un pēc tam pasniedz par savējo tad beidziet visu labo viņam pasniegt uz paplātes, jo neko vairāk par sabiedrības etnisko šķelšanu viņi nespēj

+2
-4
Atbildēt

1

    inesite15 > DruvisKleins 09.12.2013. 19.10

    N., jaa – jus abi ar puļķakunge – karogs jums rokās ! – MUĻĶU ( relativi) muļķuzemē mazāk nepaliks, tā kā šūdiniet tik karogus un dēstiet karogdienas, etnisko lietu inžanieri

    0
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu