NSA mobilos telefonus izseko ar Reigana atļaujas palīdzību • IR.lv

NSA mobilos telefonus izseko ar Reigana atļaujas palīdzību

39
Bijušā ASV prezidenta Ronalda Reigana statuja pie ASV vēstniecības Londonā. Foto: AFP/LETA

“Washington Post” šo informāciju ieguvis no bijušā ASV izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda Snoudena

ASV Nacionālā drošības pārvalde (NSA) paziņojusi, ka tā pirms vairāk nekā 30 gadiem ieguvusi atļauju fiksēt mobilo telefonu atrašanās vietu, lai ar šo datu palīdzību izsekotu cilvēku pārvietošanos, ziņo LETA.

Kā šonedēļ rakstīja avīze “Washington Post”, NSA ik dienas fiksē gandrīz piecu miljardu mobilo telefonu atrašanās vietu.

Kā pavēstīja NSA pārstāvis, mobilie telefoni tiek izsekoti, pamatojoties uz administrācijas rīkojumu 12333, kuru parakstīja prezidents Ronalds Reigans 1981.gadā.

“Datu vākšana atbilstoši rīkojumam 12333 notiek ārpus valsts. Mēs apzināti nevācam informāciju valsts iekšienē. Šīs iespējas tiek izmantotas pašās bīstamākajās pasaules vietās, ieskaitot karadarbības zonas, kur teroristi aktīvi nodarbojas ar plāniem kā kaitēt mūsu nācijai,” pavēstīja NSA pārstāvis.

Kā rakstīja “Washington Post”, NSA ir izveidojusi milzīgu datu bāzi, kas ļauj pārvaldei fiksēt simtiem miljonu mobilo telefonu atrašanās vietu un sekot līdzi cilvēku kustībai un savstarpējiem kontaktiem veidā, kāds agrāk bija neiedomājams.

Vērtējot pēc ietekmes uz personas privātumu, šī programma pārspēj visus citus NSA projektus, ziņo laikraksts.

“Washington Post” informāciju par šo programmu ieguvis no bijušā ASV izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda Snoudena. Viņa nopludinātie dokumenti liecina, ka NSA šīs programmas ietvaros savākusi aptuveni 27 terabaitus datu.

Informāciju analizē datorsistēma “Co-Traveler”, jo tikai 1% no savāktajiem datiem patiesībā ir noderīgs cīņai pret terorismu.

Amerikas Pilsonisko brīvību savienība (ACLU) šādu praksi nosodījusi, paužot bažas par to, ka NSA varējusi sākt šādu programmu bez jebkādām diskusijām sabiedrībā.

“Valdībai būtu jāvērš novērošana pret tiem, kas tiek turēti aizdomās par pārkāpumiem, nevis jāvāc (..) datubāze, kas (..) fiksē milzīga skaita nevainīgu cilvēku kustību,” norādīja ACLU.

 

Komentāri (39)

janis17 08.12.2013. 15.21

fiksē milzīga skaita nevainīgu cilvēku kustību,”
——————–
Sasodīts, ko lai dara ar spiegojošām aviokompānijām, kas grib fiksēt, no kurienes uz kurieni es lidoju un pat pasi liek parādīt?
Ko darīt ar bankām, kuras redz, kur un cik naudas es tērēju, kad maksāju ar karti? Visi grib zināt par mani visu! Maitas!

+4
-3
Atbildēt

1

    Rita Lazda > janis17 08.12.2013. 21.05

    Aviokompānijas neieraksta ko tu runā pašā lidmašīnā. Bankas nenosaka tavas kredītkartes atrašanās vietu, kaut tā nav slikta doma. Bez tam NSA nepiedāvā tālruņu sakaru pakalpojumus – liela daļa no tās informācijas tiek vākta automātiski un it kā vajadzētu aizsargāt cilvēkus, ķerot teroristus, bet reāli – tā informācija kas tiek vākta un pēc tam tiek izplatīta ir personiska un privāta un problēma ir tā, ka arī tā tiek saglabāta…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Inese 08.12.2013. 14.09

Kā šonedēļ rakstīja avīze “Washington Post”, NSA ik dienas fiksē gandrīz piecu miljardu mobilo telefonu atrašanās vietu.
========================

Ja IRsā kāds to rakstu būtu lasījis, tad zinātu, ka runa NAV par 5 miljardiem mobilo telefonu – http://www.washingtonpost.com/world/national-security/nsa-tracking-cellphone-locations-worldwide-snowden-documents-show/2013/12/04/5492873a-5cf2-11e3-bc56-c6ca94801fac_story.html

0
-4
Atbildēt

7

    Inese > Inese 08.12.2013. 21.39

    Un ko jūs ar savu penteri gribējā pateikt? Tikai to, ka WP rakstu arī neesat lasījis. Palūdziet, lai kāds jums pārtulko šos divus teikumus:

    The National Security Agency is gathering nearly 5 billion records a day

    The records feed a vast database that stores information about the locations of at least hundreds of millions of devices

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 08.12.2013. 22.01

    To, ka neesat lasījis WP rakstu. IR tekstā samelots – NSA ik dienas NEfiksē gandrīz piecu miljardu mobilo telefonu atrašanās vietu. 5 miljardi – tie ir tikai ieraksti datubāzēs, nevis izsekojamo gadžetu skaits.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 08.12.2013. 22.23

    Rakstā ir teikts:

    “Kā šonedēļ rakstīja avīze “Washington Post”, NSA ik dienas fiksē gandrīz piecu miljardu mobilo telefonu atrašanās vietu.”

    Tie ir meli. Diskusiju beidzu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > Inese 08.12.2013. 20.48

    Jūs tak mums esiet baigie linuksa atbalstītāji un gudrinieki un sen varējāt zināt, ka pasaulē eksistē vismaz 5 miljardi ar ierīcēm, kas netiek izmantotas zvanīšanai un cilvēku saziņai, bet kuras izmanto tos pašus mobilos torņus un nosūta un saņem informāciju kaut vai sms veidā – nu kaut vai GPS ierīces(vismaz agrāk tām bija nepieciešams tālruņa pieslēgums) – ja īpašnieks savam aizdzītajam auto aizsūta īsziņu, tad auto noglabātā GPS ierīce atsūta precīzas koordinātes kaut vai SMS veidā… tagad droši vien pat ir plašākas iespējas pat noteikt online režīmā kurā virzienā patlaban tas auto kust un ar kādu ātrumu.

    PS Šis raksts gan ir absolūti debīls:
    “Washington Post” šo informāciju ieguvis no bijušā ASV izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda Snoudena
    —–
    1. Snovdens tikai piedzima kad Reigans pieņēma šo likumu – nu ok Snowdenam bija 6 gadi un tad viņš jau strādāja NSA… acīmredzami wunderkinds.
    2. Reigana laikā mobilo nebija – tas ka ierīces parādījas, vēl nenozīmē ka bija – tās tajā laikā bija diezgan stacionāras ierīces
    3. Reigana laikā tika dota atļauja noklausīties TELEFONUS bez tiesas atļaujām – ne jau konkrēti mobilos…
    4. NSA mobilos telefonus neizseko ar Reigana atļauju – tie viņus izseko ar Obamas, Bušu un Klintona – visu prezidentu atļauju
    5. Ir.lv varbūt der padomāt un nepirkt šādas vispārējas ziņas kuru kvalitāte jau sen neatšķirās no dzeltenās preses “ziņām”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > Inese 08.12.2013. 21.47

    Un ko jūs gribējāt ar to pateikt?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > Inese 08.12.2013. 22.02

    Rakstā ir tā pati informācija ierakstīta. Mācieties latviešu valodu un divdabjus – diemžēl tā arī var rakstīt, ja raksta par 5 miljardu atrašanās vietu ierakstu vai telefonu ierakstu- latviešu valoda strikti nenosaka kur katram vārdam ir jāatrodas teikumā, tā ka šeit ir stila kļūdas un bez tās vēl ir dažas kur var piekasīties, bet apgalvot, ka tur ir rakstīts par 5 miljardiem tālruņu ir tikai jūsu interpretācija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > Inese 08.12.2013. 22.29

    Tie ir meli. Diskusiju beidzu.
    —–
    Interesants arguments…

    No otras puses – nebija nemaz tik ilgi jāgaida kamēr pievērsies :D

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu