Pēc pārbaudes abi slēgtie lielveikali atsākuši darbību (papild.) • IR.lv

Pēc pārbaudes abi slēgtie lielveikali atsākuši darbību (papild.)

30
Tirdzniecības centrs ''Sahāra''. Foto: riga.in

Bažījoties par drošību, tika slēgti divi lielveikali

Abi slēgtie lielveikali pēc sertifivētu būvinženieru atzinuma saņemšanas darbu sestdien atsākuši.

Darbu atsācis SIA “Wenden Baltika” piederošais tirdzniecības centrs Deglava ielā 110, kurā atrodas arī veikals “Rimi”, aģentūru LETA informēja “Rimi Latvia” nekustamo īpašumu un tirdzniecības centru attīstības direktors Didzis Kirstuks.

Tirdzniecības centrs Deglava ielā 110 ir drošs, un šo ēku drīkst ekspluatēt, atzinis Latvijas Inženierkonsultantu asociācijas valdes loceklis, sertificēts būvinženieris, SIA “Būvniecības konsultants” vadītājs Egils Morītis, kā arī SIA “AI Engeneering” valdes loceklis Ivans Kirilovs, kuram ir sertifikāts ēku tehniskajā apsekošanā. Atzinums sniegts pēc piektdien sāktās tehniskās apsekošanas šajā objektā, pārbaudot Rīgas pilsētas būvvaldes medijiem izplatīto informāciju.

Arī “Maxima Latvija” ir saņēmusi oficiālu neatkarīgu ekspertu – būvinženieru slēdzienu, ka tirdzniecības centra “Sahara” ēka ir apmierinošā tehniskā stāvoklī un sestdien darbs veikalā ir atsākts, aģentūru LETA informēja mazumtirgotāja preses sekretārs Jānis Beseris.

Eksperti secinājuši, ka konstatētā deformācijas šuve nerada nekādu iespaidu uz konstrukciju nestspēju un ēkas ekspluatācijas drošumu, norāda “Maxima”.

Ēkas apskates tehnisko atzinumu ir izsniegusi SIA “AI Engeneering”, kas ir sertificēta būvinženieru kompānija.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas būvvalde divos pārbaudītajos lielveikalos – “Rimi” veikalā Augusta Deglava ielā 110 un veikalā “Maxima” tirdzniecības centrā “Sahāra” Lubānas ielā 117 – konstatējusi iespējamu konstrukciju nestspējas apdraudējumu, tāpēc lielveikalu operatori nolēmuši tos slēgt.

Apskatot ekspluatācijā nodotos lielveikalus “Maxima”, būvvalde ir konstatējusi, ka tirdzniecības centrā “Sahara”, kur atrodas lielveikals “Maxima”, nesošajās konstrukcijās visos stāvos ir novērojama caurejoša plaisa, kuras platums vietām sasniedz 2-3 centimetrus. Būvvalde ir informējusi “Sahara” tirdzniecības centra īpašnieku par vizuālās apsekošanas laikā konstatēto, kā arī uzdevusi nekavējoties pārbaudīt tirdzniecības centra nesošās konstrukcijas, lai noskaidrotu plaisu rašanās iemeslus un to iespējamo ietekmi uz ēkas noturību un drošību.

Pārbaudot ekspluatācijā nodoto “Rimi” lielveikalu Augusta Deglava ielā 110, eksperti novērojuši jumta konstrukciju jeb siju izlieci, vietām jumta ieseguma bojājumus, tostarp koroziju, kā arī plaisas lielveikala ārsienās. Būvvalde ir informējusi lielveikala īpašnieku par konstatēto, kā arī uzdevusi nekavējoties pārbaudīt lielveikala ēku, lai noskaidrotu tās konstrukciju noturību un drošību.

Nepilnības konstatētas, pārbaudot sabiedriskas nozīmes ēkas būvuzņēmuma SIA “Re&Re” objektos, kā arī Rīgas veikalus “Maxima”, “Rimi” un “Supernetto”, informē Rīgas dome, skaidrojot, ka būvvaldei nav tiesību apturēt ēku ekspluatāciju. Par ēku ekspluatācijas pieļaujamību un cilvēku drošu uzturēšanos tajās atbild ēku īpašnieki. Tādēļ pirms apmeklētāju ielaišanas ēkās to īpašniekiem jānovērtē ēku tehniskais stāvoklis un jāapzinās visi ar drošību saistītie riski.

“Maxima” pārstāvis Jānis Beseris norādīja, ka uz konkrēto veikalu ir izsaukti uzņēmuma eksperti, kas veiks pārbaudes veikalā. “Līdz brīdim, kamēr nebūsim noskaidrojuši, kas tieši ir noticis, un kamēr nebūsim pārliecināti, ka veikals ir drošībā, šis veikals būs slēgts. Esam sazinājušies arī ar ēkas apsaimniekotāju.”

Arī “Rimi Latvia” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Ciemīte-Kupre norādīja, ka “Rimi” slēdz savu veikalu līdz tālākai apstākļu noskaidrošanai. “Līdz šim brīdim ne “Rimi Latvia”, ne tirdzniecības centra īpašnieka uzņēmums SIA “Wenden Baltika” nav saņēmuši nekādu informāciju no Rīgas pilsētas būvvaldes.”

Rīgas pilsētas būvvalde līdz šodienai ir veikusi dokumentācijas un vizuālo pārbaudi 61 veikalā “Maxima”, 14 būvuzņēmuma SIA “Re&Re” objektos, 58 veikalos “Rimi” un “Supernetto”, 48 sabiedriski nozīmīgās ēkās, kam būvatļaujas bija izsniegtas 2013.gadā, un 61 sabiedriski nozīmīgā ēkā, kam būvatļaujas tika izsniegtas 2012.gadā. Sešos objektos būvdarbi ir apturēti, no tiem divos objektos ir novērsti konstatētie trūkumi un būvdarbi atsākti. Savukārt piecos objektos ir konstatēta patvaļīga ekspluatācija.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (30)

ievuliitis 06.12.2013. 18.50

Mani tikai interesē, kāpēc to visu nevarēja konstatēt agrāk? Vai ir jauns Būvniecības likums? Vai ir palielinātas būvvaldes pilnvaras vai darbinieku skaits? Kāpēc var šodien, bet nevarēja agrak? Šie un citi pedējās nedēļās atklātie trūkumi tikai norāda uz to, ka Rīgas atbildīgās institūcijas pirms traģēdijas pat pirkstu nav pakustinājušas, lai noverstu riskus cilvēku dzīvībām.
Kas gan nenoņem atbildību no citām lietā iesaistītām pusēm.

+16
-2
Atbildēt

3

    Janka, Janic > ievuliitis 06.12.2013. 19.55

    buuvvalde jau praktiski seko lai dokumentaacija buutu noformeeta likumaa un noteikumos paredzeetaa kaartiibaa , gan buuvi projekteejot , gan arii izpilddokumentaacijai to buuveejot , projekta ekspertiizes un konstrukciju apreeķini nav buuvaldes kompetencee , bet gan taa paarliecinaas ka tos izzstraadaajuši sertificeeti speciaalisti ,to apliecinot ar saviem parakstiem , kuriem arii jaanes atbildiiba par kļuudaam kuras paši radiijuši ,

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ievuliitis 06.12.2013. 19.27

    Vai ir palielinātas būvvaldes pilnvaras vai darbinieku skaits?
    ——————-
    Kononova mazdēls Ušaks taču visu laiku apgalvoja, ka būvvalde tikai izskata dokumentus. Un dokumenti Maximai esot kārtībā… tāpat kā Mirttantei

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    Çriks Rozenfelds > ievuliitis 06.12.2013. 22.20

    Mister!
    Palasiet spēkā esošo Būvniecības likumu. Tur skaidri un gaiši rakstīts, kādas tiesības ir būvvaldei (būvinspektoram). Šobrīd Ušakova kungs un kompānija atšaudās ar to, ka viņiem nav obligāti pārbaudīt ēku konstrukcijas – …redz, kapacitate švaka. Protams, ka švaka, ja jāpērk trolejbusi vieglās lidmašīnas cenā un Mr 20% jāmaksā alga 57 Ls stundā par lentīšu griešanu.
    Paskatiet, kas tagad notiek – Ušakova kafijas dzērāji iztriekti no Domes nēsājas apkārt kā dulli un pamana visu (pat to, kam nebūtu jāpievērš uzmanība), bet līdz šim deguna priekšā nav redzējuši NEKO, aizbildinoties ar to, ka nevarot aizliegt ekspluatēt objektus līdz npodošanai ekspluatācijā. Lūk – tagad tikai aizrāda par to, ka objekts nav nodots ekspluatācija vai, izskatās, ka nodots objekts nav laba stāvoklī, tā uzreiz uzņēmēji stopē nost darbu.
    Kur Jūs bijāt agrāk? Kāpēc neko nedarījāt, mērkaķi?!!!

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

oktaavs 06.12.2013. 18.53

Krievu laikos bija tāds jēdziens ” pakazuha”. Ļoti “efektīva” darbība, lai parādītu lielajai priekšniecībai, ka viss notiek. Parasti gan nekas nemainījās un viss palika pa vecam. Tieši tāpēc un ne tikai, režīms sabruka.

+13
-2
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > oktaavs 06.12.2013. 22.50

    ——-
    “Piparus tev uz mēles!” – 4.maija režīms nesabruks, kamēr tā sponsori to uzturēs!

    http://www.youtube.com/watch?v=MgnWVsfBybg

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > oktaavs 07.12.2013. 11.04

    SC brūk kopā ar Rīgas veikaliem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Vineta > oktaavs 07.12.2013. 12.09

    DikembeSakamoto
    SC brūk kopā ar Rīgas veikaliem.

    Nekas SC nebrūk, tas pakāpjas uz bojāgājušo kauliem un uzrunā savu, jebkādas cilvēcības pazīmes zaudējušo, eļektoratu

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > oktaavs 07.12.2013. 16.40

    “4.maija režīms”
    ===
    Ej dēt, idiņ!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 07.12.2013. 00.36

Shameless Duck Mister! ..Kur Jūs bijāt agrāk? Kāpēc neko nedarījāt, mērkaķi?!!!
===========
Ar šitiem “sovoka mērkaķiem” pilni “internacionālās saziņas valodā” runājošie “sovokrajoni”.
Tie arī ir išakas, amerikas un ļeščinskas bāzes elektorāts.

+7
-2
Atbildēt

5

    Andris > dzintarz 07.12.2013. 16.58

    Paldies, Pelēko Vilk, ka iededzāt vadzvaigzni manā tumšajā (politiskās orientācijas un nākamās Saeimas vēlēšanu) ceļā :-) – arī es esmu „išakas, amerikas un ļeščinskas bāzes elektorāts no internacionālās saziņas valodā” runājoša “sovokrajona” (ar vienu roku varu aizsniegt skolu, kas kļuva slavena ar “okupācijas plakāta” noņemšanu, ar otru – uz dienu aizklapēto un tagad atkal atvērto “Rimi”).

    Augstcienībā zīmējos – “sovoka mērkaķis”

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris > dzintarz 07.12.2013. 17.50

    Tieši tāpēc jau uzrakstīju – absolutizēt kaut ko ne vienmēr ir prātīgi. :-)
    (Bet par nika maiņu gan jāpadomā – Pelēkā Vilka piedāvātais būtu gauži garšīgs)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dzintarz 07.12.2013. 17.46

    cinīt, ja tevi nepazītu, domātu, ka dzīvojam kaimiņos. Man gan kontingents attiecīgs, gan slavenākā skola blakus:)
    Es gan uz sevi neattiecinu Pelēkā Vilka apzīmējumus. Jā, nomācošā masa šeit ir tieši tāda, bet tomēr – ne visi. Pazīstu dažus sakarīgus cilvēkus katrā piecstāvenes kāpņutelpā. Vai tad tavos kaimiņos tādu nemaz nav?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > dzintarz 07.12.2013. 18.30

    Man sajūsmas asaras acīs – tik precīzs plakāts ilgi nav lasīts: „Rīgas dome un Nils Uškovs sarauj”.
    Kamēr vēl var – sarauj/ierauj/sagrauj.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dzintarz 07.12.2013. 18.16

    Vai šito redzēji?
    http://www.delfi.lv/news/national/politics/akcija-pret-legalajam-narkotikam-parversas-usakova-atbalsta-gajiena.d?id=43880418
    Vai šito lasīji?
    http://www.delfi.lv/news/national/politics/na-rigas-nami-pardod-galvaspilsetas-izstazu-zalei-paredzeto-zemi.d?id=43879786
    Jāpārdod visdārgākā Rīgas zeme, lai varētu apmaksāt regulāru plakātu izgatavošanu, piketētāju specapģērbus un citas “spontānas tautas atbalsta akcijas” izmaksas. Ar cenas pacelšanu sabiedriskajam transportam tam naudas nepietiek. Es te nerunāju par naudu pašu tēriņiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu