Bordāns par Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas p.i. ieceļ Vilsoni • IR.lv

Bordāns par Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas p.i. ieceļ Vilsoni

22
Tiesnese Daiga Vilsone. Foto: Inga Nestere, F64

Komisija konkursā par labākajiem kandidātiem atzīst Strenci un Vilsoni

Kandidātu vērtēšanas komisija par labākajiem kandidātiem Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja amata konkursā atzinusi pašreizējo apgabaltiesas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāju Daigu Vilsoni un iepriekšējo tiesas vadītāju Sandru Strenci, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Uz atkārtoto konkursu bija pieteikušies Vilsone, Strence un Juris Stukāns, kurš ir Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas tiesnesis. Vilsone pieteikšanās brīdī bija apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas tiesnese, bet no šodienas kļuvusi par tiesas vadītāja pienākumu izpildītāju.

Demisionējošās valdības tieslietu ministrs Jānis Bordāns pieņēmis lēmumu par Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāju iecelt Vilsoni, jo viņa rīcībā esot nonākusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vēstule, kurā norādīts uz tādām darbībām tiesas spriešanā Strences vadītajā apgabaltiesā, kas vērstas uz atsevišķu personu grupu, nevis visas sabiedrības interesēm.

KNAB vēstulē norādīts, ka minētās darbības notikušas un notiek Strences kā apgabaltiesas priekšsēdētājas pilnvaru termiņa laikā. Turklāt KNAB vērsis tieslietu ministra uzmanību tam, ka tādējādi tiek apdraudēta ne tikai minētās tiesas, bet visas tiesu sistēmas reputācija kopumā, kā arī uzņēmējdarbības vides drošība Latvijā.

Ņemot vērā iepriekš norādīto, tieslietu ministrs atcēlis lēmumu, ar kuru Strence iepriekš tikusi nozīmēta par RAT priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju.

Strence Latvijas Televīzijai stāstīja, ka pirms dienas tikusies ar Bordānu, kurš esot izteicies, ka tieši viņa uzvarējusi konkursā par tiesas vadītāja amatu. Ministrs gan esot piebildis, ka esot saņēmis klasificētu informāciju, kuru nepieciešams pārbaudīt. Šī informācija attiecoties uz atsevišķiem Rīgas apgabaltiesas tiesnešiem, nevis konkrēti Strenci, kurai neesot ne jausmas, par kādiem pārkāpumiem varētu būt runa.

Savukārt Bordāns uzsvēris, ka Strence ir viena no divām kandidātēm, bet līdz ar saņemto informāciju viņas iespējas atkal nokļūt Rīgas apgabaltiesas vadītājas krēslā būtiski samazinājušās.

Viens konkurss šim amatam jau bija izsludināts, un uz to pieteicās tikai divi pretendenti – Strence un Stukāns. Kandidātu vērtēšanas komisija par labāko kandidātu atzina Strenci, tomēr tieslietu ministrs Bordāns, izvērtējot komisijas lēmumu, paziņoja, ka lēmuma motivācija viņu nepārliecina, turklāt divu tiesnešu konkurence šādam augstam amatam neesot pietiekama.

Ministrs gan apgalvoja, ka neuzskata, ka Strences darbs Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas amatā bijis slikts, tomēr esot jātiecas uz attīstību, tāpēc labākā kandidāta izvēle ir ļoti būtiska. Pēc Bordāna domām, Latvijas tiesnešu vidū noteikti ir vairāk nekā divi spējīgi kandidāti minētajam amatam.

 

Komentāri (22)

kkristaps 06.12.2013. 03.45

Neandertāliešu Apvienības jenerālsekretārs aiz dusmām leks divu ūkstu augstumā

+9
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 06.12.2013. 06.14

Ilgi Bordāns TM nebūs, īpaši, ja vēl nopietni pieķersies MNA, sevisķi, pēc D. aiziešanas.

+7
0
Atbildēt

1

    kkristaps > ligakalnina 06.12.2013. 06.46

    Varbūt notiks brīnums un Neandertāliešu Apvienību padzīs no valdības. Tas gan varētu notikt tikai tad, ja jaunais ministru prezidents nebaidīsies no satrakotu žurku spiedzieniem.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu