Āboltiņa noraidījusi prezidenta neoficiālo piedāvājumu vadīt valdību • IR.lv

Āboltiņa noraidījusi prezidenta neoficiālo piedāvājumu vadīt valdību

55
Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Viņa uzskata – valdības veidošanas sarunās partneri spēs rast risinājumu stabilai valdībai

Valsts prezidents Andris Bērziņš neoficiāli bija izteicis piedāvājumu uzņemties valdības vadīšanu Saeimas priekšsēdētājai “Vienotības” līderei Solvitai Āboltiņai, lai gan sarunā ar prezidentu politiķe noraidījusi šo piedāvājumu.

Āboltiņa ceturtdien apstiprināja, ka šo jautājumu ir pārrunājusi ar prezidentu, un viņš šādu piedāvājumu bija “neoficiāli izteicis”, tomēr respektējis Āboltiņas argumentus, kāpēc viņa patlaban nevar būt kandidāte uz premjera amatu, ziņo LETA.

Politiķe skaidroja, ka patlaban viņa uzņēmusies pienākumus vadīt “Vienotību” un parlamentu, turklāt šajā situācijā valdības vadītāja amatam vajadzīgs cilvēks, kuram ir daudz labākas fiskālās un makroekonomiskās zināšanas. Tāpat Āboltiņai esot personīgi iemesli, kas saistīti ar ģimeni un bērniem, kuriem arī jāvelta laiks.

Taujāta, vai viņa nevarētu mainīt savu viedokli, Āboltiņa uzsvēra, ka patlaban tiks turpinātas sarunas gan ar partneriem, gan ar prezidentu, lai šī valdība nostrādātu līdz nākamajām vēlēšanām. Valdībai jāstrādā kā komandai, kurā nevar dominēt kašķi un preses relīžu politika.

Viņa arī uzskata, ka sarunās partneri spēs rast risinājumu, kas garantēs stabilu valdību līdz nākamajām vēlēšanām.

Atbildot uz jautājumu, vai tiks meklēts jauns kandidāts premjera amatam vai “Vienotība” uzstās uz jau nosauktajiem, Āboltiņa norādīja, ka tiks turpinātas konsultācijas un viņa neizslēdz nevienu no risinājumiem.

Noslēdzot pirmo sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām par jaunas valdības veidošanu, Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien pieņēma lēmumu nevirzīt nevienu no pirmajās sarunās minētajiem “Vienotības” premjera amata kandidātiem.

Bērziņam sarunu gaitā neesot radusies pārliecība, ka trīs izvirzītie kandidāti Ministru prezidenta amatam ir stiprākie, ko “Vienotība” var piedāvāt. “Vienotība” premjera amatam piedāvāja aizsardzības ministru Arti Pabriku, premjera padomnieku Intu Dālderi un Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu.

Parlamenta kuluāros tika runāts, ka Bērziņš no “Vienotības” sagaidot partijas līderes Solvitas Āboltiņas virzīšanu Ministru prezidenta amatam. Tomēr Āboltiņa tam nebija piekritusi.

 

Komentāri (55)

Ieva 05.12.2013. 11.59

Prezidents ir tieši atbildīgs par politisko situāciju valstī- ja nu kādam bija jāatkāpjas, tad tieši viņam. Tā vietā viņš ciniski izmantoja traģisko situāciju savās interesēs, piespieda Dombrovski atkāpties, lai dabūtu savējos lembergistus pie siles.
ZZS kandidāts nāks. Jūtu!
To sauc par politoloģiju- izplānot soļus un pūļa reakciju uz priekšu. Kad visiem būs apnikusi muļlāšanās, piekritīs arī ZZS ministru prezidentam..

+17
-2
Atbildēt

4

    austrisv > Ieva 05.12.2013. 14.11

    Nē, Ķīp, ZZS kandidāts nebūs premjers- tas ir pilnīgi skaidrs, vismaz man.
    ZZS nav patiesi labu premjera kandidātu, jo tie 3 izvirzītie taču ir tikpat smieklīgi kā pats Bērziņš- vismaz angļu valodas zināšanu nav nekādu. Par Auguli gan nav dzirdēts, bet ko gan var gribēt no viena mazas , cik zinu, pašvaldības vadītāja zināšanām.
    Atceroties jau lielo ZZS korifeju Emsi, jāsmejas, atceroties to bildi, kad Emsis pliks iznāca kā nāra no ūdens .
    Par naudas koferīša stāstu vien iedomājoties, var tikai zīlēt, cik Lembis ilgi noslēps samaksu jaunajam ZZS premjeram. vai arī dos traktorīša iegādei, kā Emsim , nepilnus 2 tūkst$. par ko diezin var to traktorīti nopirkt, un Emsis arī brīnījās nenobrīnīties, ka šefs tik maz ielicis portfelītī. Kur nu vēl korumpētākus premjerus, kā no ZZS, bet tautai jau laikam tādi patīk un škiet: gudri, vēl gudrāki. Gaume slieta.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    austrisv > Ieva 05.12.2013. 16.47

    Es zinu tikai to, ka nebija gaidītā summa- tāpēc arī Emsis apsūdzēja zagšanā kādu no saeimas parastajiem darbiniekiem. Bet, par summu ko ielika koferītī droši vien Tev taisnība, jo diezin vai par nepilniem 2 tūkst, būtu tāda brēka.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > Ieva 05.12.2013. 16.56

    Jā, un 2 tūkzstošu latu pārvietošanai Lemberga pastniekam Sileniekam nebūtu bijis vajadzīgs čemodāniņš vai portfelis, vai kas nu tur bija. Vispār tas bija varens humors, cik atceros, Emsis apsūdzēja zagšanā bārmeni, jo naudu dzērumā pasēja bārā

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > Ieva 05.12.2013. 14.53

    Es gan īsti neatceros to summu, ko Emsis dzērumā pasēja, bet kaut kā nāk prātā, ka tur bija nevis 2, bet 15 tūkstoši. Varbūt es maldos.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Alise 05.12.2013. 11.54

Paldies Dievam, Āboltiņai prāta pietika!

Bet nu atkal kārtējais pierādījums, ka Lembergs bīda tās lietas. Prezidents ir uzrunājis Āboltiņu, un redz arī Brigmanis tai pat laikā nāk ar priekšlikumu virzīt Āboltiņu par MP.

Man sāk izskatīties, ka Bērziņš tā uzreiz noraidot bez domāšanas visus V kandidātus, būs “iebliezis” pa Vienotības patmīlību. Un tagad lai tik skatās, ka beigās nebūs galīga klauna lomā, kad partijas vienosies par kaut kādu koalīcijas sastāvu un MP, un Bērziņš būs spiests nolaistu degunu tam visam piekrist.

+14
0
Atbildēt

19

    Dina > Alise 05.12.2013. 12.35

    >> betijacelmale
    O, jā, jā … vēl taču vemjotībai puļķītis ir – plaša profila speciālists da jebkurā jomā ar degsmi skatienā sākot ar televīziju un beidzot ar dzelzceļu un ostām …. un kur tad vēl jēlerte – tā vienmēr kā pioņerka gatava kādā krēslā iesēsties! Būs mums ne tikai Rīga – Ziemeļu metropole, bet visa Latvija – viens vienīgs zviedru metropolitēns … :)

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Dina > Alise 05.12.2013. 13.11

    >> betijacelmale
    +++Vēl tikai trūka man nolaisties+++
    … hi, hi, hi …. tiešām … ej nu sazini, kā tur lejā … vēl nejauši ar balles kurpītēm kādā suņa sūdā vai govs pankūkā iekāpsi … fui … pē … un arī smakas tur nelabas …
    … mumsiem jau tikai smalkas domas smalkā sabiedrībā pie kapijas tases būs apspriest. Un mūsu Siles rukšus mēs arī ar bulciņām un kapiju barosim. Šiem no tādas smalkas barības un manierēm takš bezgala laimīgiem vajadzētu tapt, ko? … :)))
    P.S. pag, pag, kad taviem priekšnieciņiem pēc vemjotības, ko apkalpojat, gala apstāsies naudas pumpītis un tevi iesauks kabinetā, lai izsniegtu atlaišanas pavēsti, tad tu praksē izbaudītsi, kā „tur lejā” ir … tiem cilvēciņiem, kuri ir spiesti pārtikt tikai no tiem grašiem, ko saņem algas dienā un rados nekādu resno vemjotības rungaiņu nav … :)

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    austrisv > Alise 05.12.2013. 14.02

    Labi, Betij, tad lai V atsakās no pemjerēšana sun to uzņemas ta’di korifeji kā ZZS vecie buki, kuri pat neprot angļu valodu, jo tiem taču arī trīs kandidāti: Dūklavs, Augulis, un Vējonis. Bez epitetiem iztikšu, jo tāpat skaidrs ar ko šie zēni labāki, piemēram par Vaideri, kura droši, ka neies uz to zvēru dārzu, kas sabalsots saeimā. domāju, ka diezin vai kāds ies par kādu 1.5 tūkst Ls.
    Varbūt tavējiem ir kāds. Ak, pareizi dzintars tak nosauca visu caurumu aizbāzēju- Gaidi Bērziņu, bet tikai vienu. Kur tad pārējie? Vai soliņš tik īss, ka pat nepiedāvā nevienu apspriešanai, lai nav vēl vairāk jāsmejas!

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    piziks > Alise 05.12.2013. 12.05

    r_r…
    Bet, ja nu paštukot mazliet citādi? Kaut nepatīkams, Bērziņš tomēr izplucina un izpurina, visai LV un ne tikai LV sabiedrībai izrāda Vienotību, uz ko šī partija spējīga/nespējīga?

    Piespiest Āboltiņu runāt, lai Āboltiņa, protams, no sava komforta neatteiktos un papildus vēl parādīt, ka Vienotībai nekā nopietnāka par Pabriku nav, vai tas nav pietiekami interesanti un saturīgi vienlaikus?

    Vienotība taču visulaik augstprātīgi likās pārāka par pārējiem “latviešpartijām”, un Bērziņš tagad piespiež Vienotību striptizēt/izģērbties, lai publika pati pārliecinātos, ka iepriekš Vienotība ir vienīgi prasmīgi lielījusies ar saviem dotumiem.

    Pilnīgi noteikti jāsaka liels pa-a-aldies Valdim Dombrovskim, kurš ir radījis izdevību citiem ieraudzīt un parādīt Vienotības vagoniņu tukšumu — tagad, kad Vienotības lokomotīve pagājusi malā!

    Tikmēr Vienotībai lēnā aizdedze, — ja jau atļaujas piedāvāt trīnīšus, starp kuriem cenšas iebarot pat Kariņu. Pat no izsmiekla Vienotībai nav bail, tātad — Vienotībā faktiski iekšējs izmisums.

    Kopumā, protams, nekā jautra.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    piziks > Alise 05.12.2013. 12.27

    Bet, nu Tu gan aizrunājies, — ja Vienotība pati uzskatītu Vaideri vai Kalnieti par kandidātiem, tad kādēļ Vienotība ņirgājas par visiem citiem, sevi ieskaitot, piedāvājot izsmieklu Kariņu jr.?!

    Atruna par nākamā rudens gaidīšana, lai Vienotība labākos izšautu vienīgi tad, nederēs, jo šobrīd Vienotība var pakāst pēdējās savas nākamā rudens izredzes.

    Vaidere pati varētu neatteikties un saņemties, bet Kalniete attieksmē pret pašas komfortu ir Āboltiņa nr. 2, = nepiekritīs nekad. Kalniete nekad gan neiedzīvotos tādā zvaižņu lēkmē kā Āboltiņa un saviem miesassargiem zemeņu pirkumu pa rimi nest neļautu, — pati spētu. :)

    Bet, ja vēl piezemētāk par Tavām Vienotības kandidātēm, tad jāprasa kā anekdošu poručikam Reževskim, kam ballē meitēns (Nataša Rostova) atbildēja, ka krūtis šai esot gan, — Rževskis bijis izbrīnīts: ja ir, kādēļ nenēsājat/nevalkājat?! :)

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    janis17 > Alise 05.12.2013. 12.40

    Paldies Dievam, Āboltiņai prāta pietika
    —————-
    Baidos, ka tas nav prāta, bet alkatības jautājums – tomēr Eiropas parlamenta vai komisāra amats išai žagatai pašai šķiet vairāk piemērots…

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    austrisv > Alise 05.12.2013. 14.51

    Tu jau vari spēlēt visu ko Betij, ne man kāda teikšana ko spēlē, jo man tas neko neizsaka. Studiju gados spēlēju mazliet zolīti, jo tā manām prāta spējām daudz tuvāka nekā tās smalkās spēles, kas Tev, bet labi_ par politiku…Es sapratu, ka Tu sevi Betij vērtē arkārtīgi augstu, klausies klasisko mūziku un spēlē bridžu un vēl ko tur, ne man laucinieciņam līdz tavam līmenim.
    Ja jau visi V kandidāti slikti, tad, lai nāk pārējās partijas ar savējiem labajiem kandidātiem, kuri Bērziņpapum varētu iet pie sirds. Kas tur tik nesaprotams, jo acīmredzot Bērziņš grib citas partijas vadību vai varbūt pat bezpartejisku vadoni. Tikai jautājums kādu algu gan Bērziņš var piesolīt šim ekonomistu klubam Nr21 vai kāds tur tas cipars, jo nav viņam ne naudas , ne solījuma apstiprinājuma. Īstie blefotāji sēž aizkulisēs un paši taisās sev ņemt cik vēlas , nu tā kā to darīja Andris. Varbūt tautai tas aizmirsies.
    Bet, par Dombrovski! tas taču gan ir skaidrs, ka šādi premjeri nedzimst biežāk par vienu gadusimtā. tā kā veltīgi meklēt gudru vēl gudrāku!
    Lai Bērziņš nemaz necer! Āboltiņa sava sspējas un varēšanu zina un algu arī var salīdzināt. Tā kā viss ar viņu kārtībā, jo spēj aprēķināts to ka sizdevīgāk!

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 05.12.2013. 14.25

    “Labi, Betij, tad lai V atsakās no pemjerēšana”
    – Un ko ar to soli parādīs vēlētājiem?
    “…uzņemas ta’di korifeji kā ZZS vecie buki, kuri pat neprot angļu valodu”
    – Ak tad tā tagad ir galvenā un vienīgā mērlente – angļu valodas zināšanas, nevis, kā Aboltiņa teica “fiskālās un makroekonomiskās zināšanas.”?
    Netaisos te aizstavēt ZZS, man viņu politika derdzas ne mazāk, kā tev. Gribu tikai, lai V. un citu koalīcijas partiju pretsoļi būtu pārliecinoši, nevis lai tur jēga būtu jāmeklē ar palielināmo stiklu.
    Par manējiem atkal ir muļķīgi. Kā tu nesaproti, ka cilvēks var nebūt akls kādas partijas karsējs, kas, ja arī redz, kādu netīrumu, fiksi-fiksi mēģina sarunu uz citu tēmu, vai citu trūkumiem pagriezt. Es redzu trūkumus un kļūdas gan V., gan NA lēmumos un rīcībā, Bet. Nu nespēlēju es durakus. Sen kārtis neesmu spēlējusi, bet kādreiz spēlēju preferansu un bridžu. Ja tas tev ko izsaka.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Dina > Alise 05.12.2013. 14.12

    >> betijacelmale
    Gribi teikt, ka esi tā pati Betija Ceļmale no Sieviešu Līgas?
    Tad pievienojos jautrībai. Es arī smejos vēderu turēdams, kad lasu kārtējos oponentu pastāstiņus, kuri domā, ka baigi dzēlīgi ir iekoduši Mārcim Bendikam … Ceru, ka viņš katrreiz šādos gadījumos nežagojas … :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 05.12.2013. 13.37

    Varu iedomāties, kādu patiesu uzjautrinājumu cilvēkiem, kas mani pazīst reālā dzīvē, izraisa šīs fantāzijas par manu personu. :)
    Man arī IR smieklīgi.
    P.S. Ko jūs viņam mīnusus spraužat? Šinīs ne priecīgākās dienās, kāds jautrības brīdis patiesi noder:))

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 05.12.2013. 14.47

    Dainīti, es jau sen visiem stāstu, ka tu neesi Bendiks:))
    Ka tik atkal nežegojās, nabaga cilvēks :))
    Pazūdu atkal līdz vakaram.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 05.12.2013. 12.51

    Nenoliedzami, traductrice, brīdī, kad uz kājām puslīdz nostādītu valsti var jau atkal sākt slaukt, tie, kas valsti uzstutējuši ir jāpagrūž nost. Varbūt arī tā, kā tu saki.
    P.S. Ar kurmjiem, viepļiem-linuxiem un prastiem trīsburtu apsaukātājiem nesarunājos. Vēl tikai trūka man nolaisties līdz viņu degradētam līmenim:D

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Alise 05.12.2013. 16.43

    Jā, var jau būt, ka “Kurmītis” tomēr nav Bendiks… Tikpat jēls, iedomigs uz savām prāta spējām un mūžam izslāpis pēc uzmanības gan.

    Tad jau tā ir SUGA.:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > Alise 05.12.2013. 15.03

    Kamēr jūs te ilgi un gari diskutējat, mēs abi ar Šleseru jau esam izlēmuši: http://www.ves.lv/article/256469 . Tikai nesaprotu, kāpēc to “miera balodi” vajadzētu palaist tikai 12. Saeimas vēlēšanu priekšvakarā? Labāk lai prezidents jau tūlīt, gari nedomājot, uzrunā profesionāli – būs premjerministra kandidāts, būs stabila koalīcija un valdība. Ilgspējīga.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > Alise 05.12.2013. 13.40

    Kurmi, tev ir akls naids pret Vienotību, kas padara nabaudāmus tavus tekstus. Tā vien gribaās ieteikt: pārguli ziemu, kurmīt, aliņā un pavasarī ar svaigu skatu uz bildi varēsi radīt mszāk banālu Vienotības slavinājumu.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Alise 05.12.2013. 12.46

    nu, manuprāt bērziņam bija dots daudz smalkāks uzdevums: ievirzīt saeimas darbu kādam (diez kam???) vēlamākā gultnē. štrunts par bitēm (t.i., valdību).

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 05.12.2013. 12.19

    O.T. Neparspīlē. Tā jau nav, ka V. ir tukšs soliņš un smadzeņu potenciāls zems. Iemesls, kāpēc V. smagsvari atsakās vadīt valdību, IR skaidra apziņa, ka šī Ministru Kabineta “panākumi” būs līdzvērtīgi nullei un priekšvēlēšanu cīņās nekādas dividendes nesola. Arī atmiņas par desmito saeimu, kad ZZS, būdami koalīcijas partneri, smagi apspēlēja tos daudzos balsojumos, neliek rauties pēc šī amata. Tas viss un, droši vien, vēl daudz kas cits liek tiem no tā “goda” atteikties. Nevērtējot, vai tas labi, vai – nē, starppartiju kariņos V. lieliski tiek galā ar mazākajiem brāļiem. Lai mērotos spēkiem ar līdzvērtīgiem ZZS un SC bieži vien prāta vai viltības izrādās par maz.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Alise 05.12.2013. 12.20

    Vienotībai ir gan vairāki superīgi kandidāti: Sandra Kalniete, Inese Vaidere un arī A. Pabriks, bet pēdējais jau Bērziņam nepatīk, jo A. Pabriks taču ir cik zinu, populārākais ministrs pēc tām aptaujām. Pabriks pēdējā laikā kaut kā konfrontējis ar SC it seviški uz svētkiem, un tāpēc laikam nav mīļš Bērziņam, kā izskatās. bez tam A. Pabriks šo to arī skaidri pateica par Krievijas manerviem Baltkrievijā un vēl vairāk acīmredzot ieriebis ir SC draugam un patronam Bērziņam, kā izskatās, jo ko tad draugi kremlī teiks, ja Bērziņš izvirzīs Pabriku, kurš taču pasaka to ka snotiek un kam Krievija gatavojas.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 05.12.2013. 12.31

    Bet, Āboltiņa šinī rakstā citētājā frāzē saka: “… valdības vadītāja amatam vajadzīgs cilvēks, kuram ir daudz labākas fiskālās un makroekonomiskās zināšanas.” Vai tu vari šīs īpašības piedēvēt Dālderim, Kariņam vai Pabrikam? Kad tu sāksi politiķus vērtēt bišķu dziļāk, kā tikai pēc “patīk vai nepatīk krieviem”?

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 05.12.2013. 12.01

prezidents neoficiaali virza kandidaatu , tas kautkas jauns , lembe konsulteejis , tas fakts

+11
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu