Tiesiska vai cietuma valsts • IR.lv

Tiesiska vai cietuma valsts

29
Cilvēki liek ziedus Zolitūdē zem lielveikala drupām bojāgājušo piemiņai. Foto: Kaspars Krafts, F64
Sanita Upleja

Tikai stiprināts tiesiskums mums dos gandarījumu

Kā lielas nelaimes pārbauda īstas draudzības, mīlestības vai ģimenes stiprumu, tāpat tās rāda valstu un sabiedrību briedumu jeb patieso seju. Ja sīkumiem pilnajā ikdienā savu patieso seju varam paslēpt aiz sīkumiem, vēsturiski izšķirīgos mirkļos tā parādās visā pilnībā.

Zolitūdes traģēdija ir tāds mirklis mūsu valsts un sabiedrība vēsturē, kas spilgti un pašiem ne vienmēr īpaši tīkami mums rāda, kādi esam kā sabiedrība. Taču vienlaikus tas dod arī iespēju parādīt, kādas vērtības mums ir svarīgas un kādu ceļu mēs vēlamies iet kā sabiedrība. Tajā skaitā arī to, vai izvēlamies stiprināt valstī tiesiskumu, vai arī iet atpakaļ uz cietuma valsti.

Kokam divi gali

Viena no lielākajām šā notikuma skarbajām mācībām ir atklāsme par to, kāda izpratne par darba kvalitāti un atbildību valda privātajā sektorā. Līdz šim esam pieraduši pārsvarā lamāt un zākāt valsts un pašvaldību iestādēs strādājošos, turklāt metot visus pār vienu kārti.

Tagad nu izrādās, ka privātos uzņēmumos, par kuru atslogošanu no valsts birokrātiskā un nodokļu sloga tik daudz taču ir runāts, ar atbildību par savu darbu ir tā, kā ir. Tomēr vienlaikus arī šajā gadījumā nevajadzētu visus vienā maisā bāzt, jo pilnīgi noteikti ne jau visi uzņēmēji un viņu uzņēmumos strādājošie ir negodīgi un bezatbildīgi. Ne visas būves un ēkas ir nedrošas un slikti uzbūvētas.

Tieši tādēļ ir svarīgi šajā lielā apmulsuma laikā neaizmirst par tiesiskas valsts principiem, kas būtībā taču nozīmē katra paša atbildību par savu darbu un lēmumiem, tajā skaitā arī tiesas un sabiedrības priekšā. Tie neļauj aizslēpties aiz cita muguras, mazas algas vai pazust birokrātijas džungļos. Tādā valstī un sistēmā tiek rūpīgi izvērtēta katra atbildība un vainas pakāpe. Un tas arī ir visiedarbīgākais veids, kā novērst līdzīgu negadījumu atkārtošanos nākotnē. Kad konkrēta cilvēka vaina tiek noskaidrota un pierādīta, un piespriests sods, kas kalpo par brīdinājumu citiem.

Tāpēc šajā brīdī mūsu sabiedrībai ir jāizrāda liels atbalsts un uzticība tiem, kas mūsu vārdā veic izmeklēšanu, vāc pierādījumus un šķetina lietu pa pavedienam vien. Mēs taču redzējām, cik pašaizliedzīgi traģēdijas seku likvidēšanā strādāja glābēji un mediķi. Tad kādēļ mēs domājam, ka pašmāju būvniecības eksperti, policijas izmeklētāji, prokurori un tiesneši tā nedarīs? Kāpēc lai viņi visi būtu bezatbildīgi un negodīgi?

Jā, mēs esam saskārušies ar nepilnībām tiesu sistēmā, policijas un prokuratūras darbā. Tomēr lielākajā daļā gadījumu šīs iestādes ir godprātīgi darījušas savu darbu. Daudzi noziegumi ir atšķetināti un vainīgie sodīti, pat ja mēs par to neesam dzirdējuši vai ikdienā neinteresējamies. Līdz apsūdzēto solam un cietuma sausajai maizei ir nonācis ne viens vien šķietami nesodāms un neaizskarams personāžs.

Uzrauga atbildībā

Lai cik garš un pacietību pārbaudošs būtu šis tiesiskās valsts ceļš, tas ir tā vērts. Gan tādēļ, ka tas ir vienīgais veids, kā nonākt līdz tiešai kāda cilvēka atbildībai, gan tādēļ, ka, ejot pa šo ceļu, mēs pamanīsim un novērsīsim arī citus mūsu sabiedrības trūkumus.

Tikai šo ceļu ejot, mēs varam pārliecināties par katra lietā iesaistītā izmeklētāja, prokurora vai tiesneša godīgumu un atbildību. Šķetinot pavedienu pa pavedienam, mēs vairosim godīgumu arī privātajā sektora, liekot pašattīrīties arhitektu, konstruktoru un būvnieku videi.

Savukārt, uzveļot visu vainu vienam valdības vadītājam vai pašvaldības vadītājam, mēs nestiprinām tiesisku valsti. Tādā veidā var gūt ātru gandarījumu, bet ne stiprināt vispārēju atbildību un novērst nelaimju atkārtošanos.

Tas drīzāk smako pēc atgriešanās pie cietuma valsts. Cietuma valsts pretstatā tiesiskai valstij ir tāda, kur katram pašam nav jājūt nekāda atbildība par savu darbu, jo galu galā taču viss tiek izlemts kaut kur augšā, un tie “uzraugi” tad lai arī atbild. Vēlme visu norakstīt uz to, ka kāds nav pietiekami “uzraudzījis”, bija skaidri vērojama arī pēc šīs nelaimes.

Tas, protams, nenozīmē, ka nav vajadzīgas kontrolējošas iestādes un procedūras. Taču, kā mēs labi redzam, arī kontrole un uzraudzība nepasargā no nelaimes, ja visos līmeņos nav pašatbildības par savu ikdienas darbu.

Turklāt arī cietuma valstis var būt dažādas – politiska vai krimināla veida. Līdzībās runājot, politiska veida cietuma valsts būtu tāda, kur “uzraugiem” pakļautie nepilda likumus un noteikumus cēlu un godprātīgu iemeslu vadīti un tikpat cēli uzņemas atbildību par pretošanos sistēmai. Savukārt krimināla veida cietuma valsts ir tāda, kur “ierindas iemītnieki” uzspļauj likumiem un noteikumiem slinkuma, negodīguma, alkatības vai citu līdzīgu iemeslu dēļ. Un tad, kad tiek pieķerti, saka, ka uzraugi vainīgi, jo nav pietiekami uzraudzījuši. Pašu atbildības nekādas.

Autore ir neatkarīgā žurnāliste

 

Komentāri (29)

buchamona 04.12.2013. 13.24

…Savukārt, uzveļot visu vainu vienam valdības vadītājam vai pašvaldības vadītājam, mēs nestiprinām tiesisku valsti…+++ Zolitūdes traģēdijas sakarā neviens vēl necenšas uzvelt juridisku atbildību Ušakovam par notikušo. Runa ir par politisko atbildību. Tie ir divi dažādi jēdzini – atbildība likuma priekšā, un politiska atbildība. Atbildēt likuma priekšā var likt tikai un vienīgi prokurors un tiesnesis.

Visa šī Ušakova saceltā jezga ap notikušo Zolitūdē vispirms ir viena liela, pret valsti vēsrsta akcija, ciniski runājot – viena liela pirmsvēlēšanu kampaņa, kura tiek balstīta ne tik vien ar vēršanos pret saviem politiskajiem pretiniekiem, bet, lai viss kļūtu vēl nopietnāk, tiek kārtējo reizi mēģināts uspūst etnisku spriedzi starp Latvijas iedzīvotājiem. Palasiet Ušakova uzorganizētā piketa lozungu saturu.

Latvijā šobrīd nav ne vēsts no režīma, kuru mēdz dēvēt par ” cietumu valsti”. Gluži otrādi – Latvijā šobrīd valda tik daudz vārda un rīcības brīvības, ka visu kopainu jau var sākt formulēt kā ” bezvaldību”, jeb anarhiju. Un šāds ” bezsvara” stāvoklis, kur neviens vairs ne par ko neatbild, ja runa ir par demokrātiskām brīvībām, tas tieši ir ceļš uz tiesiskas, demokrātiskas valsts galu.

+8
-1
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > buchamona 04.12.2013. 13.33

    ——–rinķī apkārt:”(..) Un šāds ” bezsvara” stāvoklis, kur neviens vairs ne par ko neatbild, ja runa ir par demokrātiskām brīvībām, tas tieši ir ceļš uz tiesiskas, demokrātiskas valsts galu.” ============================================================================ Prātiņ, nāc pie pasūtītājiem, cēlājiem, nomātājiem, patērētājiem un demokrātiem!

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/lv/thumb/0/02/Zinatnu_akademijas_augstceltne.jpg/250px-Zinatnu_akademijas_augstceltne.jpg

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 04.12.2013. 22.47

    —–Skaistule Ir vajadzīgs likums par kolonizatoriem un viņu pēctečieM. ============================================================================ И хочется, и колется, и …/ I gribās, i niez, i Briseles&Vašingtonas pavēli gatavi izpildīt. Gaidam….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 04.12.2013. 16.26

    Latvijā šobrīd valda tik daudz vārda un rīcības brīvības, ka visu kopainu jau var sākt formulēt kā ” bezvaldību”, jeb anarhiju. ..
    ++++++++++++++++++

    ..ar “‘prezidenta”‘ kuslajām rociņām realizēta “normalizācija” 70to gadu Čehoslovakijas garā?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    sanitai19 > buchamona 04.12.2013. 17.37

    Ir vajadzīgs likums par kolonizatoriem un viņu pēctečieM. Izraidīt vajag no valstS uz visām četrām debess pusēm. Tad viss nostāsies savās vietās. Kolonizatori uzurpējuši varu Latvijā.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Elīna Barkovska 04.12.2013. 12.59

Par Latviju kā tiesisku valsti muld tikai tie, kas nekad paši nav saskārušies ar tieslietām. Tieslietās mēs esam mazā Krievija, tikai nomaskējusies, jo visi izliekas, ka viss ir Ok! Tas pat nav stāsts par korupciju, kā par fantastisku bezatbildību,likumu neievērošanu un brīvu to interpretāciju!!!

+6
0
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Elīna Barkovska 04.12.2013. 14.00

    ——-Bronks Par Latviju kā tiesisku valsti muld tikai tie….
    ============================================================================
    To tak’ visi (99%) arī saprot, tāpēc daudzi cenšas pēc iespējas ātrāk pilnībā integrēties ES topošajā federālajā valstī. Jo ātrāk Latvijā spēkā būs ES (Vācijas) likumdošana un spriedumus pieņems Vācijas tiesneši leviti, – jo ātrāk izkļūsim no beztiesiskuma bedres?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 04.12.2013. 10.14

Prieks ir par to, ka pēc daudzi gadu LDDK un LTRK muldēšanas, kāds reāli arī sāk pievērst uzmanību kvalitātes un atbildības trūkumam privātajā sektorā, iepretīm daudz izdaudzinātajai valsts sektora nekompentecei…..Daļeji tajā arī ir vainojama valsts politika, pieļaujot šādu apkašnieku kārtību un veicinot zemās cenas uzvaru konkursos…..bet tā ir arī visur – privātie vēlas pelnīt un daudz, bet atbildību nest nevēlās un šeit ir jārunā tieši par biznesa vadības lomu šajā visā, proporcionali saņemot milzīgu labuma daļu, bet uzņemoties gaužām nelielu atbildību problēmu gadījumā !

+5
-2
Atbildēt

6

    Signija Aizpuriete > lebronj2356 04.12.2013. 13.44

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > lebronj2356 04.12.2013. 23.53

    ——-puika >edžiņ Mēs nekur no tā komunisma neesam aizgājuši. ============================================================================ “Jūs”, iespējams, neesat – toties “Mēs”, kas reiz Stabu (Engelsa) ielas Stūra mājā un n-tajās 1.nodaļās jūs “čakarēja” – spējām 20 gados izveidot Latvijā tādu “sabiedrisko modeli, kas sevī apvienotu to labāko, kas ir izmantojams gan no sociālisma sistēmas, gan no kapitālistiskās sistēmas…” (VVF,1994, Tādi nu mēs esam, un tur nekā nevar darīt [That’s just the way we are and there is nothing we can do about it].

    Saules mūžu 4.maija režīmam! Priekā!!
    http://www.youtube.com/watch?v=L65XtwNpPe0

    0
    0
    Atbildēt

    0

    bebiekste > lebronj2356 04.12.2013. 23.09

    >edžiņ
    Mēs nekur no tā komunisma neesam aizgājuši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > lebronj2356 04.12.2013. 22.41

    ——
    Es arī pirms 10 gadiem smējos, taču drīzumā nācās atzīt sociologa&filosofa A.Zinovjeva atziņu patiesumu – dzīves reālijas palīdzēja. Tagad lasot Maxima strādājošo rakstīto par darba apstākļiem, lietderīgi ir vēlreiz pārlasīt 1997.g. rakstu:
    Александр Зиновьев: У нас был настоящий коммунизм (1997)
    “(..) Западная экономическая система стала уже более командной, чем была советская. Я считаю, что там не просто даже командная система, а командно-диктаторская система. Такой диктатуры, как внутри западной экономической системы, в Советском Союзе не было. На мой взгляд, советская диктатура выглядит детской игрушкой по сравнению с тем, как обстоят там дела. Не так давно я был в Америке и, выступая, затронул и эту тему. Кстати, не могу не заметить, что в США представления о советском обществе не просто неправильные, а искусственно сфальсифицированные. Так вот, я говорил о диктаторских явлениях в капиталистическом обществе. После меня выступал один американский профессор, который, в частности, заявил: “Мы в Америке можем критиковать президента. Русские генсеков КПСС не могли критиковать. Но прожив свыше 70 лет, я не встретил ни одного американца, который критиковал своего босса. В России я не встретил ни одного человека, который не поносил своего начальника по работе”. Я мог бы проанализировать по порядку все элементы коммунистической системы, многие из которых негативные, и показать: западный строй содержит все их в себе.” http://intellectology.livejournal.com/160189.html

    p.s. Starp citu, A.Zinovjevs 1982.g. par savu monogrāfiju “Komunisms kā realitāte” saņēma prestižo Eiropas sociologu prēmiju «Alexis de Tocqueville Prize»
    http://zinoviev.info/wps/archives/283.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    bebiekste > lebronj2356 04.12.2013. 21.03

    …no komunisma…

    Sen tā nebiju smējies :D

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    bebiekste > lebronj2356 05.12.2013. 00.18

    >edžiņ
    Vēlaties nopietnāku diskusiju par daiļliteratūru? ;)

    Te būs:
    Es neesmu saticis nevienu francūzi, kurš kritizētu savu bosu. Tie daži paši bija bosi
    Es neesmu saticis nevienu senegālieti, kurš kritizētu bosu, jo neesmu saticis nevienu senegālieti.
    Es nekad nekritizēju bosu, jo pats sev esmu boss. :D

    Tālāk:
    Я мог бы проанализировать по порядку все элементы коммунистической системы, многие из которых негативные, и показать: западный строй содержит все их в себе.

    Es tikai iztulkoju Zinovjeva teikto latviski. :P

    Taču neņemiet to pie sirds, jo Zinovjevs to formulējis kā iespējamību – es varētu…

    PS. Varbūt vajag piešķirt kādu starptautisku balvu par Zinovjeva pareizu lasīšanu? :D

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu