Latvija korupcijas uztveres indeksā līdzās Kostarikai un Ruandai • IR.lv

Latvija korupcijas uztveres indeksā līdzās Kostarikai un Ruandai

31
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Situācija Latvijā gada laikā esot nedaudz uzlabojusies, bet joprojām atpaliekam no igauņiem un lietuviešiem

Viskorumpētākās valstis pasaulē ir Afganistāna, Ziemeļkoreja un Somālija, savukārt tādas valstis kā Dānija un Jaunzēlande uzskatāmas par gandrīz brīvām no korupcijas, liecina ikgadējo korupcijas uztveres indeksu, kuru otrdien publiskojusi nevalstiskā organizācija “Transparency International”.

Situācija Latvijā, salīdzinot ar pagājušo gadu, nedaudz uzlabojusies. Pērn ar 49 no 100 iespējamiem indeksa punktiem Latvija 177 valstu rangā ierindojās 54.vietā, šogad Latvija ar 53 punktiem dala 49.vietu ar Kostariku un Ruandu, ziņo LETA.

Tomēr Latvija joprojām krietni atpaliek no Igaunijas, kas ar 68 punktiem atrodas 28.vietā. Latviju apsteigusi arī Lietuva, kura novērtēta ar 57 punktiem un ierindota 43.vietā.

Kopumā pasaulē situācija atzīstama par dramatisku, jo 70% no šogad vērtētajām 177 valstīm ir “nopietnas problēmas” ar korupciju, un nevienā no valstīm situāciju nevar atzīt par ideālu, norāda Berlīnē bazētā organizācija.

“Transparency International” korupcijas uztveres indekss pēta korupciju publiskajā sektorā un salīdzina valstis pēc to korumpētības līmeņa, balstoties korupcijas uztverē profesionālās grupās, kas tieši ir saistītas ar korupcijas riska jomām.

Tā kā korupcija vienlaikus ir sabiedriski politiska un krimināla parādība, liela nozīme tās apkarošanā ir sabiedriskajai domai, iedzīvotāju uzticībai valsts pārvaldei un tiesībaizsardzības institūcijām, norāda “Transparency International”.

”Transparency International” korupcijas uztveres indeksu nosaka jau kopš 1995.gada. Latvija vērtēto valstu vidū iekļauta kopš 1998.gada.

 

Komentāri (31)

Aivars Krauklis 03.12.2013. 10.10

Korupcijas uztverei ar faktisko korupciju sakars nav visai tiešs. Žurnālistu loma tādas „uztveres” veidošanā nav mazāka, kā reitingu taisīšanā visādām Sudrabām. Ko es bez preses atbalsta par viņu zinātu un domātu? Ar korupciju līdzīgi – ne es kādam devu, ne man dod, bet zinu visu, kā patiesībā ir.
Rakstītais nenozīmē, ka Latvijā nav korupcijas, ar to diemžēl nāks pa reizei sastapties, bet dīvaini – par to, ko redzu dabā, nevaru izlasīt ne presē, ne internetā.

+9
-1
Atbildēt

3

    janis17 > Aivars Krauklis 03.12.2013. 11.49

    J. Biotop, šeit piekrītu pilnībā. Te “latviskā” vaimanāšana ir lielāks rādītājs par patieso realitāti. Tanī pat laikā konkrētie lielākie patiesās “augstās” korupcijas gadījumi paliek apslēpti sabiedrības acīm…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Aivars Krauklis 03.12.2013. 11.10

    Pilnībā Jums pievienojos.
    Tā nu sanācis , ka Zolitūdes katastrofa, kā skartajā jomā iesaistītajai personai, ir atvērusi man acis ,kas ir LV žurnālisti, pēc kuru norādēm +-godprātīgi vadās šādas starptautiskas organizācijas.
    Patiesībā kompetences un profesionalitātes ziņā, šie ļautiņi ar ļoti retiem izņēmumiem (uzskatu ,ka +- augstu līmeni vēl turēja Domburs), ir tādi paši kā viņi rāda savus atmaskojamos-neprofesināli, slinki,neizglītoti, lētu sensāciju un sekojoši atalgojumu kārojoši, tendenciozi ,un iespējams, pietiekoši bieži -pērkami, tāpēc jau nav ne pēc vienas “sensācijas” nekas sekojis, jo materiāls parasti bijis vienkārši “dzeltens”, to var iebarot tādai pašai sabiedrībai, bet ne tālāk, un protams vēl aizsūtīt starptautiskām organizācijām atskaitei, vēlams iebliezt kontrastu tā , lai ārzemju kolēģi redz kādos bīstamos apstākļos strādā LV žurnālisti.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 03.12.2013. 12.02

    WAT – paldies, bet žurnālistikas sasniegumi, (precīzāk – izdarības) ap un par Zolitūdes katastrofu jau no pašas pirmās stundas ir atsevišķas nopietnas sarunas vai pat pētījumu vērti.
    Tāpat nekaitētu, ka kāds nopietnāk papētītu, kā notika un kas virzīja tagad žurnālistu un politikāņu korī tik žēli apraudātās valsts būvinspekcijas likvidēšanu un vēl dažas būvniecības nianses.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

dro 03.12.2013. 09.49

Salīdzinot ar Krievijas 127. vietu, dzīvojam paradīzē:):):)

+8
0
Atbildēt

8

    Rita Lazda > dro 03.12.2013. 14.40

    Nu gan salīdzinājums… Dānijā par korupciju varbūt arī skatās seriālos un dzīvē ar to diez vai saskarās. Tu uztaisi dāņiem aptauju vai šim ir kaut reizi dzīvē bijusi situācija ka viņam ir bijusi saskarsme ar korupciju Dānijā un tādu pašu cik daudz ir saskārušies ar korupciju Latvijā latvieši – tas ka dāņi dod kukuļus Krievijā, nenozīmē ka mājās arī…

    Ir tāds pastāsts par reālu situāciju, kas tagad ir aņuks, kad atver durvis kaimiņu tantukam kas atnesusi mājas svētību – prusakus… tas ka tev patīk šāda netīrība, nenozīmē, ka visiem Latvijā liekas ka tas ir pieņemami un pat ja kādam ir tie kukaiņi, nenozīmē, ka viņiem ir lielais prieks ar tiem sadzīvot.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > dro 03.12.2013. 14.48

    Aivar, padalies ar to informāciju, lai pārējiem ir skaidrs…
    Kas diez ir tāds, ko mēs uzskatam par korupciju un tā nav? Situācija kā reiz ir cita – daudz kas no tā ko mēs *neuzskatām* par korupciju ir korupcija…

    Āfrikā un Latīņamerikā(Kostarika nav Dienvidamerikā)korupcijas līmenis kā reiz ir demokrātiskāks par Latvijas vai Krievijas korupciju – tur vairāk var panākt ja tev ir tikai nauda, bet šeit ar to vien ir par maz…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > dro 03.12.2013. 13.15

    aivarsk. Nekarini makaronus – korupcija nav nedz normāls, nedz neizbēgams process!

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > dro 03.12.2013. 12.58

    Interesanti, vai neviens neskatās Dānijas seriālu “Valdība”? Esmu redzējis kādas sērijas un sapratis to, ka dāņu TV režisoru skatījums uz savu valsti ir gandrīz 1:1 ar mūsu skatījumu uz Latviju. Pilnīgi viss tas pats. Tikai viņi par to nekrīt panikā un nevaimanā, to uztver, kā neizbēgamu (normālu) procesu (ko viena partija piedāvā otrai, kā veido koalīcijas, žurnalistika, lobiju darbs, personīgie sakari, intereses, nauda, utt.. Seriāls iesakāms, lai ārstētu mūsu “īpašās valsts” sajūtu mūsos pašos…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > dro 03.12.2013. 11.56

    Kaut kā gribētos savu valsti salīdzināt ar Dāniju un Jaunzēlandi, nevis Krieviju un Z-Koreju.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > dro 03.12.2013. 14.40

    Nomale, tu nesaproti –
    1. ne viss, ko mēs uzskatām par korupciju ir korupcija.
    2. Korupcija eksistē arī Dānijā.
    3. Mēs esam tikpat unikāli, kā zviedri, dāņi, poļi, itāļi utt.
    4. protams, ka pret korupciju ir jācīnās, protams, ka ne viss ir ideāli, bet, nu nav te Āfrikas vai Dienvidamerikas līmenis, ne tuvu – toties tāds viedoklis ir no neinformētības…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 03.12.2013. 21.04

    nomale. Kas Tev to liedz?:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > dro 03.12.2013. 19.48

    Es nesaku, ka mums nevajag tiekties uz Dānijas līmeni – vajag!
    mums nevajag pašiem par sevi izplatīt domu, ka šeit viss ir pērkams, jo tā gluži nav un tas rada došanas un ņemšanas vilinājumu.
    Kāpēc tad mēs Dānijā nedodam? Zinām, ka neņems. Kāpēc te piedāvājam? Domājam (ceram), ka paņems

    http://hiwar.dedi.org.eg/highlight/tax-scandal-turns-denmark-likely-more-corrupt/

    http://english.peopledaily.com.cn/90001/90777/90853/7113076.html

    http://www.oecd.org/corruption/denmarkmustinvestigateforeignbriberymoreproactively.htm

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 03.12.2013. 10.49

Iespaids, ka Latvijā ir spēcīga politiskā korupcija augstākos varas ešelonos un dažās pašvaldībās, ko sauc arī par valsts nozagšanu, zemāka līmeņa korupciju nemaz īpaši nemana.

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu