Mārtiņš Ozoliņš no decembra kļūs par LNO galveno diriģentu • IR.lv

Mārtiņš Ozoliņš no decembra kļūs par LNO galveno diriģentu

24
Mārtiņš Ozoliņš. Publicitātes foto

Modests Pitrens būs Nacionālās operas galvenais viesdiriģents

No 1. decembra Latvijas Nacionālās operas (LNO) galvenā diriģenta amatā stāsies Mārtiņš Ozoliņš, bet līdzšinējais galvenais diriģents Modests Pitrens turpmāk būs LNO galvenais viesdiriģents, vēsta operas preses birojs.

Ozoliņš ir absolvējis Latvijas Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas klasi pie profesora Edgara Račevska un Simfoniskā orķestra diriģēšanas nodaļu pie profesora Imanta Rešņa. Piedalījies meistarklasēs pie Vasilija Sinaiska Sanktpēterburgā, pie Helmuta Rillinga Baha akadēmijā Vācijā un Ģintara Rinkeviča Lietuvā. Ozoliņš ir Latvijas Nacionālās operas diriģents kopš 2005. gada.

Mārtiņš Ozoliņš ir prestižā Jormas Panulas IV starptautiskā diriģentu konkursa (2009), kā arī vairāku citu starptautisku konkursu laureāts. Sadarbojies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Lietuvas Valsts simfonisko orķestri, Leipcigas Gewandhaus orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, Kauņas simfonisko orķestri. Iestudējis operas un baleta izrādes Tamperē (Somija), Triestē (Itālija), Katānijā (Itālija). Mārtiņš Ozoliņš koncertējis un piedalījies viesizrādēs Maskavā (Krievija), Mehiko (Meksikā), Maskatā (Omānā), Leipcigā (Vācija), Gdaņskā (Polijā) u.c.

Kopš 2010. gada Ozoliņš ir Latvijas Mūzikas akadēmijas docents un Orķestra diriģēšanas katedras vadītājs, kā arī profesionālā pūtēju orķestra „Rīga” mākslinieciskais vadītājs.

“Ir būtiski, lai galvenais diriģents ik dienas būtu Operā, regulāri strādātu ar orķestri, plānotu un pārraudzītu šeit notiekošos mākslinieciskos procesus. Galvenajam diriģentam būs īpaši svarīga loma gan repertuāra izveidē un solistu atlasē, gan jaunu profesionāļu piesaistē operai,” saka Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš.

„Mans primārais pienākums un atbildība ir rūpēties par teātra mākslinieciskās kvalitātes nodrošināšanu un izaugsmi, veidot tālredzīgu operas un baleta repertuāra stratēģiju un veicināt teātra tālāku attīstību. Apzinoties, ka opera ir dažādu mākslas žanru sintēze, visa pamatā nenoliedzami ir mūzika un tās augstvērtīga atskaņošana, un manos pienākumos ietilpst plānveidīga mākslinieciskā darba procesa sakārtošana,” savus mērķus LNO galvenā diriģenta amatā raksturo Mārtiņš Ozoliņš.

Savukārt LNO galvenais viesdiriģents Modests Pitrens būs muzikālais vadītājs un diriģents Latvijas Nacionālās operas nākamajam jauniestudējumam – Vāgnera opusam tēlos „Rienci. Triumfs un sakāve”, ar kuru 17. janvārī tiks atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads Rīgā. Tāpat viņam uzticēta decembra beigās un janvāra sākumā paredzētā koncerta „Operetes karuselis” muzikālā vadība.

Šosezon Latvijas Nacionālajā operā Modests Pitrens diriģēs arī Džakomo Pučīni operu „Toska” un Džoakīno Rosīni operu „Seviljas bārddzinis”. Latvijas Nacionālā opera ir gandarīta, ka varēs turpināt sadarbību ar profesionālo un starptautisku atzinību guvušo lietuviešu diriģentu Modestu Pitrenu.

 

Komentāri (24)

janazakovica 01.12.2013. 11.49

tagad visi bus lidzigi z.liepinam ieprieksejie pederastam zagaram..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu