EM rosinās veikt nesen nodoto būvju neatkarīgu tehnisko ekspertīzi • IR.lv

EM rosinās veikt nesen nodoto būvju neatkarīgu tehnisko ekspertīzi

28
Sabrukušais veikals Zolitūdē. Foto: Evija Trifanova, LETA

Grasās piesaistīt starptautiskus ekspertus Zolitūdes traģēdijas iemeslu noskaidrošanai

Ekonomikas ministrija (EM) nāks klajā ar priekšlikumu veikt neatkarīgu tehnisko ekspertīzi pēdējos gados nodotām būvēm, svētdienas vakarā Latvijas Televīzijas ziņu raidījumā informēja EM valsts sekretārs Juris Pūce. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts plāno valdībā rosināt piesaistīt starptautiskos ekspertus Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai.

Savukārt ilgākā termiņā ir nepieciešams uzlabot būvniecības procesu – būtu nepieciešams nodrošināt būvniecības ekspertu neatkarību, stiprinot viņu atbildību, pienākumus un kontrolējot šo pienākumu izpildi.

Pirmdien Zolitūdē sabrukušā lielveikala “Maxima” drupās glābējiem atlicis pārbaudīt pēdējo aptuveni 20 kvadrātmetru teritoriju, lai pārliecinātos, vai tajās neatrodas vēl kāda cilvēka mirstīgās atliekas. Tā intervijā Latvijas Radio sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Pūce skaidroja, ka EM atbildība būvniecības nozarē ir politikas veidošana, taču par konkrētiem būvobjektiem ir jāatbild konkrētiem būvspeciālistiem un pašvaldības amatpersonām, kas projektus saskaņo un pieņem ekspluatācijā, ziņo LETA.

EM valsts sekretārs noraidīja iespēju, ka viņa lēmumus varētu ietekmēt fakts, ka sievas vadītā biedrība saņēmusi ziedojumus no būvkompānijām “Re&Re”, “Arčers” un “Binders”. Pūce negribot jaukt savu profesionālo darbību ar sievas profesionālo darbību. EM valsts sekretārs skaidroja, ka viņa sieva vada labdarības biedrību un uzrunā sponsorus no dažādiem uzņēmumiem. “Manas sievas labklājība nav atkarīga no šīs biedrības,” sacīja EM valsts sekretārs.

Ekonomikas ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša LNT diskusijā svētdienas vakarā teica, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts plāno valdībā rosināt piesaistīt starptautiskos ekspertus Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai.

Pavļuts aicināšot piesaistīt ekspertus no Skandināvijas valstīm. Runa varētu būt par komandu, nevis kādu individuālu cilvēku.

Iekslietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) neiebildīšot, ja Ekonomikas ministrija piedāvās piesaistīt starptautiskus ekspertus. Pēc Kozlovska teiktā raidījumā, policija labi apzinoties, ka iespējamās korporatīvas saites varētu ietekmēt Latvijas ekspertu viedokli. Tādēļ tikšot pastiprināti sekots, lai nebūtu nekādas ietekmēšanas.

Tomēr, ņemot vērā, ka starptautisku ekspertu piesaiste var paildzināt procesu, ir jāiet uz priekšu, tādēļ Valsts policija jau noslēgusi līgumu ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) par ekspertīzes veikšanu.

Pēc Kozlovska teiktā, sabrukušā lielveikala “Maxima” būvniecībā iesaistītie ir pauduši gatavību sadarboties ar izmeklēšanu. “Cerams, ka vārdi sakritīs ar darbiem,” sacīja ministrs.

Vēl diennakti Valsts policijas izmeklētāji strādās veikala drupās, tad materiāli tiks nodots ekspertīzes veikšanai. “Ceru, ka pāris nedēļās tiks veiktas ekspertīzes. Kad tās būs pabeigtas, būs nākamie soļi, aizdomās turētie,” sacīja ministrs.

Pēc viņa teiktā, ja būs starptautiska neatkarīga ekspertīze, kas teiks kaut ko citu, nekā RTU speciālisti, tad būs dažādi viedokļi, kas tiks izvērtēti.

Bijušais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītājs Ainars Pencis pauda, ka izmeklēšanā obligāti ir jāiesaista neatkarīgi starptautiskie eksperti, turklāt jādara tas centralizēti. “Ja katra organizācija ņems savus ekspertus, tad eksperti vēl savā starpā sāks ķīvēties un tā paies desmit gadi un čiks vien iznāks,” sacīja Pencis.

Arī Rīgas Būvvaldes vadītāja vietnieks Andis Cinis atzina, ka neatkarīga ekspertīze no ārzemēm ir “absolūti nepieciešama”.

 

Komentāri (28)

inesite15 25.11.2013. 14.32

“Ekonomikas ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša LNT diskusijā svētdienas vakarā teica, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts plāno valdībā rosināt piesaistīt starptautiskos ekspertus Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai.”

http://www.pietiek.com/raksti/ekonomikas_ministrija_megina_samelot,_ka_privatseminara_halturejosie_ieredni_esot_darba

Nekā jau tur tāda sevišķa, bet – kā I.Oša pa tvkasti VISNOTAĻ PAREIZI TEICA – “kā visur”,
un interesanti par to Būvniecības un mājokļu politikas departamentu, kur tikai 4 no 18 ko jel it kā no būvēšanas saprotot – … un tagad nodarbosies ar pieaicināšanu un starptautisko ekspertu ekspertīžu rezultatu politiski pareizas pārtulkošanas nodrošināšanu ?
… un nepavisam nav smieklīgi – ne jau autdafe vai hari-kiri, bet varētu savākt savus zīmuļus un aiziet visi, kas jūt, ka VAR APDRAUDĒT LĪDZCILVĒKUS caur to, ka bez vajadzīgās sajēgas vai darbaprieka sēž tādās vietās.

0
0
Atbildēt

1

    inesite15 > inesite15 25.11.2013. 16.58

    nevaru palikt bez piebilšanas par to, ka DZIĻU CIEŅU radīja tā uzdrošināšanās pa tvkasti tā visnotaļ …. nu, kaut kā tā … pateikt par to, kā “kā visur” – no cilvēka, kas tādā vietā … PALIEK IESPAIDS, ka patiešām cenšas ko izdarīt ………. un tai pat laikā
    atkarīga no sia LKP.ck2 …. patiešām VISU CIEŅU !

    0
    0
    Atbildēt

    0

Vineta 25.11.2013. 14.36

No RD un valdības neatkarīgu tehnisko ekspertīzi, bez kozlovskiem, pavļutiem un dombrovskiem. Tatad no kādas no vadošās ES valsts

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu