EM jāizvērtē nepieciešamība pilnveidot tiesisko regulējumu būvniecības jomā • IR.lv

EM jāizvērtē nepieciešamība pilnveidot tiesisko regulējumu būvniecības jomā

22
Foto: Ieva Lūka, LETA

Tiks aicinātas arī citas pašvaldības veikt pārbaudes par publisko būvju būvdarbiem

Saistībā ar vakar notikušo traģēdiju lielveikalā “Maxima”, Zolitūdē, Ekonomikas ministrijai ir jāizvērtē, vai nepieciešams pilnveidot tiesisko regulējumu saistībā ar būvniecības procesu, vēsta LETA.

Valdības ārkārtas sēdes protokollēmums paredz, ka Ekonomikas ministrijai ir jāizvērtē un nepieciešamības gadījumā jāsagatavo un jāiesniedz priekšlikumus tiesiskā regulējuma pilnveidošanai būvniecības jomā.

Tāpat ministrijai uzdots aicināt arī citas pašvaldības nekavējoties veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu pārbaudes par publisko būvju būvdarbu veikšanu un sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru būvizstrādājumu atbilstības pārbaudi būvlaukumos.

Jau ziņots, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts šorīt Ekonomikas ministrijas operatīvās sanāksmes laikā par traģēdiju Zolitūdē, iebrūkot lielveikala jumtam, uz kura tika veikti būvdarbi, uzdevis nekavējoties nodrošināt, lai pašvaldību atbildīgās būvvaldes un būvinspektori veic ārkārtas pārbaudes visās sabiedriski nozīmīgajās ēkās par būvnormatīvu ievērošanu, prioritāri veicot pārbaudes ēkās, kur notiek vai ir plānoti būvdarbi, informē Ekonomikas ministrija (EM).

EM šorīt nosūtījusi vēstuli 85 Latvijas būvvaldēm, prasot tām apsekot visus būvlaukumus, kuros tiek būvētas, tostarp rekonstruētas vai renovētas, sabiedriski nozīmīgas publiskas ēkas. Apsekošanas rezultāti EM jāiesniedz līdz šā gada 4.decembrim, ietverot informāciju par sastādītajiem atzinumiem, norādot informāciju par apsekoto būvlaukumu, būvprojektu, ēku, būvniecības dalībniekiem un konstatētajiem pārkāpumiem, ja tādi tika konstatēti.

Vienlaikus ministrija aicina būvvaldes iespēju robežās apsekot sabiedriski nozīmīgas publiskas ēkas, kuras pieņemtas ekspluatācijā pēdējo piecu gadu laikā, un iesniegt pārskatu par apsekošanas rezultātiem, norādot informāciju par apsekoto objektu un pazīmēm, kas liecina, ka būvdarbi varētu būt veikti neatbilstoši normatīvajiem aktiem, piemēram, patvaļīgā būvniecība, plaisas ēkas nesošajās konstrukcijās.

Policija ir izvirzījusi trīs versijas, kas varētu būt cēloņi ēkas daļējai sagrūšanai. Pirmā versija ir saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem. Otrā versija saistīta ar šī būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, proti, jumta seguma papildināšanu ar dažādiem materiāliem, veidojot ziemas dārzu un bērnu rotaļu laukumu.

Jau ziņots, ka Zolitūdē ceturtdienas vakarā sabrukušā lielveikala “Maxima” drupās atrasti vairāk nekā 30 bojāgājušie. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Kā ziņots, 2007.gada 23.februārī pansionātā “Reģi” notika plašs ugunsgrēks, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēkā gāja bojā 26 pansionāta klienti.

Komentāri (22)

jmaklakovs 22.11.2013. 13.41

Ir viens universāls risinājums 99% tamlīdzīgu gadījumu novēršanai – beidzot jātiek galā ar korupciju!

+6
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 22.11.2013. 13.39

Visu cieņu par šādu rīcību ! Līdzjūtība tuviniekiem !

P.S. nez kāpēc no Maximas ne pušplēsta vārda nedzird par palīdzību cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem ?!

+3
-1
Atbildēt

0

inta_s 22.11.2013. 13.51

Vienotība jau paspēja savā laikā likvidēt Valsts būvinspekciju: nooptimizēja – visam sava cena. Tagad maksājam.

http://em.gov.lv/em/2nd/?id=22368&cat=621

+3
-4
Atbildēt

1

    runivs > inta_s 22.11.2013. 14.35

    Nevaru Jums piekrist.Valsts būvinspekcija tika likvidēta sakarā ar ekonomisko krīzi, kad būvniecība faktiski bija apstājusies. Vienlaikus tajā esošās amatpersonas bija pilnīgi “bezzobainas”, no kurām nebija nekādas jēgas. Tagad, kad būvniecības nozare uzņem apgriezienus, Valsts būvinspekcija ir jāatjauno, jo pašvaldību būvvaldes izsniedz būvatļaujas un pašas sevi kontrolē. Korupcijas riski diemžēl pastāv ļoti augsti.
    Diemžēl Vienotības viedoklis par būvniecības tiesiskā regulējuma pilnveidošanas nepieciešamību neguva atbalstu. Pārsvaru guva sauklis – ekonomisko izrāvienu par katru cenu: ātrāk, augstāk un lētāk. Jaunais Būvniecības likums, kas seko šiem saukļiem, ir vēl sliktāks nekā šodien spēkā esošais. Sabiedrība ar būvprojektiem vairs netiks iepazīstināta, tika darīts viss, lai sašaurinātu tiesvedību šajā jomā. Arī no žurnāla IR bija atbalstoši raksti, iespējams, korumpētiem attīstītājiem, kas bija atraduši pieeju visaugstākā līmeņa amatpersonām.
    Līdzjūtība cietušo ģimenēm!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu