Bojāgājušo glābēju ģimenes saņems 50 000 latu kompensāciju • IR.lv

Bojāgājušo glābēju ģimenes saņems 50 000 latu kompensāciju

28
Foto: Evija Trifanova, LETA

Cietušajiem glābējiem tiks nodrošināti veselības aprūpes pakalpojumi un atmaksāti rehabilitācijas izdevumi

Vakar veikalā “Maxima”, Zolitūdē, notikušā konstrukciju sagruvuma laikā bojāgājušo ugunsdzēsēju glābēju ģimenes saņems 50 000 latu kompensāciju, šodien valdības ārkārtas sēdē informēja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, vēstī LETA.

Viņa skaidroja, ka katra bojāgājušā neatraidāmajiem mantiniekiem pienāksies 50 000 latu kompensācija, kā tas likumā ir noteikts. Šo finansējumu, visticamāk, ņems no budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Savukārt cietušajiem glābējiem tiks nodrošināti veselības aprūpes pakalpojumi un atmaksāti rehabilitācijas izdevumi. Pēc tam, kad glābēji būs izveseļojušies, atkarībā no gūto traumu smaguma viņiem izmaksās pabalstus, kas būs robežās no 3000 līdz 5000 latu.

Valdības sēdē netika nosauktas konkrētas summas, kādas plānots izmaksāt citiem negadījumā cietušajiem vai bojāgājušo tuviniekiem. Taču labklājības ministre Ilze Viņķele (V) ziņoja, ka Labklājības ministrija izvērtēs iespēju līdz 100 cilvēkiem piedāvāt rehabilitāciju un psiholoģisko palīdzību, tostarp ne tikai cietušajiem, bet arī cietušo un bojāgājušo tuviniekiem. Viņa solīja, ka ministrija uzņemsies koordināciju par sociālās palīdzības sniegšanu.

Valdības sēdes protokollēmums paredz, ka Labklājības ministrijai līdz 10.decembrim jāsagatavo un jāiesniedz Ministru kabinetā priekšlikumi par iespējām sniegt materiālo palīdzību, kā arī rehabilitācijas nodrošināšanu traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem.

Savukārt Veselības ministrijai valdība uzdeva nodrošināt, lai ārstniecības iestādes apkopo rēķinus, bet neiekasē tiesību aktos noteiktās pacienta iemaksas un līdzmaksājumus no traģēdijā cietušajiem. Tāpat ministrijai jāapkopo informācija par izdevumiem saistībā ar traģēdijā cietušajiem sniegto medicīnisko palīdzību Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un ārstniecības iestādēm. Premjers arī uzdeva Veselības ministrijai nodrošināt, ka ārstniecības iestādes atmaksā no traģēdijā cietušajiem līdz šim iekasētās pacienta iemaksas un līdzmaksājumus.

Nepieciešamības gadījumā Veselības ministrija var iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā tiesību akta projektu par finansējuma piešķiršanu, lai kompensētu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un ārstniecības iestādēm ar pakalpojumu sniegšanu saistītos izdevumus saistībā ar palīdzības sniegšanu nelaimē cietušajiem.

Jau ziņots, ka Zolitūdē ceturtdienas vakarā sabrukušā lielveikala “Maxima” drupās atrasti vairāk nekā 30 bojāgājušie. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Kā ziņots, 2007.gada 23.februārī pansionātā “Reģi” notika plašs ugunsgrēks, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēkā gāja bojā 26 pansionāta klienti.

Komentāri (28)

taxi64 22.11.2013. 14.44

Labāk jau būtu saukt par “pabalstu”, citādi sanāk ka tiek “kompensēta” dzīvības zaudēšana, it kā tai būtu skaitļos izsakāma vērtība…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu