VIDEO: KHL saceļ jezgu par hokeja šovā izmantoto simbolu (papild.) • IR.lv

VIDEO: KHL saceļ jezgu par hokeja šovā izmantoto simbolu (papild.)

77
NULL

NBS deju kopas vadītāja izbrīnīta par šovā izmantotās Saules zīmes pielīdzināšanu nacistu simbolam

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vadība pieprasījusi Latvijas klubam Rīgas “Dinamo” iesniegt scenāriju pirmsspēles šovam, kas norisinājās “Arēnā Rīga” pagājušajā svētdienā pirms cīņas pret Hantimansijskas “Jugra” hokejistiem, Krievijas medijiem atklājis KHL viceprezidents Vladimirs Šalajevs.

Krievijas medijos sacelts troksni, ka šovā pirms 17.novembra spēles uz ledus izveidots ornaments, kas vizuāli atgādina svastiku, ziņo LETA.

Svētdienas spēlē “Dinamo” sveica līdzjutējus tobrīd gaidāmajos 18.novembra svētkos, pirms mača uz ledus uzvedot inscenējumu ar latviešu nacionālo simbolu izmantošanu. Uzveduma noslēgumā uz ledus dejotāji ar lieliem Latvijas karogiem centās izveidot ugunskrustu, taču tā atveide Krievijas medijos radījusi neizpratni.

“Līdz mums nav nonācis neviens iesniegums no KHL drošības dienesta. Ceru, ka nekā krimināla šajā gadījumā nav, tomēr tik un tā esam pieprasījuši uzrādīt pasākuma scenāriju,” izteicies Šalajevs. “Vēlamies līdz galam pārliecināts, ka šova elementos nav bijis kāds zemteksts.”

“Dinamo” kluba preses sekretārs Jānis Stepītis Krievijas medijos paudis neizpratni par tik negaidītu reakciju uz svētku šovu. “Šovā tika izmantots latviešu nacionālais simbols, kas tiek izmantots mūsu nacionālajos tērpos un ornamentos,” izteicies Stepītis. “Tam ir daudz nosaukumu, taču tā nekādā gadījumā nav svastika. Ir noticis pārpratums.”

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) deju kopas “Bramaņi” vadītāja Taiga Ludborža ir izbrīnīta par Rīgas “Dinamo” un Hantimansijskas “Jugra” pirmsspēles uzvedumā izmantotās Saules zīmes pielīdzināšanu nacistu simbolam.

Pasākuma horeogrāfe Ludborža aģentūrai LETA teica, ka viņai nebija nojausmas, ka šāds priekšnesums radīs pārpratumus, uzvedumā izmantotajai zīmei nav nekāda sakara ar nacistu simbolu, turklāt šāda zīme ir izmantota vairākos deju svētkos.

“Doma bija pavisam citāda, proti, lai mūsu hokejistiem un citiem veicas. Šī bija kustīga Saules zīme – kustīgā zīme nozīmē pozitīvu enerģiju un veiksmi visiem, kas ir uz hokeja laukuma. Šai zīmei nav pilnīgi nekāda sakara ar nacistu simbolu un tā krasi atšķiras. Nacistu simbolam slīpais krusts ir pa vidu, bet šajā gadījumā pa vidu bija rombs – Saules labestības zīme. Es nevarēju iedomāties, ka cilvēki nevar atšķirt divas dažādas zīmes. Ir jāgrib redzēt sliktais tajā, kurā tā nav. Es domāju, ka tie cilvēki, kas vēlējās saskatīt nacistu simbolu, to arī saskatīja, jo viņiem trūkst skandāla,” norādīja Ludborža.

NBS deju kopa agrāk ar šādu priekšnesumu nebija uzstājusies un uzvedumā izveidotās zīmes bija ļoti pārdomātas. Uzveduma autore nav ne nacionālistiski, ne fašistiski noskaņota, jo uzskata, ka kultūra un sports ir vietas, kur politikai un karam nav vietas.

Ludborža uzskata, ka cilvēkiem vēl ir daudz jāmācās, lai saprastu, kas ir svastika. Svastika ir redzama gan senajā Indijā, gan Eiropā, Krievijā un Āzijā. “Viņu tomēr izvairās likt, jo ir aptraipīta,” norādīja Ludborža.

Ugunskrusts vairākām tautām vēsturiski apzīmē sauli, gaismu, saules ceļu un aizsardzību. Ugunskrustu izmantoja nacistiskajā propagandā, tāpēc bieži jebkurš ugunskrusts tiek kļūdaini uztverts kā nacismu slavējošs simbols.

(papildināta ar dejukopas vadītājas viedokli)

Komentāri (77)

Kaspars Špūle 21.11.2013. 13.20

Somijā: Rovaniemi Universitātes bibliotēkas lasītava
http://tundratabloids.com/wp-content/uploads/2013/11/kirjastoristit-rovanniemi.jpg
Шаусмас!

+26
0
Atbildēt

9

    Inese > Kaspars Špūle 21.11.2013. 13.49

    Ko nu tik tāļu meklē, tepatās Latvijā vēļ pavisam nesen naciķu ministre Jaunzeme-Grende staigāja, kāškrustiem nokārusies:

    http://s1.bild.me/bilder/060112/2966637ane.jpg

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 21.11.2013. 16.53

    Un kur tādas “gudrības” izlasīji? Varbūt Lauku avīzes murgu vietā iepazīsies ar šo The American Journal of Human Genetics tekstu? http://www.cell.com/AJHG/fulltext/S0002-9297(07)00025-0

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > Kaspars Špūle 21.11.2013. 22.17

    Ločmelis
    Un kur tādas “gudrības” izlasīji?

    Patiešām. Pēc tam, kad 15 paaudzēs mongoļu zaldātiņi bija uzlabojuši russu vergu gēnus, kas gan tur vēl no som-ugriem un tjurkiem atlicis. Tas pats ar kņaziem, kuru sievas un meitas ņēma priekšā mongoļu virsnieki.
    Šodienas Maskava ir bizantiskās zelta ordas metropole, kur savācies viss planētas ļaunums.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > Kaspars Špūle 21.11.2013. 16.26

    “Mūsdienu krievus” veido somugri, tjurki un daudz mazākā mērā slāvi un balti.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Kaspars Špūle 21.11.2013. 14.19

    Liņai Mintai pastāsti, ko nozīmē – одолень трава, коловрат, колядник uttt..
    Nu laikam tavējie arī fošiki-vlasovieši nedobītiji, tikai sarkana zvaigzne der?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Kaspars Špūle 21.11.2013. 13.39

    fretka. Tā gan vairs nekad nejoko, vienam otram tas var beigties ar letālu rezultātu:)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > Kaspars Špūle 21.11.2013. 15.34

    WAT, bet jūs jau runājat par senslāvu kultūru. Mūsdienu krieviem, patiesībā, ar senslāviem ir visai mazs sakars, vairāk ar mežonīgo reģionu aziātiem…, tā kā senslāvu kultūru un tajā lietotās zīmes pieminēt attiecībā uz linuxločmeli ir lieki.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > Kaspars Špūle 21.11.2013. 14.14

    Ločmeli, varēji jau nu neizlikties un pats stulbeņos neierakstīties. Šī tieši bija no retajām Grendes poztivījām izpausmēm, — nebaidīties no neizglītotu KF un Veceiropas plānprātiņu histērijas, ko ieborējuši dažādi mazskoloti nekauņas — tiklab Krievijā, kā Rietumeiropā.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 21.11.2013. 11.44

Kremļa propaganda izmanto katru ieganstu, lai nomelnotu Latviju. Tas kādu izbrīna?

+20
-1
Atbildēt

6

    Kristīne > ievuliitis 21.11.2013. 11.48

    “Kremļa propaganda”
    ==
    Tu pamatīgi pārvērtē to “Kremli”…

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    piziks > ievuliitis 21.11.2013. 13.54

    Tā nav tik daudz krmeļa propaganda, cik elementārs KF iedzīvotāju stulbums un neizglītotība. Dāžādas formas ugunskrusti ir tikpat krieviski daudzos Krievijas apvidos bijuši, — tādas KF balstiņas vajadzētu vienīgi izsmiet. Visticamāk, ka Dinamo vadība lieki sakaunēsies un neļaus Stepītim atbildēt, nosaucot reālus piemērus no pašas Krievijas, kur nu vēl pārējās pasaules, etnogrāfijas.

    Ja jau VVF nespēja aizstāvēt latviešu valodu un samaitāja Valsts valodas likum, ko gribēt no politizētas sportkomandas vadības? Bezceris.

    Vārdu “pārpratums” nedrīkstēja lietot, — tieši tas vārds atver aprobežoto šovinistu slūžas.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 21.11.2013. 17.20

    r_r. -:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 21.11.2013. 14.00

    OT. Tā nav tik daudz krmeļa propaganda, cik elementārs KF iedzīvotāju stulbums un neizglītotība.
    ________________________
    Tātad KHL nav Putina projekts un KHL vadība griezās pēc skaidrojuma tikai pēc tūkstošiem Krievijas pilsoņu protesta? Šoreiz Tu izcēlies:):):)

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.11.2013. 15.41

    Radioziņās teica, ka KHL ir saņēmusi prasīto scenāriju ir apmierināta un šiem pretenziju nav, noņem jautājumu no dienas kārtības, vai kādiem citiem vardiem ar to pašu saturu. :))
    Bet stāsts par “mazu fašistisko valstiņu” (Valdis Zatlers) jau atkal atdzīvināts. Tāds tam visam arī bija mērķis.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > ievuliitis 21.11.2013. 15.20

    lno, neaizstāvu KHL vadību vai vispār KHL kā čekas projektu, bet vispār jau šoreiz KHL vadība vērsās pēc skaidrojuma tad, kad jezgu sacēla mūsu pašu Latvijas ziņu portāls focus.lv (kas man jau no sākuma intuitīvi, pēc ievietoto ziņu satura, likās kaut kāds kolonistu projekts) un vēl kaut kādi vietējie kolonisti, un tad arī attiecīgi – KF mediji. Tā šoreiz absolūti nebija ne KHL vadības, ne KF ierindas ļautiņu ierosme.

    Tagad, kad mūsu vietējie kolonisti fašisti iznesa to visu saulītē, tad, protams, KF ļautiņi un KF mediji arī sašūmējās. KHL vadība pat pati norāda, ka no viņu pašu drošības dienesta nekāda info nebija ienākusi par šo. Visu jezgu atkal sacēluši ir vietējie kolonisti, kurus daudzi pie mums tik ļoti grib mīlēt un integrēt.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 21.11.2013. 12.10

Nu bet kā – latvieši ir fašisti, tātad tas bija kāškrusts. Tā domāšanas ķēdīte ir diezgan dabīga tiem cilvēkiem.

+17
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu