"Liepājas metalurga" nodrošinātie kreditori gatavi iesaistīties ar savu finansējumu • IR.lv

“Liepājas metalurga” nodrošinātie kreditori gatavi iesaistīties ar savu finansējumu

34
Foto: Ieva Lūka, LETA

Uzņēmuma kreditori ir gatavi veikt priekšapmaksu par uzņēmuma uzturēšanu ziemā

A/s “Liepājas metalurgs” nodrošinātie kreditori ir gatavi iesaistīties ar savu finansējumu, lai uzņēmumu uzturētu maksātnespējas procesa laikā, otrdien pavēstīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Viņš gan atzina, ka pagaidām nekādi līgumi nav noslēgti, bet runa ir par principu, ka kreditori ir gatavi iesaistīties finansēšanā. Turklāt kreditori arī apliecinājuši gatavību veikt priekšapmaksu par uzņēmuma uzturēšanu ziemā, ziņo LETA.

Nnodrošinātie kreditori izteikuši gatavību piedalīties “Liepājas metalurga” pārdošanas procesa finansēšanā, piebilda Āboliņš. “Pēc iespējamās uzņēmuma pārdošanas šie izdevumi būs pirmie, kas nodrošinātajiem kreditoriem tiks atmaksāti,” teica Āboliņš.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) otrdien pēc valdības sēdes pastāstīja, ka valsts puses kreditori ir aicināti virzīties uz uzņēmuma realizāciju, lai atjaunotu tā saimniecisko darbību, un nekoncentrēties uz aktīvu pārdošanu, bet piesaistīt investoru un atjaunot uzņēmuma saimniecisko darbību. Pamatā finanses tikšot ņemtas no Finanšu ministrijas rīcībā esošajiem līdzekļiem, norādīja Dombrovskis.

“Liepājas metalurga” maksātnespējas administrators Haralds Velmers informēja, ka uzņēmuma uzturēšanai maksātnespējas laikā mēnesī nepieciešami aptuveni 500 000 latu maksājumiem par elektroenerģiju un gāzi, kā arī aptuveni 200 000 latu mēnesī, lai samaksātu darba algas tiem līdz 300 uzņēmuma darbiniekiem, ar kuriem netiek pārtrauktas darba attiecības un kuri ir nepieciešami, lai uzturētu tehnoloģiskos procesus uzņēmumā.

Velmers arī piebilda, ka valdības sēdē guvis pārliecību, ka nodrošinātie kreditori ar savu finansējumu segs nepieciešamās ķīlas uzturēšanas izmaksas. “Patlaban nedēļas laikā man vēl nav bijusi izdevība tikties ar nenodrošināto kreditoru a/s “Latvijas gāze”. Arī nepārtrauktas gāzes piegādes nodrošināšana uzņēmumam ir būtiska, bet ir cerība, ka “Latvijas gāze”, redzot, ka nodrošinātie kreditori iesaistās uzņēmuma uzturēšanā, izrādīs pretimnākšanu,” piebilda Velmers.

Krievijas uzņēmums “Afina Pallada” atsācis pārrunas par iespējamo maksātnespējīgās a/s “Liepājas metalurgs” iegādi, biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja “Afina Pallada” pilnvarotais pārstāvis Latvijā, prezidenta padomnieks Sergejs Pisarčuks. “Mums ir interese par “Liepājas metalurga” iegādi, jo tagad ir pazuduši tie šķēršļi, kas iepriekš mums traucēja investēt uzņēmumā. Esam gatavi pirkt “Liepājas metalurgu” un atsākt produkcijas ražošanu,” uzsvēra Pisarčuks.

Tagad, kad “Liepājas metalurgam” ir sākts maksātnespējas process, ir pazuduši investīcijas traucējošie apstākļi un akcionāri vairs nekontrolē uzņēmumu, uzsvēra Pisarčuks.

Viņš norādīja, ka “Afina Pallada” atsākusi pārrunas par “Liepājas metalurga” iegādi. Jautāts, ar ko šīs pārrunas notiek, Pisarčuks atbildēja, ka tās notiek ar tiem, kas patlaban pieņem lēmumus un ir atbildīgi par uzņēmuma pārvaldīšanu, – kreditoriem un maksātnespējas administratoru.

Nākamajos divos mēnešos tiks veikta maksātnespējīgās a/s “Liepājas metalurgs” (LM) inventarizācija un novērtējums, uz kuru pamata tiks sagatavots uzņēmuma pārdošanas plāns, iepriekš sacīja Velmers. Tā kā likums paredz maksātnespējīgā uzņēmuma pārdošanu sešu mēnešu laikā, četrus mēnešus tiks strādāts pie pārdošanas plāna īstenošanas un uzņēmuma pārdošanas.

“Mans uzdevums ir atdalīt metalurģijas uzņēmumu no visām ar ražošanu nesaistītajām funkcijām un tādējādi to padarīt pievilcīgu potenciālajiem investoriem. Šis būs patiesības mirklis, jo investori varēs iegādāties uzņēmumu bez negaidītiem pārsteigumiem tā bilancē,” uzsvēra Velmers.

Viņš arī sacīja, ka interese varētu būt tāpēc, ka investori zina, ka varēs nopirkt konkrētu aktīvu bez saistībām, jo maksātnespējas procesā pircējs pērk mantu, nevis saistības.

 

Komentāri (34)

cheszz 20.11.2013. 11.42

Pusmiljons par gāzi un elektrību mēnesī nestrādājošam uzņēmumam? Tiešām?

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 19.11.2013. 22.44

ha ha ha nodrosinatais kreditors ir tikai valsts un tai piederosie uznemumi..atkal metis ieksaa naudu kaa zidu parex vai skeles un slesera airbaltik..kad mums saks tiesat politikus kas pienemusi totali neizdevigus lemumus valstij kaa ukr timosenko 7 gadi..godmanim ar bandu tad pienaktos 777 g…visi tadi meistari teereet nodoklu maksataju naudu..

+1
-1
Atbildēt

1

    Vineta > janazakovica 20.11.2013. 14.21

    KRUSTTEVS
    Nu jau Godmaņa stafeti ir pārņēmis Dombrovskis, atkarīgais maitas gabals.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu