VL-TB/LNNK un "Vienotība" gatavi kopā strādāt līdz vēlēšanām • IR.lv

VL-TB/LNNK un “Vienotība” gatavi kopā strādāt līdz vēlēšanām

44
Saeimas deputāti Dzintars Zaķis (no labās) un Einārs Cilinskis Saeimas sēdes laikā. Foto: Lita Krone, LETA

Tomēr netiek izslēgta arī mazākuma valdības iespējamība

“Vienotība” un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) ir gatavas kopā nostrādāt līdz Saeimas vēlēšanām nākamā gada rudenī, taču neizslēdz arī iespēju, ka Valda Dombrovska (Vienotība) valdība nonāk faktiska mazākuma apstākļos, ziņo LETA

VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis otrdien telekanālā LNT teica, ka “Vienotība” ar savu pēdējā laika rīcību ir pārkāpusi koalīcijas līgumu, bet jau ar Daces Melbārdes nominēšanu kultūras ministres amatam VL-TB/LNNK definējusi, ka nekur prom no koalīcijas doties netaisās.

Cilinskis arī apgalvoja, ka koalīcijas līgums vairs nestrādājot, jo NA ir divi ministru amati, bet patiesībā tas ir tikai viens.Tas NA došot iespēju pašiem lemt par balsojumiem Saeimā. Viņš atkārtoja nostāju, ka VL-TB/LNNK tagad būšot brīvākas rokas iesniegt dažādus likumu priekšlikumus.

Jautāts, kā partija grasās nodrošināt tiem vairākuma atbalstu, Cilinskis izteica cerību, ka iniciatīvas varētu atbalstīt koalīcija, tomēr VL-TB/LNNK nesmādēšot, ja atsevišķus lēmumus izdosies pieņemt arī ar opozīcijas atbalstu. Tas gan nekādā gadījumā nenozīmēšot, ka VL-TB/LNNK pamatos atkāpšoties no uzstādījuma nodrošināt valstī fiskālo stabilitāti, kā arī nenotikšot nekāda ilgtermiņa bloķēšanās ar opozīciju.

“Vienotības” Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis piebilda, ka valdošajai koalīcijai būtu jāmēģina strādāt kopā un jāatrod modelis, kā turpināt sastrādāties. Zaķis ir pārliecināts, ka domstarpības, tai skaitā tieslietu ministra Jāņa Bordāna jautājumā, ir iespējams atrisināt esošās koalīcijas ietvaros, kam piekrita arī Cilinskis. Zaķis atzina, ka, visticamāk, šā gada laikā problēmu “kamols” netiks atšķetināts un laiks paies risinājumu meklējumos.

Kā uzskata Zaķis, tomēr ir “ļoti iespējams”, ka esošā valdība nostrādās līdz nākamajām vēlēšanām. Arī Cilinskis domā, ka līdz vēlēšanām valdība var nostrādāt.

Zaķis izteicās, ka “Vienotība” nevienu no valdības ārā nemetīs, bet, ja VL-TB/LNNK bieži bloķēsies ar opozīciju, tad faktiski Dombrovska valdība būs nonākusi mazākuma valdības apstākļos.

“Vienotības” politiķis atlikušā gada laikā neparedz koalīcijas politisko spēku būtiskas nesaskaņas par stratēģiski nozīmīgiem likumiem, bet Cilinskis teica, ka var parādīties likumprojekti, par kuriem esošo koalīcijas dalībnieku balsojumi atšķiras.

 

Komentāri (44)

buchamona 19.11.2013. 10.03

…Viņš atkārtoja nostāju, ka VL-TB/LNNK tagad būšot brīvākas rokas iesniegt dažādus likumu priekšlikumus.

Jautāts, kā partija grasās nodrošināt tiem vairākuma atbalstu, Cilinskis izteica cerību, ka iniciatīvas varētu atbalstīt koalīcija, tomēr VL-TB/LNNK nesmādēšot, ja atsevišķus lēmumus izdosies pieņemt arī ar opozīcijas atbalstu.. +++ faktiski Saeima ir atgriezusies situācijā pirms ārkārtas vēlēšanām un, ja NA, pieminot opozīciju, nekonkretizē, kas ar to tiek domāts – vai tā ir visa opozīcija ar ko viņi taisās strādāt, jeb tikai ZZS, tad tas ir kārtējais klupiens apvienības ” stratēģijā” :)

Protams, ka šādā spēku izkārtojumā UA atļauju tirgošana faktiski tiek apstiprināta, bet par maksātnespēju – piekrītu viedoklim, ka tiek pārspīlēta NA atbildība par šo bardaku, taču, atlaižot Bordānu, NA reputācija ir sabojāta, sausais atlikums no šādas ” revolūcijas” – nulle. Lasot intervijas ar Bordānu, var noprast, ka lielu daļu konflikta saknē aizņem NA politiķu nespēja kārtot savas personīgās attiecības, kuras valda apvienības iekšienē.

Vakar lāpu gājienā piedalījās ap 12 400 cilvēku un tas ir vnk lieliski, tikai ceru, ka NA nedzīvo ilūzijās, ka visi šie ļaudis atbalsta tik tuvredzīgu NA “politiku”. :)

Ja par Vienotību – paskatīsimies, kā viņi izmantos šo radušos situāciju. Personīgi man galvenais kritērijs ir tas, kā tiks precizēts imigrācijas likums. Ilūzijas neloloju :), Vienotība jau izdarīja visu, kas viņu spēkos, lai šo likuma labošanas proces ievilkut, un problēmas risinājumu pārceltu uz nākošo gadu. Tas ir apbrīnojami, kādu uzvaras gājienu šobrīd bauda Šlesera utt morāle un domāšanas veids LR politikā

+12
-3
Atbildēt

5

    ligakalnina > buchamona 19.11.2013. 14.45

    “Tīri pēc sirdsapziņas” – tas ir kā ar Bordānu?
    Un tā “sirdsapziņa” būs tas Lūsis?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 19.11.2013. 17.47

    Nē, dzeri, pēc sirdsapziņas laikam būs ar čurikiem kabatā :)))!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 19.11.2013. 13.35

    RA, pilnībā piekrītu.
    Tomēr mēs jau nevaram šoreiz aizliegt sc piedalīties balsojumos.
    Tāpēc NA var balsot tīri pēc sirdsapziņas. Kas atbalsta, atbalsta, nevis ievērojot sashēmotu pirkšanas pārdošanas (koalīcijas) līgumu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 19.11.2013. 10.37

    Kas attiecas uz opozīcijas atbalstu, tad es tikai priecātos, ja atceltu idiotisko mikrouzņēmuma nodokļa celšanu un idiotisko “valdes locekļa nodokli”.
    Pareizas un valstij vajadzīgas iniciatīvas jāatbalsta un jāpieņem šādu lēmumu atbalstīšanā arī opozīcijas balsis, ja tādas ir.
    Tāpat es nesāktu taurēt, ka NA dara nepareizi cenšoties apturēt TUA tirgošanu, ja nu reiz pēkšņi kaut kādā fantastiskā veidā ZZS vai sc arī gribētu TUA tirdzniecības turpināšanu apturēt? Piemēram lembis gribētu ieriebt šļesakam? Lai viņi plēšās, lai apēd viens otru, no situācijas jāiegūst labums latviešu tautai, nevis jāstutē vienu vai otru nodevēju politikas mērķi.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 19.11.2013. 11.19

    aivarsk. Man ir viens būtisks iebildums pret Tevis teikto. Ar katru kopēju balsojumu, kurš ir veikts kopā ar SC, LR ienaidnieki SC, tā vietā, lai viņus turētu politiskā izolācijā, ar vien dziļāk tiek ” integrēti” mūsu valsts dzīves regulēšanas procesos, bet sabiedrība tiek pieradināta pie domas, ka tas ir normāli. Arī Tev tā liekas :) Kā latvieši saka – velnam iedod mazo pirkstiņu un viņš paņem visu roku :)

    Un ir vēl vienas ziepes. Līdz nākošajām Saeimas vēlēšanām ir palicis gan maz, gan ļoti daudz laika. Ļoti daudz laika tajā ziņā, kad situācijā, kad koalīcijas disciplīna vairs neeksistē – partijas sāks darboties ” pirmsvēlēšanu režīmā” un sačakerēs valsti.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

peerku 19.11.2013. 09.13

Šī valdība jau no laika gala bijusi dīvaina ar pārstāvniecibai neproporcionālu ministru sadalījumu, tagad ar savu iekšējo opozicionāru VL-TB/LNNK. Cerams, ka nenonāks līdz klajai sabotāžai.

+9
-6
Atbildēt

3

    ligakalnina > peerku 19.11.2013. 09.51

    Un kā lai nosauc Bordāna izslēgšanu un mēģinājumu neļaut tam veikt izmaiņas RAT un sakārtot “maksātnespējas biznesu”, kā arī sakārtot tiesu sistēmu?
    Kā lai nosauc bijušā TM Bērziņa, absolūti Lemberga nopirktā, uzspiešanu Dombrovskim, kā parasti, ar šantāžas palīdzību?
    Balsojumu pret likumu, kas ierobežotu Lemberga patvaļu?
    Utt., neturpināšu.
    Par “patriotisku rīcību”?

    +11
    -13
    Atbildēt

    0

    janis17 > peerku 19.11.2013. 09.32

    Kā gan citādi, kā par valsts interešu sabotāžu, lai nosauc TUA tirdzniecības turpināšanu, ko veic vienotība šlesera &co interesēs?

    +11
    -8
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > peerku 19.11.2013. 09.29

    Neproporcionālā pārstāvniecība(tostarp tas, ka viena partija ar ~20% deputāu ir saņēmusi MP un Saeimas spīkera amatus), kā arī tas, ka Vienotībai nav kauna uzmest partnerus par tiem būtiskiem jautājumiem, kaut arī pašu kūrētais ir 100% dabūts cauri ir noveduši pie tā, ka tagad tāda dīvaina koalīcija arī ir ! Pēc nākamajām vēlēšanām šādi pigori cauri neies !

    +13
    -8
    Atbildēt

    0

raimondsb_mail_lv 19.11.2013. 10.12

1. NA šo gadu līdz 12. Saeimas vēlēšanām vajadzētu lietderīgi un konstruktīvi izmantot, jo turpmāk viņiem paredzama ilgstoša opozīcija.
2. Ja runā par koalīcijas partiju uzvedību un attieksmi vienam pret otru šajā valdībā, tad jāsaka, ka Vienotība daudz neatpalika no nacionāļiem.
Visus šos divus gadus Vienotības politiķi un tās līderi Āboltiņa ar Dombrovski pret savu koalīcijas partneri RP izturējās kā pret opozīcijā esošu spēku. Vienotība nevis atbalstīja sava sabiedrotā RP iniciatīvas, bet gan apkaroja visus reformu mēģinājumus.
Patiesībā Vienotība bija un ir atkarīga no savu pašreizējo līderu Āboltiņas un Dombrovska Eiroambīcijām.
Vienotība visus šos divus gadus palīdzēja opozīcijā esošajiem oligarhiem izdzēst Zatlera novilkto “sarkano līniju”.
Tā kā liekulīga tagad ir Vienotības Zaķa macīšana nacionāļiem, kā uzvesties koalīcijā un, kādi ir koalīcijas partneru pienākumi…

+7
-6
Atbildēt

6

    aigarsaboltins > raimondsb_mail_lv 19.11.2013. 16.41

    Es tikai baidos, ka daži, kuriem Lūsis jau “piesaistījis finansējumu” (teiksim tā), nav spējīgi to “atsaistīt”, tāpēc spiesti dancot pēc maksātnespējas administratoru stabules, cik nu tas izdodas (ja Vienotība nepiebremzē aktivitātes, piemēram, aizkavējot kārtējās maksātnespējas administratores tapšanu par tieslietu ministri).

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > raimondsb_mail_lv 19.11.2013. 17.49

    Ar ko tieši MNA kā profesija ir ļaunāki vai labāki par advokātiem, baņķieriem, zobārstiem..?

    Vienotība varētu atvienoties no zaķa, pulka, ēlertes un galvenokārt no solvitas un šļeseršīna! Protams, ka minēto piesaistītais finansējums ir dadzkārt lielāks par Lūša un Zigmāra Liepiņa iespēto, līdz ar to arī tikt vaļā no šļeseristiem ir neiespējami!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > raimondsb_mail_lv 19.11.2013. 20.01

    Otrkārt vajadzētu kritiskāk paraudzīties uz publisko redzamo personu darbību .
    ——————-
    klau, Klusais, Grīnblats vēl palīdz NA frakcijai, vai arī aizgājis no politikas?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > raimondsb_mail_lv 19.11.2013. 10.41

    Liekulība ir vienotības seja visā šajā Saeimas sasaukuma laikā.
    Sākot no sadarbības aicinājuma ar sc, beidzot ar “cīņu pret oligarhiem” darot visu šļesaka&co interesēs.
    Gods kalpot, tā sacīt…

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > raimondsb_mail_lv 19.11.2013. 11.04

    Kāpēc ilgstoša opozīcija ? Nav nekur zīmēts, ka attīstības populisti, kas jau tagad radio pielej pilnas ausis vai arī krūmiņjūļa sudraba savāks kaut cik nopietnu procentu arī niluška ar savu 84 santīmu pašizmaksu un RS afērām ir diezgan kapitāli izblamējies latviešu acīs….un, ja šie trīs nedabū 51 balsis – par pirmajiem diviem ceru, ka vispār netiks Saeimā – tad nekādā drošā pisnesmeņu-maskaviešu koalīcija nespīd ! ZZS palielinās savu pozīciju, tas diemžēl ir skaidrs….bet koalīcija V-ZZS-NA tomēr ir labāka par izsalkušu komersantu un pēc varas izslāpušu moskovītu kokteili !

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > raimondsb_mail_lv 19.11.2013. 11.28

    Es jau gribētu teikt ,ka NA būtu vēlams sakārtot iekšējo subordināciju . Sākot ar to ,ka izvērtēt veidu kā tiek pieņemti lēmumi . Reizēm ir sajūta , ka ir totāls haoss un pretrunas. Otrkārt vajadzētu kritiskāk paraudzīties uz publisko redzamo personu darbību . Un pēdējais – ir jāspēj kritiski paskatīties uz maksātnespējas problēmu . Esmu pārliecināts, ka nobīdot Lūsi NA iegūtu daudz vairāk kā vērts ir viņa piesaistītais finansējums .

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu