Krievijas tiesa pret drošības naudu atbrīvo dažus „Greenpeace” aktīvistus (papild.) • IR.lv

Krievijas tiesa pret drošības naudu atbrīvo dažus „Greenpeace” aktīvistus (papild.)

23
Krievijas fotogrāfs Deniss Siņakovs Sanktpēterburgas tiesā. Foto: EPA/LETA

Visiem no apcietinājuma atbrīvotajiem jāiemaksā divi miljonu rubļu drošības nauda

Sanktpēterburgas tiesa otrdien pret drošības naudu atbrīvojusi septiņus “Greenpeace” protesta akcijas lietā arestētos ārzemniekus. Jau iepriekš pret drošības naudu bija atbrīvoti trīs “Greenpece” lietā aizturētie Krievijas pilsoņi, ziņo LETA.

Jau ziņots, ka Sanktpēterburgas tiesa pirmdien pret drošības naudu no apcietinājuma atbrīvojusi vides aktīvistu “Greenpeace” kuģa ārsti Jekaterinu Zaspu un Krievijas fotogrāfu Denisu Siņakovu, vēsta Krievijas mediji. Abi atbrīvoti no apcietinājuma pēc divu miljonu rubļu (32 000 latu) drošības naudas iemaksāšanas, pavēstīja “Greenpeace”.

Siņakovs fotografēja “Greenpeace” aktīvistu akciju uz „Gazprom” naftas ieguves platformas „Prirazlomnaja”. Kā vēsta Krievijas telekanāls „Dožģ”, Siņakovam būs arī jāparakstās par izbraukšanas ierobežojumiem.

Kļuvis zināms arī, ka tiesa neilgi pirms pusnakts pret tādu pašu drošības naudu nolēmusi atbrīvot vēl vienu Krievijas „Greenpeace” dalībnieku – organizācijas preses sekretāru Andreju Allahverdovu.

Tiesas lēmums, kas daudziem sagādājis pārsteigumu, tomēr nenozīmē, ka aktīvisti varēs pamest Krieviju. Viņiem joprojām būs jāstājas tiesas prāvā saistībā ar apsūdzībām, par kurām viņiem draud daudzi gadi cietumā.

Brazīlijas pilsone Ana Paula Alminuhana Masiela, Jaunzēlandes pilsonis Deivids Džons Hausmans un Argentīnas pilsonis Migels Ernans Peress Orsi tiks atbrīvoti pret divu miljonu rubļu (32 000 latu) lielu drošības naudu, pavēstīja “Greenpeace”. Vēl tiesa otrdien nolēma pret drošības naudu atbrīvot Kanādas pilsoni Polu Ružicki, Polijas pilsoni Tomašu Dzemjančuku, Itālijas pilsoni Kristiānu D’Alesandro un Kamillu Speciali, kurai ir Itālijas un Argentīnas pilsonība.

Sanktpēterburgas tiesa pirmdien līdz 24.februārim pagarināja pirmstiesas aizturēšanas laiku citam aizturētajam “Greenpeace” aktīvistam – Austrālijas pilsonim Kolinam Raselam.

Ekologu kustības “Greenpeace” aktīvisti, kurus Krievija pēc protesta akcijas Barenca jūras ūdeņos septembrī arestēja un turēja ieslodzījumā Murmanskā, tika nogādāti Sanktpēterburgā.

“Greenpeace” aktīvisti 18.septembrī Barenca jūrā mēģināja nokļūt uz uzņēmuma “Gazprom” naftas ieguves platformas “Prirazlomnaja”, lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa “Arctic Sunrise” klāja. Pēc aizturēšanas “Arctic Sunrise” kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Aizturēti tika 30 aktīvisti, kuru vidū ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 citu valstu, arī Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas pilsoņi.

Aizturētie sākotnēji tika apsūdzēti pirātismā, bet oktobra beigās Krievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka apsūdzības pirātismā tiek pārkvalificētas uz apsūdzībām huligānismā.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu