Vācijas eksprezidents stājas tiesas priekšā • IR.lv

Vācijas eksprezidents stājas tiesas priekšā

40
Vācijas eksprezidents Kristiāns Vulfs. Foto: EPA/LETA

Vulfs ir pirmais Vācijas bijušais valsts vadītājs, kas stājies tiesa priekšā

Bijušais Vācijas prezidents Kristiāns Vulfs ceturtdien stājies tiesas priekšā, jo viņš ir apsūdzēts par to, ka, būdams valsts amatpersona, prettiesiski pieņēmis dažādus labumus.

Vulfs apsūdzēts par to, ka pirms pieciem gadiem jeb laikā, kad ieņēmis Lejassaksijas premjera amatu, pieļāvis, ka viņa draugs filmu producents daļēji apmaksājis viņa ceļošanas izdevumus braucienā uz Minheni, apmaiņā pret to palīdzot viņam reklamēt filmu projektu, vēsta LETA/AFP/BBC.

Viedokļi par šo lietu gan dalās, jo domājamais Vulfa finansiālais ieguvums bijis vien nedaudz vairāk kā 700 eiro (491,96 lati), un daži komentētāji apšauba, vai tas attaisno ieplānoto 22 dienu ilgo tiesas prāvu ar 46 lieciniekiem. Sagaidāms, ka lietas izskatīšana ilgs līdz 2014.gada aprīlim.

Šī ir vienīgā apsūdzība, kas Vulfam uzrādīta šajā tiesas procesā, lai gan sākotnēji pret viņu tika veikta izmeklēšana arī aizdomās par citiem gadījumiem, kuros Vulfs, iespējams, bija pieņēmis dāvanas no turīgiem draugiem, tai skaitā greznas brīvdienas un izdevīgu aizdevumu mājas iegādei.

Laikraksts “Bild”, kas pirmais vēstīja par Vulfa iespējamajiem pārkāpumiem, ceturtdien vaicā – vai federālās zemes premjerministru tiešām iesējams uzpirkt par šādu summu, kā arī norāda, ka Vulfs “jau ticis pietiekami sodīts”.

Izdevuma redaktora slejā arī vaicāts, vai prokurori kļuvuši “sīkumaini un ietiepīgi,” cenšoties par katru cenu pierādīt pārkāpumus, lai attaisnotu sākto kriminālizmeklēšanu, kas savulaik noveda pie Vulfa atkāpšanās no amata.

Vulfa tiesas process saistīts ar 2008.gada septembra notikumiem – došanos uz Minhenes alus festivālu “Oktoberfest” un kādu filmu pasākumu, kā arī aizdomām par filmu producenta Dāvida Grēnevolda veiktajiem maksājumiem.

Prokurori uzskata, ka Grēnevolds apmaksājis daļu no Vulfa izdevumiem par viesnīcu, kā arī uzsaucis viņam maltīti restorānā un sedzis izmaksas par bērnu pieskatīšanu. Vulfs apgalvo, ka tolaik nezinājis par šo labvēlību un pēcāk atmaksājis drauga tēriņus skaidrā naudā. Arī Grēnevolds stājies tiesas priekšā.

Prokurori norāda, ka Vulfs pieļāvis pārkāpumu, iespējams, pat korupciju, kad 2012.gada decembrī sazinājies arī kompānijas “Siemens” vadītāju Pēteru Lēšeru un lūdzis viņa atbalstu sava drauga filmu projektam.

Ja tiesa atzīs Vulfa vainu, viņam draud līdz pat trīs gadu cietumsods vai naudassods.

Grēnevoldam un Vulfam sākotnēji bija uzrādītās daudz nopietnākas apsūdzības korupcijā un kukuļošanā, par ko draud līdz pat piecu gadu cietumsods.

Eksprezidents izvēlējies aizstāvēties tiesas zālē, nevis samaksāt 20 000 eiro (14 056 latu) lielu naudassodu, taču viņš pirms tiesas atzinis, ka “tā nebūs viegla diena”.

Vulfs no Vācijas prezidenta amata atkāpās 2012.gada februārī pēc nepilniem diviem amatā aizvadītiem gadiem.

Viņš ir pirmais Vācijas bijušais valsts vadītājs, kas stājies tiesa priekšā. Pats Vulfs noliedz savu vainu un solījis atjaunot sava vārda labo slavu.

 

Komentāri (40)

ligakalnina 14.11.2013. 22.37

Bērziņš varēja nozagt ES struktūrfondu līdzekļus un uzcelt sev privātmāju, un tas šai valstī vispār nevienu nesatrauc, un te – 700 eiro, mūsu politiķu mentalitātei tas vispār nav saprotams.

+7
-2
Atbildēt

6

    Inese > ligakalnina 14.11.2013. 22.53

    Tātad tu, Džeri, apgalvo, ka Latvijas Valsts prezidents un valsts bruņotā spēka augstākais vadonis Andris Bērziņš ir zaglis? Tev ir kādi fakti? Ja tev tādu nav, tad tev var nākties atbildēt likuma priekšā par neslavas celšanu un apzinātu nepatiesas informācijas izplatīšanu.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 14.11.2013. 23.34

    Latvijas Valsts prezidents un valsts bruņotā spēka augstākais vadonis Andris Bērziņš ir zaglis? Tev ir kādi fakti?
    ————
    liberālajam dŽerim “fakti” ir no Ozoliņa komentāriem… :)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 14.11.2013. 23.32

    Cik nopelna Dombrovsku ģimene, ja tiek turpināta Šlesera “izgudrotā” TUA programma? Un cik zaudē – ja to aptur?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 15.11.2013. 10.25

    Daži letiņi spēj ko darīt arī valsts labā, piemēram, izvilkt valsti no krīzes, kaut kā domāt par ekonomiku, var jau strīdēties par to, cik viņi to visu dara pareizi, bet, viņi ko dara, lai valsts attīstas.
    Atšķirībā no dažiem citiem letiņiem, kuri tikai tricina gaisu un parazitē uz tā rēķina, ka bieži lieto vārdu “patriotisms”, meklē ienaidniekus, un par tiem balso absolūti nekritiska publika, kas dzird tikai to, ko tās grib dzirdēt, un redz arī tikai to, ko grib redzēt.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 16.11.2013. 15.29

    Latviju no krīzes izvilka pacietīgie un nenormāli pieticīgie latviešu pensionāri un budžeta iestādēs strādājošais “skrandu proletariāts”, kā viņus te daži liberasti dēvē.
    =====================
    (dzeris49 Daži letiņi spēj ko darīt arī valsts labā, piemēram, izvilkt valsti no krīzes, kaut kā domāt par ekonomiku)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > ligakalnina 15.11.2013. 02.54

    andrejs `”Cik nopelna Dombrovsku ģimene..”
    ~~~~~~~~~~~
    ne velna viņi nepelna, varbut vel kadu savu dzivokli pakistanietim pardos, tas ari bus viss.
    daži mazie treknie un zagligie letiņi bija iedomājušies ka varēs baroties no tā ka turēs kurpi durvīs un tirgos uz Eiropu ieejas biļetes.
    idiņiem smags aplauziens, šo biznesu kontrolēs krievu un ķīniešu grupējumi.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

dro 15.11.2013. 18.07

ABC. Mani visvairāk uzjautrina NA skrandu proletariāta mētāšanās ar citu partiju pārstāvjiem veltītiem epitetiem. Izskatās, ka viņi nekad nav dzirdējuši teicienu “ja dzīvo siltumnīcā, nemētājies ar akmeņiem”.
____________________
Skrandu proletariāts dzīvo siltumnīcās? Paldies, turpmāk zināšu. Kur pats mīti, pilī vai villā blakus Lipmanim?:)

+3
-1
Atbildēt

0

aigarsaboltins 15.11.2013. 10.00

Un cik nopelna Raivja Dzintara ģimene ar trim bērniem? Par kādu naudu šādai ģimenei iespējams iegūt māju Siguldā un braukt ar Volvo? Naudas maks atrodas Antonijas ielā vai kā?

+3
-3
Atbildēt

7

    dro > aigarsaboltins 15.11.2013. 10.09

    ABC . Ar ko pārvietojies pats? Ar Moskviču vai velosipēdu? Uzņēmuma adrese patversmē?:)

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > aigarsaboltins 15.11.2013. 10.16

    Ino, es varu pārvietoties, ar ko gribu, jo savu naudu nopelnu pats, nevis dzīvoju uz nodokļu maksātāju rēķina. Tātad – kur Raivis Dzintars ņēma naudu mājas un Volvo iegādei? Izvilka no nodokļu maksātāju kabatām, vai saņēma kā avansu par nezināmiem pakalpojumiem?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > aigarsaboltins 15.11.2013. 10.41

    Mani visvairāk uzjautrina NA skrandu proletariāta mētāšanās ar citu partiju pārstāvjiem veltītiem epitetiem. Izskatās, ka viņi nekad nav dzirdējuši teicienu “ja dzīvo siltumnīcā, nemētājies ar akmeņiem”.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > aigarsaboltins 15.11.2013. 10.40

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > aigarsaboltins 15.11.2013. 10.20

    Ločmeli, Antonijas ielā atrodas dažu bēdīgi slavenu maksātnespējas administratoru kantori, ne tikai Krievijas vēstniecība.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > aigarsaboltins 15.11.2013. 10.14

    Par Antonijas ielu gan nav precīzas infas, taču par iespējamo saistību ar čečenu grupējumu gan ir klīdušas runas:

    http://neliesi.info/wp-content/uploads/2011/10/452.jpg

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > aigarsaboltins 15.11.2013. 10.33

    Dzintaram nauda parādījusies tad, kad viņš uzņēmis partijā un nolicis par ģenerālsekretāri Lūsi, cilvēku, ar, maigi izsakoties, neviennozīmīgu reputāciju, kurš patreiz arī ir tas, kas tai NA dod pavēles, Dzintars ir tikai izpildītājs.
    Bordāns atteicas “neaztikt” MNA un RAT, par ko arī izpelnijās NA finansētāju nežēlastību, protams, viss tas pārvērtās par farsu, un NA, kārtējo reizi, kļuva par apsmieklu, atbilstoši tam viņu “intelektuālajam potenciālam”, kā jau vairākums no visa, ko viņi dara.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu