Aizliedz psihoaktīvo vielu, kas atrodama "legālajās narkotikās" • IR.lv

Aizliedz psihoaktīvo vielu, kas atrodama “legālajās narkotikās”

29
Foto: Kristaps Kuhaļskis, F64

No šodienas Slimību profilakses un kontroles centram ir likumīgas tiesības aizliegt iedzīvotāju veselībai bīstamas psihoaktīvas vielas

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ceturtdien izdevis aizliegumu psihoaktīvai vielai 5F-AKB48, kas atrodama tā sauktajās “legālajās narkotikās” un var nodarīt bojājumus cilvēka veselībai, un to saturošiem izstrādājumiem. Šis ir pirmais šāda veida aizliegums psihoaktīvajai vielai, ko saskaņā ar likumu „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” ir tiesīgs izdot SPKC.

Šis likums, kas SPKC dod tiesības aizliegt iedzīvotāju veselībai bīstamas psihoaktīvas vielas, stājas spēkā 14.novembrī, informē SPKC komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

Savukārt vielas 5F-AKB48 aizliegums būs spēkā nākamajā dienā no aizlieguma publicēšanas brīža oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”. Vielas 5F-AKB48 aizliegums būs spēkā 12 mēnešus. Tāpat būs aizliegta vielas 5F-AKB48 un tās saturošu izstrādājumu izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana, pārsūtīšana vai izplatīšana.

Konstatēts, ka viela 5F-AKB48 pieder kanabinoīdu grupai. Ir zināmas vairākas šai vielai strukturāli radniecīgas vielas, kas jau ir iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos.

Tā līdz šā gada jūlijam Valsts policijas Kriminālistikas pārvalde 138 augu maisījumu ekspertīzēs identificējusi vielu 5F-AKB48, kas liecina par vielas plašu izplatību valstī.

Šīs vielas iedarbība var līdzināties kanabiss jeb marihuānas izraisītai iedarbībai un var radīt draudus veselībai. Tās lietošana var izraisīt agresīvu un neprognozējamu rīcību, tahikardiju, sirds aritmiju, kas saistās ar palielinātu infarkta risku, paaugstinātu asinsspiedienu, tremoru, psihozi un nieru nepietiekamības risku.

Atbilstoši likumam „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” viela 5F-AKB48 un to saturošie izstrādājumi fiziskām un juridiskām personām triju darbdienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas jānodod Valsts policijai.

Ja fiziskā vai juridiskā persona to nenodod Valsts policijai, policija vai izmeklēšanas iestāde vielu no aprites izņems.

 

Komentāri (29)

Iveta 14.11.2013. 15.26

Ņemot vērā, ka apakšāredzamajā saitē pie psihoaktīvajām vielām var pieskaitīt arī alkoholu, ceru, ka viņi aizliegs arī to! Man tie dzērāji trepēs un zem loga jau ir apnikuši. Alkohols bojā mūsu jaunatnes morālo stāju un Latvija ik dienu nodzeras līdz arvien trakākam stāvoklim. :(

Un šito te “legālo” sen jau bija laiks aizliegt! Malači! Šis kopā ar Latvijas dzimšanas dienu ir lieliska cerība par labāku nākotni katram pilsonim!

https://en.wikipedia.org/wiki/Psychoactive_drug#Uses

+2
-3
Atbildēt

0

Vineta 14.11.2013. 14.47

Idioti, aizliegs vienu vielu, vietā nāks cita.
Vienkārši pieņemt likumu par psihotropo vielu aizliegumu un noteikt, vai tādas atrodamas produktā, uzlikt par pienākumu pašam tirgotājam. Nenoskaidroji, sēdi cietumā?

+1
-2
Atbildēt

4

    Inese > Vineta 14.11.2013. 15.21

    Benžu jau arī takšu osta, aizliegt? ;)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Vineta > Vineta 14.11.2013. 15.53

    Ločmelis
    Ja aizliegs benžu un līmi, būs vēl trakāki protesti, kā pret skolu reformu. Krievu jaunieši pacels savas galvas un uzrīkos revolūciju.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > Vineta 14.11.2013. 17.14

    General Patton Fan Club 14:47 “…pieņemt likumu par psihotropo vielu aizliegumu un noteikt, vai tādas atrodamas produktā, uzlikt par pienākumu pašam tirgotājam…”
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    piekrītu, tādā veidā problēma tiktu ar vienu reizi vienkārši atrisināta, bet laikam ne visiem tas der.
    iespējams ka varā ir tādi kas barojas no šīs narkotiku naudas, tie savu tvērienu atlaidīs tikai kad ielas jau inspicēs bruņotas Pilsoņu pašaizsardzības vienības.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > Vineta 15.11.2013. 02.15

    TanteSidra
    Redzēju TV, kad krievu armijnieks, Trulais, draudēja ņemt zāļu maisījumu lietas savās rokās. Ņemot vērā, kā tā noziedznieku banda attīstījusi cigarešu un alkohola rūpalu centrāltirgū, ar visu pašvaldibas policijas aizsardzību un agafonovu un pārējo kontrabandu Latgalē, sagaidāma “legālo” narkotiku epidēmija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu