Ukraina griež stūri uz austrumiem • IR.lv

Ukraina griež stūri uz austrumiem

85
Ukrainas bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko atbalstītāji protesta akcijā pie Ukrainas parlamenta. Foto: EPA/LETA
Aivars Ozoliņš

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir tuvu stratēģiski svarīgam panākumam cīņā par impērijas atjaunošanu

Ukrainas parlaments trešdien nepabeidza priekšdarbus asociācijas līguma noslēgšanai ar Eiropas Savienību, un sarūk izredzes parakstīt šo līgumu novembra beigās plānotajā ES Austrumu partnerības sanāksmē Viļņā.

Ukrainas parlaments trešdien ārkārtas sēdē nevienojās par likumprojektu, kas ļautu ieslodzītajai bijušajai premjerministrei Jūlijai Timošenko doties ārstēties uz ārzemēm. Timošenko jautājums ir kļuvis par galveno šķērsli Ukrainas līgumam ar ES. Joprojām nav izpildīti arī divi citi svarīgi līguma priekšnoteikumi – grozījumi likumos par ģenerālprokuratūru un par vēlēšanām. Eiropas Parlamenta misija trešdienas vakarā publicētajā ziņojumā secināja, ka „tuvojas beigām laiks, lai panāktu atbilstību priekšnoteikumiem asociācijas līguma parakstīšanai 2013.gada 29.novembrī”.

Eiropas Parlaments trešdien pagarināja līdz 29.novembrim mandātu bijušā Polijas prezidenta Aleksandra Kvasņevska un bijušā EP prezidenta Pata Koksa vadītajai misijai, kurai jāsniedz vērtējums par Ukrainas gatavību parakstīt līgumu. Ukrainas parlaments mēģinās 19.novembrī vēlreiz lemt par strīdīgajiem likumprojektiem, un misijas vadītāju ieskatā izredzes panākt risinājumu joprojām esot 50:50. Tulkojumā no diplomātu valodas tas nozīmē, ka nav spožas.

Janukoviča trajektorija

Pēdējos mēnešos Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs bija demonstrējis apņēmību vest savu valsti Eiropas virzienā par spīti Krievijas izmisīgajiem mēģinājumiem piespiest Ukrainu atteikties no vienošanās ar ES un tā vietā pievienoties Maskavas veidotajai muitas ūnijai. Turklāt, jo draudīgāki kļuva Kremļa brīdinājumi par šāda līguma sekām Ukrainai, jo lielāka šķita esam Ukrainas politiskās elites apņēmība izdarīt vēsturisko izvēli par labu Eiropai.

Pēdējās nedēļās Krievija pievienoja ekonomiskajam spiedienam arī politiskus un drošības draudus – ka līguma parakstīšanas gadījumā zaudēšot spēku Krievijas un Ukrainas draudzības līgums, Maskava vairs neuzskatīšot par saistošu robežlīgumu un atbalstīšot Ukrainas promaskaviskos separātistus, brīdināja Putina padomnieks Sergejs Glazjevs.

Janukovičs turpināja runāt, ka „stratēģiskās partnerattiecības” ar Krieviju saglabāšoties arī pēc vienošanās ar ES, taču to varēja uzskatīt par formāli pieklājīgu atrunāšanos. Krievijas dominēta muitas ūnija nav savienojama ar brīvās tirdzniecības režīmu ar Eiropu. Asociācijas līgums ar ES būtu pirmais solis pretim iestāšanās sarunu sākšanai ar ES, un Putina sapnis par „Eirāzijas civilizāciju” ar Maskavu centrā tad būtu izsapņots.

Taču Kijeva vilcinājās izpildīt asociācijas līguma parakstīšanas priekšnoteikumus, no kuriem redzamākais bija Timošenko atbrīvošana no apcietinājuma. Vācija gan saņem pārmetumus, ka ir padarījusi Eiropas kontinenta nākotnei svarīgo Ukrainas izvēli atkarīgu no vienas personas tiesiskā statusa, taču bijušās premjerministres notiesāšanu 2011.gadā var pamatoti uzskatīt par politiski motivētu, tāpēc galvenie pārmetumi pienākas Ukrainas prezidentam, kurš, turēdams cietumā savu politisko oponenti, pakļauj riskam savas valsts nākotni. Janukovičs ir atteicies apžēlot Timošenko, tomēr, kā šķita, bija gatavs kompromisa risinājumam – ļaut viņai doties „cietuma brīvdienās” uz Vāciju, kas faktiski būtu nozīmējis atbrīvošanu, ja arī apsūdzības viņai paliktu spēkā.

Nespēja pieņemt šādu likumu parlamentā vieš nopietnus jautājumus par Janukoviča vēlmi panākt vienošanos ar ES. Ja līdz šim varēja šķist, ka Ukrainas prezidenta ieskatā šī vienošanās Briselei ir svarīgāka par visu priekšnoteikumu izpildīšanu, tad pašlaik jāvaicā, vai viņa līdzšinējā iestāšanās par līgumu nav bijusi tikai taktiska spēle pašmāju eiropeiski noskaņotā sabiedrības vairākuma mierināšanai un priekšrocību iegūšanai darījumā ar Maskavu.

Janukovičs bija divu nedēļu laikā trīs reizes ticies ar Putinu – 25.oktobrī Minskā, tad 27.oktobrī Sočos, bet 9.novembrī bija devies iepriekš neizziņotā vizītē uz Maskavu. Un Kijevā jūtama „mūzikas toņa” maiņa, secina rietumvalstu diplomāti.

Ukrainas rūpnieku savienība, kurā dominē Janukoviča atbalstītāji, aicina atlikt uz vienu gadu līguma parakstīšanu ar ES, lai ļautu Ukrainas ekonomikai pielāgoties Eiropas brīvās tirdzniecības apstākļiem. Kaut gan Ukrainas valdība jau 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES, trešdien premjerministrs Mikola Azarovs valdības sēdē paziņoja, ka „Ukraina nevar atteikties no sadarbības ar Krieviju”, un neparasti stingri uzsvēra nepieciešamību uzlabot attiecības ar austrumu kaimiņu. Bet Ukrainas prokuratūra pirmdien izvirzījusi kriminālapsūdzības Timošenko advokātam (it kā par sievas piekaušanu).

Šīs politiskās norises liek bažīties, vai Janukovičs negatavo fonu līguma izgāšanai. Līdz 19.novembrim, kad parlaments vēlreiz lems par trešdien neizlemto, vēl ir dažas dienas, un arvien paliek cerības uz pēdējā brīža risinājumu. Tomēr pašlaik šīs cerības izskatās mazākas nekā 50:50.

Uz robežas

Asociācijas līguma atlikšana nenozīmētu automātisku Ukrainas kļūšanu par Krievijas veidotās bijušo padomju republiku jeb Eirāzijas savienības valsti. Ukrainā muitas savienībai ar Krieviju, nav šaubu, būtu nopietna iekšpolitiska pretestība. Tomēr Ukrainas atkāpšanās no deklarētā stratēģiskā mērķa Putinam būtu liela psiholoģiska uzvara arvien apņēmīgāk izvērstajā jaunajā aukstajā karā ar Rietumiem.

Septembra sākumā Kremlim izdevās piespiest Armēniju atteikties no mērķa panākt asociācijas līgumu ar ES un paziņot par pievienošanos Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas muitas savienībai. Tomēr galvenā balva šajā Austrumu un Rietumu sāncensībā ir Ukraina, bez kuras Krievija nav impērija, kā teicis bijušais ASV prezidenta Džimija Kārtera nacionālās drošības padomnieks Zbigņevs Bžezinskis. Kijevas atteikšanās no rietumnieciskās orientācijas būtu smags trieciens vienotas un brīvas Eiropas tapšanai un veicinātu kontinenta turpmāku sašķelšanos divās pretēju vērtību nometnēs.

Tiktu apdraudētas arī Moldovas un Gruzijas izredzes panākt asociācijas līgumus ar ES, kurus iecerēts parafēt sanāksmē Viļņā. Pēc Ukrainas apturēšanas Maskava ar divkāršotu spēku pievērstos arī šo valstu ievilkšanai atpakaļ savu satelītu orbītā. No brīva prāta un labas gribas tajā nevēlas nonākt neviena no bijušajām Maskavas vasaļvalstīm, taču Kremlim ir jaudīgi piespiešanas līdzekļi – tirdzniecība, enerģijas resursi un, kā Armēnijas gadījumā, arī militārās drošības sviras.

Turklāt Maskava, atšķirībā no Briseles, neprasa izpildīt nekādus tiesiskuma, demokrātijas un cilvēktiesību standartu atbilstības priekšnoteikumus; tieši otrādi – piedāvā dāsnus īstermiņa ekonomiskos labumus jau par to vien, ka tās potenciālās sabiedrotās atteiktos no apņemšanās kļūt par demokrātiskām Eiropas valstīm. Taču Kremlis bargi soda par nevēlēšanos pieņemt šīs dāvanas. Un Putina dusmas dabū izjust arī tie, kuri atbalsta citu centienus izrauties no viņa dzelžainajiem apkampieniem – kā pašlaik prezidējošā ES valsts Lietuva, pret kuru Maskava izvērš ekonomisko spiedienu.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs trešdien aicināja Ukrainas prezidentu „uzņemties atbildību par savas valsts likteni”. No Janukoviča gatavības to uzņemties lielā mērā būs atkarīgs, vai Lietuva, tāpat arī Latvija, būs vienkārši Krievijas vai atdzimstošas impērijas robežvalsts.

 

Komentāri (85)

Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 00.29

:Ločmelis
Žēl gan, ukraiņi būtu reāli cīnītāji pret homoseksuālisma draudiem
——-
Ja jūties tik apdraudēts, vari taču kādu ukraini nolīgt sevi apsargāt:)

+19
-4
Atbildēt

16

    Inese > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 00.30

    Cilvēki manā vecumā azivien biežāk aizdomājas par mūžību, nevis apsargu noalgošanu! Taču homseksuālisma draudi Europai, protama lieta, satrauc ikvienu normālu šī kontinenta iedzīvotāju.

    +5
    -16
    Atbildēt

    0

    Inese > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 17.19

    Lasi avotus, tad visu zināsi un sapratīsi atšķirību starp pederastiju jeb pederastijas aktu – darbību – un pedofīliju – tieksmi!

    Atkārtoti, 1997. gada (..) – (..) izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotā laikā, nolūkā izdarīt pederastijas aktu ar nepilngadīgo (..), dzimušu 1981. gada (..) uzaicināja viņu uz savām īrētajam telpām Rīgā, (..).

    Nodoma realizācijai A. Eisaks piedāvāja (..) alkoholiskos dzērienus, lai panāktu (..) piekrišanu stāties ar viņu dzimumattiecībās. Kad (..) iznāca no dušas, A. Eisaks sagaidīja viņu, pārģērbies halātā, un pasauca uz istabu, kur lika apgulties gultā, novilka halātu, pagrieza (..) gultā ar seju uz leju, no mugurpuses apstrādājot (..) anālo atveri ar anestezējošu ziedi, ievadīja tajā mākslīgo dzimumlocekli – vibratoru, šādi apmēram desmit minūtes veicot vairākas kustības, tādējādi sagatavojot (..) dzimumaktam.

    (..) atteicās no dzimumakta A. Eisaka pārāk lielā dzimumlocekļa dēļ, pēc kā A. Eisaks turpināja piedzirdīt (..), uzaicināja blakus istabā lietot degvīnu, līdz (..) bija stiprā alkohola reibumā. Pēc tam A. Eisaks turpināja realizēt savu nodomu un no mugurpuses ievadīja savu dzimumlocekli (..) anālajā atverē, kā rezultātā (..) sāka kliegt un mēģināja izrauties, bet A. Eisaks viņu ar spēku turēja aiz rokām un rāva atpakaļ. Šādi A. Eisaks apmēram 30 minūtes turpināja pretdabiskā veidā apmierināt savu dzimumtieksmi un izdarīt pederastijas aktu. Tādējādi A. Eisaks izdarīja vardarbīgu pederastijas aktu.

    Bez tam 1998. gada (..) mēnesī, izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotā laikā, nolūkā izdarīt pederastijas aktu ar nepilngadīgo (..), dzimušu 1982. gada (..), kurš kopā ar (..) ciemojās A. Eisaka īrētajās telpās Rīgā, (..) piedāvāja nepilngadīgajam (..) alkoholiskos dzērienus, novedot viņu līdz stiprai dzēruma pakāpei. Pēc tam, kad (..) stiprā alkohola reibuma dēļ nebija spējīgs doties mājās, A. Eisaks piedāvāja pārnakšņot turpat dzīvoklī. Naktī A. Eisaks, izmantojot (..) bezpalīdzības stāvokli – stipro dzēruma pakāpi, izdarīja dzimumtieksmju apmierināšanu pretdabiskā veidā, ievadot savu dzimumlocekli (..) anālajā atverē, tādējādi veicot vardarbīgu pederastijas aktu ar nepilngadīgo pret viņa gribu.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    janis17 > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 21.11

    Dzeris ar ločmeli – sabiedrotie, stratēģiskie partneri, saskaņo taktiskās nianses :))))

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    Inese > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 18.17

    Atkārtošu īpaši apdāvinātiem:

    Украина должна интегрироваться в Европейский союз, чтобы спасать его от представителей сексменьшинств

    http://comments.ua/politics/425008-svoboda-hochet-es-spasat-evropu.html

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 11.45

    Kā jau tev tika aizrādīts, jēdziens “latentā homoseksualitāte” ir pašu homoseksuālistu izdomājums. To tev pateiks arī dajebkurš psichologs.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    Inese > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 17.04

    Atšķir latviešu valodas vārdnīcu un lasi:

    pederastija -as, s.; parasti vsk.

    1. Pretdabiska dzimumdzīve ar bērniem; divu vīriešu kārtas indivīdu dzimumakts, kad dzimumlocekli ievada tūplī; pasīvais partneris parasti ir zēns vai jauneklis.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 14.50

    Ģenerālis ir speciālists pederastijā, man šī tēma pavisam sveša.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > Gaisma; Enģelis 18.11.2013. 15.45

    Jā, džeri, tu jau labāk zini visu gan par NA, gan sc, gan pederastiem, gan sorosītiem, gan liberāļiem, gan konserviem. Plaša profila speciālists :)
    Vienīgi dažreiz tev sajūk, kurš ir kurš un kas ir kas, bet citādi, nav, ko piebilst.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Vineta > Gaisma; Enģelis 19.11.2013. 18.45

    dzeris49
    PSRS laiku uzskati, pedofīlija un pedererastija ir dažādas lietas.

    Kā rāda pieredze, pedofīli ir pederasti. Skat: Eisaks, Tūns, Birkavs, Sončiks. No jūsējiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 18.11.2013. 10.03

    Andrejs_gr – reflekss, kad lasu tādas muļķības, automatiski gribas atbildēt.
    aivrsk – ja jau runājam par stratēģiskiem partneriem, tad runsim par NA un SC, kuri cits citam palīdz pacelt reitingu, kuriem, kā jau cik reizes rakstīju, ir vienādi ienaidnieki – liberāļi, liberalās vērtības, seks. minoritātes, “sorosīti”, Rietumi, kuriem ir vienāda politskās cīņas taktika – provokācija, meli un šantāža, un kuriem pat vērtības ir līdzīgas – autoritarisms, vadonisms, nemīlestība uz alternatīvu viedokļu paudējiem, alu cilvēku uzskati, ko vieni pasniedz kā “patriotismu”, otri – kā “cīņu par minoritāšu tiesībām”, bet, abiem autoritāte ir Lukašekno un Putins, ko daudzi NA un SC biedri ir vairākkārt skaļi apliecinājuši.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 17.14

    PSRS laiku uzskati, pedofīlija un pedererastija ir dažādas lietas.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 16.59

    “Pederastija” ir atsevišķa homoseksualitātes veida nekorekts apzīmējums.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 12.10

    Nu noteikti, jūs ar ģenerāli, noteikti, esat specialisti seksoloģijā, to jau pēc jūsu komentāriem var manīt.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 18.07

    Nopublicēji fragmentu no savas mīļākās literatūras?
    Un kāds tam sakars ar Ukrainu, kāds homoseksualitātei vispār sakars ar Ukrainas tēmu, kādā sakarā tu sāki par to runāt?
    Tu esi slims cilvēks, bet pats, dabiski, to neapzinies.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 11.25

    Izskatās, jūs abi ar “ģenerāli” vispār ne par ko citu, kā par tiem homoseksualistiem, nespējat domāt, laikam viņi jums spēcīgi nodarījuši pāri, vai arī abi esat latenti homoseksualisti.

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

    putekliic > Gaisma; Enģelis 17.11.2013. 18.29

    Dzeri, priekš kam tu ņemies ar šo LočMELI!? Kāpēc tu šim FSB provokatoram sagādā šo prieku? Viņa uzdevums šeit ir jaukt nomālu diskusiju pēc būtības, novirzot to absurdā gultnē, piemēram, kā tagad par homofobiju. Beidz liet ūdeni uz viņa dzirnavām, liec tu viņu mierā!

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 17.11.2013. 11.23

Ukrainas politika ir neprognozējama, jo, faktiski, to reāli nosaka Janukovics ar sev pietuvināto Doņeckas klanu.
Un daudzi kopmentētāji, principā, šaubījāas, ka Janukovics izlaidīs Timošenko, no kuras viņam ir sirrealistiskas bailes kā no politiska konkurenta, un pret kuru viņš izjūt nepārvaramu naidu.
Kaut, īstenībā, lielākais konkurents tam ir Kļičko, pret to gan tiek gatavots likumprojekts, kas neļaus tam balotēties.
Arī tai Janukovica klanā galīgi ne visi piekrīt tādam lēmumam, jo, principā, Ukrainas politiskā elite saprot, ka ar Krieviju viņi būs atkal “jaunākā brāļa” lomā, ne visi to grib.
No otras puses, Putins apsolījis Janukovicam līdz 15 muljardiem dolāru lielu kredītu, kas J. vajadzīgs, kā ēst, sevišķi, pirms vēlēšanām, kas ļautu pacelt pensijas, algas, un pieņemt citus populistiskus lēmumus.
Tā ir tipiska jebkuras NVS valsts politika, kur, īstenībā, pirmajā vietā būs nevis valsts, bet, pie varas esošā klana interses, un “uzmešana”, šinī gadījumā, ES uzmešana, nav nekas sevišķs, ja tas palīdz klanam saglabāt varu.
Pēc pēd. aptaujām, vairākums elites un iedz., tomēr, ir par kursu uz ES, sevišķi, jaunieši.
Nu, vēl jau ir varbūtība, ka, ja Tomošenko atbrīvošana nebūs galvenais nosacījums, un ES no tā atteksies, lai “neatdotu” Ukrainu Krievijai, viņš to līgumu ar ES varētu arī parakstīt, un tas jau arī ir viņa galvenais mērķis, autoritarā valstī neko un nekad nevar prognozēt.

+13
-1
Atbildēt

0

putekliic 17.11.2013. 11.03

Viss notiks tā, kā tam ir jānotiek. Ja neparakstīs līgumu, tātad Ukraina Janukoviča personā tam nav gatava. Pretējā gadījumā visi nosacījumi jau sen būtu izpildīti. Ar varu ES neviens nav jāvelk, jo no tā, ka būs īslaicīga uzvara ģeopolitiskajā spēlē gala rezultātā nevienam labāk nebūs. Tad, kad ukraiņi būs no krievu “savienības” kārtīgi ierijuši, tad domas, iespējams, mainīsies un vairākuma skati pavērsīsies rietumu virzienā. Tomēr tad jau integrācija būs vēl grūtāka, jo Eiropas vilciens būs aizgājis vēl tālāk, bet Ukrainas politiski tiesikā sistēma būs vēl vairāk degradējusies – citādi tas krievu vadītajā “savienībā” nemaz nevar būt. Skaidrs, ka integrācija Eiropā prasītu no ukraiņu tautas vidēja un īstermiņa upurus, tieši tāpat kā tas bija ar Baltiju. Lai šos upurus varētu iznest, ir nepieciešams izvēlētajam virzienam pārliecinošs atbalsts tautā, kura Ukrainā pašlaik nav. Protams, milzu lomu spēlē krievu propagandas mašīna, kas jau pāris mēnešus skalo ukraiņiem smadzenes par to kādas šausmas tos sagaida, ja nolems iet uz rietumiem. Zīmīgi, ka šīs propagandas ietvaros praktiski nekas nav dzirdams par to, kādi būs labumi, pievienojoties Eirāzijas savienībai. Skan tikai draudi un iebiedēšana. Tā kā spēle turpināsies vēl labu laiku un 29.novembrī nekas akmenī cirsts netaps ne vienā, ne otrā gadījumā.

+13
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu