Rīdzinieki dodas reidos pie "legālo narkotiku'' tirgotavām (papild.) • IR.lv

Rīdzinieki dodas reidos pie “legālo narkotiku” tirgotavām (papild.)

22
Kampaņas plakāti izlīmēti skatlogos Marijas ielā Rīgā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Uz visu tirdzniecības vietu durvīm tika izlīmēti plakāti ar biedējošu attēlu, aicinot atturēties no „legālajām narkotikām”

Rīgā trešdienas vakarā notika plaša iedzīvotāju akcija pret “legālajām narkotikām” – vairāk nekā 200 cilvēku devās “Stop Drugs” reidos pie narkotiku bodītēm, lai atturētu jauniešus no indīgo vielu iegādāšanās.

Neskatoties uz to, ka policija un speciāli izveidotas iedzīvotāju patruļas aktīvi iesaistās patruļās pie “legālo narkotiku” tirgotavām, ar šo vielu pārdošanu nodarbojas jau četri grupējumi. Tās ir pieejamas ne tikai lielākajās Latvijas pilsētās, bet arī nopērkamas pārvietojamās tirgotavās, ceturtdien intervijā LTV atzina Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš stāstīja, ka cīņā pret tā dēvētajām “legālajām narkotikām” tagad palīdzēs grozījumi likumā “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”, kas paredz, ka jaunām psihoaktīvām vielām, kas vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, var piemērot pagaidu aizliegumu uz laiku līdz 12 mēnešiem, izņemot tās no tirdzniecības. “Tagad atliek sagaidīt, kad Slimību profilakses un kontroles centrs tās iekļaus kopējā sarakstā,” piebilda Grišins.

Policijas darbinieki jau ir izņēmuši 30 000 devu jeb trīs kilogramus, kas, pēc Grišina domām, ir pietiekami liels daudzums. Tāpat viņš uzsvēra lielo muitas un robežsardzes lomu šo psihotropo vielu izplatības apkarošanā, jo, stājoties spēkā minētajiem grozījumiem likumā, tagad būs pamatojums tās izņemt. “Pārsvarā šie “legālo narkotiku” maisījumi nāk no Ķīnas un tos nosūta pakās pa pastu,” sacīja Grišins.

Reidu akcijas koordinators Sandris Bergmanis aģentūrai LETA pastāstīja, ka izdevies nodrošināt patruļas pie visām 52 zināmajām narkotiku “točkām”. Lielākoties, ieraugot cilvēku grupu pie savām durvīm, tirgotāji nekavējoties pārtraukuši darbību un ieslēgušies telpās.

Tomēr vismaz sešās vietās patruļas dalībniekiem izdevies iekļūt tirdzniecības vietās un izsaukt policiju, kas izņēmusi aizdomīgo vielu iepakojumus.

Kā novēroja LETA, vienā no senākajām un populārākajām “legālo narkotiku” tirdzniecības vietām Ernesta Birznieka-Upīša ielā pašvaldības policija izņēma 64 augu maisījumu paciņas, uz kurām norādīts, ka to saturs ir “smaržaugu maisījums, kas harmonizē dvēseli, prātu un ķermeni, atspoguļojot augstāko rituālu un meditēšanas nozīmi”.

Tirgotājs Jevgēņijs, kurš šajā vietā strādājot jau divus gadus, notiekošo uztvēra mierīgi kā sava darba rutīnu.

Policisti pārbaudīja tirdzniecības vietas dokumentus, taču tajos būtiski pārkāpumi netika konstatēti – pārdevējam bija darba līgums, pie sienas redzamā vietā ierāmēta karājās nodokļu maksātāja struktūrvienības reģistrācijas apliecība un komersanta reģistrācijas apliecība. Arī cenas bija norādītas gan latos, gan eiro.

Patruļu dalībnieku galvenais uzdevums ir atturēt potenciālos interesentus no bīstamo vielu iegādes, tāpēc pircējiem, kas mēģinājuši iegādāties augu maisījumus, stāstīts par postu, kādu šīs narkotikas var nodarīt cilvēka organismam.

Patruļu dalībnieki uzturējās pie tirdzniecības vietu durvīm un aicināja interesentus doties projām. Uz visu tirdzniecības vietu durvīm tika izlīmēti plakāti, kuros redzams 20 gadus vecs jaunietis smagā veselības stāvoklī guļam slimnīcas gultā. Puisis šogad Anglijā nomiris pēc “legālo narkotiku” lietošanas. Plakāts aicina aizdomāties, vai indīgo vielu lietotāji vēlētos savu fotogrāfiju redzēt kā nākamo uz šāda veida plakātiem.

Bergmanis norādīja, ka pagaidām nav informācijas par to, ka reidu laikā starp patruļu dalībniekiem un tirgoņiem būtu izcēlušies konflikti, tomēr dažās vietās “nesaprotami cilvēki” vērojuši, fotografējuši un filmējuši patruļu dalībniekus, mēģinājuši piefiksēt viņu automašīnu numurus un citu informāciju.

Vairākās vietās tirgotāji nākuši aprunāties un stāstījuši, ka nodarbojas “ar normālu biznesu, tirgo svecītes”.

“Stop Drugs” iedzīvotāju reidi turpināsies gan šonedēļ, gan nākamnedēļ. Bergmanis norādīja, ka tajā aicināts piedalīties ikviens interesents, kuru satrauc “legālo narkotiku” izplatība Rīgā un kurš spēj pats sevi fiziski aizstāvēt.

(papildināta ar policijas priekšnieka Grišina teikto)

Komentāri (22)

Sanšains 14.11.2013. 09.00

Man tas atgādina krievlaiku timuriešus. Dedzīgie jaunieši, kuri dara tāpēc, ka valsts nedara.

Nepatīk, necivilizēti. Mēs valstij esam deleģējuši tik daudz varas, ka tai un tikai tai būtu jātiek galā ar šādām problēmām. Vai tad nu arī atgriežamies pie aizvēsturiskas brīvības – katrs tikai par sevi, savu ģimeni, dzimtu, miestu.

+3
-2
Atbildēt

1

    Kaspars > Sanšains 14.11.2013. 10.10

    Problēma jau ir arī katram pašam sevī. Nu nevienu ar varu jau to dranķi pīpēt nespiež. Neesmu es pīpējis un nejūtos neko zaudējis. Jauniešiem gribās iekļauties barā, vai individuāli nevēlas tikt galā ar savām problēmām un sāk šitādu draņķi pīpēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Juris Millers 14.11.2013. 10.40

Super, tagad tik atliek aplīmēt ar plakātiem arī visas pārējās bodes kur tirgo legālās narkotikas – alkoholu un cigaretes.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu